Ένας λεβέντης έφυγε χθες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ένας 62χρονος ήρωας που είχα την τιμή να γνωρίσω αρκετά χρόνια πριν, ως επίτιμο προσκεκλημένο σε εκδήλωση της Λέσχης Καταδρομέων Ημαθίας.
Ο Καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου, ο μοναδικός επιζών από το πλήρωμα και τους 33 άλλους συναδέλφους του Νorth Atlas από φίλια εχθρικά πυρά που δέχθηκε η αποστολή της Α΄ΜΚΔ πάνω από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974.
Ο 20χρονος καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου σώζεται
από θαύμα, πηδώντας από το αεροπλάνο από ύψος…75 μέτρων, λίγα μέτρα πριν αυτό συντριβεί έξω από τον αεροδιάδρομο, παρασύροντας στον θάνατο τους ήρωες συναδέλφους του.
Βαρύτατα τραυματισμένος, με πολαπλά κατάγματα σε όλο του το κορμί, νοσηλεύεται σε αφασία για επτά μήνες.Η απίστευτη θέληση του αποτρέπει τους γιατρούς να του κόψουν το πόδι. Έτσι τον γνώρισα και εγώ, με το μπαστουνάκι του να μας συγκινεί αναφερόμενος στο χρονικό εκείνης της αποφράδας στιγμής για τον ελληνισμό.
Που η άθλια ελληνική πολιτεία δεν αναγνώρισε ποτέ τους πεσόντες της μαχητές ως ήρωες της Κύπρου, αλλά ως πεσόντες στην Κατοχή και τον Εμφύλιο! Το ίδιο έπραξε και στους αναπήρους της, όπως ο Θανάσης Ζαφειρίου, που του δόθηκε σύνταξη γιατί πολέμησε στο…Αλβανικό μέτωπο, ενώ του δόθηκε και μια άδεια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ που ο Θανάσης ονόμασε «Το θαύμα».
Το τελευταίο διάστημα τα πολλαπλά τραύματα του, επιδείνωσαν την εύθραστη υγεία του και ο Θανάσης πέρασε χθες στην αιωνιότητα, για να συναντήσει τους συμπολεμιστές του που τάφηκαν, μαζί με το αεροπλάνο κοντά στον τύμβο της Μακεδονίτισσας και μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκαν τα τίμια οστά τους και αποδόθηκαν στους συγγενείς τους. Ο Καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου, ο ΗΡΩΑΣ της Κύπρου θα παραμείνει ζωντανός στις καρδιές των Ελλήνων.
Προασπίστηκε τα εθνικά μας ιδανικά, βασανιζόμενος από τραύματα του σώματος και κυρίως της ψυχής του επί 42 χρόνια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος διέταξε να αποδοθούν τιμές ήρωα στη σκήνωμα του.Ο τέως αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης για την εθνική αυτή απώλεια μας δήλωσε: «Oι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ γιατί δεν λησμονιούνται. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει». Καλό παράδεισο Θανάση. Είθε ο Άγιος Θεός να αναπαύσει το βασανισμένο σώμα και την ψυχή του εν σκηναίς δικαίων.