Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Φορο-σοκ για 32 νησιά του Αιγαίου

Φορο-σοκ για 32 νησιά του Αιγαίου
Φορο-σοκ θα υποστούν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους 32 νησιά του Αιγαίου. Από την ερχόμενη χρονιά, προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων τα οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Οι ανατιμήσεις θα ξεκινούν από 1,5% και θα αγγίζουν το 6%, ανάλογα με το προϊόν και την κατηγορία του συντελεστή στην οποία βρίσκεταιΩς εκ τούτου, προβλέπονται νέοι συντελεστές και οι αυξήσεις των ποσοστών θα διαμορφωθούν ως εξής: στο 13% από 5% (χαμηλός συντελεστής), στο 13% από 9% (μέσος συντελεστής) και στο 24% από 17% (υψηλός συντελεστής).

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα νησιά που επηρεάζονται είναι και τα σεισμόπληκτα Λέσβος και Κως.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι νέες ανατιμήσεις θα ξεκινούν από 1,5% και θα αγγίζουν το 6%, ανάλογα με το προϊόν και την κατηγορία του συντελεστή στην οποία βρίσκεται.

Οι αυξήσεις στους συντελεστές

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα 32 αυτά νησιά:

α) θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των εν λόγω προϊόντων.

β) θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιΐας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα ζώντα ζώα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4%.

γ) θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις προαναφερθείσες υπηρεσίες.

Ποια νησιά επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις


-Λέσβος
-Χίος
-Σάμος
-Λήμνος
-Ικαρία
-Άγιος Ευστράτιος
-Ψαρά
-Οινούσσες
-Φούρνοι
-Θύμαινα
-Άγιος Μηνάς
-Κως
-Κάλυμνος
-Αστυπάλαια
-Κάλυμνος
-Κάσος
-Τήλος
-Σύμη
-Λέρος
-Νίσυρος
-Πάτμος
-Χάλκη
-Σαρία
-Λειψοί
-Ψέριμος
-Αγαθονήσι
-Λέβιθα
-Καστελλόριζο
-Αρκοί
-Γυαλί
-Τέλενδος
-Φαρμακονήσι
-Κίναρος.

ΠΗΓΗ:http://www.zougla.gr/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου