Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η μυρμηγκιά

Τι είναι η μυρμηγκιά και πως αντιμετωπίζεται

6603 
 Μυρμηγκιά ή μυρμηκιά ονομάζουμε το εξόγκωμα του δέρματος, ακίνδυνο και καλοήθες, που προκαλείται από τον ιό HPV (Human Papilloma Virus), δηλαδή, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ο ιός αυτός προκαλεί το γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος δημιουργώντας τις μυρμηγκιώδεις βλατίδες οι οποίες είναι περισσότερο ενοχλητικές, παρά επικίνδυνες.  Μοιάζουν με άχρωμες κρεατοελιές.
Περισσότερα από 70 είδη ιών έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση των μυρμηγκιών. Οι διαφορετικοί αυτοί τύποι προκαλούν μυρμηγκιές σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Οι μυρμηγκιές κατηγοριοποιούνται στα εξής ήδη
  1. Κοινή μυρμηγκιά, η οποία μπορεί να είναι στρογγυλή ή με ακανόνιστο σχήμα, επίπεδη ή διογκωμένη, λευκή, γκρίζα ή καφέ και η οποία μπορεί να φτάσει το μέγεθος ενός μπιζελιού. Εμφανίζονται, συνήθως, στα δάχτυλα, το πίσω μέρος της παλάμης, γύρω από τα νύχια, ακόμη και στο πρόσωπο ή τα γόνατα.
  2.  Ομαλή μυρμηγκιά, η οποία είναι επίπεδη και έχει το μέγεθος λίγων χιλιοστών, είναι στο χρώμα του δέρματος ή ανοιχτό καφέ, και έχει την τάση να αναπτύσσεται σε μεγάλους αριθμούς (20-100 τη φορά). Στα παιδιά συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, ενώ στους ενήλικες, στο πηγούνι, στα μάγουλα ή στις γυναικείες γάμπες.
  3. Πελματιαία μυρμηγκιά, η οποία εμφανίζεται αποκλειστικά στα πέλματα. Είναι διογκωμένη, ανώμαλη, πολλές φορές σπογγώδη ή και φολιδωτή. Έχει χρώμα καφέ ή γκρι με σκούρο πυρήνα (μοιάζει με μαύρο στίγμα). Είναι επώδυνες και εμφανίζονται συνήθως στα σημεία όπου ασκείται πίεση, όπως το πέλμα ή το ακροστήριγμα του πέλματος.
  4. Νηματοειδής μυρμηγκιά, η οποία εμφανίζεται στο πρόσωπο, τα χείλη, τις βλεφαρίδες και το λαιμό. Είναι μακριά και λεπτά εξογκώματα που μοιάζουν με νήματα.
  5. Επίπεδη μυρμηγκιά, η οποία εμφανίζεται στο πρόσωπο ή το πίσω μέρος των χεριών και έχει σχήμα επίπεδο ή ελαφρά διογκωμένο.
  6. Μυρμηγκιά των γεννητικών οργάνων, η οποία εμφανίζεται γύρω από τα γεννητικά όργανα ή και τον πρωκτό και μοιάζει με κουνουπίδι. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και  είναι τα γνωστά κονδυλώματα .
  7. Διάσπαρτη μυρμηγκιά, η οποία σχηματίζει συστάδα που αποτελείται από πολλές μικρότερες μυρμηγκιές.
ΑΙΤΙΑ Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων όταν εισέρχεται στο δέρμα μέσα από κοψίματα. Ο ιός μεταδίδεται με τη δερματική επαφή και με το άγγιγμα υγρών επιφανειών (δάπεδα μπάνιων, αποδυτηρίων, πισίνες).

Πως αντιμετωπίζεται

  • Κρυοπηξία
  • Καυτηριασμός
  • Λέιζερ
  • Χρήση ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.diakonima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου