Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Πάτμος



 Πάτμος
Γράφει η Μιλένα Αποστολάκη


    

Σπάνια ένα νησί συνδυάζει τόσο πολλά στοιχεία ώστε να αποτελεί ιδανικό προορισμό για κοσμοπολίτες, για εναλλακτικούς, για νέους, για ώριμους, για όσους αναζητούν ξεκούραση, για clubbers, αλλά ακόμα και εκείνους που είναι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού! Αυτή είναι η Πάτμος.
Για έναν περίεργο λόγο μού αρέσει που δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση για την Πάτμο. Μου αρέσει που θα κοιμηθώ στο καράβι και θα ξυπνήσω αντικρίζοντας το πρωί το λιμάνι της Σκάλας. Κάπως έτσι φτάνει κανείς στο νησί της Αποκάλυψης.
Η πρώτη εικόνα στη δική μου μνήμη, κάτι σαν καρτ ποσταλ του παρελθόντος, είναι ο μεσαιωνικός οικισμός της Χώρας. Χτισμένος αμφιθεατρικά, με μοναδική πανοραμική θέα στη Σκάλα, αποτελεί μαζί με το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης, μια σπηλιά 4 μέτρα κάτω από τη γη όπου ο Ιωάννης έγραψε την «Αποκάλυψη», μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παντού σοκάκια και πεζόδρομοι με καλντερίμια γύρω από τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που βρίσκεται στο κέντρο. Παντού θολωτά περάσματα που αγκαλιάζουν το μοναστηριακό κάστρο, διώροφα αρχοντικά σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς και μικρές πλατείες που οδηγούν στη μεγάλη πλατεία της Αγίας Λεβίας, το στέκι των συναντήσεων, το πέρασμα όλων για βόλτα και καλό μαγειρευτό φαγητό.
Αποφεύγοντας τις οργανωμένες παραλίες και τις ανέσεις τους κατηφορίζω πάντα το μονοπάτι που οδηγεί στην Ψιλή Άμμο, την παραλία με τα αρμιρίκια στην οποία οι «τεμπέληδες» καταφθάνουν με τα καΐκια. Κολυμπάω πάντα και στη Λάμπη με τα ωραία βότσαλα, που σταμάτησα να μαζεύω γιατί κάποτε τα παιδιά από την ταβέρνα της παραλίας μού είπαν αστειευόμενοι ότι τώρα πια τα ξεχωριστά βότσαλα χάθηκαν γιατί τα μάζεψαν όλα οι τουρίστες. Παίρνω το καΐκι και πάω στους Αρκιούς, στο Μαράθι, στους Λειψούς κι όταν θελήσω κοσμοπολίτικη αμμουδιά τρέχω για ξαπλώστρα στον Κάμπο.
Στην Πάτμο η κακογουστιά είναι εξαίρεση και έτσι το καθετί μπορεί να αποτελέσει μια μικρή απόλαυση. Κι όταν το ταξίδι τελειώνει και η επιστροφή ξεκινά, νιώθεις ότι ο τόπος αυτός, που γέννησε τον Εμμανουήλ Ξάνθο, σου έδωσε ενέργεια και δύναμη πολλή!
*Η Μ.Α. είναι πρώην υπουργός.

http://m.athensvoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου