Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ελιές .... στο μπουκάλι



Κρητική συνταγή για ελιές στο μπουκάλι 


Μετά τη γυναίκα που λέει ο λαός πως ο σατανάς τη κλεισε στο μπουκάλι, και αυτή κατάφερε και βγήκε, σειρά έχουν να μπουν τώρα και οι ελιές!
Αυτή την εποχή, μέχρι  τέλη Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη, κόβουμε τις ελιές. Σε πολλά πεζοδρόμια, υπάρχουν ελιές φορτωμένες, που αργότερα θα πέσουν και θα λερώσουν και τον τόπο. Στην επαρχία πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί η Ελληνική ύπαιθρος, είναι γεμάτη από ελαιόδενδρα.
Δεν τις χαρακώνουμε, τις αφήνουμε όπως είναι. Είτε μαύρες είτε πράσινες, όλες μας κάνουν, αλλά καλίτερα να είναι μαύρες.  Φροντίζουμε οι ελιές μας να είναι μεγάλες,καθαρές, χωρίς δάκο. Αφού λοιπόν τις κόψουμε, και γεμίσουμε μια τσάντα, τις πάμε σπίτι όπου στη συνέχεια θα τις ξεπλύνουμε ένα δυο νερά. Στη συνέχεια, μια μια την ελιά, θα γεμίσουμε τα μπουκάλια μας του 1,5 λίτρου, με ελιές μχρι πάνω.
Αφού χουμε γεμίσει το πρτο μπουκάλι ελιές, το γεμίζουμε μετά και με νερό. Αδειάζουμε όμως πάλι το νερό σε ένα δοχείο, μέσα εκεί στο νερό κάθε μπουκαλιού, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας αλάτι και δυο ξύδι. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το αλάτι, και το ξαναβάζουμε πλι στο ίδιο μπουκάλι. Το ίδιο κάνουμε σε όλα τα μπουκάλια. Αφού τα έχουμε γεμίσει μέχρι πάνω, τα κλείνουμε σφιχτά, τα αφήνουμε σε ένα χώρο δροσερό όχι πολύ φωτεινό. Τα ξαπλώνουμε σε οριζόντια θέση, κάπου, και τα ξεχνάμε, χωρίς να τα ξαναπειράξουμε, ή να αλλάξουμε το νερό τους, για 3 μήνες τουλάχιστον.
http://www.cretanmagazine.gr/