Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Θωρηκτό Αβέρωφ

Άγιος Νικόλαος:
 Το άγνωστο εκκλησάκι του θωρηκτού Αβέρωφ
Άγιος Νικόλαος: Η πίστη των Ελλήνων Ορθοδόξων στον Κύριο γίνεται φανερή και από το γεγονός πως στο θωρηκτό Αβέρωφ υπήρχε και ιερέας στο πλήρωμα.
Αυτό είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο θωρηκτό Αβέρωφ, αφιερωμένο φυσικά στον προστάτη Άγιο των ναυτικών, και σε αυτό ο ιερέας που ήταν μέλος του πληρώματος λειτουργούσε αλλά και μάζευε τα μέλη του πληρώματος του πλοίου στον ελεύθερο χρόνο τους για να τους διδάξει τον λόγο του Κυρίου, να τους δώσει κουράγιο για το σκληρό τους έργο αλλά και να τους παραδώσει μαθήματα γραφής και ανάγνωσης.
Πόσες δύσκολες ώρες δεν πέρασε το πλήρωμα στους αγώνες του πλοίου και πόση ανακούφιση δεν βρήκε με την προσευχή και τα λόγια του ιερέα που σαν βάλσαμο τα άκουγαν οι ταλαιπωρημένοι άνδρες μετά τις μάχες;
Αξίζει να το επισκεφτείτε στην πρώτη ευκαιρία.
Γ. ΑΒΕΡΩΦ
Το ποσό της προκαταβολής για την απόκτηση του πλοίου προήλθε από τη διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ και για αυτό το όνομα του πλοίου είναι αυτό του μεγάλου εθνικού ευεργέτη και ανήρχετο σε 8.000.000 εκατομμύρια χρυσές δραχμές, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 15.650.000 χρυσών δραχμών καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.).
Η κυβέρνηση δαπάνησε έτσι συνολικά 23.650.000 δρχ. για την απόκτηση του.
Το πλοίο, το πλήρωμα και η βοήθεια του Κυρίου έγραψαν χρυσές σελίδες ιστορίας.
Γνωστό είναι το σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη στα ελληνικά πλοία που συνέπλεαν με το «Γ. Αβέρωφ»: «Με την δύναμιν του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν προς την νίκην εναντίον του εχθρού του Γένους».

Πηγήhttp://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου