Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Παιδί καί ...

... ναυτία στο αυτοκίνητο


Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι ένας τύπος ασθένειας της κίνησης, που συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενες πληροφορίες από το εσωτερικό αυτί (λαβύρινθος), τα μάτια και τα νεύρα στα άκρα.
Φανταστείτε ένα μικρό παιδί που κάθεται χαμηλά στο πίσω κάθισμα χωρίς να μπορεί να δει έξω από το παράθυρο, ή ένα μεγαλύτερο παιδί που διαβάζει ένα βιβλίο, ή παίζει στο κινητό του μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς αυτό κινείται. 
Το εσωτερικό αυτί του παιδιού θα αισθανθεί την κίνηση, αλλά τα μάτια και οι αρθρώσεις του δεν θα την «επιβεβαιώνουν». Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι στομαχική αδιαθεσία, κρύος ιδρώτας, κόπωση, απώλεια όρεξης και τάση προς εμετό.
 Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί η ναυτία στο αυτοκίνητο επηρεάζει κάποια παιδιά περισσότερο από άλλα. 
Αν και το πρόβλημα δεν φαίνεται να επηρεάζει τα περισσότερα βρέφη και νήπια, τα παιδιά ηλικίας 2-12 ετών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
 Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την παιδική ναυτία στο αυτοκίνητο
 Μειώστε την αισθητηριακή πρόσληψη πληροφοριών: 
Ενθαρρύνετε το παιδί να κοιτάζει έξω από το αυτοκίνητο, αντί να εστιάζει σε βιβλία, παιχνίδια, ή στο κινητό του τηλέφωνο. Εάν το παιδί σας αποκοιμηθεί στο ταξίδι, τότε θα έχει λιγότερη ναυτία.
 Προετοιμάστε προσεκτικά τα γεύματα ΠΡΙΝ το ταξίδι: 
Μην δίνετε στο παιδί σας πικάντικα, ή λιπαρά τρόφιμα, ή γενικώς ένα μεγάλο γεύμα αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αυτοκίνητο. 
Εάν ο χρόνος ταξιδιού είναι μικρός, παραλείψτε το φαγητό εντελώς. Αν το ταξίδι είναι μεγάλο, ή αν το παιδί σας χρειάζεται να φάει, δώστε του ένα μικρό, «ήπιο σνακ», όπως κράκερ και ένα μικρό χυμό ΠΡΙΝ αναχωρήσετε.
 Καλός εξαερισμός: 
Ο επαρκής εξαερισμός στην καμπίνα των επιβατών μπορεί να αποτρέψει την ναυτία στο αυτοκίνητο. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον αέρα καθαρό από οσμές.
 Αποσπάστε του την προσοχή: 
Εάν το παιδί σας είναι επιρρεπές στη ναυτία στο αυτοκίνητο, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, μιλώντας του, ακούγοντας μαζί του μουσική και τραγουδώντας μαζί.
 Χρησιμοποιήστε φάρμακα (πάντα με την συμβουλή ενός παιδιάτρου): 
Εάν το παιδί σας είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2 ετών και σχεδιάζετε ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο, ρωτήστε τον γιατρό του παιδιού σας για κάποιο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για την πρόληψη της ναυτίας. Η δραμαμίνη και η διφαινυδραμίνη είναι οι συνήθεις επιλογές. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος για να προσδιορίσετε τη σωστή δόση και να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές παρενέργειες, όπως η υπνηλία.
 Γενικά
Εάν το παιδί σας αρχίσει να έχει ναυτία στο αυτοκίνητο, σταματήστε το συντομότερο δυνατόν και αφήστε το να βγει και να περπατήσει. Επίσης, μπορεί να ξαπλώσει ανάσκελα για λίγα λεπτά με κλειστά μάτια. Βάλτε του ένα δροσερό πανί στο μέτωπο, αν χρειάζεται.
 Εάν αυτές οι συμβουλές δεν φαίνεται να βοηθούν, καλέστε τον γιατρό του παιδιού σας σχετικά με άλλες επιλογές.
 ΠΗΓΗ:iatropedia.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://hamomilaki.blogspot.gr/

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ


·  Αγιορείτικη ψαρόσουπα

·     Υλικά:
1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά
2 κρεμμύδια

1 μάτσο σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
¼ φλιτζάνι Λάδι
ΑΛΑΤΙ, πιπέρι
½ φλιτζάνι ρύζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1,5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός από τον άνηθο.
Όταν βράσουν όλα καλά, βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από το μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές, που τις πετάμε.
Σουρώνουμε τα ψάρια, τα πετάμε και βάζουμε το καθαρό ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά.
Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Το κατεβάζουμε και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://www.vimaorthodoxias.gr/

"Έξω πάμε καλά"..

 Η αριστεία επιβραβεύεται

Νέα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ εξελέγησαν δύο διακεκριμένοι Έλληνες ερευνητές, σε αναγνώριση του σημαντικού επιστημονικού έργου τους.

Πρόκειται για την καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις Βίκυ Καλογερά και τον καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Μιχάλη Γιαννακάκη.

Η αμερικανική Ακαδημία εξέλεξε, επίσης, άλλους δύο Έλληνες ως ξένους εταίρους της.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καρκάνα, διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιολογικών Επιστημών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, και τον Αναστάσιο Ξεπαπαδέα, καθηγητή της Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ ιδρύθηκε από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1863 και, μαζί με την Εθνική Ακαδημία Μηχανικής και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση κι άλλους οργανισμούς των ΗΠΑ πάνω σε επιστημονικά, τεχνολογικά και ιατρικά θέματα.

Το who is who 

Η κα Καλογερά είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1992) και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, από όπου πήρε το διδακτορικό της στην Αστρονομία (1997). 

Έπειτα από μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, διδάσκει από το 2001 στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Northwestern. 

Είναι η επικεφαλής αστροφυσικός στην επιστημονική κοινοπραξία LIGO που ανακάλυψε τα βαρυτικά κύματα, στα οποία και συνεχίζει να εστιάζει την έρευνά της, σε συνδυασμό με τον σχηματισμό ζευγών μαύρων οπών στο διάστημα.

Η κα Καλογερά, τον Νοέμβριο του 2017, είχε δώσει συνέντευξη στο zougla.gr σχετικά με τα βαρυτικά κύματα και τους αστέρες νετρονίων.



Η δήλωση της Βίκυς Καλογερά στο ΑΠΕ για τη βράβευσή της

Η Βίκυ Καλογερά δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τη βράβευσή της: «Νιώθω βαθιά τιμή, καθώς αυτή είναι μια διάκριση πέρα από κάθε προσδοκία. Χρειάστηκα πραγματικά κάποιο χρόνο για να συνειδητοποιήσω την πραγματικότητα. Δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα για την εκλογή μου στην Ακαδημία, ενώ ήμουν στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον για συσκέψεις με συναδέλφους, περίπου μία ώρα προτού δώσω μια ομιλία. Ήταν μια μέρα... πανικού. Τόσα χρόνια δουλειάς με τους φοιτητές μου και τους μεταδιδακτορικούς μου συνεργάτες οδήγησαν σε αυτό, που αποτελεί μια αναγνώριση για τη συλλογική μας δουλειά».

Σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους της έρευνάς της, η κα Καλογερά ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην αυγή της αστρονομίας βαρυτικών κυμάτων, μόλις στο ξεκίνημα... Η εξερεύνηση του σύμπαντος μέσα από αυτό το νέο παράθυρο θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε πώς πεθαίνουν τα άστρα, πώς γεννιούνται οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων σε ζεύγη και πώς τελειώνουν τις ζωές τους σε σπιράλ θανάτου. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της έρευνας για τα επόμενα χρόνια, καθώς ανακαλύπτουμε ολοένα περισσότερες από τις συγκρούσεις αυτών των συμπαγών αντικειμένων».

«Παράλληλα, την επόμενη δεκαετία η αστρονομία θα γνωρίσει την επανάσταση των μεγάλων δεδομένων μέσω μιας μεγάλης κλίμακας παρατηρήσεων του ουρανού, παράγοντας την πιο μεγάλη και πλήρη "ταινία" του σύμπαντος και ανακαλύπτοντας έτσι το δυναμικό σύμπαν, αστρονομικές πηγές, οι οποίες αλλάζουν σε φωτεινότητα μέσα στον χρόνο, άστρα που συγχωνεύονται ή εκρήγνυνται. Αυτό το πεδίο της διαχρονικής αστρονομίας υπόσχεται απρόσμενες ανακαλύψεις. Τα επόμενα χρόνια θα επιδιώξω να κάνω θεωρητικές μελέτες που θα προβλέπουν τι μπορεί να ανακαλύψουν αυτές οι αστρονομικές παρατηρήσεις, έτσι ώστε όταν υπάρξουν οι παρατηρήσεις, να είμαστε σε θέση να τις ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε πώς ζουν και πεθαίνουν τα άστρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Γιαννακάκης είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής Αθηνών, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1975) και του Πανεπιστημίου Πρίνστον, από όπου πήρε το διδακτορικό του (1979).

Εργάσθηκε στα εργαστήρια ερευνών Bell Labs μεταξύ 1978-2001, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (2002-03) και από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Κολούμπια.

Η έρευνά του εστιάζεται στη σχεδίαση και ανάλυση αλγορίθμων, στη θεωρία της πολυπλοκότητας, στη θεωρία των παιγνίων, στις βάσεις δεδομένων κ.α. Είναι, επίσης, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ από το 2011 και της Academia Europaea από το 2013, καθώς και κάτοχος του Βραβείου Knuth (2005).
Οι άλλοι Έλληνες της Ακαδημίας των ΗΠΑ

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ περιλαμβάνει και άλλους Έλληνες της διασποράς, καθώς και Ελληνοαμερικανούς στις τάξεις της.

Είναι οι εξής (σε παρένθεση το έτος εκλογής τους στην Ακαδημία):

- Γιώργος Παπανικολάου (2000) - καθηγητής Μαθηματικών Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια

- Χρήστος Παπαδημητρίου (2009) - καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης

- Ανδρέας Ακριβός (1991) - ομότιμος καθηγητής Μηχανικής (ρευστοδυναμικής) του City College της Νέας Υόρκης

- Κώστας Δαφέρμος (2016) - καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ

- Τομ Μανιάτης (1985) - καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης

- Δώρα Αγγελάκη (2014) - καθηγήτρια του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Κολεγίου Ιατρικής Baylor του Χιούστον του Τέξας

- Νίκος Λογοθέτης (2009) - διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στο Τίμπινγκεν

- Τζον Τζοανόπουλος (2009) - καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ

- Πολ Αλιβιζάτος (2004) - καθηγητής Χημείας, Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ

- Τζορτζ Γιανκόπουλος (2004) - επικεφαλής βιοϊατρικός επιστήμων της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals

- Πίνδαρος Ρόι Βάγγελος - πρόεδρος της εταιρείας Regeneron

- Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας από το 1982 έως τον θάνατό του το 2017 ήταν και ο Έλληνας βιολόγος Φώτης Καφάτος, ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

·        ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: www.zougla.gr

Παρακολουθήστε τη συνέντευξή της

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Κοινωνικόν "Σώμα Χριστού".

 «Σώμα Χριστού».
Κοινωνικό Κυρ. του Πάσχα
Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, ήχος τρίτος,
βυζαντινός χορός «Φωνές Ασμάτων».

Από το Διεθνές Επετειακό Συνέδριο για τη Μουσική Μεταρρύθμιση του 1814, που διοργάνωσε το «Σχολεῖον Ψαλτικῆς», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
τον Οκτώβριο του 2014.
Διευθύνει ο Ευάγγ. Σφακιανάκης
www.sholeionpsaltikis.gr, info@sholeionpsaltikis, 210-8022266

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Παιδί καί ... λαχανικά!

4 συνταγές που θα πείσουν το παιδί να φάει επιτέλους λαχανικά

Σκεφτείτε για λίγο ότι είστε παιδί και ότι έχει φτάσει η ώρα του φαγητού. Θα δοκιμάζατε το ίδιο εύκολα ένα σκέτο βραστό μπρόκολο με ένα μάφιν που «κρύβει» μέσα κομμάτια μπρόκολου; Η απάντηση είναι προφανής.

Αν θέλετε, λοιπόν, το μικρό σας να φάει τα λαχανικά του χωρίς να παραπονεθεί, αρκεί να φερθείτε έξυπνα και να πειραματιστείτε με κάποιες πιο kid friendly συνταγές λαχανικών.

Ουράνιο τόξο λαχανικών

*Φωτογραφία: gimmesomeoven.com
Τι θα χρειαστείτε
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά καμπάνα, πλυμένη, καθαρισμένη και κομμένη σε λωρίδες
1 μεγάλο καρότο, πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε στρογγυλά κομμάτια
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά καμπάνα, πλυμένη, καθαρισμένη και κομμένη σε λωρίδες
3 φλιτζάνια φουντάκια μπρόκολου
½ κρεμμύδι κομμένο σε σχήμα μισοφέγγαρου
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Φρέσκο μαϊντανό για τη γαρνιτούρα
*Ζύμη για πίτσα (προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και απλώστε αλουμινόχαρτο σε ένα μακρόστενο ταψί. Στη συνέχεια, προσθέστε την κόκκινη πιπεριά, τα καρότα, την κίτρινη πιπεριά, το μπρόκολο και το κρεμμύδι χωρίς να τα ανακατέψετε και φροντίζοντας έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφα απλωμένα και η κάθε ομάδα λαχανικών να σχηματίζει ένα σχήμα μισοφέγγαρου.
Πασπαλίστε με ελαιόλαδο, προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε έτσι ώστε τα υλικά να πάνε παντού- προσέξτε όμως να μην χαλάσετε το σχήμα του ουράνιου τόξου. Αφήστε τα λαχανικά στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στα μισά της μαγειρικής γυρίστε τα για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Γαρνίρετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως. Το παιδί θα τα φάει πιο εύκολα τρυφερά και ζεστά.
*Αν θέλετε να τα φτιάξετε σε πίτσα, απλώς προσθέστε τη ζύμη για πίτσα στο ταψί πριν τα λαχανικά.
Πηγή: averiecooks.com

Αλμυρά μάφιν με μπρόκολο και πιπεριά

*Φωτογραφία: squarespace.com
Τι θα χρειαστείτε
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κόκκινη πιπεριά καμπάνια κομμένη
1 φλιτζάνι φουντάκια μπρόκολο κομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο που θα έχετε περάσει στο μπλέντερ
2 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
2 αυγά χτυπημένα
½ φλιτζάνι τυρί ρικότα ή γιαούρτι
½ φλιτζάνι γάλα της επιλογής σας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη)
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Τι πρέπει να κάνετε
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Έπειτα, σε ένα μπλέντερ βάλτε τη βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη και προσθέστε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια, σοτάρετε τα λαχανικά σε ένα σκεύος με λίγο λάδι για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέστε τον ντοματοχυμό και τη ρίγανη και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο, τον βασιλικό, τα αυγά το τυρί ή το γιαούρτι, το γάλα και την παρμεζάνα.
Έπειτα, αναμίξτε τα 2 μίγματα  (αυτό με τα λαχανικά και αυτό με τη βρώμη, τη σόδα και το μπέικιν), βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε μια φόρμα για μάφινς και χωρίστε το μίγμα στις θήκες της. Αφήστε τα μάφινς να ψηθούν για 30-35 λεπτά και μετά σερβίρετε.
Πηγή: mjandhungryman.com

Πίτσα χωρίς ζύμη με κολοκυθάκια

*Φωτογραφία: r.lightningbase-cdn.com
Τι θα χρειαστείτε
3-4 κολοκυθάκια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας
300 γραμμάρια τριμμένη μοτσαρέλα
20 φέτες γαλοπούλα κομμένες στη μέση
Τι πρέπει να κάνετε
Προθερμάνετε τον φούρνο στην ένδειξη της σχάρας και τοποθετήστε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Πλύνετε καλά τα κολοκυθάκια, αφαιρέστε τις άκρες τους και κόψτε τα σε οριζόντιες, λεπτές λωρίδες ή σε στρογγυλά κομμάτια όπως στη φωτογραφία, φροντίζοντας να έχουν όσο το δυνατόν το ίδιο μέγεθος. Προσθέστε το αλάτι και το μίγμα μπαχαρικών και στη συνέχεια καλύψτε τα κολοκυθάκια με το τυρί. Αφήστε την πίτσα να ψηθεί μέχρι το τυρί να αρχίσει να λιώσει, για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια, κόψτε στη μέση τις φέτες των αλλαντικών, απλώστε τις πάνω απ’ το τυρί και αφήστε την πίτσα να ψηθεί 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι τα αλλαντικά να γίνουν τραγανά. Σερβίρετε αμέσως.
Πηγή: kalynskitchen.com

Μπουκίτσες κουνουπίδι

*Φωτογραφία: freshcityfarms.com
Τι θα χρειαστείτε
600 γραμμάρια κουνουπίδι σε μπουκετάκια
1 κρεμμύδι
1 αυγό
1 ασπράδι
Λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια ψωμί του τοστ, τριμμένο
100 γραμμάρια τσένταρ τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βράζετε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, στραγγίζετε καλά, αφαιρείτε τα έξτρα υγρά με απορροφητικό χαρτί και ψιλοκόβετε τα μπουκετάκια με το μαχαίρι ή στο πολυμηχάνημα ενώ μετά συνεχίζετε κόβοντας το κρεμμύδι. Σε ένα μπολ βάζετε το ψιλοκομμένο κουνουπίδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αυγό, το ασπράδι, το θυμάρι, το τριμμένο ψωμί του τοστ, το τσένταρ, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μπορείτε να πλάσετε το μείγμα.
Παίρνετε περίπου 25 γραμμάρια από το μείγμα, το πλάθετε σε μια οβάλ «μπουκίτσα». Και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο μείγμα. Υπολογίστε ότι θα σας βγουν συνολικά 30 μπουκίτσες. Καλύπτετε με λαδόκολλα ένα ταψί 30×40 εκατοστά, τις βάζετε τη μία δίπλα στην άλλη και ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να «ροδίσουν». Αφαιρείτε από τον φούρνο και σερβίρετε.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.

Ο Προφήτη Ιερεμίας (1 Μαΐου)


Ο Θλιμμένος Προφήτης: Η θεολογική προσωπικότητα του προφήτη Ιερεμία
Ο προφήτης Ιερεμίας έζησε και έδρασε στο βιβλικό Ισραήλ, και συγκεκριμένα στο βασίλειο του Ιούδα από τον ζ΄ έως τον στ΄ π.Χ. αιώνα. Καταγόταν από ιερατική οικογένεια, και απεδέχθη την προφητική κλήση σε νεαρή ηλικία, ενώ ήταν εκλεγμένος από τον Θεό ήδη από την κοιλία της μητρός του: «προ του με πλάσαι σε εν κοιλία επίσταμαί σε και προ του σε εξελθείν εκ μήτρας ηγίακά σε, προφήτην εις έθνη τέθεικά σε» (Ιερ 1,5). Κατατάσσεται στους λεγόμενους Μεγάλους Προφήτες, και η δράση του εξιστορείται στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που φέρει το όνομά του. Επίσης, τα βιβλία «Θρήνοι Ιερεμίου» και «Επιστολή Ιερεμίου» έλκουν την συγγραφή τους κατά την παράδοση από τον ίδιο προφήτη. Από τα γραφόμενά του διαφαίνεται μια δομημένη προσωπικότητα που παρόλη την μαρτυρική βιωτή του, ήταν ολοκληρωτικά δοσμένη στον Θεό.
Ήδη από τους πρώτους στίχους του βιβλίου φαίνεται η μαχητικότητα της προφητικής αποστολής του: «ιδού καθέστακά σε σήμερον επί έθνη και επί βασιλείας εκριζούν και κατασκάπτειν και απολλύειν και ανοικοδομείν και καταφυτεύειν…» (1,10), ο αγώνας είναι αδιάλλακτος: «ήλθα να ξεριζώσω», ήλθε για να πολεμήσει το κατεστημένο και την ηθική κατάπτωση της εποχής του, «και να φυτέψω», κηρύττοντας μια εσωτερική πνευματικότητα έξω από τον θρησκευτικό τυπικισμό, εισάγοντας μια προσωπική σχέση με τον Θεό, την καλώς νοούμενη ατομική θρησκευτικότητα. Βγάζει την ευσέβεια του Ισραήλ από τον στείρο νομικισμό-λεγκαλισμό στον οποίο είχε αυτή βαλτώσει.

Ο προφήτης κήρυξε ενάντια στους αλλότριους θεούς, οι θεοί των εθνών «ουκ εισί θεοί» (2,11). Έλεγξε την αιρετική-συγκρητιστική πίστη που επικρατούσε στο βασίλειο του Ιούδα και μισήθηκε από τον λαό του και από την εξουσία, θρησκευτική και πολιτική. Βάλλεται εναντίον της αδικίας, της ανηθικότητας και της ειδωλολατρίας. Υποστήριξε μόνον αυθεντικές μορφές θρησκευτικότητας, όπως τους Ρεχαβίτες, και καταφέρθηκε εναντίον της τυπολατρίας που εξέφραζε το πλείστον του επίσημου ιερατείου. Προλέγει την καταστροφή της Ιερουσαλήμ (10,17-22), και δίδει ως μόνη λύση την εσωτερική μετάνοια του ανθρώπου. Δεν διστάζει να ελέγξει τους βασιλείς για την αντιλαϊκή πολιτική τους, τους πλούσιους για την καταπίεση των φτωχών, το ιερατείο για συγκρητισμό και κερδοσκοπία, αλλά και τον ίδιο τον λαό για την κατάπτωση στην οποία είχε περιπέσει, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί για τους σύγχρονούς του ανεπιθύμητος, και «πέτρα σκανδάλου».
Ο Ιερεμίας γίνεται ένας θλιμμένος προφήτης. Περνάει ατελείωτους εξευτελισμούς και διώξεις, γεγονότα που σφυρηλάτησαν την θλιμμένη του ψυχοσύνθεση. Συνωμοτούν εναντίον του μέχρι και οι συγγενείς του, αποφασίζουν να τον δηλητηριάσουν, του απαγορεύεται η είσοδος στον Ναό, τον ρίχνουν σε βορβορώδη λάκκο, καίγονται τα έργα του, εξορίζεται στην Αίγυπτο. Και τέλος, κατά την παράδοση, ο Προφήτης λιθοβολείται από τους συμπατριώτες του στην πόλη Τάφνα της Αιγύπτου, έτσι ώστε η «στενή και τεθλιμμένη οδός» της βιωτής του να καταλήξει στο μαρτύριο του αίματος.

Το βιβλίου του Ιερεμία περιλαμβάνει εκτενείς δραματικούς μονολόγους του βασανισθέντος προφήτου. Αυτοβιογραφικοί στίχοι, στους οποίους κυριαρχεί ο πόνος ενός χλευαζόμενου και εγκαταλελειμμένου ανθρώπου: «ηπάτησάς με, Κύριε, και ηπατήθην, εκράτησας και ηδυνάσθης· εγενόμην εις γέλωτα, πάσαν ημέραν διετέλεσα μυκτηριζόμενος» (20,7). Οι μονόλογοι αυτοί συγγενεύουν με τους Θρήνους, και διατρέχονται από το ίδιο δραματικό κλίμα. Ο ιερεμιακός θρήνος είναι η απέλπιδα ικεσία ενός προφήτου που έχει δει τα πάντα να χάνονται, που βλέπει τους μοναχικούς αγώνες του να αποβαίνουν άκαρποι, που φτάνει μέχρι το σημείο της πλήρους απογνώσεως: «επικατάρατος η ημέρα, εν η ετέχθην εν αυτή· η ημέρα, εν η έτεκέ με η μήτηρ μου» (20,14). Στους στίχους των μονολόγων του Ιερεμία διαφαίνεται μια αυθεντικότητα και μια μοναδική ευθύτητα και ειλικρίνεια, όπου το ανθρώπινο «πολεμάει» με το θείο, όπου ο άνθρωπος βιώνει το κενό της θείας εγκατάλειψης αλλά και μετά τους άμετρους αγώνες, την πλησμονή της θείας παρακλήσεως. Ακραία δοκιμασία, που μεταρσίωσε την προσωπικότητα του προφήτου.
Η βαθειά πνευματικότητα του Ιερεμία έμεινε παροιμιώδης στην παράδοση του Ισραήλ, γι’ αυτό και ο Χριστός αποκαλέστηκε «άλλος Ιερεμίας» (βλ. Ματθ. 16,14). Γίνεται ο προφήτης που κατ’ εξοχήν οραματίζεται την έννοια της Καινής Διαθήκης: «ότι αύτη η διαθήκη μου, ην διαθήσομαι τω οίκω Ισραήλ μετά τας ημέρας εκείνας, φησί Κύριος· διδούς δώσω νόμους εις την διάνοιαν αυτών και επί καρδίας αυτών γράψω αυτούς· και έσομαι αυτοίς εις Θεόν, και αυτοί έσονταί μοι εις λαόν» (38,31), ελάλησε ο Κύριος δια μέσου του προφήτου, θα συνάψω μαζί σας μια Καινή Διαθήκη που την γράψω μέσα στην καρδιά σας, δεν θα έχετε πλέον μαζί μου τυπική σχέση, η σχέση μου πλέον μαζί σας δεν θα είναι θέμα τήρησης τυπικών διατάξεων, αλλά θα είναι θέμα εσωτερικής προαιρέσεως. Αυτή είναι η τομή του ιερεμιακού κηρύγματος με το παρελθόν, και αυτό είναι το εσχατολογικό όραμα του προφήτη, μια νέα ουσιαστική προσωπική σχέση-κοινωνία Θεού και ανθρώπων. Ο Θεός κατά τον Ιερεμία, δεν θέλει να επιβάλει άψυχες τελετουργίες, αλλά να αγγίξει τον έσω άνθρωπο.
Ο βίος του προφήτη Ιερεμία είναι μια μοναχική πορεία του ενός εναντίον όλων, του θυσιαζόμενου ενός υπέρ του λαού όλου, ένας διαρκής θρήνος ενός βασανισμένου ανθρώπου του Θεού, που δεν βρήκε κατανόηση από ανθρώπους, που βίωσε με ακραίο τρόπο την περιφρόνηση, και αναζήτησε μόνο στον Κύριο την ειρήνη και την δικαίωση. Διένυσε την πορεία αυτή ασκητικά, μαρτυρικά, και έτσι ανυψώθηκε στην χορεία των μεγάλων βιβλικών προφητών, οι οποίοι προλείαναν το δρόμο για την έλευση του Μεσσία Ιησού Χριστού.
Η μνήμη του Αγίου Προφήτου Ιερεμία τιμάται την 1η Μαΐου εκάστου έτους.
ΠΗΓΗ: http://www.pemptousia.gr