Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Σύλλογος Πατμίων "Ο Εμμανουήλ Ξάνθος".



Γράφτηκε από την Σμαράγδα Μουλιάτη
xanthos-athinasΜεγάλη επιτυχία σημείωσε   Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εορτασμό των 70 χρόνων (1945-2015) από την ίδρυση του Συλλόγου των Απανταχού Πατμίων «Εμμ. Ξάνθος ο Φιλικός που εδρεύει στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Βυζαντινών Μελετών μέσα σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα από τους πολλούς Πάτμιους και φίλους της Πάτμου που παραβρέθηκαν. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Πάτμου που  χαιρέτησε την εκδήλωση συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους,  οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Πατέρες Πλάτωνας Κρικρής και Αλέξιος Μπουρλής, που εκπροσώπησαν το Πατριαρχείο και την Ιερά Μονή Πάτμου αντίστοιχα, μεταφέροντας τις ευλογίες και ευχές του Πατριάρχη και του ηγουμένου της Πάττμου .   Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου Πατμίων Ρόδου κ. Μιαούλης και άλλοι. Τιμήθηκαν πρώην πρόεδροι του συλλόγου. Παρέστη επίσης και ο  απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού συμπατριώτης μας κ. Γρηγόρης Παυλάκης   Βετεράνος  της απόβασης της Νορμανδίας. 
Μίλησαν ο π. πρόεδρος κ. Λάζαρος Γρύλλης και ο νυν πρόεδρος κ. Θεολόγος Μαυρουδής.
Ακολούθησαν, παραδοσιακή μουσική από τους λαϊκούς οργανοπαίχτες   Λευτέρη Μπουρνή και Αχιλλέα Κατσαπρίνη, -παραδοσιακοί χοροί από  το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Καμπιωτών Πάτμου "Η Ευαγγελίστρια"  και δεξίωση όπου προσφέρθηκαν επίσης καταπληκτικά πατινιώτικα γλυκά και πίτες. xanthos-athinas2  
 ΠΗΓΗ: http://www.patmostimes.gr/category/8453-70

"ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ"!!!



ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ 
ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μεγαλη συμμετοχη συμπατριωτων μας η ΔΙΛΕ, πραγματοποιησε, την Παρασκευη 27 Νοεμβριου 2015, στην Δωδεκανησιακη Εστια, συμαντικη εκδηλωση τιμης, των δωδεκανησιων πρωτεργατων της Φιλικης Εταιρειας, αφιερωμενη στα διακοσια χρονια από την ιδρυση της, με κυριο ομιλητη τον Πατμιο ιστορικο ερευνητη, Δρ Ζεφυρο Καυκαλιδη [βραβειο Ακαδημιας Αθηνων] και συντoνιστη τον κ. Εμμ. Ιακ. Γρυλλη, επιτιμο αντιπροεδρο της Ομοσπονδιας Δωδεκανησιων και επιτιμο προεδρο του Συλλογου των Απανταχου  Πατμιων << Εμμ.Ξανθος  Ο  Φιλικος  >>.

Ο Αντιπροεδρος,  κ. Φιλιππος Μ Καλλουδης, αφου αναφερθηκε στους φωτισμενους ιδρυτες της  Δ.Ι.Λ.Ε.,  Νικο Μαυρή  [πρωτο πολιτικο διοικητη Δωδεκανησου], Ανδρεα Παπανδρεου, τους αδελφους Σωτηρη και Κωστα Αγαπητιδη, τους αδελφους Τασο και Ηρακλη Καρανασταση, τον καθηγητη Παναγιωτη Κρητικο, τον Μιχαηλ Μιχαηλιδη Νουαρο και αλλους, μιας εξαιρετικης παρεας φιλων ,με δεσμους ισχυρους,που πρεπει να αναδειξουμε την πνευματικη συμβoλη τοyς, ως αμεσο στοχο μας,   γυριζει σελιδα.

Η σημερινη μας εκδηλωση υπηρετει ακριβως αυτό τον στοχο, την αναζητηση της ιστορικης αληθειας και την αναδειξη της συμβολης πρωτεργατων συμπατριωτων μας, στην ιδρυση οργανωση και δραση της Φιλικης Εταιρειας, εθνικο εργο που μας κανει περηφανους.

Ο  τοπος μας, συνεχιζει ο κος Καλλουδης, ανοιχτος στον κοσμο και τις ιδεες, με την θαλασσα μας να μας ενωνει και να αποτελει πηγη της ζωης μας ,αιωνες τωρα, αποτελει το νεοτερο κομματι ελληνικης γης που ενσωματωθηκε στο ελευθερο Εθνος μας. Δεν αναδειχθηκε όπως εγινε αλλου,ο πλουτος της εθνικης μας δρασης και αυτό  ειναι βαρυ φορτιο στον πνευματικο κοσμο και χρεος τιμης για τη γενεια των προγονων μας.   Οφειλομενο??????

 Ο συντονιστης της εκδηλωσης, κ. Εμμ. Γρυλλης, παρουσιασε τον ομιλητη, αναδεικνυοντας το πλουσιο ερευνητικο του εργο, που απεσπασε από τον πνευματικο  κοσμο πληρη καταξιωση και βραβευση από την Ακαδημια Αθηνων. Με  την ευκαιρια της συμπληρωσης  200 χρονων από την ιδρυση της  Φιλικης Εταιρειας,στην Οδησσο,συνεχιζει,ο κ. Γρυλλης,της οποιας  η δραση  για την απελευθερωση  του  Γενους  υπηρξε  καταλητικη , εχουν οργανωθει σημαντικες εκδηλωσεις  και αποκαλυπτονται νεα στοιχεια  που φωτιζουν την εθνικη συμβολη , από το Ιδρυμα της Βουλης των Ελληνων ,αλλους φορεις και  Πνευματικα Ιδρυματα.
Επιβαλλεται,επομενως,το νέο  Συμβουλιο  της  Δωδεκανησιακης   Ιστορικης   και  Λαογραφικης  Εταιρειας,να οργανωσει  την ιστορικη  αυτή εκδηλωση , Μνημης  και Τιμης,δεδομενου ότι  εκτος  του πρωτεργατου της  Φ.Ε.  Εμμ. Ξανθου,πλειαδα αλλων  φωτισμενων  Δωδεκανησιων υπηρξαν  μελη της,με συμμετοχη  στον αγωνα και  τον  εθνικο ξεσηκωμο.
Η σιωπη μας,αλλωστε, ενεθαρρυνε προσπαθειες δημιουργιας,καλλιεργειας και δημοσιας  προβολης αλλων αποψεων και προσωπων,μακρια από την ιστορικη αληθεια. Οσα ανιστοριτα λεγονται και γραφονται  για τη  Φ.Ε.  και ειδικοτερα  για  τον  φλογερο  πατμιο  συμπατριωτη μας  , Εμμ. Ξανθο ,πρεπει να  σταματησουν  με την ιστορικη  τεκμηριωση για το  καλο της Πατριδας μας.
Τον Δεκεμβριο του 1990 ,ως μελος [ αντιπροεδρος ] του Δ.Σ. της Ομοσπονδιας μας, ελαβα  γνωση δημοσιευματος της  << Καθημερινης >>,σχετικου με  τις  αμφισβητησεις  που αναφερονται  και η  Ομοσπονδια μας,  με  εντονοτατα , τεκμηριωμενα ,από  εξεχοντες  πανεπιστημιακους,διαβηματα  υπερασπισθηκε  δικαια  ιστορικα ,Εθνικα και Δωδεκανησιακα,ιδιαιτερως.
Επειδη και παλι, διαφαινεται νεα  αναλογη  ενεργεια, ζητηθηκε από τον κ. Γρυλλη  η εκφραση  της εντονης  Δωδεκανησιακης  δυσφοριας και διαμαρτυριας, προς  τις  Αρχες,από τους Φορεις του τοπου μας  και η προταση του εγινε, ζωηρα , αποδεκτη.
Ο λογος του κ. Ζεφυρου Καυκαλιδη, μας οδηγησε στις ιστορικες διαδρομες των Φιλικων,στους τοπους καταγωγης—προελευσης και δρασης, τα φιλελευθερα ιδεολογικα ρευματα που τους  παρεσυραν να  λαχταρουν ,ελευθερη  πατριδα  και τις διωξεις που υπεστησαν,με εμφαση στους Δωδεκανησιους, οπου  και παρουσιασε ανεπισημο καταλογο, από δικη του ερευνα, από τα Δωδεκανησα.
Ηταν συγκινιτικη  εκδηλωση,αφου παρεστησαν απογονοι των  Φιλικων συμπατριωτων μας,ο δε ομιλιτης, είναι επισης απογονος του Πατμιου Φιλικου,Στεφ. Ξενου.
Παρεστη  ,επισης ο κ. Ιωαννης  Ματθ.  Μελιανος, από  τη  Μονη της Πατμου  [ Βιβλιοθηκη ]
Το πληρες  κειμενο της ομιλιας του κ. Ζεφυρου  Καυκαλιδη θα δημοσιευθει στο προσεχες τευχος  του << Δωδεκανησιακου  Αρχειου >>.

Αθηνα,27 Νοεμβρ. 2015
           Το Διοικητικο Συμβουλιο
ΠΗΓΗ: Phkalloudis <phkalloudis@gmail.com>

Μητρoπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware

"Γιατί διάλεξα την Ὀρθοδοξία"!
 O μητρoπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware στο Αντίφωνο
Ο μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware είναι από
 τις σημαντικότερες θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας. Είναι ο πρώτος Βρετανός που έγινε επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του σχίσματος!
Στην συζήτηση με την Σίσσυ Κόσσυβα "εξομολογήθηκε" τι συνέβη στην καρδιά του και διάλεξε την ορθοδοξία, τι συμβαίνει στις καρδιές όλων μας όταν είναι ελεύθερες... Και πως για να συγχωρήσεις κάποιον χρειάζεται χρόνος...

Επίσης μίλησε για την φιλοκαλία, τον πόνο, τον θάνατο και την δύναμη του ονόματος.

ΠΗΓΗ: Αντίφωνο ( Antifono.gr)