Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ηρωϊσμός


«Προτιμούσα να καώ εγώ»! 
Συγκλονίζει η 14χρονη ηρωίδα που έσωσε τρία παιδάκια από φωτιά

Μια συγκινητική ιστορία εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (01.04.2018) στο χωριό Αφάντου στην Ρόδο, με πρωταγωνίστρια μια 14χρονη μαθήτρια, η οποία μπήκε στο σπίτι που καιγόταν στη γειτονιά της και με αυτοθυσία έσωσε από τις φλόγες τρία ανήλικα παιδιά που κοιμούνταν στο δωμάτιό τους.
Η Βαρβάρα Τσιλιγκίρη μόλις αντιλήφθηκε οτι στη γειτονική της οικοδομή έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, βγήκε στο δρόμο και αφού κάλεσε σε βοήθεια ανέβηκε στο σπίτι και έτρεξε στο δωμάτιο που βρίσκονταν τα τρία παιδιά προκειμένου να τα σώσει απο τη φωτιά.
Όπως λέει στο Newsit.gr, η ηρωική της πράξη δεν ηταν τίποτα παραπάνω απο το χρέος της ως ανθρωπος και πολίτης, ενώ τονίζει πως δεν αισθάνθηκε φόβο, καθώς η ανάγκη των εγκλωβισμένων παιδιών ήταν μεγαλύτερη από τη σωματική της ακεραιότητα.
«Βγαίνω εξω, κοιτάω προς τα πάνω και βλέπω φωτιά. Έσπαγαν τα τζαμιά απο τη θερμοκρασία. Είχα μείνει άγαλμα για δέκα λεπτά. Δεν ήξερα τι να κάνω. Μετά φωνάζω, τσιρίζω για να με ακούσει η γειτονιά. Δεν άκουγε κανείς. Φωνάζουμε τα παιδιά, έρχονται στο παράθυρο, τα βγάζουμε έξω, μπαίνω μέσα στο σπίτι από το παράθυρο, και πάω να ανοίξω από εκεί την πόρτα, αλλά δεν άνοιγε. Τα κλειδιά τα είχαν πάρει οι γονείς. Εγώ δεν θυμάμαι καν πώς βγήκα, είχα πάθει σοκ», λέει στο Newsit.gr η 14χρονη, περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που πέρασε μέχρι να μεταφέρει τα παιδιά σε ασφαλές σημείο.
«Προτιμούσα να καώ εγώ»
«Δεν με ένοιαζε αν θα πάθω κάτι εγώ. Δεν είμαι άτομο που θα κάτσει να βλέπει τον άλλον να καίγεται. Προτιμούσα να καώ εγώ, παρά τρία παιδιά που δεν το άξιζαν. Είναι ωραίο να πας να βοηθάς τον άλλον αν εχει πάθει κάτι κακό», εξομολογείται η ηρωική μαθήτρια και επισημαίνει ότι όνειρό της είναι να γίνει κάποια μέρα αστυνομικός, ώστε να βοηθάει τους συνάνθρωπους της.
Παράλληλα, αποκαλύπτει και τη συγκυρία που την έφερε έξω από το φλεγόμενο σπίτι με αποτέλεσμα να σώσει τα τρία παιδιά. «Εγώ κανονικά αυτή τη στιγμή θα γυρνούσα από την Πάτμο. Θα ήμουν πενταήμερη. Αλλά δεν πήγα γιατί είχα ένα κακό προαίσθημα ότι θα συμβεί κάτι κακό στην εκδρομή. Τελικά, μου έγινε εδώ στην Ρόδο», σημειώνει και κάνει λόγο για ένα… παιχνίδι της τύχης που κράτησε στη ζωή τρεις ανθρώπους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
ΠΗΓΗ: https://parapona-rodou.blogspot.gr/

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Σπανακόρυζο


Σπανακόρυζο άλαδο


Υλικά
2-3 ξερά κρεμμύδια
3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
400-500 γρ. φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι
μπόλικο άνηθο
λίγο χυμό ντομάτας
4-5 κουταλιές της σούπας ρύζι
αλάτι-πιπέρι
χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ξερά κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Τσιγαρίζουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το ανακατεύουμε καλά με τα κρεμμύδια και του ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο άνηθο. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τόσο νερό μέχρι να σκεπάσει καλά τα χορταρικά μας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπίπερο, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά.

Πηγή: agiameteora.net

Μεγάλη Τρίτη!

"Ο της ψυχής ραθυμία νυστάξας" 
 Από τη λειτουργική πράξη του Όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης
Ψάλλει ο πρωτοψάλτης Σωτήριος Δογάνης
(Απόσπασμα από το μουσικό δισκογραφημένο έργο του Σωτήρη Δογάνη "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται ... Υμνωδία και Υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος εν χορδαίς και οργάνοις)
Στιχηρό των Αίνων εις ΄΄Ηχον Β΄
Ὁ τῇ ψυχῆς ῥαθυμίᾳ νυστάξας, οὐ κέκτημαι Νυμφίε Χριστέ, καιομένην λαμπάδα τὴν ἐξ ἀρετῶν, καὶ νεάνισιν ὡμοιώθην μωραῖς, ἐν καιρῷ τῆς ἐργασίας ῥεμβόμενος, τὰ σπλάγχνα τῶν οἰκτιρμῶν σου, μὴ κλείσῃς μοι Δέσποτα, ἀλλ' ἐκτινάξας μου τὸν ζοφερὸν ὕπνον ἐξανάστησον, καὶ ταῖς φρονίμοις συνεισάγαγε Παρθένοις, εἰς νυμφῶνα τὸν σόν, ὅπου ἦχος καθαρὸς ἑορταζόντων, καὶ βοώντων ἀπαύστως· Κύριε δόξα σοι.
Σημείωση ἀπό τόν ΠΑΤΜΙΟ: Ὁ κ. Δογάνης εἶναι ἀπόφοιτος τῆς Πατμιάδος Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς