Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

25ῃ Μαρτίου 1946 στήν Πάτμο!!!


«Ἔνδοξοι καί ἐπίλεκτοι
 βλαστοί τῆς Πατμιακῆς Γῆς».
Xanthos.jpgTHEOFILOS-PAGKOSTASΣυνέβη πρίν ἀπό 71  χρόνια!  Ἡ Ἱερά Μονή καί ἡ Κοινότητα πῆραν τήν ἀπόφαση νά τιμήσουν τίς δυό μεγάλες Μορφές τοῦ ξεσηκωμοῦ τῶν Ἑλλήνων τό 1821, ἐνάντια στούς Τούρκους κατακτητές, τόν Ἐμμανουήλ Ξάνθο καί τόν Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας Θεόφιλο Παγκώστα.
Παραθέτουμε τό σχετικό Ψήφισμα (ἀκριβές ἀντίγραφο), μέσα ἀπό τό ὁποῖο διαπιστώνουμε τόν σεβασμό καί τήν ἐκτίμηση τῆς Πατμιακῆς Κοινωνίας  γιά τόν Ξάνθο καί γιά τόν θεόφιλο, καθώς ἐπίσης καί γιά τήν ὀνοματοδοσία τῶν πλατειῶν Χώρας καί Σκάλας.
«Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
..............................................
         Ἡ Διοικητική Ἐπιτροπή Πάτμου συνελθοῦσα ἐν κοινῇ μετά τῆς τοιαύτης τῶν ἀδελφῶν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ΙΩΑΝΝ. τοῦ Θεολόγου ἐκτάκτῳ συνεδρίᾳ σήμερον 23ην ὑπερμεσοῦντος μηνός προσκλήσει τοῦ τῆς Ἱερ. Μονῆς ἡγήτορος κ. Συμεών Ρεβίθη Ἀρχιμ. καί ὡς Προέδρου ἀσκούντως τά τῆς πολιτικῆς Διοικήσεως καθήκοντα ἐν τῇ αἰθούσῃ τοῦ ἡγουμενείου, ὑπό τήν προεδρείαν τούτου, καί ὁμοφώνως καί διά βοῆς ἐπικροτήσασαι πλήρως καί πανηγυρικῶς τήν ὑπό τοῦ Προέδρου γενομένην εἰσήγησιν ἔχουσαν ὡς ἑξῆς:
Ἐπειδή εἰς τήν κορυφήν τῶν Ἐθναποστόλων τῆς Ἑλληνικῆς Ἐθνεγερσίας πρῶτοι μεταξύ πρώτων ὡς σπορεῖς καί καλλιεργηταί τοῦ ἰδεώδους τῆς ἐλευθερίας φέρονται ὁ μέγας συμπατριώτης μας ΕΜΜ. ΞΑΝΘΟΣ ὁ φιλικός, ὡσαύτως δέ ὁ συμπατριώτης μας ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΓΚΩΣΤΑΣ ὁ Ἀλεξανδρείας καί πάσης Αἰγύπτου Πάπας καί Πατριάρχης παραμερίσας, καί θυσιάσας πλοῦτον, δόξαν καί ἄνεσιν, ἀπ ̓ ἀρχῆς δέ μέχρι τέλους παρέσχε τήν συνδρομήν του εἰς τόν ἐθνικόν ἀγῶνα καί ἐπειδή ἀμφότεροι τῆς Πατμίας γῆς ἔνδοξοι καί ἐπίλεκτοι βλαστοί ἐτίμησαν καί τιμῶσι διά τῆς ἀγήρω Αὐτῶν μνήμης τήν Θεοπρόβλητον νῆσον μας εἰς ἔνδειξιν ἐλαχίστου φόρου εὐγνωμοσύνης ἐνδείκνυται ὑφ ̓ ἡμῶν εἰς ἀΐδιον ἀναγνώρισιν ὀνομασία τῶν κεντρικῶν πλατειῶν διά τών ὀνομάτων Αὐτῶν.
Ὡσαύτως ἐπειδή ἡ παρά τόν Λιμένα πλατεία ἐχρησιμοποιήθη ὡς ἀφετηρία ἐκκινήσεως τῶν πρώτων ἀγημάτων τῶν ἀπελευθερωτικῶν μας πλοιαρίων, προσφάτως δέ καί ὡς τόπος ἀποβιβάσεως ἀπελευθερωτικῶν τμημάτων, μετά πεντακοσίων ἐτῶν δουλείαν δέον νά μνημονεύηται αὕτη ὡς πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Ἀκούσασαι
τοῦ Προέδρου ἀμφότεραι αἱ Ἐπιτροπαί μετά τῆς δεούσης προσοχῆς,
Ἐγκρίνουσι
τά ὑπ ̓ αὐτοῦ προταθέντα ὡς πλήρως ἐναρμονιζόμενα μέ τό δημόσιον αἴσθημα καί ἐπιβαλλόμενα ὡς καθῆκον ἐπιτακτικόν
Ἀποφασίζουσι
ὅπως ἡ μέν πλατεία Φαρμακείου (Λόντζα) μετονομασθῇ εἰς πλατείαν  Ε Μ Μ .   Ξ Α Ν Θ Ο Υ ,  ἡ δέ τῆς Ἁγίας Λεσβίας Πατριάρχου ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΓΚΩΣΤΑ. Ὡσαύτως δέ ἡ παρά τόν Λιμένα μέχρι τοῦδε ἀνώνυμος εἰς πλατείαν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Ὁρίζουσι δέ ἐν πανδήμῳ ἑορτασμῷ τῶν ὡς ἄνω πλατειῶν τήν ἑορτήν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ καί ἐπέτειον τῆς Ἐθνικῆς παλλιγγενεσίας.
Τό παρόν δημοσιευθήτω διά τῶν ἐν Ἀθήναις ἐκδιδομένων ἐφημερίδων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ καί ΠΑΤΜΟΣ καί τῆς τοιαύτης ἐν Ρόδῳ ΧΡΟΝΟΣ.
Ἐγένετο, ἀνεγνώσθη καί ὑπεγράφη αὐθημερόν.
Ἐν τῇ κατά Πάτμον Ἱερᾷ καί Βασιλικῇ Μονῇ τοῦ Ἁγίου Ἰωάνν. τοῦ Θεολόγου
τῇ 23 Μαρτίου 1946
(Τ.Υ.) Ὁ Καθηγούμενος Πάτμου Πρόεδρος
τῆς Κοινότητος καί τοῦ Ἡγουμενοσυμβουλίου
+ Ἀρχιμ. Συμεών

Τό Ἡγουμενοσυμβούλιον                           Ἡ Δ. Ἐπιτροπή»

25 Μαρτίου

 Ἐθνική Ἑορτή στό Δημοτικό 
Σχολεῖο τοῦ Κάμπου 1954 (;)
Ἡγούμενος Ἀρχιμ Μελέτιος
Διδάσκαλοι:Ψαράκης Ἐμμανουήλ & Κουτσανέλλου Μαρία (;)

 Κατάθεση στεφάνου στό μνημεῖο τοῦ Ἐμμανουήλ Ξάνθου 
ἀπό τό Δημοτικό Σχολεῖο τῆς Χώρας Πάτμου, τό ἔτος 1955
Ἡγούμενος ὁ Ἀρχιμ. Μελέτιος καί Δήμαρχος ὁ Καλογιάννης Νικόλαος


Η 25 Μαρτίου

 Το νόημα και η σημασία της Εθνικής Επετείου
του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Διδάκτωρος Θεολογίας


“Ο Άγγελος εστάθηκε διπλώνει τα φτερά του,
ξύπνα ταράξου μη φοβού, χαίρε, παρθένε χαίρε
ο κύριός μου είναι με σε, χαίρε, Μαρία χαίρε”.
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

“Κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει
φιλελεύθερη λαλιά
ένα κτύπαε τ’ άλλο χέρι
από την απελπισιά.”
Διονύσιος Σολωμός
Μέσα στην ανθοστόλιστη άνοιξη της φύσης γιορτάζουμε χαρούμενοι και εθνικά υπερήφανοι με υψωμένα τα λάβαρα της νίκης, την άνοιξη της λευτεριάς μας. Απ’ άκρη σ’ άκρη όλη η Ελλάδα θα γιορτάσει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την ημέρα της έναρξης του μεγάλου, ηρωικού και αιματηρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των γενναίων προγόνων μας για την αποτίναξη του βάρβαρου και καταθλιπτικού τουρκικού ζυγού.
Όσο και αν κυλούν τα χρόνια, η μέρα αυτή θα στέκεται, πάντα, σαν ένα φωτεινό ορόσημο, σαν ένα μαγικό αστέρι, για να μας δείχνει το δρόμο του εθνικού χρέους, να μας εμπνέει το ιδανικό της ελευθερίας και να μας θυμίζει τη διπλή μας λύτρωση από τα δεσμά της σκλαβιάς και της αμαρτίας. Διπλή, μοναδική γιορτή γιορτάζουν όλοι οι Έλληνες στα πέρατα του κόσμου. Η 25η Μαρτίου μας θυμίζει το τέλος δυο δραμάτων. Πανανθρώπινο το ένα, εθνικό το άλλο. Χαράς ευαγγέλια για τον χριστιανό που έλαβε το μήνυμα του Θεού για την λύτρωσή του από την αμαρτία και χαράς ευαγγέλια για τον έλληνα ραγιά που πήρε το μήνυμα της απελευθέρωσής του από τον ανελέητο τουρκικό ζυγό.
Έτσι η 25η Μαρτίου είναι μια λαμπρή μέρα της πατρίδας μας και της θρησκείας μας: «Έχουνε σχόλη η Παναγιά και η Ελλάς μεγάλη, η μια τον κρίνο δέχεται, δάφνης κλωνάρι η άλλη», τραγουδάει ο ποιητής. Η φαντασία μας πλανιέται την ημέρα αυτή από την Μυροβόλο Ναζαρέτ ως την τρισένδοξη αγία Λαύρα. Στην πρώτη ακούμε τον αρχάγγελο με το χαρμόσυνο μήνυμα και στη δεύτερη, τα γενναία μας παλικάρια, να ορκίζονται ενώπιον Θεού και ανθρώπων: «Ελευθερία η θάνατος». Ήταν το ξέσπασμα μιας θείας επιταγής η κραυγή αυτή, που έβγαινε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τον πόνο και δυστυχία από το πυκνό σκοτάδι της μακρόχρονης σκλαβιάς.
Αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα ότι κάθε λαός, για να ζήσει και να διατηρηθεί στο προσκήνιο της ιστορίας πρέπει να συνδέεται αναπόσπαστα με την κληρονομιά των προγόνων του, διαφορετικά λαοί που δεν έχουν μνήμη γρήγορα χάνονται και εξαφανίζονται από την ιστορία. Ο Έλληνας όμως έχει βαθιά ριζωμένη μέσα του την κληρονομιά των προγόνων του και απόδειξη το μεγαλειώδες γεγονός του ξεσηκωμού του μετά από τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και καταφρόνιας.
Τούτη τη χρονιά συμπληρώνονται 195 χρόνια αφ’ ότου ξύπνησε μέσα στην ψυχή των σκλαβωμένων αδελφών μας ιερός πόθος της λευτεριάς για να ριχτούν όλοι στον αγώνα, «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία». Αυτό ήταν σύνθημα του αγώνα των σκλαβωμένων ραγιάδων, το ίδιο συμβολίζει και ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, που είναι για μας όλους η εθνική κολυμβήθρα, στην οποία βαπτίζεται το έθνος μας συνεχίζοντας τη θριαμβευτική και νικηφόρα πορεία του. Πολλές φορές στη μακρόχρονη ιστορία της τούτη η μικρή γωνιά της γης με το γαλάζιο ουρανό της και τα δαντελωτά της ακρογιαλιά, δέχτηκε τις βάρβαρες επιθέσεις λαών, που ονειρεύτηκαν να γίνουν κοσμοκράτορες. Πέρσες, Ρωμαίοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γερμανοί, ξεπουλήθηκαν σα θεϊκή μάστιγα και από καιρό σε καιρό έπαιξαν το ρόλο του αφέντη και προσπάθησαν να κάνουν ραγιά το λαό μας. Στη χώρα όμως που γεννήθηκε και μεγαλούργησε η δημοκρατία βλαστάνει και το δέντρο της λευτεριάς. Η εθνική πείρα των Ελλήνων έχει δημιουργήσει σ’ αυτούς την πεποίθηση, πως όσα η ψυχρή λογική θεωρεί αδύνατα, γι’ αυτούς είναι κατορθωτά. Η 25η Μαρτίου υπήρξε ένα τέτοιο μεγαλειώδες γεγονός ένα θαύμα, που έκαμε ολόκληρη την ανθρωπότητα να στραφεί προς το χιλιοβασανισμένο, αλλά ένδοξο αυτό τόπο την ελληνική γη.
Οι λαοί της Ευρώπης είχαν λησμονήσει ότι μια χούφτα ανθρώπων ανέπνεαν ακόμη σκορπισμένοι πάνω σ’ αυτή τη γη που δεν είχε πλέον γι’ αυτούς τίποτα άλλο παρά μόνο παρελθόν, ένα ένδοξο παρελθόν χαμένο στα βάθη της ιστορίας, που ακτινοβολούσε όμως ακόμα προς όλα τα σημεία της οικουμένης. Δεν έβλεπαν πλέον σ’ αυτή τη γη ούτε παρόν ούτε μέλλον. Αυτό είναι το σημείο από το οποίο αρχίζει το μεγαλούργημα του 21 που δημιούργησε η αδούλωτη ελληνική ψυχή. Μόνο στη φιλελεύθερη κληρονομιά μας, που είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας, μπορούμε να στηρίξουμε την παράτολμη απόφαση του ξεσηκωμού. «Εμείς αν δεν ήμασταν τρελοί, δεν κάναμε την επανάσταση» γράφει Κολοκοτρώνης. Και σε κάποιο άλλο σημείο επίσης μας λέει: «Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση δεν συλλογιστήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι ε βαστούσαν τα κάστρα και τις πόλεις, αλλά ως μια βροχή έπεσε σ’ όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι έμποροι, μικρή και μεγάλοι, όλοι ε συμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και κάμαμε την επανάσταση».
Η επανάσταση λοιπόν δεν ήταν αποτέλεσμα της λογικής. Ήταν ενθουσιασμός, φλόγα, αγάπη για την λευτεριά και την πατρίδα. Βασίστηκε στην ακράδαντη πίστη πως ο Θεός, που είναι αληθινός και δίκαιος, θα βοηθήσει των αγώνα τους, γιατί ήταν τίμιος, αγώνας σωτηρίας, αγώνας κατά των απίστων. Δεν τους φοβίζει ο παγωμένος βοριάς που σαρώνει την Ευρώπη και κοκαλώνει κάθε φιλελεύθερο και δημοκρατικό κίνημα. Και δε σκέφτηκαν το φοβερό Μέτερνιχ, ρυθμιστή της πολιτικής των αυτοκρατοριών της Ευρώπης που ήταν φίλος και υποστηρικτής της Τουρκίας.
Το τραγούδι του Ρήγα «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» έγινε σπόρος που βλάστησε στην ψυχή κάθε Ραγιά, έδιωξε το φόβο κι έδωσε τη δύναμη για μεγάλη απόφαση. Λευτεριά ή θάνατος. Σείστηκε το μνήμα του Ραγιά. Ξεπετάχτηκε η ψυχή του σκλάβου ξανανιωμένη και σαν πρώτα ανδρειωμένη, για να διαλαλήσει «Εγώ είμαι η ακατάλυτη ψυχή των Σαλαμίνων στην Επτάλοφη έφερα το σπαθί των Ελλήνων δε χάνομαι στα τάρταρα, μονάχα ξαποσταίνω στη ζωή ξαναφαίνομαι και λαούς ανασταίνω».
Όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες δίδαξαν με τις πράξεις τους, τις θυσίες τους και τις προσφορές τους ότι η νίκη δεν ανήκει πάντα στους πολλούς, ούτε στους τέλειους εξοπλισμούς. Ανήκει σ’ αυτούς που έχουν το δίκιο, γιατί αυτούς προστατεύει ο Θεός. Ανήκει σ’ αυτούς που έχουν τη δύναμη να αψηφούν το θάνατο και να προσφέρουν τη ζωή τους θυσία στο Θεό και στην Πατρίδα. Αυτούς τους ήρωες τιμούμε σήμερα. Το 21 ολοένα βγαίνει από την αιωνόβια Εθνική μας παράδοση. Δεν υπάρχει τίποτα το ξενικό μέσα στο μεγάλο του Γένους ξεσηκωμό.
Είναι αδύνατο με λόγια να αποδοθεί ένα μεγαλούργημα, μια ασύγκριτη σε δράση και δόξα ιστορική εποχή, ένα θαύμα όπως είναι το μεγαλείο του 21. Κάθε λέξη είναι φτωχή και κάθε φωνή είναι ψίθυρος απαλός, που μόλις χαϊδεύει τις γρανιτώδεις ψυχές εκείνων, που τίμησαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς.
Ας στρέψουμε λοιπόν όλοι εμείς τούτη την ημέρα ευγνώμονα τη σκέψη μας προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν ποτίζοντας με το αίμα τους τον ιερό αγώνα της λευτεριάς αναφωνώντας όλοι μαζί τα λόγια του εθνικού μας ποιητή.
«Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά
και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε ω χαίρε ελευθεριά».
ΠΗΓΗ: http://www.vimaorthodoxias.gr/