Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ἡ Ἐκκλησία τοῦ Ὁσίου Ἀλυπίου!

Ναός 1500 ετών ανακαλύφθηκε στην Τουρκία
Μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της χριστιανοσύνης, εκτιμούν Τούρκοι αρχαιολόγοι ότι ανακάλυψαν στο Εσκίπαζαρ της Τουρκίας, στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης.
Πρόκειται για εκκλησία του οσίου Αλυπίου του Στυλίτη, όπως αναφέρουν, με σημαντικά ψηφιδωτά στο δάπεδό της.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, πρόκειται για εκκλησία 1500 χρόνων, η οποία ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες αρχαιολόγων στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης και εκτιμάται ότι είναι από τις πρώτες εκκλησίες της Ανατολής.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Καράμπουκ στο Εσκίπαζαρ, Ερσίν Τσελίκμπας, δηλώνει ότι τα ψηφιδωτά είχαν σκεπαστεί με ειδικό προστατευτικό υλικό για να μην πάθουν ζημιά.
Όπως είπε, πρόκειται για εκκλησία του 5ου αιώνα μ.Χ. και οι πηγές κάνουν αναφορά σε μοναστήρι του οσίου Αλυπίου, το οποίο ελπίζουν ότι θα βρουν.
“Είναι πολύ πιθανόν αυτό το μοναστήρι να το βρούμε. Βρήκαμε σημαντικές φιγούρες στα ψηφιδωτά. Για τον χριστιανικό κόσμο αυτή η πόλη είναι σημαντική έπειτα από τη γέννηση και τον θάνατό του Αλυπίου εδώ. Γνωρίζουμε ότι οι χριστιανοί έρχονταν στο λιμάνι Αμάσρα, από εκεί πήγαιναν στην Αδριανούπολη με τα πόδια και στη συνέχεια για εμπόριο στην Κωνσταντινούπολη”, ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου