Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Πάτμος:


«Φέτος θα μετρήσω και τα 365 ξωκλήσια της»
Από την Αντωνία Μελιανού
Επιμέλεια: Λίνα Καπετάνιου 

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται ο προφήτης Ηλίας. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)


* Η Αντωνία Μελιανού μεγάλωσε στην Πάτμο, έφυγε για να σπουδάσει σκηνοθεσία και τώρα ζει μόνιμα στην Αθήνα. Στην Πάτμο επιστρέφει κάθε καλοκαίρι.
«Και εγώ ακόμη στη γη, περπατώντας σε ένα επίπεδο προάστιο» ακούγεται από το ηχείο, και το τραγούδι με μεταφέρει από την πόλη πάνω στον βράχο μου, στην παραλία Πλακί, που μοιάζει να επιπλέει απαλά πάνω στη θάλασσα και με περιμένει κάθε καλοκαίρι για να μεταμορφωθεί σε μαγικό χαλί και να με ταξιδέψει πάνω από το νησί, σε σχήμα ιππόκαμπου. Θα με πάει πρώτα πρώτα στην Ψιλή Άμμο, για κάστρα στην άμμο και για παιχνίδια στα κύματα και στις αμμοτσουλήθρες, σίγουρα και για κάτι νόστιμο στο μοναδικό ταβερνάκι της παραλίας.
Θα ανηφορίσω περνώντας τα βουναλάκια, χαζεύοντας τα κατσίκια που βολτάρουν ελεύθερα στο μονοπάτι, σταματώντας συχνά να θαυμάσω τη θέα της θάλασσας και τη γαλήνη. Θα πετάξω ανάμεσα από τα κατάρτια στο καρνάγιο και θα ανέβω για ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία, που είναι χτισμένος στην ψηλότερη κορυφή του νησιού. Όταν χαθεί και το τελευταίο χρώμα, θα χωθώ κατευθείαν στα στενά της Χώρας, που είναι σαν ένας λαβύρινθος που δεν θέλεις να τελειώσει.
Θα περάσω από την πλατεία και θα κάτσω λίγο, γιατί είναι ωραία και ήσυχα – είναι η αρχή του καλοκαιριού. Θα μπω στην Γκαλερί Καπόπουλος, σε ένα πανέμορφο αρχοντικό, με έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, και απαραίτητα από την Γκαλερί του Ανδρέα, όπου κάθε γωνιά κρύβει και μια έκπληξη.


Στη Σκάλα θα βγείτε για καφέ ή βραδινό ποτό. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)
Ό,τι χρειάζομαι θα το βρω στην Κουκουμάβλα –το μαγαζάκι των θαυμάτων–, που έδωσε ζωή στη μέχρι πρότινος κλειστή δημοτική αγορά της Χώρας. Για ποτό θα κατέβω στη Σκάλα και θα ξεκινήσω με ένα εθιστικό Mai Tai στο Chris με την πλούσια ενημερωμένη κάβα, ενώ θα χαζεύω τα πλοία σε απόσταση αναπνοής να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι. Στην ξύλινη μπάρα του Αρίωνα θα πάω για την καλύτερη μουσική του νησιού. Αν θέλω να συνεχίσω μέχρι το πρωί, θα κατευθυνθώ στο Fix ή στο Kasbah και εναλλάξ.
Λίγος ύπνος και βουτιά στα αναζωογονητικά νερά της Βαγιάς, για να βγω ξύπνια και δροσερή στο καφέ της παραλίας, με τις πιο νόστιμες ομελέτες. Αν θέλω περισσότερο κολύμπι, θα πάω στο Λιβάδι του Γερανού και θα περάσω απέναντι στο νησάκι με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ή θα πάω στην Πέτρα και θα κολυμπήσω μέχρι το Τραγονήσι.

Η παραλία Λιγγίνου της βορειοανατολικής πλευράς. (Φωτογραφία: © ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΕΛΙΑΝΟΥ)
Στου Λιγγίνου, ή αλλιώς Δίδυμες παραλίες, όπως λέγονται, για μια φρουτοσαλάτα στην καντίνα και την αίσθηση ότι ανήκεις στην οικογένεια που τη λειτουργεί χρόνια τώρα. Για πιο κοσμικές καταστάσεις, θα πάω στον Κάμπο, παραλία με άμμο, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά. Ο Αντρέας, μεγαλωμένος στην κυριολεξία εδώ, θα σου λύσει κάθε απορία και θα σε μυήσει στα μυστικά του wakeboard και του θαλάσσιου σκι, ενώ εγώ απλώς θα νοικιάσω ένα θαλάσσιο ποδήλατο και θα κάνω από μια βουτιά σε κάθε παραλία που δεν μπορώ να προσεγγίσω με τα πόδια. Όπως βγαίνω από τη θάλασσα, πατάω στο ξύλινο διαδρομάκι και πάω κατευθείαν στο George’s Place, όπου, ακόμα κι αν δεν πεινάω, μια σαλάτα ή μια πίτα θα την πάρω, αγαπώντας το χαμόγελο του Γιώργου που μου τη σερβίρει μαζί με το πάντα παγωμένο ποτήρι μπίρας. Για προσιτή πολυτέλεια θα πάω στις Πλειάδες, στα Σάψιλα, να φάω πανκέικ για πρωινό και να κάνω υδρομασάζ στο πιο χαριτωμένο τζακούζι με τη θέα στη θάλασσα.
Το βράδυ, η ατμόσφαιρα στον Μπενέτο, το εστιατόριο που άλλαξε τα δεδομένα στο νησί πριν από 22 χρόνια, με τραβάει όχι μόνο για το φαγητό του, αλλά και για τα κοκτέιλ του. Λίγο πριν νυχτώσει, κάθομαι στο ζεστό ακόμη από τον ήλιο πεζούλι, αγναντεύοντας τη θάλασσα με το καλύτερο dry martini του νησιού στο χέρι. Όμως, θα πεταχτώ και μέχρι το Mostra για ιαπωνική κουζίνα ή στο Oklaca για ιταλική.

Μετά το μπάνιο, καρπουζάκι στη Λάμπη, με τα πολύχρωμα βότσαλα. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)
Το μοναστήρι και την Αποκάλυψη θα τα αφήσω για το πρωί. Το ίδιο δέος νιώθω κάθε φορά που ανεβαίνω εκεί, με τις αισθήσεις μου να παρασύρονται. Θα πάρω πάλι θέση στο μαγικό μου χαλί και θα του ζητήσω να με πάει στη Λάμπη, έτσι όπως τη θυμάμαι μικρή, με τα λεία βότσαλά της να λάμπουν – μικρά κομματάκια τέχνης παντού. Στην επιστροφή θα μετρήσω όλα τα ξωκλήσια που υπάρχουν και πάντα μου έλεγαν πως είναι 365, ένα για την κάθε μέρα του χρόνου. Μαλακά το χαλί θα με προσγειώσει ξανά στον βράχο μου. Ανοίγω τα μάτια μου και βρίσκομαι πίσω στην Αθήνα, με την ευχή και αυτό το καλοκαίρι να τα ξαναζήσω όλα από την αρχή με τους αγαπημένους μου ανθρώπους στο ευλογημένο λατρευτό μας νησί.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Ενδεικτικά:

ΠΑΤΜΟΣ: Από τη Σάμο σε 2 ώρες και 30 λεπτά, 30 ευρώ, με Dodekanisos Seaways.
• Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά σε 8 ώρες και 15 λεπτά, από 32 ευρώ, με Superfast XII.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιο και οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 
ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ
Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.
Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ
• Πάτμος, τηλ. 22470-31231

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Aκτοπλοϊκές εταιρείες
• Dodekanisos Seaways, Κεντρικό πρακτορείο Ρόδου, τηλ. 22410-70590
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου