Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Καρδιακά επεισόδια

Μέθοδο πρόληψης καρδιακών επεισοδίων ανακάλυψαν ‘Ελληνες στρατιωτικοί ιατροί 
Οι Έλληνες πρωτοπορούν όταν έχουν συνθήκες που τους αφήνουν να εργαστούν όπως ξέρουν και μπορούν.Η επιβεβαίωση σ΄ όσα σημαντικά παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο 26ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη.Χθες είχαμε την περίπτωση αντιμετώπισης εξαιρετικά σπάνιας μορφής καρκίνου στο στήθος.Αμέσως μετά παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Πρόληψης καρδιακού κινδύνου σε Έλληνες Πεζοναύτες».

Όπως γράφει το kranosgr.blogspot.gr πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που πήρε τη σημερινή του μορφή από τον Τχη (ΥΙ) Δημήτριο Γιαννόγλου, και βασίζεται στο Cardiac Risk in the Young του Πανεπιστημίου St George’s του Λονδίνου. Στο ίδιο πρόγραμμα δούλεψαν τα τελευταία 4 χρόνια πολλοί ακόμη ιατροί και νοσηλευτές: Παρίσης Χ., Κουρτίνος Α., Ζερδελής Α., Κούνας Γ., Παπαδάκης Μ., Στεριώτης Α., Γολέμης Α., Ζήσης Κ., Ζήγρας Φ. , Μαυρομάτης Α., Μοσχόπουλος Χ., Κουκλουμπέρης Β., Χρηστογεώργος Π., Μπιτέλης Γ., Ντασόπουλος Κ., Γκουγκουλής Ι., Ντόντης Ι., Μπασαγιάννης Χ., Σάρμα Σ..

Το 2012 ο διευθυντής (Τχης ΥΙ Χαράλαμπος Παρίσης, Καρδιολόγος) και το λοιπό προσωπικό του ΣΤΕΠ Φρουράς Βόλου της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα ελέγχου για αναγνώριση καρδιακών παθήσεων και πρόληψη αιφνιδίου θανάτου. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός που ένας νέος στρατιώτης είχε πεθάνει ξαφνικά στο ίδιο στρατόπεδο.

Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών εφαρμόστηκε ένα πιο αναλυτικό πρωτόκολλο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιστατικών αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Τα αίτια που τον προκαλούν συμπεριλαμβάνουν στεφανιαία νόσο, μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθειες, αρρυθμίες, συγγενείς καρδιοπάθειες και διάφορα σύνδρομα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 600 νέοι κάτω των 35 ετών, φαινομενικά υγιείς, από αδιάγνωστες καρδιακές παθήσεις.

Ο στόχος σε μία ανεπτυγμένη κοινωνία είναι να ελαχιστοποιείται το ποσοστό των αιφνιδίων θανάτων. Ο έλεγχος των οπλιτών θητείας προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίζονται και να αποφεύγονται καταστάσεις όπως οι προαναφερόμενες.

Οι υποψήφιοι Πεζοναύτες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εθελοντές, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος (Φεβρουάριος 2012-Ιανουάριος 2015), υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο και κλινική εξέταση/ακρόαση καρδιάς.

Σήμερα, συμπληρώνουν επιπρόσθετα μια λίστα με στοιχεία καρδιολογικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη περιστατικών αιφνιδίου θανάτου στην οικογένεια

Ως σήμερα έχουν εξεταστεί πάνω από 1500 πεζοναύτες. Από αυτούς, 5 άτομα βρέθηκε να έχουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Το ανωτέρω πρόγραμμα, όπως εφαρμόστηκε στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών συνδυάζει ευκολία, αμεσότητα, αξιοπιστία και οικονομία. Απαιτεί απλά εργαλεία, που βρίσκονται σε κάθε στρατιωτική μονάδα μεγέθους Ταξιαρχίας. Αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην ανίχνευση προβλημάτων από το κυκλοφορικό και προφυλάσσει από τον καρδιακό κίνδυνο. Η εφαρμογή του σε ακόμη μεγαλύτερους πληθυσμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή και σε άλλες ομάδες ανθρώπων, όπως αθλητές και άτομα με συγγενείς που απεβίωσαν αιφνιδίως, θα έχει ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα, με δραστική μείωση των αιφνιδίων θανάτων.
ΠΗΓΗ:http://parapona-rodou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου