Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Σουσαμόπιτα



Σουσαμόπιτα
  • Μερίδες: 10
  • Δυσκολία: μέτριο

Υλικά συνταγής

  • 750 γρ. φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • σουσάμι και μαυροκούκι για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σουσάμι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα (σκόνη)
  • λίγο γαρίφαλο (σκόνη)
  • Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • μερικά γαρίφαλα ολόκληρα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε το σουσάμι σε λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα. Όσο είναι ακόμη ζεστό, το βάζουμε στο γουδί και το χτυπάμε να σπάσει. Σπάμε και την καρυδόψιχα. Τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με την καννέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη.
  2. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και απλώνουμε 3-4 φύλλα, αλειμμένα ένα-ένα κι αυτά με βούτυρο. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγη από τη γέμιση. Σκεπάζουμε μ’ ένα ακόμη φύλλο και μια ακόμη στρώση γέμισης και απλώνουμε άλλα 3 φύλλα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
  3. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια ή σε σχήμα ρόμβου, με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού. Βάζουμε τα 250 γρ. βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνουμε από μια καυτή κουταλιά της σούπας πάνω σε κάθε κομμάτι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι και μαυροκούκι. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
  4. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά να βράσουν σε δυνατή φωτιά, για 7 λεπτά περίπου. Το σουρώνουμε και περιχύνουμε την πίτα, όσο είναι ζεστή, με το σιρόπι χλιαρό. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την σερβίρουμε.

ΠΗΓhttp://www.icookgreek.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου