Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Απειλεί να διώξει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο 
από την Κωνσταντινούπολη 
«Δεν θα μας ξεριζώσεις» απαντά ο Βαρθολομαίος
Η Τουρκία παίρνει τα πάντα σβάρνα και όπου υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξίας κοιτάζει πλέον να τον ξεριζώσει. Την ανησυχία του αυτή εξέφρασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέροντας πώς το Πατριαρχείο θα γίνει στόχος αντεκδίκησης της Τουρκίας, αλλά έστειλε τομήνυμα στον Ερντογάν πώς «εμείς θα φυλάμε Θερμοπύλες όσο θέλει ο Θεός».
«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθιές, βαθύτατες ρίζες εδώ, και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει».
Με την φράση αυτή, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδέχτηκε τον όμιλο προσκυνητών από το δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, υπό το δήμαρχο Μανώλη Καρρά, που επισκέφθηκαν την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στο διάλειμμα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Η υπαινικτική και ταυτόχρονα δραματική αναφορά του Πατριάρχη ότι «κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει» συνδυάζεται με τις πληροφορίες ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με την Ελλάδα,  θα προσπαθήσει να «απειλήσει» τη χώρα μας θέτοντας θέμα και απομάκρυνσης του Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε η ανακίνηση τέτοιου θέματος επηρεάζεται και από την  προσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας καθώς είναι γνωστός ο ανταγωνισμός του Πατριαρχείου της Μόσχας με τον Οικουμενικό Θρόνο…
Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε συγκεκριμένα  ότι όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνουν σε αυτά τα μέρη, «εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες, όσο θέλει ο Κύριος».
«Αν η Ομογένεια της Πόλης λιγόστεψε τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό δεν έγινε εξ υπαιτιότητός μας, αλλά λόγω των πολιτικών συγκυριών, και μπορώ να πω αβίαστα ότι η Ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως και της Ίμβρου και της Τενέδου υπήρξε το θύμα, υπήρξαμε θύματα των πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στην περιοχή μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Όλος ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι η Μητέρα Εκκλησία του είναι η Κωνσταντινούπολις. Το Αυτοκέφαλο, που εδόθη το 1850, δεν ήταν δυνατόν ως θεσμός να αποκόψει τους πνευματικούς ιερούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Είμαστε μια οικογένεια, από την Κρήτη μέχρι το Διδυμότειχο, μέχρις εδώ. Όλοι αποβλέπουμε και έχουμε ως σημείο αναφοράς το Πατριαρχείο μας, την Κωνσταντινούπολη».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία.
 «Μέσα στο πλαίσιο της Συνοδικότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήσαμε, πριν από περίπου δύο χρόνια, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Ορθόδοξο Ακαδημία της Κρήτης, και πήραμε καλές αποφάσεις, ομόφωνες, όσοι ήμασταν εκεί, και το λέγω αυτό διότι, όπως θα γνωρίζετε, μερικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, την τελευταία στιγμή, απέσχον, δεν συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο, κακώς, κάκιστα, διότι όλα τα είχαμε αποφασίσει, όλοι μαζί, και το πού θα γίνει η Σύνοδος αυτή, και πότε θα γίνει, και ποια θέματα θα συζητήσει, και ποιος θα είναι ο Κανονισμός λειτουργίας της Συνόδου, όλα τα είχαμε αποφασίσει στη Γενεύη και είχαμε προσυπογράψει όλες αυτές τις κοινές και ομόφωνες αποφάσεις μας.
Και την τελευταία στιγμή, για λόγους, προφανώς, πολιτικών σκοπιμοτήτων, απουσίασαν μερικές Εκκλησίες, πράγμα όμως το οποίον δεν μας εμπόδισε από το να κάνουμε τη Σύνοδο όπως τα είχαμε αποφασίσει, σεβόμενοι τον εαυτό μας και σεβόμενοι τις υπογραφές που είχαμε βάλει στη Γενεύη».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβίωσης της λειτουργικής ζωής σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, αλλά και στη συνεχή ποιμαντική μέριμνα του Πατριαρχείου για τους ορθοδόξους πιστούς, από διάφορες χώρες, που εγκαταστάθηκαν ως οικονομικοί μετανάστες και διαβιούν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. «Μας ενώνει όλους η Ορθόδοξος πίστις και η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει την ευθύνη – και το κάνει ευχαρίστως και με μεγάλη προθυμία – να τους φροντίζει για τις θρησκευτικές, εκκλησιαστικές και πνευματικές τους ανάγκες».
Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχουν ο δήμος και τα τοπικά προσφυγικά σωματεία, με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, στου οποίου την εκκλησιαστική επαρχία διαβιούσαν οι πρόγονοί τους. Εξέφρασε μάλιστα την παράκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, να παραστεί στο προσκύνημά τους στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Μουδανιών, τον ερχόμενο μήνα.
ΠΗΓΗ: ΠΗΓΗ: https://www.pentapo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου