Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ο Τίμιος Σταυρός



Η Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Η Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού-Η νηστεία του 15Αυγουστου
Γράφει ο Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος – Εκκλησία Κύπρου
Η Εκκλησία την 1η Αυγούστου εισέρχεται στην περίοδο της Νηστείας του Δεκαπενταυγούστου. Την ίδια δε ημέρα εορτάζει την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού.
Στην Κωνσταντινούπολη, μετά την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, γινόταν η λεγόμενη Πρόοδος, δηλαδή η περιφορά Του μέσα στην πόλη. Ο Ευστρατιάδης αναφέρει τα έξης: «Κατά την ημέραν ταύτην εξήγετο εκ του σκευοφυλακίου της μεγάλης εκκλησίας ο Τίμιος Σταυρός, περιήγετο ανά την πόλιν και εξετίθετο εις διαφόρους ναούς προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών και πάλιν απετίθετο εις το σκευοφυλάκιον».
Ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος στο έργο «Έκθεσις Βασιλείου τάξεως» περιγράφει τον τρόπο που γινόταν, τόσο η προσκήνηση, όσο και η περιφορά. Το Τίμιο Ξύλο, λοιπόν, προσφερόταν για προσκύνηση από τους πιστούς από τις 23 Ιουλίου και για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, για δύο εβδομάδες γινόταν η Πρόοδος του Τιμίου Ξύλου προς αγιασμό, η οποία κάλυπτε όλη σχεδόν την Πόλη και τα περίχωρά της. Στις 14 Αυγούστου περιέφερναν το Τίμιο Ξύλο στα ανάκτορα και το εναπόθεταν στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που βρισκόταν εντός του παλατίου.
Η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού καθιερώθηκε να τελείται στις εκκλησίες, λόγω της σωτηρίας των Βυζαντινών από την επιδρομή των Σαρακηνών, με τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, επί αυτοκρατορείας του Μανουήλ Κομνηνού.
 ΠΗΓΗ:http://www.agioritikovima.gr/

Το κολύμπι


Πώς βοηθά το κολύμπι και η άσκηση στο  νερό  σε διάφορες παθήσεις;
Γράφει η Χρυσάνθη Σταματίου, Φυσικοθεραπεύτρια
Πώς βοηθά το κολύμπι και η άσκηση στο νερό σε διάφορες παθήσεις;
Το κολύμπι είναι ένας τρόπος όχι μόνο χαλάρωσης, αλλά και άσκησης. Από τις σημαντικότερες μυοσκελετικές παθήσεις μέχρι τις πιο απλές, το κολύμπι βοηθά στην αποκατάσταση ή στη συντήρηση του προβλήματος. Η συγκεκριμένη άσκηση είναι ένα βασικό κεφάλαιο και στη φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση γιατί όχι μόνο βοηθάει εντοπισμένα στην παθολογία, αλλά προσφέρει μια γενικότερη φυσική κατάσταση με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και για αυτόν τον λόγο το κολύμπι δίνεται ευρέως σε πολλές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
Η υδρόβια άσκηση βοηθάει σχεδόν σε όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα και πιάνει όλο το εύρος των ηλικιών, από μικρά παιδιά, μέχρι ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πέρα όμως τα οφέλη της άσκησης μέσα στο νερό, το κολύμπι προφέρει και άλλες ιδιότητες, όπως είναι η θερμοδυναμική, η άνωση, η υδροστατική πίεση που βοηθάει στο κυκλοφορικό σύστημα και στο καρδιοαναπνευστικό.
Παρ’ όλα αυτά, το κολύμπι και η άσκηση μέσα στη θάλασσα βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην τρίτη ηλικία και συγκεκριμένα στην αρθρίτιδα. Πολύ μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων ανθρώπων υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Μέσα από πολλές έρευνες, το κολύμπι και η υδρόβια άσκηση έχει αποδειχτεί σωτήρια και για τον πόνο αλλά και για τη καθυστέρηση της εξάπλωσης της αρθρίτιδας. Όσο περισσότερο κολυμπάτε και ασκείστε στο νερό, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για λιγότερο πόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα τρίτης ηλικίας.
Η αποκατάσταση στο νερό όμως δεν τελειώνει εδώ. Σε χρόνιες παθήσεις, όπως το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία- ισχιαλγία, οι τενοντοπάθειες δείχνουν να έχουν μια πολύ καλή εξέλιξη μέσα στο νερό. Μειώνεται ο πόνος και αυξάνεται η κινητικότητα των προσβεβλημένων περιοχών. Οι χρόνιες παθήσεις έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Με τη σωστή άσκηση και την κολύμβηση όμως, συμπτώματα όπως το άλγος, η μείωση της κινητικότητας και η λανθασμένη στάση και βάδιση βελτιώνονται αισθητά.
Με βάση τα παραπάνω, το κολύμπι και η υδρόβια άσκηση βοηθά σχεδόν σε όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί και η μετεγχειρητική αποκατάσταση, όπως για παράδειγμα σε ένα χειρουργείο χιαστού ή μηνίσκου ενός αθλητή. Μέσω της υδροστατικής πίεσης, το νερό βοηθά στη μείωση του οιδήματος και στην αύξηση της κίνησης, ενώ σε μελέτες έχει βρεθεί ότι η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι συντομότερη όταν γίνεται στο υγρό στοιχείο.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

«Εις την ανάλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως»

O θεός ήλθοσαν έθνη ηχ πλ δ΄ 
 Μανουήλ Δούκα του Χρυσάφη (ακμή περ. 1440-1465) 9'.50"
Ψάλλει ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος της Μ.τ.Χ.Ε πατήρ Γεώργιος Τσέτσης.
Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής, CD 6ο
ΑΜΩΜΟΣ - ΝΕΚΡΩΣΙΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΑ
Επιμέλεια έκδοσης: Μανόλης Χατζηγιακουμής.
Έκδοση: Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων (Αθήνα 2005).
Το κείμενο του ύμνου έχει ως εξής:

O θεός, ήλθοσαν έθνη εις την κληρονομίαν σου, εμίαναν τον ναόν τον άγιόν σου [εμίαναν Κύριε]. | Έθεντο τα θνησιμαία των δούλων σου βρώματα τοις πετεινοίς του ουρανού, τας σάρκας των οσίων σου τοις θηρίοις της γης· | εξέχεαν το αίμα αυτών [εξέχεαν Κύριε] ωσεί ύδωρ κύκλω Ιερουσαλήμ, και ουκ ην ο θάπτων. | Εγενήθημεν όνειδος τοις γείτοσιν ημών, μυκτηρισμός και χλευασμός τοις κύκλω ημών. | Έως πότε, Κύριε, οργισθήση εις τέλος, εκκαυθήσεται ως πυρ ο ζήλος σου [έως πότε Κύριε]; | Έκχεον την οργήν σου [έκχεον] επί τα έθνη τα μη γινώσκοντά σε και επί βασιλείας, αί το όνομά σου ουκ επεκαλέσαντο. | Μη μνησθής ημών ανομιών αρχαίων, αλλά βοήθησον ημίν ταχύ και ελέησον ημάς

Σακχαρώδης διαβήτης:



Χρήσιμες συμβουλές για τις διακοπές
diavitis_vretania_madata_554595137
Η ζέστη και η υγρασία των καλοκαιρινών μηνών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά διάφορες χρόνιες νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα όπως διουρητικά, φάρμακα για την πίεση ή για άλλες επιπλοκές του διαβήτη ,βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές με τη ζέστη και να μην το καταλάβουν.  Ειδικά σε περιπτώσεις καύσωνα, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να παίρνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να αποφύγουν επιδείνωση της υγείας τους.
Αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει διαβήτη, διαβάστε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Προσέχετε την αφυδάτωση. Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν το σάκχαρο τους δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Το αυξημένο σάκχαρο αυξάνει την διούρηση και μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Πίνετε πολύ νερό, τσάι και λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό με γεύσεις φρούτων και αποφύγετε τους χυμούς και τα αναψυκτικά με πολύ ζάχαρη και την πολύ καφεΐνη
Αποφύγετε το αλκόολ. Η πρόσληψη αλκοόλ εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μπορεί και να επηρεάσει και την ικανότητα του σώματος να αποβάλει θερμότητα, να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και να αυξήσει τον κίνδυνο για υπογλυκαιμία.
Προσέξτε τα πόδια σας! Τα άτομα με διαβήτη συχνά πάσχουν από νευροπάθεια στα άκρα - συμπτώματα μουδιάσματος, πόνου, βάρους στα κάτω άκρα - γεγονός που τα βάζει σε κίνδυνο για δημιουργία τραυμάτων που δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν διαβητικά έλκη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποφεύγετε να φοράτε πολύ ανοιχτά παπούτσια, ιδίως στην παραλία, και ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι. Προσέχετε επίσης την πολύ ζεστή άμμο και το ζεστό πάτωμα γύρω από τις πισίνες. Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για πιθανούς τραυματισμούς. Αν έχετε κάποιο τραυματισμό επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
Προσέχετε τα τσιμπήματα από έντομα τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα και να σας δημιουργήσουν πληγή. Βάζετε πάντα εντομοαπωθητικό.
Προσέξτε ιδαίτερα τη φύλαξη των φαρμάκων σας, της ινσουλίνης αλλά και των ταινιών μέτρησης σακχάρου. Τα φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30 βαθμούς C), σκιερό, χωρίς υγρασία.
Η ινσουλίνη είναι εξαιτερικά ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει να την κρατάτε στο ψυγείο. Μην την βάζετε στη κατάψυξη, σε σημείο που χτυπάει ο ήλιος ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου όταν ταξιδεύετε. Αν βρίσκεστε για ώρα εκτός σπιτιού ή ταξιδεύετε, διατηρήστε τη σε ειδική θήκη με παγοκύστη για να μην εκτεθεί σε υψηλή θερκοκρασία. Η κρύα ινσουλίνη μπορεί να είναι επώδυνη γι’αυτό ζεστάνετε λίγο με τα χέρια σας το φυαλίδιο πριν κάνετε την ένεση, αν την είχατε στο ψυγείο. Αν η ινσουλίνη που κάνετε είναι διαφανής (Αctrapid, Humalog, Novolog, Apidra, Lantus, Levemir), βεβαιωθείτε ότι παραμένει έτσι.
Ντυθείτε κατάλληλα. Όταν η υγρασία είναι αυξημένη, πρέπει να φοράμε ρούχα που επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας. Αποφύγετε τα συνθετικά και στενά ρούχα.
Προσέχετε την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Προγραμματίστε τις δραστηριότητες σας για τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Προτιμήστε μέρη με κλιματισμό, όπως εμπορικά κέντρα για τα ψώνια σας.
Προσέχετε τη υπογλυκαιμία αν κατά τη διάρκεια των διακοπών η δραστηριότητα σας αυξάνεται. Ειδικά αν κολυμπάτε για πολύ ώρα ή κάνετε άλλες δραστηριότητες στις διακοπές (όπως ποδήλατο, κανό) ίσως χρειαστεί να μειώσετε την δόση της ινσουλίνης σας ή και κάποιων φαρμάκων.
Ελέγχετε το σάκχαρο σας συχνά, τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. Οι ακραίες θερμοκρασίες, η αυξημένη δραστηριότητα και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου και πρέπει να το παρακολουθείτε.
Έχετε πάντα μαζί σας νερό και ταμπλέτες γλυκόζης για πιθανή υπογλυκαιμία.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για να αποφύγετε έκθεση σε ιούς που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, όπως οι εντεροϊοί.
Μάθετε να αναγνωρίζετε συμπτώματα ηλίασης και πως να την αντιμετωπίσετε. Αν έχετε διαβήτη, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο να πάθετε ηλίαση αν μείνετε αρκετή ώρα σε ζεστό περιβάλλον ή αν δεν αναπληρώσετε τα υγρά που έχετε χάσει.
Συμπτώματα ηλίασης είναι:
υπερβολική εφίδρωση,
κρύο και υγρό δέρμα,
ζάλη,
κόπωση,
χαμηλή πίεση,
ταχυκαρδία,
κράμπες,
ναυτία,
πονοκέφαλος.
Αν έχετε τέτοια συμπτώματα μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα με υγρασία,  θα πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να τα αντιμετωπίσετε: προσπαθήστε να βρείτε ένα δροσερό μέρος και να ξαπλώσετε με τα πόδια ψηλά, πιείτε πολλά δροσερά υγρά και όχι αλκόολ, κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή βάλτε κομπρέσες με κρύο νερό, βγάλτε τα ρούχα σας αν μπορείτε. Αν μετά από αυτά τα μέτρα δεν νιώσετε καλύτερα μετά από μια ώρα, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Συμβουλές για χρήστες αντλίας ινσουλίνης:
Αν χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης, η υπερβολική εφίδρωση το καλοκαίρι μπορεί να είναι πρόβλημα, γιατί μπορεί να δυσκολεύει την συγκράτηση του σημείου έγχυσης της ινσουλίνης στο δέρμα. Αν η υπερβολική εφίδρωση σας δημιουργεί προβλήματα, μπορείτε να βάλετε ειδική κρέμα για την εφίδρωση στην περιοχή τοποθέτησης της αντλίας στο δέρμα ή να χρησιμοποιήσετε ειδικό αυτοκόλλητο στο σημείο πρόσφησης στο δέρμα (π.χ. skin tac). Μιλήστε με τον ιατρό σας και τον σύμβουλο της αντλίας σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
Η αντλία προστατεύει την ινσουλίνη από τη ζέστη, ως ένα βαθμό. Αν όμως πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετή ώρα φροντίστε να προμηθευτείτε μια προστατευτική θήκη στην οποία μπορείτε να βάλετε μια παγοκύστη για να κρατάει την αντλία σε χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης φροντίστε να καλύψετε την αντλία με μια πετσέτα ώστε να την προστετεύσετε από τον ήλιο. Αν βρίσκεστε στην παραλία, μπορείτε να αφαιρέσετε την αντλία με ασφάλεια μέχρι και μια ώρα, όχι όμως περισσότερο. Φροντίστε να αναπληρώσετε την ινσουλίνη που δεν πήρατε αλλάζοντας τον βασικό ρυθμό για την υπόλοιπη ημέρα.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν ταξιδεύετε
(τροποποιημένο από το www.cdc.gov)
Οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση, δεν πρέπει όμως να κάνετε «διακοπές» από την φροντίδα του διαβήτη και της υγείας σας.
Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις όταν ταξιδεύουν: αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα, μη σπιτικό φαγητό, αλλαγή στην σωματική δραστηριότητα, αλλαγή ώρας είναι μερικές από αυτές.
Πριν φύγετε για διακοπές, διαβάστε αυτές τις μικρές συμβουλές έτσι ώστε να μπορείτε να χαρείτε τις διακοπές σας χωρίς άγχος.
Μην ξεχάσετε τα φάρμακα σας!
Πάρτε αρκετά αναλώσιμα μαζί σας (ταινίες, σκαρφιστήρες, βελόνες)
Έχετε πάντα σε τσαντάκι μαζί σας κάποιο σνάκ, ταμπλέτες γλυκόζης και τον μετρητή σας σε περίπτωση που το σάκχαρο πέσει αρκετά
Αν έχετε διαβήτη τύπου 1 πρέπει να έχετε μαζί και μια ένεση γλουκαγόνου (την οποία πρέπει να ανανεώνετε κάθε χρόνο, αν δεν χρησιμοποιηθεί)
Έχετε μαζί το βιβλιάριο σας στις διακοπές και το τηλέφωνο του ιατρού σας σε περίπτωση που συμβεί κάτι επείγον
Προμηθευτείτε με ιατρική ταυτότητα που να αναφέρει ότι έχετε διαβήτη και να έχει το όνομα σας και το τηλέφωνο ενός στενού συγγενή (σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρής υπογλυκαιμίας)
Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, προσέχετε την διαφορά ώρας όσον αφορά την λήψη των φαρμάκων σας και της ινσουλίνης
Πάρτε μαζί σας συνταγές για τα φάρμακα σας και βεβαιωθείτε πως μπορείτε να τα προμηθευτείτε στις διακοπές.
Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο:
Έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποφύγετε σνακ από περίπτερα και καντίνες όπως κράκερ, πατατάκια, μπισκότα που είναι ανθυγιεινά και θα ανεβάσουν πολύ το σάκχαρό σας.
Πίνετε νερό και αποφύγετε χυμούς και αναψυκτικά.
Κάντε στάση και βγείτε από το αυτοκίνητο κάθε 1-2 ώρες για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης  στα κάτω άκρα.
Έχετε τα φάρμακα σας μαζί σας στο αυτοκίνητο σε ειδική θήκη.
Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο
Έχετε τα φάρμακα σας και τον μετρητή του σακχάρου σας στην χειραποσκευή σας και όχι στις βαλίτσες (που μπορεί να χαθούν)
Πάρτε μαζί σας υγιεινά σνακ και νερό για να μπορείτε εύκολα να τα βρείτε, ειδικά σε περιπτώσεις καθυστερήσεων
Αν δεν προσφέρεται γεύμα στο αεροπλάνο, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα θρεπτικό γεύμα (αποφύγετε εύκολα γεύματα τύπου fast food, τυρόπιτες κλπ)
Μην ξεχνάτε να κάνετε την ινσουλίνη σας με τα γεύματα στο αεροπλάνο.
Περπατάτε κάθε 1-2 ώρες σε μεγάλες σε διάρκεια πτήσεις για να αποφύγετε θρομβώσεις στα κάτω άκρα.
Πηγή: madata.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr

Το κάπνισμα!



Το τσιγάρο πίσω από 12 τύπους καρκίνου
kapnisma
Το τσιγάρο ευθύνεται για περίπου τους μισούς θανάτους από δώδεκα τύπους καρκίνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.
Tο 2011 το 48,5% των περίπου 346.000 θανάτων από έναν από τους δώδεκα τύπους καρκίνου που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά σε ενηλίκους άνω των 35 ετών οφειλόταν στο κάπνισμα.
Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς (το 74,9% ή 129.799) οφείλονταν σε καρκίνους των πνευμόνων, των βρόγχων και της τραχείας. Οι καρκίνοι του λάρυγγα αντιπροσώπευαν το 1,7% ή 2.856 θανάτους.
Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους λόγω καρκίνου του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και της κύστης ήταν επίσης συνέπεια του καπνίσματος, συμπέραναν οι ερευνητές μεταξύ των οποίων ήταν και η Ρεμπέκα Σίγκελ της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας της Ατλάντα.
«Το κάπνισμα εξακολουθεί να ευθύνεται για μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω των διαφόρων καρκίνων, παρά το γεγονός ότι εδώ και πενήντα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μειώνεται», αποκαλύπτει η έρευνα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι είναι σημαντικό να ληφθούν στοχευμένα και πιο σκληρά μέτρα ώστε να ελέγχονται τα προϊόντα καπνού και να ενθαρρύνονται οι καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα από τους καρκίνους και τις σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από αυτό.
Η μελέτη αφορούσε μόνο τα τσιγάρα και όχι τα άλλα προϊόντα καπνού, όπως τα πούρα ή τον καπνό.
Περισσότερα από 20 εκατομμύρια Αμερικανών πέθαναν πρόωρα λόγω του τσιγάρου τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του έτους.
Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί —σήμερα καπνίζει το 18% των Αμερικανών, σε σύγκριση με το 42% που ήταν το 1964— υπολογίζεται ότι 443.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγάρο.
Πηγή:  clickatlife.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr/