Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Πάτμος:


«Φέτος θα μετρήσω και τα 365 ξωκλήσια της»
Από την Αντωνία Μελιανού
Επιμέλεια: Λίνα Καπετάνιου 

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται ο προφήτης Ηλίας. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)


* Η Αντωνία Μελιανού μεγάλωσε στην Πάτμο, έφυγε για να σπουδάσει σκηνοθεσία και τώρα ζει μόνιμα στην Αθήνα. Στην Πάτμο επιστρέφει κάθε καλοκαίρι.
«Και εγώ ακόμη στη γη, περπατώντας σε ένα επίπεδο προάστιο» ακούγεται από το ηχείο, και το τραγούδι με μεταφέρει από την πόλη πάνω στον βράχο μου, στην παραλία Πλακί, που μοιάζει να επιπλέει απαλά πάνω στη θάλασσα και με περιμένει κάθε καλοκαίρι για να μεταμορφωθεί σε μαγικό χαλί και να με ταξιδέψει πάνω από το νησί, σε σχήμα ιππόκαμπου. Θα με πάει πρώτα πρώτα στην Ψιλή Άμμο, για κάστρα στην άμμο και για παιχνίδια στα κύματα και στις αμμοτσουλήθρες, σίγουρα και για κάτι νόστιμο στο μοναδικό ταβερνάκι της παραλίας.
Θα ανηφορίσω περνώντας τα βουναλάκια, χαζεύοντας τα κατσίκια που βολτάρουν ελεύθερα στο μονοπάτι, σταματώντας συχνά να θαυμάσω τη θέα της θάλασσας και τη γαλήνη. Θα πετάξω ανάμεσα από τα κατάρτια στο καρνάγιο και θα ανέβω για ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία, που είναι χτισμένος στην ψηλότερη κορυφή του νησιού. Όταν χαθεί και το τελευταίο χρώμα, θα χωθώ κατευθείαν στα στενά της Χώρας, που είναι σαν ένας λαβύρινθος που δεν θέλεις να τελειώσει.
Θα περάσω από την πλατεία και θα κάτσω λίγο, γιατί είναι ωραία και ήσυχα – είναι η αρχή του καλοκαιριού. Θα μπω στην Γκαλερί Καπόπουλος, σε ένα πανέμορφο αρχοντικό, με έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, και απαραίτητα από την Γκαλερί του Ανδρέα, όπου κάθε γωνιά κρύβει και μια έκπληξη.


Στη Σκάλα θα βγείτε για καφέ ή βραδινό ποτό. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)
Ό,τι χρειάζομαι θα το βρω στην Κουκουμάβλα –το μαγαζάκι των θαυμάτων–, που έδωσε ζωή στη μέχρι πρότινος κλειστή δημοτική αγορά της Χώρας. Για ποτό θα κατέβω στη Σκάλα και θα ξεκινήσω με ένα εθιστικό Mai Tai στο Chris με την πλούσια ενημερωμένη κάβα, ενώ θα χαζεύω τα πλοία σε απόσταση αναπνοής να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι. Στην ξύλινη μπάρα του Αρίωνα θα πάω για την καλύτερη μουσική του νησιού. Αν θέλω να συνεχίσω μέχρι το πρωί, θα κατευθυνθώ στο Fix ή στο Kasbah και εναλλάξ.
Λίγος ύπνος και βουτιά στα αναζωογονητικά νερά της Βαγιάς, για να βγω ξύπνια και δροσερή στο καφέ της παραλίας, με τις πιο νόστιμες ομελέτες. Αν θέλω περισσότερο κολύμπι, θα πάω στο Λιβάδι του Γερανού και θα περάσω απέναντι στο νησάκι με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ή θα πάω στην Πέτρα και θα κολυμπήσω μέχρι το Τραγονήσι.

Η παραλία Λιγγίνου της βορειοανατολικής πλευράς. (Φωτογραφία: © ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΕΛΙΑΝΟΥ)
Στου Λιγγίνου, ή αλλιώς Δίδυμες παραλίες, όπως λέγονται, για μια φρουτοσαλάτα στην καντίνα και την αίσθηση ότι ανήκεις στην οικογένεια που τη λειτουργεί χρόνια τώρα. Για πιο κοσμικές καταστάσεις, θα πάω στον Κάμπο, παραλία με άμμο, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά. Ο Αντρέας, μεγαλωμένος στην κυριολεξία εδώ, θα σου λύσει κάθε απορία και θα σε μυήσει στα μυστικά του wakeboard και του θαλάσσιου σκι, ενώ εγώ απλώς θα νοικιάσω ένα θαλάσσιο ποδήλατο και θα κάνω από μια βουτιά σε κάθε παραλία που δεν μπορώ να προσεγγίσω με τα πόδια. Όπως βγαίνω από τη θάλασσα, πατάω στο ξύλινο διαδρομάκι και πάω κατευθείαν στο George’s Place, όπου, ακόμα κι αν δεν πεινάω, μια σαλάτα ή μια πίτα θα την πάρω, αγαπώντας το χαμόγελο του Γιώργου που μου τη σερβίρει μαζί με το πάντα παγωμένο ποτήρι μπίρας. Για προσιτή πολυτέλεια θα πάω στις Πλειάδες, στα Σάψιλα, να φάω πανκέικ για πρωινό και να κάνω υδρομασάζ στο πιο χαριτωμένο τζακούζι με τη θέα στη θάλασσα.
Το βράδυ, η ατμόσφαιρα στον Μπενέτο, το εστιατόριο που άλλαξε τα δεδομένα στο νησί πριν από 22 χρόνια, με τραβάει όχι μόνο για το φαγητό του, αλλά και για τα κοκτέιλ του. Λίγο πριν νυχτώσει, κάθομαι στο ζεστό ακόμη από τον ήλιο πεζούλι, αγναντεύοντας τη θάλασσα με το καλύτερο dry martini του νησιού στο χέρι. Όμως, θα πεταχτώ και μέχρι το Mostra για ιαπωνική κουζίνα ή στο Oklaca για ιταλική.

Μετά το μπάνιο, καρπουζάκι στη Λάμπη, με τα πολύχρωμα βότσαλα. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)
Το μοναστήρι και την Αποκάλυψη θα τα αφήσω για το πρωί. Το ίδιο δέος νιώθω κάθε φορά που ανεβαίνω εκεί, με τις αισθήσεις μου να παρασύρονται. Θα πάρω πάλι θέση στο μαγικό μου χαλί και θα του ζητήσω να με πάει στη Λάμπη, έτσι όπως τη θυμάμαι μικρή, με τα λεία βότσαλά της να λάμπουν – μικρά κομματάκια τέχνης παντού. Στην επιστροφή θα μετρήσω όλα τα ξωκλήσια που υπάρχουν και πάντα μου έλεγαν πως είναι 365, ένα για την κάθε μέρα του χρόνου. Μαλακά το χαλί θα με προσγειώσει ξανά στον βράχο μου. Ανοίγω τα μάτια μου και βρίσκομαι πίσω στην Αθήνα, με την ευχή και αυτό το καλοκαίρι να τα ξαναζήσω όλα από την αρχή με τους αγαπημένους μου ανθρώπους στο ευλογημένο λατρευτό μας νησί.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Ενδεικτικά:

ΠΑΤΜΟΣ: Από τη Σάμο σε 2 ώρες και 30 λεπτά, 30 ευρώ, με Dodekanisos Seaways.
• Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά σε 8 ώρες και 15 λεπτά, από 32 ευρώ, με Superfast XII.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιο και οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 
ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ
Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.
Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ
• Πάτμος, τηλ. 22470-31231

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Aκτοπλοϊκές εταιρείες
• Dodekanisos Seaways, Κεντρικό πρακτορείο Ρόδου, τηλ. 22410-70590
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Φθόνος:


Το Σκοτεινό Δηλητήριο της Ψυχής 

Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Φθόνος: Το χειρότερο δηλητήριο στην ψυχή ενός ανθρώπου!
Το έντονο αίσθημα δυσαρέσκειας για την υπεροχή, τα αγαθά, ή την ευτυχία του άλλου.
😖😖😖
Ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. 
Μας «φθίνει» - ελαττώνει ως ανθρώπους - και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. 

Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».

Το Γεροντικό αναφέρει:«Ο φθόνος είναι η μια λύπη και πικρία για την υπεροχή, την προκοπή και τα αγαθά του πλησίον.»
O αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης λέει ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων που φθονούν: 
1) Οι Φιλόδοξοι, αυτοί που δεν αντέχουν να τους ξεπερνούν οι άλλοι σε φήμη, πλούτο, δόξα, κτλ 
2) Οι Μικρόψυχοι και ανικανοποίητοι, που πάντα ζηλεύουν τα ξένα αγαθά και δεν αρκούνται στα δικά τους.
Από τον φθόνο πηγάζουν:
1. Μίσος, που μπορεί να οδηγήσει τον φθονερό να κάνει κακό στον συνάνθρωπό του. Πολλές φορές έχουμε δει ανθρώπους να προσπαθούν να κάνουν κακό πχ.στην δουλειά του άλλου η ακόμα και αδέρφια να αδικεί ο ένας τον άλλον σε θέματα περιουσιακά και δημιουργείται φοβερό μίσος. 
Πολλές φορές ο φθονερός άνθρωπος δεν αντέχει να βλέπει την επιτυχία του άλλου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει κακό.
2. Κακεντρέχεια, Καταλαλιά και Κατάκριση, διότι ο φθονερός πάντα προσπαθεί να διαβάλλει και να κατηγορήσει με ψέματα αυτόν που φθονεί. Το γνωστό κουτσομπολιό με το οποίο ο φθονερός ο άνθρωπος βγάζει δηλητήριο και ''θάβει''τους άλλους. 
Πολλές φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους να βγάζουν δηλητήριο και ζήλια για άλλους σε κάποια συζήτηση και να προσπαθούν να τους κατηγορήσουν.
Ο φθονερός πολλές φορές ψάχνει με αγωνία να μάθει τα ελαττώματα αυτού που φθονεί και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του. Πχ κάποια απερισκεψία, κάποια λέξη άσκοπη ή κάποια άλλη κίνηση λανθασμένη και να την διαβάλλει. Στο κουτσομπολιό τα πρωτεία δεν έχουνε μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες. 
Όμως οι γυναίκες βγάζουν περισσότερο ζήλια απέναντι σε μια άλλη γυναίκα πχ όμορφη, πετυχημένη κτλ.
Πολύ δύσκολα δεν θα νοιώσουν μειονεκτικά απέναντι σε μια όμορφη γυναίκα και η αντίδρασή τους θα εξαρτηθεί από τον χαρακτήρα,την αγωγή και την παιδεία τους.
Μια γυναίκα με καλό χαρακτήρα, καλή αγωγή από την οικογένεια, δεν θα πέσει ποτέ σε χαμηλό επίπεδο και στην κατάντια που δυστυχώς φέρνει ο φθόνος.
Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες βέβαια.
Θα λέγαμε ότι είναι πολύ βασικό η αγωγή που πήρε κάποιος από την οικογένειά του, άντρας ή γυναίκα.
Δηλαδή τα παιδιά που είχαν μια καλή αγωγή από τους γονείς τους, τους οποίους δεν είδαν ποτέ να κουτσομπολεύουν με κακία άλλους ανθρώπους, αλλά αντίθετα να διδάσκουν τον σεβασμό, έχουνε γερές βάσεις και δύσκολα θα πέσουν στην παγίδα του φθόνου.
Φυσικά, πολλές φορές τα αίτια είναι και ψυχολογικά. Ένας άνθρωπος μεσυμπλέγματα κατωτερότητας είναι δύσκολο να μην το εκδηλώσει αυτό απέναντι σε άλλους ανθρώπους και ο λόγος είναι ότι ακριβώς,νοιώθει κατώτερος από τους άλλους και δεν μπορεί να διαχειριστεί αλλιώς αυτό το ''αρρωστημένο''συναίσθημα.
3. Χαιρεκακίαόταν ο φθονερός χαίρεται με την συμφορά του άλλου.
 4. Κατάθλιψη, που κυριεύει τον φθονερό και τον κατατρώει σαν ''σαράκι''. Ο φθονερός ο άνθρωπος έχει την θλίψη για σύντροφό του και είναι πάντα ανικανοποίητος. 
Ποθεί τα καλά των άλλων και λυπάται βαθύτατα. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας τον κάνει δυστυχισμένο.
 Οι φθονεροί οι άνθρωποι είναι ανοιχτά βιβλία και τους καταλαβαίνεις αργά η γρήγορα διότι είναι αδύνατον να μην εκφράσουν τον φθόνο τους με τα λόγια.Τα λόγια είναι το περίσσευμα της καρδιάς. 
Αρκεί να καθίσεις με αυτά τα άτομα για να δεις ότι ασχολούνται, παρατηρούν και κατακρίνουν συνέχεια τους άλλους, χρησιμοποιώντας ψέματα και συκοφαντία. 
Διαβάλλουν τα πάντα και προσπαθούν να συκοφαντήσουν αυτόν που φθονούν, σε τρίτα άτομα με άσχημα λόγια και ψέματα. 
Όσοι δεν είναι κουτοπόνηροι και φθονεροί σαν αυτούς και δεν ασχολούνται όλη μέρα με το να θάβουν τους άλλους για αυτούς είναι ''χαζοί'',τρελοί, κακοί...ψυχροί και ανάποδοι.
Αυτοί ξέρουν τα πάντα για τους πάντες.
Έναν καλό λόγο δεν ακούς από το στόμα των φθονερών για κανέναν άνθρωπο. 
Μόνο όταν έχουνε συμφέρον, ίσως, ξεστομίσουν καμιά καλή κουβέντα.
Μπαίνουν στα σπίτια των άλλων, δήθεν φιλικά,μόνο και μόνο για να κουτσομπολέψουν και να μάθουν.
Οι φθονεροί άνθρωποι περνούν την ζωή των άλλων από μικροσκόπιο και παρατηρούν τα πάντα.
Και φυσικά τα μεταφέρουν, όπως θέλουν.
Η κατάληξη αυτών των ατόμων είναι η απομόνωση, αφού κανείς δεν θα τους θέλει στο τέλος. 
Η χειρότερη έκφραση του φθόνου είναι η συκοφαντία, διότι κάνει μεγάλο κακό στην τιμή και την υπόληψη ενός ατόμου και προκαλεί μεγάλο πόνο.....
«Η συκοφαντία είναι σαν την ενοχλητική σφήκα: αν είσαι σίγουρος σκότωσε την με μια αποφασιστική κίνηση αμέσως. Αν όχι, μην προσπαθείς να την διώχνεις, γιατί θα σου επιτεθεί με μεγαλύτερη μανία.» 
ΠΗΓΗ:kardiacitynews
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://hamomilaki.blogspot.gr

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Το Ψυγείο μας!


Πού πρέπει να αποθηκεύεις το κάθε τρόφιμο στο ψυγείο – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις
Το ψυγείο μας περιέχει τα πιο σημαντικά τρόφιμα που έχουμε στο σπίτι.
Πρέπει να είναι πάντα τακτοποιημένο και οργανωμένο, ώστε να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε.
Όμως, ακόμη και αν είσαι νοικοκυρά και πάντα τα έχεις όλα σε σειρά, σίγουρα κάνεις κάποια λάθη με τα προϊόντα που τοποθετείς στο ψυγείο σου.
Η καταναλωτική οργάνωση Choice μοιράστηκε κάποιους κανόνες που καλό θα ήταν να ακολουθούμε αν θέλουμε τα τρόφιμά μας να μένουν φρέσκα για περισσότερο.
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι κρατάμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου για περισσότερη ευκολία.
Όμως, αυτό το σημείο έχει την λιγότερη ψύξη. Το καλύτερο μέρος για να βάλεις το μπουκάλι ή το κουτί με το γάλα είναι στο κάτω κάτω ράφι, που είναι και το πιο δροσερό.


Αν δεν έχεις συγκεκριμένο μέρος για το κρέας και τα ψάρια, ήρθε η ώρα. Τα κρέατα, τα πουλερικά και τα θαλασσινά πρέπει να αποθηκεύονται στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου, που είναι συνήθως κοντά στο πίσω μέρος.
Τα κρατάει φρέσκα για περισσότερο και δεν απορροφά τις μυρωδιές από τα άλλα τρόφιμα.

Τα συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν φρούτα και λαχανικά και να τα διατηρούν φρέσκα για αρκετές μέρες.
Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο τρόφιμο δεν ανήκει σε αυτό το συρτάρι. Οι τομάτες είναι προτιμότερο να μένουν σε ένα μπολ στον πάγκο και όχι στο ψυγείο, καθώς έτσι διατηρούν τη γεύση τους.

Το βούτυρο και τα τυριά μπορούν να μπουν στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία τα διατηρεί μαλακά.

Μια καλή συμβουλή είναι να ελέγχεις συχνά τη θερμοκρασία του ψυγείου, ώστε να είναι κοντά στους 3 βαθμούς Κελσίου.
Ακόμη, πρέπει να υπάρχει χώρος για να κυκλοφορεί ο αέρας. Τέλος, καλό είναι να κρατάς αυτά που χρησιμοποιείς περισσότερο μπροστά, καθώς όσο πιο πολύ ώρα έχεις ανοιχτή την πόρτα, τόσο πιο πολύ ενέργεια σπαταλάς.
ΠΗΓΗ:bovary.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:/www.pentapostagma.gr/

Μοναχός!

Θεόκλητος!!!
 Ὁ ἀείμνηστος Μοναχός τοῦ Μαναστηριοῦ μας 
Θεόκλητος Καραμανώλης

Οι Έφηβοι

Γιατί οι Έφηβοι καταφεύγουν 

στα Ψέματα;


H Νάταλι, μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου, λέει στους γονείς της συχνά ψέματα,είτε για τα μαθήματα του σχολείου είτε για τις εξόδους που πρόσφατα άρχισε να κάνει με τις φίλες της, όπου κάποιες φορές αλλού λέει ότι θα πάνε και τελικά αλλού πηγαίνει. «Άρχισε να λέει ψέματα από την Ε’ Δημοτικού, ξέχναγε δήθεν κάποια μαθήματα, έκρυβε τους χαμηλούς βαθμούς κ.ά.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπου πια λέει ψέματα και για άλλα πράγματα. 
«Ίσως την έχουμε πιέσει, ίσως είμαστε αυστηροί και θέλουμε να την ελέγχουμε· καταλαβαίνετε ανησυχούμε, γίνονται τόσα πράγματα σήμερα» λένε οι γονείς της. 
«Από την άλλη, στενοχωριόμαστε πολύ όταν ανακαλύπτουμε ότι μας λέει ψέματα.
Tη ρωτάμε γιατί το κάνει και μας απαντά χωρίς ίχνος μεταμέλειας:
“Εσείς θέλετε να ακούτε ό,τι σας αρέσει, αυτό κάνω κι εγώ”. Είναι βέβαιο ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά και φοβόμαστε μήπως χάσουμε την επαφή με το παιδί μας». 

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που οι έφηβοι λένε ψέματα. 
Aς σκεφτούμε λίγο ότι και εμείς οι γονείς τους χρησιμοποιούμε το ψέμα πολύ άνετα και εύκολα, είτε για να αποφύγουμε κάποιον γνωστό που μας ζητά στο τηλέφωνο είτε για να ξεφύγουμε από κάτι που δεν μας αρέσει κ.ά. 
Δεν είναι σπάνιο μάλιστα ο ένας γονιός να αποκρύπτει πράγματα που έκανε το παιδί με τα οποία γνωρίζει ότι δεν θα συμφωνήσει ο άλλος γονιός, άλλοτε υποκύπτει ο ένας ή και οι δυο γονείς στο αίτημα του εφήβου να πουν ψέματα στο σχολείο ότι δήθεν ήταν άρρωστος επειδή δεν διάβασε για το διαγώνισμα κ.λπ. 
Όλα αυτά τα ψέματα που ίσως τα θεωρείτε αθώα έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να επηρεάσουν το παιδί σας; 

Οι έφηβοι βιώνουν μια επιτακτική ανάγκη να γίνουν ανεξάρτητοι και να δημιουργήσουν τη δική τους ταυτότητα ξεχωριστά από τους γονείς τους.Στην προσπάθειά τους αυτή αναζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αυτονομία, δεν θέλουν να τους ασκείται έλεγχος από τους γονείς και σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγουν στα ψέματα. 

Μάθετε ότι…
• Στην εφηβεία συναντάμε όλους τους τύπους ψέματος που έλεγαν τα παιδιά στην παιδική ηλικία.
• Πολύ συχνά το ψέμα μπορεί να είναι για τον έφηβο ένα μέσο να διαφυλάξει τον εσωτερικό του κόσμο.
• Είναι ένας τρόπος για να κρατά μακριά τους γονείς από δραστηριότητες ή σχέσεις που ο ίδιος κρίνει προσωπικές.
• Επίσης, το χρησιμοποιεί για να αποφύγει συνέπειες ή παρατηρήσεις όταν γνωρίζει ότι έχει κάνει κάτι με το οποίο οι γονείς δεν συμφωνούν.
• Tα προβλήματα επέρχονται όταν ο έφηβος καταφεύγει συστηματικά στο ψέμα και πλέον δεν γνωρίζουμε πότε λέει αλήθεια.

Τι σας προτείνω
• Συζητήστε αναλυτικά με τον έφηβό σας σχετικά με τη συνήθειά του να λέει ψέματα και ρωτήστε τον γιατί υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά.
• Ακούστε τον με προσοχή, ακόμα και αν δεν συμφωνείτε.
• Διαβεβαιώστε τον ότι τον αγαπάτε, παρ’ ότι δεν σας αρέσει η τακτική του. Να θυμάστε ότι κάτω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται κάτι.
• Να καταστήσετε σαφές ότι στην οικογένειά σας το ψέμα πάντα θα αντιμετωπίζεται σαν σοβαρό παράπτωμα.
• Εξηγήστε στον έφηβο τις επιπτώσεις που υφίσταται κάποιος όταν λέει ψέματα. 
• Ρωτήστε τον αν έχει αντιληφθεί ότι λέγοντας ψέματα πληγώνει αυτούς που αγαπά.
• Τονίστε του ότι αυτοί που ψεύδονται κάνουν περίπλοκη τη ζωή τους γιατί φοβούνται μήπως μαθευτεί η αλήθεια και έλθουν τα πάνω κάτω.
• Συχνά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου γιατί καλύπτουν το ένα ψέμα με άλλο και βρίσκονται σε δύσκολη θέση, γιατί δεν μπορούν να θυμηθούν τι είπαν στον καθένα. 
• Βλάπτουν τελικά τον εαυτό τους επειδή δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την αλήθεια των ενεργειών τους. Έτσι αυτό που πετυχαίνουν είναι να μειώνουν την αυτοεκτίμησή τους.
• Οι ψεύτες συνήθως είναι μοναχικοί: απομονώνονται προκειμένου να αποφεύγουν τις ερωτήσεις από αυτούς στους οποίους είχαν πει ψέματα.
• Όσο πιο συχνά λένε ψέματα τόσο πιο πιθανό είναι να τα πιστέψουν και οι ίδιοι.
• Το συμπέρασμα είναι ότι οι ψεύτες ξεγελούν τον ίδιο τον εαυτό τους.
Γιατί τα ψέματα δεν διαρκούν και οι ψεύτες δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο θέλουν να πιστεύουν. 
Προσοχή: όταν το ψέμα είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας με τον έφηβο πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο.

ΠΗΓΗ: akappatou
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://hamomilaki.blogspot.gr