Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Ίδρυμα "Λασκαρίδη"ΕΚΘΕΣΗ «Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, από την Τετάρτη 22 Μαρτίου, υποδέχεται το κοινό με την έκθεση «Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας». Σπάνια βιβλία από τις συλλογές του Ιδρύματος, 29 αρχέτυπα, παρουσιάζονται σε μία έκθεση που επιχειρεί να προσφέρει μια σφαιρική θεώρηση της πρώιμης τυπογραφικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τα πρώτα ελληνικά βιβλία. Τα αρχέτυπα, οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας (15ου), κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας, και εν γένει του πολιτισμού. Ανάμεσά τους, τα ελληνικά αρχέτυπα, αν και λίγα σε αριθμό, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Μεταξύ των βιβλίων που θα εκτεθούν, συγκαλέγονται πρώτες εκδόσεις σημαντικών έργων της κλασικής γραμματείας, καθώς και λατινικές μεταφράσεις ελληνικών κειμένων.
Με στόχο τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με την πρώιμη τυπογραφία και την ανάδειξη της σημασίας της για τα ελληνικά γράμματα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ξεχωριστά αλλά και συνολικά όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τα πρώτα ελληνικά βιβλία, με τρόπο απλό και εύληπτο. Η έκθεση αρθρώνεται σε ενότητες με άξονες την ιστορία της τυπογραφίας, τα θέματα των πρώτων ελληνικών έντυπων βιβλίων, τους συντελεστές των πρώτων εκδόσεων, τις πρώτες ελληνικές γραμματοσειρές που δημιουργούνται, τη βιβλιοδεσία και τη διακόσμησή τους.
Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θησαυρίζει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, με 63 τίτλους και συνολικά 65 αρχέτυπες εκδόσεις, και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Τα αρχέτυπα αυτά ανήκουν σε δύο από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του Ιδρύματος, τη Bibliotheca Graeca του Αθανασίου Οικονομόπουλου και τη συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς
τηλ.: 210 4523937, 210 4297540 – 2 (γραμματεία)
Διάρκεια: Έως 31 Μαΐου  
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-17:00
Πέμπτη: 10:00-19:00
Είσοδος ελεύθερη
Paulus Venetus, Expositio in libros Posteriorum Aristotelis. Βενετία: Reynaldus de Novimagio & Theodorus de Reynsburch, 1477. Πρώτη έκδοση με εντυπωσιακή διακόσμηση με μεγάλο πρωτόγραμμα που περιλαμβάνει μικρογραφία Αριστοτελικού αντιγραφέα.
Μουσαίος, Τα καθ’ Ηρώ και Λέανδρον. Φλωρεντία: Laurentius (Francisci) de Alopa, Venetus, περ. 1494. Πρώτη έκδοση, υπό την επιμέλεια του σημαντικού λόγιου Ιανού Λάσκαρη, ο οποίος σχεδίασε και τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΑΤΜΙΟ»: Το Ἰδρυμα Λασκαρίδη διοργάνωσε Διεθνές συνἐδριο στήν  Αθήνα στις 20 και 21 φθίνοντος μηνός, στο οποίο συμμετεῖχε ο κ. Ιωάννης Μελιανός, Υπεὐθυνος τῆς Βιβλιοθἠκης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου,  κατόπιν τη κατωτέρω πρόσκλησης:
Ο κ. Μελιανός μας κατέθεσε τήν εξής μαρτυρία του:
Παρουσιάζονται αρχέτυπα βιβλία της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στην πολύτιμη συλλογή με τίτλο Bibliotheca Craeca, η οποία δωρήθηκε στο Ίδρυμα Λασκαρίδη από τον κ. Αθανάσιο Οικονομόπουλο. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες τίτλοι ελληνικών βιβλίων, απαρτίζουν αυτή την σπουδαιότερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή ελληνικών βιβλίων που υπάρχει στην Ελλάδα, και η οποία καλύπτει το διάστημα από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Παράλληλα κυκλοφόρησε και ένα ογκώδες δίτομο έργο το οποίο συνέταξε ο ίδιος ο κ. Οικονομόπουλος υπό τον ομώνυμο τίτλο: Bibliotheca Craeca, και στο οποίο παρουσιάζονται τα βιβλία αυτής της πολύτιμης συλλογής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου