Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΔ...

  Ο ναύαρχος Γρηγόρης Παυλάκης
Σημερα ενας μεγάλος άνδρας, ένας γνησιος Πάτμιος σε βαθειά γεράματα διάβηκε την αχερουσία λίμνη, πήρε το δρόμο δίχως γυρισμό. Ο ναύαρχος Γρηγόρης Παυλάκης στα 95 του,  ήταν ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που έλαβε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας, στη σκληρότερη μάχη του Β Παγκοσμίου πολέμου. Τιμήθηκε απο τη Γαλλική και Ελληνική Δημοκρατία, απο το Σύλλογο των Απανταχού Πατμίων και τώρα απο το Δήμο Πάτμου. Αυτός ο μεγάλος Πάτμιος θα κηδευτεί απο το Α νεκροταφείο κι η παρουσία των
Πατμίων αποτελεί τιμή και πατριωτικό καθήκον
ΠΗΓΗ: Μαυρουδῆς Θεολόγοςhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100010379497801&fref=ts

Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του, 

από τον "Πάτμιο".

Επέτειος απόβασης στη Νορμανδία

Παρουσία Στεφανόπουλου και διά χειρός Σιράκ παρασημοφορήθηκε ο βετεράνος Γρ.Παυλάκης

Παρουσία Στεφανόπουλου και διά χειρός Σιράκ παρασημοφορήθηκε ο βετεράνος Γρ.Παυλάκης
Ο Γρηγόρης Παυλάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Παρίσι
Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής απένειμε στον 83χρονο Έλληνα βετεράνο Γρηγόρη Παυλάκη ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 60η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία. Στην ειδική τελετή παρασημοφορήθηκαν 14 βετεράνοι που έλαβαν μέρος στην απόβαση στις 6 Ιουνίου 1944 και ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση είχε η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, την παρέλαση άνοιξε με παιάνες η μπάντα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την διεύθυνση του ταγματάρχη Αντώνη Γαβαλά και με 33 μουσικούς από τα τρία σώματα.
Στην τελετή συμμετείχαν 17 ηγέτες χωρών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν και για πρώτη φορά ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Υπό το βλέμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο 83χρονος Έλληνας βετεράνος Γρηγόρης Παυλάκης, ο οποίος κατά την απόβαση ήταν ανθυποπλοίαρχος σε μια από τις δύο κορβέτες που συμμετείχαν, την «Κριεζής».
Κατά την παρασημοφόρησή του, ο Γρ.Παυλάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την τιμή που κάνει στην Ελλάδα, και ζήτησε να εξακολουθήσει το ενδιαφέρον της Γαλλίας προς τη χώρα μας. Τραγική ειρωνεία είναι ότι λίγες ώρες πριν από την παρασημοφόρησή του ο κ. Παυλάκης πληροφορήθηκε το θάνατο της συζύγου του.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο Έλληνας βετεράνος θυμήθηκε τις στιγμές της κρίσιμης απόβασης: «Είχε αρχίσει ήδη ο βομβαρδισμός των μετόπισθεν της παραλίας για να εξουδετερώσουν τη γερμανική αντίδραση, η οποία ήταν στα σημεία αποβάσεως και ήταν μια καταχνιά μεγάλη... Τα τμήματα τα δικά μας έφυγαν και εκείνα και τραβούσαν έξω προς την ακτή. Έβλεπες το μακελειό, το οποίο γινόταν κάτω, με βυθισμένα πλοιάρια, με ναυαγούς, σκοτωμένους. Ήταν δραματική κατάσταση. Αμμος δεν φαινόταν, φαινόταν μόνο κάτι κόκκινο...»
Ο Γρηγόρης Παυλάκης γεννήθηκε το 1921 στην Πάτμο. Το 1940, ύστερα από 3 χρόνια στη ναυτική σχολή, συμμετείχε ως σημαιοφόρος στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Το 1941 μετέβη στη Αλεξάνδρεια με το αντιτορπιλικό «Σπέτσες», και στη συνέχεια στην Ινδία με τις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις (FFL).
Ως ανθυποπλοίαρχος της φρεγάτας «Κριεζής» και ύπαρχος του πλοίου, συμμετείχε σε ομάδα συνεργασίας ανάμεσα στις ελληνικές, γαλλικές, βελγικές και βρετανικές δυνάμεις, η οποία ήλεγχε το βόρειο Ατλαντικό και προστάτευε τη θαλάσσια σύνδεση ανάμεσα στο Λίβερπουλ και τις ΗΠΑ. Στις 6 Ιουνίου 1944 συμμετείχε στο πρώτο κύμα αποβίβασης στη Νορμανδία.

Μετά τον πόλεμο, ο Γρηγόρης Παυλάκης υπηρέτησε σε ελληνικά ναρκαλιευτικά και αντιτορπιλικά. Έχει ήδη τιμηθεί με πολλαπλά παράσημα, και είναι μέλος του αμερικάνου Ναυτικού Ινστιτούτου για την D-Day, όπως ορίζεται διεθνώς η 6 Ιουνίου του 1944.
ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

Γρηγόρης Παυλάκης:

 Ο τελευταίος επιζών Έλληνας που πολέμησε στη Νορμανδία.....


Ο τελευταίος επιζών Έλληνας που πολέμησε στην Νορμανδία δίνει μαθήματα ιστορίας σ΄ όσους συναδέλφους του έχουν επιλέξει τον δρόμο της Χρυσής Αυγής.
Ο αντιναύαρχος ε.α Γρηγόρης Παυλάκης υπηρετούσε στην κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ, που συμμετείχε στην απόβαση την Νορμανδίας. Ξεδίπλωσε τις αναμνήσεις του μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Σωτηρόπουλο του Mega και στο τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού σε Ευρώπη και Ελλάδα.
“Χαλάσαμε τα νιάτα μας πολεμώντας τόσα χρόνια και τώρα έρχονται να χαίρονται και να χαιρετάνε όπως οι κατακτητές μας”, είπε. Και καταθέτουν και τα γαλόνια τους ναύαρχε, όπως με υπερηφάνεια λένε…
745px-Into_the_Jaws_of_Death_23-0455M_edit
Ποιος είναι ο Γρηγόρης Παυλάκης
Ο Γρηγόρης Παυλάκης έχει γεννηθεί στην Πάτμο και κατά την απόβαση της Νορμανδίας, ήταν ο ύπαρχος της κορβέτας “Κριεζής”. Στην απόβαση συμμετείχαν δύο Ελληνικά πλοία του τότε Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, οι κορβέτες “Τομπάζης” και “Κριεζής”, με πλήρωμα 155 ανδρών. Κυβερνήτης του πρώτου πλοίου ήταν ο Πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και του δεύτερου ο Δημήτριος Κιοσσές, μετέπειτα ναύαρχος και Αρχηγός του Γεν. Επιτ. Ναυτικού. Ο ύπαρχος του “Κριεζής” Γρηγόριος Παυλάκης τιμήθηκε το 2004 με τον τίτλο του Ιππότη της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας σε επετειακή τελετή που έγινε στη Γαλλία. Πριν φθάσουμε στη φετινή παρασημοφόρηση είχε προηγηθεί το 2001 μια άλλη τιμητική εκδήλωση για το ίδιο θέμα.
Παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ όπως έγινε στην εφημερίδα Πατμιακά Χρονικά στο φύλλο της 1ης Ιουλίου 2002:
Στους άνδρες της επιχείρησης ΟVERLOND οφείλουμε την ειρήνη είπε ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Jean-Maurice Ripert στις 6 Ιουνίου 2001 στην ειδική τιμητική τελετή για τους δέκα εν ζωή Έλληνες βετεράνους της απόβασης, από τους 155 που έλαβαν μέρος στις έξη Ιουνίου του 1944.
Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες μεταξύ αυτών και Έλληνες θυσιάστηκαν συμμετέχοντας στην επιχείρηση OVERLOND γνωστή σαν Απόβαση στη Νορμανδία, απελευθερώνοντας τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη από τη Ναζιστική βαρβαρότητα. Ένας δε από αυτούς ήταν Πάτμιος. Ο πλοίαρχος και τότε ύπαρχος της κορβέτας ΚΡΙΕΖΗΣ Γρηγόρης Παυλάκης.
Πλωτάρχης της κορβέτας ήταν ο αείμνηστος Δημήτρης Κιοσσές μετέπειτα ναύαρχος και αρχηγός του Γενικού επιτελείου Ναυτικού.Κατά την απόβαση στη Νορμανδία εκτός από την κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ συμμετείχε και η κορβέτα ΤΟΜΠΑΖΗΣ με Πλωτάρχη τον Γεώργιο Παναγιωτόπουλο.
Ο Πάτμιος βετεράνος Γρηγόρης Παυλάκης δίνει ένα σύντομο ιστορικό των στιγμών που έζησε κατά τη διάρκεια της απόβασης στη Νορμανδία.
Στις 4 Ιουνίου 1944 λάβαμε τη διαταγή της μεγάλης εξόδου. Παρότι ο καιρός ήταν άσχημος αρχίσαμε να κινούμαστε προς το Νότο για να λάβουμε τις θέσεις που είχαν προκαθορισθεί για τους σχηματισμούς μας.’Όμως υπό την πίεση της κακοκαιρίας ο Αρχηγός των Επιχειρήσεων στρατηγός Αιζενχάουερ, παρά την αντίθετη γνώμη του Μοντγκόμερυ, βλέποντας ότι η επιχείρηση δεν θα είχε καλό τέλος με τέτοια τρικυμία, διέταξε την αναβολή της.
Για κάλυψη της όλης υπόθεσης τα καράβια που είχαν αποπλεύσει από τα δύο στόμια της εισόδου του ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ διατάχθηκαν να εκτελέσουν διάφορες ασκήσεις στην περιοχή.Την επομένη, 5 Ιουνίου, η κακοκαιρία εμαίνετο ακόμα. Όμως οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν σύντομη βελτίωση κατά τα ξημερώματα ακολουθούμενη από νέα επιδείνωση του καιρού.
Τότε ελήφθη η μεγάλη απόφαση να εκμεταλλευτούν την πρόσκαιρη βελτίωση και να αποβιβαστούν τα πρώτα τμήματα της απόβασης , αιφνιδιάζοντας έτσι απόλυτα τους Γερμανούς , οι οποίοι δεν θα πίστευαν ότι οι Σύμμαχοι μπορούσαν να είναι τρελοί για να αποβιβαστούν με αυτή την κακοκαιρία.Και έτσι αργά το βράδυ ήρθε το Σήμα: D DAY καθορίστηκε η 6η Ιουνίου και ως H HOUR, η 06.30.
Κατά τις 2.00 η ώρα (το πρωί) οι πρώτοι σχηματισμοί ξεκινούσαν μέσω των έξι στενών διαύλων που είχαν καθαρίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας
τα ναρκαλιευτικά, περνώντας ανάμεσα από τα γερμανικά ναρκοπέδια προς τις ακτές της Νορμανδίας . Είχαμε αναλάβει τη συνοδεία και μεταφορά 12 αρματαγωγών που μετέφεραν επίλεκτα τμήματα της περίφημης 50ης Βρετανικής Μεραρχίας NORTHUMBEERLAND, στην ακτή COLLEVILLE, απέναντι από το CAEN, όπου βρισκόταν το στρατηγείο των Γερμανών, στο κεντρικό τομέα του μετώπου.

Η απόβαση πραγματοποιήθηκε επί ενός μετώπου- επί της ακτής – 80 χιλιομέτρων το οποίο είχε χωριστεί σε 5 τομείς, με ονομασίες εξ ανατολών προς δυσμάς :SWORD, JUNO, GOLD, OMAHA, UTAH. Τη μεταφορά και υποστήριξη της τεράστιας αυτής αρμάδας, που περιελάμβανε 4.000 σκάφη κάθε είδους, εμπορικά και αποβατικά, είχε αναλάβει μια δύναμη 213 πολεμικών σκαφών , ήτοι 7 θωρηκτών ( 4 αγγλικών και 3 αμερικάνικων ), 22 καταδρομικών (16αγγλικών , 2 γαλλικών, 3 αμερικάνικων κααι 1 πολωνικού), 166 αντιτορπιλικά.
ΠΗΓΗ: http://agonaskritis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου