Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

BLUE STAR PAROS

VIDEO:Η θάλασσα «καταπίνει» το Blue Star Paros! ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ  ΜΥΚΟΝΟΥ- ΤΗΝΟΥ
VIDEO:Η θάλασσα «καταπίνει» το Blue Star Paros!
Πρωταγωνιστής σε ένα ακόμη βίντεο, σε μία ακόμη μάχη με τα κύματα του Αιγαίου, βρέθηκε το οχηματαγωγό Blue Star Paros, το οποίο η κάμερα του καλού μας συνεργάτη και φίλου Μαθιού Κουσαθανά από την Μύκονο συνέλαβε την Πέμπτη στο στενό μεταξύ Μυκόνου και της Τήνου την ώρα που  στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έως και οκτώ μποφόρ. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέει  βίντεο στο φως της δημοσιότητας από το Cyclades24.gr. Κατά το παρελθόν τα πλοία της Blue Star είναι πρωταγωνιστές σε τέτοιες φουρτουνιασμένες θάλασσες. Για άλλη μια φορά, τα κύματα σκέπασαν το πλοίο... Σκηνές που μπορεί να κόβουν την ανάσα αλλά συμβαίνουν καθημερινά στις Κυκλάδες  κατά τη χειμερινή περίοδο.
ΠΗΓΗ:http://www.zougla.gr

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κατάκριση!



(Αληθινό Περιστατικό)

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
 
Ο ιερέας μόλις είχε τελειώσει το συμβούλιο με την εκκλησιαστική επιτροπή. Είχε βραδιάσει πια. Η βροχή έκανε τους δρόμους να γυαλίζουν στο φως του φεγγαριού.
Μπήκε στο αμάξι του και πήρε τον δρόμο για το σπιτικό του. Ήταν πολύ κουρασμένος. Σωματικά αλλά και ψυχικά.
Όλη την ημέρα άκουγε τα προβλήματα του κόσμου προσπαθώντας να καθοδηγήσει, προσπαθώντας να μην αποκάμει ο ίδιος με αυτά που άκουγε δίνοντας συγχρόνως συγχώρεση και ελπίδα.
Καθώς είχε διασχίσει σχεδόν όλη την διαδρομή για το σπίτι του ξαφνικά πάτησε φρένο μπροστά σε ένα μαγαζί που πουλούσε σάντουιτς.
Κατέβηκε και με δυο τρία γρήγορα βήματα μπήκε μέσα στο κατάστημα. Η βροχή είχε δυναμώσει. Τα γυαλιά μυωπίας του θόλωσαν. Τα έβγαλε και τα σκούπισε με το εσώρασό του.
Στο κατάστημα δεν υπήρχε άλλος πελάτης. Δύο κοπέλες πίσω από τον κισέ και ένας νεαρός ο οποίος μάλλον πήγαινε τις παραγγελίες στα σπίτια.
«Θα ήθελα παρακαλώ, δύο σάντουιτς με ...
γύρο και δύο με σουβλάκι...» είπε ο ιερέας.
Οι δύο κοπέλες κοιτάχτηκαν στα μάτια, με διάθεση να αστειευτούν.
Ο ιερέας κατευθύνθηκε προς το ψυγείο με τα αναψυκτικά και πήρε δύο. Τα τοποθέτησε δίπλα στην ταμειακή μηχανή. Αυτά που ζήτησε ήταν έτοιμα.
«Τι οφείλω παρακαλώ...», απευθύνθηκε στην κοπέλα που κτυπούσε τα πλήκτρα τις ταμειακής βαριεστημένα. Αντί όμως για την τιμή της παραγγελίας ο ιερέας δέχτηκε μία ερώτηση...
«Πάτερ, ξέρετε τί ημέρα είναι σήμερα; Μήπως ξεχάσατε»;
Ο ιερέας παραξενεύτηκε... 
 «Τι ημέρα είναι...»;
«Είναι Παρασκευή πάτερ...δεν είναι νηστεία; Εσείς δήθεν πρέπει να μας δείχνεται το καλό παράδειγμα και όχι να τρώτε κρέατα τέτοια ημέρα...».
Ο ιερέας χαμήλωσε το κεφάλι του. Έβγαλε από το πορτοφόλι του το ποσό που είδε να αναγραφεται πάνω στην ταμειακή μηχανή.
«Κρατήστε τα ρέστα....θα ήθελα να προσεύχεστε για μένα, είμαι ένας ταλαίπωρος άνθρωπος γεμάτος πάθη...» είπε και βγήκε από το μαγαζί.
Η κοπέλα παρατήρησε ότι ο ιερέας βγαίνοντας από το μαγαζί τους δεν κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του, γεμάτη ικανοποίησε γι'αυτό που είπε έκανε να βγει και αυτή έξω...
«Μα που πάει...»; είπε κοιτώντας την άλλη κοπέλα η οποία είχε σαστίσει με το όλο σκηνικό.
Ο ιερέας κατευθύνθηκε προς την αντίθετη πλευρά που βρισκόταν η πορεία του προς το σπίτι του. Με γοργό βήμα σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκε στο σημείο που ήθελε. Ένας κάδος σκουπιδιών. Η βροχή άρχισε να δυναμώνει ακόμα περισσότερο.
«Αδελφέ, μπορώ να σε απασχολήσω λίγο...» ήταν τα λόγια του ιερέως προς τον μελαψό άνδρα ο οποίος έψαχνε μέσα στα σκουπίδια.
Ο άνδρας άφησε τις σακούλες που είχε στο χέρι του. Κατευθύνθηκε προς τον ιερέα.
Στάθηκε ακριβώς μπροστά του. Τα μάτια τους κοινωνούσαν την ίδια βροχή, τον ίδιο αέρα, το ίδιο κρύο...
Ο ιερέας δεν είπε κάτι άλλο. Άπλωσε τα χέρια του τις σακούλες με τα σάντουιτς και τα αναψυκτικά.
Ο μελαψός άνδρας δεν άπλωσε τα δικά του. Μάλλον δεν πίστευε ότι αυτό του συμβαίνει. Ένα μικρό παιδάκι, μάλλον ο γιος του, το οποίο στεκόταν δίπλα του άπλωσε τα μικρά και αδύνατα χεράκια του και πήρε τις σακούλες και άρχισε να τα περιεργάζεται.
Ο ιερέας με ένα νεύμα συγκατάβασης γύρισε και απομακρύνθηκε.
Φτάνοντας στο αυτοκίνητό του, το οποίο το είχε αφήσει μπροστά στο σαντουιτσάδικο, τον περίμενε μια έκπληξη.
Η κοπέλα η οποία του είχε κάνει την παρατήρηση είχε βγει έξω για να δει που πήγε...τα είχε δει όλα.
«Πάτερ....συγνώμη...». 
Δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει. Ο ιερέας της έπιασε τα χέρια και διακόπτοντάς την είπε: 
«Μην στεναχωριέσαι...να εύχεσαι για μένα, καλό σου βράδυ».
Τα μάτια της κοπέλας βούρκωσαν...δύο τρία δάκρυα κύλισαν στα μάγουλά της καθώς έβλεπε το αυτοκίνητο του ιερέως να χάνεται μέσα στην βροχερή νύχτα.
Από το απέναντι πεζοδρόμιο περνούσαν τώρα ο μελαψός άνδρας με το μικρό παιδάκι του γελώντας και τρώγοντας αυτά που τους πρόσφερε ο ιερέας.
Η κοπέλα μπήκε μέσα στο μαγαζί.
«Είσαι καλά»; την ρώτησε η συνάδελφός της.
«Μεγάλο κακό το να κρίνουμε γρήγορα και επιπόλαια μόνο από αυτά που βλέπουμε...» είπε με τρεμάμενη φωνή.
 ΠΗΓΗ:http://agiameteora.net/i

Ηλεκτρισμός!

  Πως το σώμα σας παράγει ηλεκτρισμό. Τα οφέλη της Γείωσης !!! ΒΙΝΤΕΟ


Το σώμα σας είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια – η ικανότητα αυτή είναι στην....
πραγματικότητα ένα πολύ βασικό στοιχείο της ανθρώπινης υγείας. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτή που επιτρέπει στο νευρικό σας σύστημα να στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας. Τα σήματα αυτά είναι στην πραγματικότητα φορτία, μου μεταφέρονται από κύτταρο σε κύτταρο.
Τα μηνύματα που μεταφέρονται μέσω ηλεκτρικών σημάτων στο σώμα σας, είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο του ρυθμού των παλμών της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος καθώς και πολλά άλλα.
Ακόμα και το βιολογικό σας ρολόι χρησιμοποιεί την ηλεκτρική αυτή δραστηριότητα προκειμένου να κρατήσει ton κιρκαδικό ρυθμό σε τάξη. Είστε απλώς, ένα ηλεκτρικό ον! Την στιγμή που κάθε ηλεκτρική δραστηριότητα σταματήσει στο σώμα σας, δεν θα μπορείτε να επιβιώσετε
Πως όμως λειτουργεί η δραστηριότητα αυτή;
Με ποιο τρόπο μπορεί το σώμα σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια;
Το παρακάτω βίντεο από το The Medicine Journal δίνει μια σύντομη εξήγηση της περίπλοκης διαδικασίας που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράξει ηλεκτρισμό. Στο σώμα σας υπάρχουν άτομα που αποτελούνται από θετικά φορτισμένα πρωτόνια, αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια και νετρόνια τα οποία είναι ουδέτερα.
Ένα άτομο με περίσσεια ηλεκτρονίων ή πρωτονίων θα είναι αντίστοιχα αρνητικά ή θετικά φορτισμένο και η ροή των ηλεκτρονίων από το ένα άτομο στο άλλο είναι αυτό που ορίζουμε ως ηλεκτρική ενέργεια.
Τα κύτταρα σας παράγουν ηλεκτρικό φορτίου μέσω ηλεκτρολυτών, όπως για παράδειγμα το κάλιο και το νάτριο, χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που ονομάζεται «πύλη νατρίου-καλίου»
Όταν το σώμα σας χρειάζεται να στείλει κάποιο μήνυμα από ένα σημείο σε ένα άλλο, ανοίγει την πύλη αυτή. Την στιγμή εκείνη ιόντα καλίου και νατρίου ρέουν ελεύθερα μέσα και γύρω από τα κύτταρα.
Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα καλίου έλκονται από το θετικό περιβάλλον εκτός της μεμβράνης και επομένως φεύγουν από το κύτταρο και στην θέση τους εισχωρούν θετικά φορτισμένα ιόντα νατρίου τα οποία με τη σειρά τους έλκονται από το αρνητικό περιβάλλον του κυττάρου. Το αποτέλεσμα είναι η εναλλαγή στις συγκεντρώσεις των δύο τύπων ιόντων και η παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η εναλλαγή αυτή μεταξύ θετικών και αρνητικών φορτίων παράγει ηλεκτρική ώθηση. Η ώθηση αυτή ενεργοποιεί την πύλη του αμέσως επόμενου κυττάρου και ούτω καθεξής. Με τον τρόπο αυτό το εκάστοτε μήνυμα μεταφέρεται από τα νεύρα στο χτυπημένο σας δάχτυλο και από κει στον εγκέφαλό σας, και έτσι αισθάνεστε πόνο.
Λόγω της ηλεκτρικής δραστηριότητας του σώματος, οι απινιδωτές – που στην ουσία κάνουν ηλεκτροσόκ στην καρδιά – μπορούν να ανακτήσουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς. Για τον ίδιο λόγο ένα σοκ ηλεκτροπληξίας ή κεραυνού μπορεί να αναστατώσει το σύστημα του σώματός σας σε βαθμό που να το «ψήσει». Ισχύει όμως και το αντίθετο. Μπορείτε να συνδεθείτε με τα ηλεκτρικά φορτία της γης και να βιώσετε πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία σας.
Το σώμα σας έχει την δυνατότητα να απορροφά ελεύθερα ηλεκτρόνια από την γη
Η γη έχει τεράστιο αρνητικό φορτίο. Έχει πάντα περίσσεια ηλεκτρονίων και αποτελεί ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών ηλεκτρονίων.
Το σώμα σας είναι προγραμματισμένο να συνεργάζεται με την γη – γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μια συνεχής ροή ενέργειας μεταξύ του σώματός σας και της γης. Όταν πατάτε ξυπόλητοι στο έδαφος της γης, απορροφάτε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονίων μέσω των πελμάτων σας.
Τα αποτελέσματα του φαινομένου αυτού αρκούν για να διατηρηθεί ισορροπία μεταξύ της ποσότητας του αρνητικού φορτίου του σώματός σας και του φορτίου της γης. Η απλή διαδικασία αυτή ονομάζεται γείωση και η επιδράσεις της αποτελούν τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, γνωστά στον άνθρωπο.
Η γείωση είναι γνωστό πως έχει την δυνατότητα να ανακουφίζει από τον πόνο, να μειώνει τις εκάστοτε φλεγμονές, να βελτιώνει τον ύπνο και πολλά πολλά άλλα. Ωστόσο, όταν φοράτε παπούτσια με πλαστικές ή ελαστικές σόλες, θωρακίζετε τον εαυτό σας από την ευεργετική ροή ηλεκτρονίων από την γη προς εσάς και αντίστροφα.
Η σημασία της γείωσης.
Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της γείωσης βοηθά στην ανακούφιση κάθε φλεγμονής του σώματός σας – γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο αφού η φλεγμονή είναι μια από της κυριότερες αιτίες των περισσότερων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με τον Δρ. Stephen Sinatra, ενός εξέχοντα καρδιολόγου, οι διάφορες φλεγμονές αναπτύσσονται όταν το αίμα είναι πιο παχύρευστο από το φυσιολογικό, το σώμα σας είναι θετικά φορτισμένο και υποφέρετε από πολύ άγχος. Η γείωση ανακουφίζει τις φλεγμονές διότι αραιώνει το αίμα σας και σας γεμίζει με αρνητικά φορτισμένα ιόντα μέσω των πελμάτων σας τα οποία βελτιώνουν τη διάδραση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έρευνες έχουν δείξει πως τα ελεύθερα ηλεκτρόνια χρειάζονται περίπου 80 λεπτά ώστε να φτάσουν στο αίμα σας και να το μεταμορφώσουν.
Το πηχτό αίμα συμβάλλει στις χρόνιες φλεγμονές, αφού όταν η ροή του αίματος δεν είναι φυσιολογική, το οξυγόνο δεν μπορεί να φτάσει στους ιστούς του σώματός σας. Τα αποτελέσματα της γείωσης, όσον αφορά την αραίωση του αίματος, είναι τόσο προφανή και ισχυρά που σε περίπτωση που λαμβάνετε αντιπηκτικά, είναι συνετό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας έτσι ώστε να μην λάβετε υπερβολική δόση.
Η Γείωση βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Έρευνες για την γείωση έχουν δείξει πως εάν φέρετε να γυμνά σας πόδια σε άμεση επαφή με το έδαφος μετά από κάποιον τραυματισμό, ελεύθερα ηλεκτρόνια θα εισχωρήσουν στο σώμα σας και τους ιστούς σας. Οποιαδήποτε ελεύθερη ρίζα έρθει σε επαφή με υγιή ιστό θα εξουδετερωθεί άμεσα ηλεκτρικά. Αυτό συμβαίνει διότι τα ηλεκτρόνια είναι φορτισμένα αρνητικά ενώ οι ελεύθερες χημικές ρίζες θετικά και επομένως το ένα εξουδετερώνει την δράση του άλλου.
Όπως σημειώνει ο Δρ. James Oschman, ένας εξειδικευμένος στον τομέα αυτό:
« Αυτό που πραγματικά συμβαίνει με την γείωση είναι πως προστατεύετε το σώμα σας από τις παράπλευρες απώλειες… απώλειες που δεν θα λάμβαναν χώρα εάν δεν είχατε αποσυνδέσει τον εαυτό σας από την γη φορώντας παπούτσια με πλαστικές σόλες.
Το οξειδωτικό στρες λόγω της έκθεσης στη περιβαλλοντική μόλυνση, το κάπνισμα, τα φυτοφάρμακα, τα τρανς λιπαρά, την ακτινοβολία και πολλά άλλα αφαιμάζει τα ηλεκτρόνια από το σώμα σας. Βγείτε έξω, ξυπόλυτοι, αγγίξτε την γη και αφήστε το πλεονάζον φορτίο να απελευθερωθεί σε εκείνη. Το περπάτημα χωρίς παπούτσια μπορεί να βοηθήσει στην συνεχή επίθεση που δέχεστε από τα διάφορα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και κάποια είδη ακτινοβολίας – όπως για παράδειγμα από τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και το Wi-Fi.
Επιπλέον, η γείωση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ηρεμία του νευρικού σας συστήματος, το οποίο υποστηρίζει την μεταβλητότητα του καρδιακού σας ρυθμού. Όταν λοιπόν η μεταβλητότητα αυτή είναι ελεγχόμενη, τότε προωθείται η ομοιόσταση και η ισορροπημένη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, καθώς βελτιώνοντας τον ρυθμό της καρδιάς σας, βελτιώνετε και την κάθε λειτουργία της.
Πώς να ξανασυνδέσετε το σώμα σας με το ηλεκτρικό φορτίο της γης.
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων περνούν τις περισσότερες ώρες της ζωής τους φορώντας παπούτσια που είτε είναι εξ ολοκλήρου πλαστικά είτε έχουν πλαστικές σόλες. Το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά μονωτικό. Επομένως σας αποσυνδέουν πλήρως από την φυσική ροή ηλεκτρονίων της γης. Φορώντας παπούτσια με δερμάτινες σόλες, θα έχετε την δυνατότητα να μείνετε συνδεδεμένοι με την ροή αυτή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιφάνειες που κάνουν την διαδικασία αυτή πιο εύκολη, μερικές από αυτές είναι οι εξής:
Άμμος,
γρασίδι,
έδαφος,
τσιμέντο,
πλακάκια.
Οι παρακάτω επιφάνειες δυσκολεύουν την γείωση:
Άσφαλτος,
ξύλο,
πλαστικό,
καουτσούκ,
βινύλιο,
πίσσα
Η γείωση όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος είναι ακόμα μια συνήθεια που μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία. Υποστηρίζεται από επιφανείς γιατρούς και επιστήμονες όπως ο Δρ. David Suzuki και αστροναύτες της NASA. Χρησιμοποιήθηκε από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, οι οποίοι είχαν εξαιρετική σχέση με την γη.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, απλώς βγάζοντας τα παπούτσια σας όσο το δυνατόν περισσότερο θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε όλα τα αγαθά που σας δίνει το έδαφος.
Άρθρο του Δρ. Μέρκολα
Μετάφραση: Δανάη Πετροπούλο

ΠΗΓΗ:Παράπονα Ρόδ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η εφηβεία

Τι να προσέχουμε όταν το παιδί μας μπαίνει στην εφηβεία
Η εφηβεία είναι μια περίοδος που τα περισσότερα παιδιά απομακρύνονται από τους γονείς. Οι γονείς είναι ξαφνικά εκείνοι που δεν τους καταλαβαίνουν, τους πιέζουν με τις υπερβολικές απαιτήσεις τους και διορθώνουν την κάθε κίνηση τους.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής (www.mandou.gr), μας μιλάει για τον ρόλο του γονέα στην εφηβεία και τονίζει μερικά σημαντικά πράγματα που μπορεί να προσφέρει ο γονέας στο παιδί του.

Συναισθηματική προσέγγιση

Τα παιδιά που διανύουν την εφηβεία εκτιμούν πολύ τη συναισθηματική προσέγγιση. Θα προτιμήσουν να τους ανοιχτείτε και να τους ζητήσετε τη βοήθεια σας παρά να τους υπενθυμίσετε πόσο διαφορετικοί ήσασταν εσείς στην ηλικία του και διορθώνοντας συνεχώς αυτά που κάνουν.

Αντιμετωπίστε τα ως έφηβους

Προσεγγίστε τα παιδιά σας ως έφηβους και όχι ως μικρά παιδιά. Έχουν τις ίδιες ανάγκες που έχετε και εσείς. Χρειάζονται μια πραγματική σχέση που θα μπορούν να μιλάνε και να τους ακούνε.

Ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ανοιχτεί, να συζητήσει για τα συναισθήματα του και να νιώσει ασφάλεια. Διδάξτε βασικές αξίες όπως είναι η υπομονή, ο σεβασμός, η ανεκτικότητα κλπ δίνοντας εσείς ως γονείς το παράδειγμα μέσα στο σπίτι.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει αποφάσεις

Είναι βασικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις ενώ παράλληλα το διαπαιδαγωγείτε συναισθηματικά. Η λήψη αποφάσεων θα τα κάνει να νιώθουν υπεύθυνα και στη συνέχεια θα ωριμάσουν σταδιακά.

Εξασφαλίστε στα παιδιά σας ένα ασφαλή οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να συζητήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί.

Γίνετε ένα υγιές πρότυπο για το παιδί σας και ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του.

Διδάξτε του τις αξίες και εφαρμόστε τις και εσείς αντίστοιχα σε εκείνο. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορείτε να επισκεφτείτε έναν Ειδικό ώστε να βοηθήσει τον έφηβο να μιλήσει και τους γονείς να διαχειριστούν πιθανές επιθετικές συμπεριφορές.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://hamomilaki.blogspot.gr

Πολεοδομική Νομοθεσία





 Πολεοδομία
 α)  Κανονισμός υπ΄ αριθμ 3/2015
"Οργάνωση, αρμοδιότητες συγκρότηση, λειτουργία κλπ τοῦ Συμβουλίου Εκκλησιαστικής ἀρχιτεκτονικής Κρήτης καί Δωδεκανήσου....
β)  Νόμος υπ΄ αριθμ. 4258
"Διαδικασία ὁριοθέτησης....-ρυθμίσεις Πολεοδομικής Νομοθεσίας καί άλλες διατάξεις"
γ)  Νόμος υπ΄ αριθμ. 4301
"Οργάνωση τῆς νομικῆς μορφῆς τῶν θρησκευτικῶν Κοινοτήτων καί των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων καί λοιπές διατάξεις". 


Εκκλησία Κρήτης & Δωδεκανήσου


Υπηρεσία δόμησης τώρα και με νόμο στην Eκκλησία Κρήτης 
Υπηρεσία δόμησης τώρα και με νόμο στην Eκκλησία Κρήτης (ΦΩΤΟ)
Του Κώστα Μπογδανίδη
Αυθαιρεσίες, ναοδομίες και κολπάκια με «χριστιανικές επαύλεις» τέλος! Και η Εκκλησία της Κρήτης αποκτά επισήμως πλέον τη δική της πολεοδομική υπηρεσία αφού δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος με τον οποίο αποκαθίσταται η τάξη.Με το ΦΕΚ 23/2015 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δημιουργείται και στην Εκκλησία της Κρήτης αντίστοιχο με την Εκκλησία της Ελλάδος Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΕΑΚΔ), αλλά και υπηρεσία δόμησης που θα είναι αρμόδια για όλες τις άδειες και τον έλεγχο ιερών ναών, εκκλησιών, παρεκκλησιών, ησυχαστηρίων ό,τι έχει σχέση με τα λατρευτικά και θρησκευτικά μας ήθη! 
Το σημαντικό με την ίδρυση της ΣΕΑΚΔ και της υπηρεσίας δόμησης είναι ότι από τη μια αποκαθίσταται η τάξη αφού έγινε το ίδιο με την Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά κυρίως κράτος και Εκκλησία δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν τάξη στο... χάος που επικρατούσε πριν και στο μεσοδιάστημα με τις ναοδομίες. Ορισμένοι έξυπνοι ξεκινούσαν με τη δόμηση μικρών ναϊσκων για να χτίσουν βίλες! 
«Λύνεται ένα πρόβλημα που αφορούσε τις εκκλησίες της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, που ανήκουν στο πατριαρχείο καθώς είχε ιδρυθεί αντίστοιχη υπηρεσία στην εκκλησία της Ελλάδος» τόνισε στην “Π” ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης.
«Πήραμε το ΦΕΚ και θα ξεκινήσουμε την οργάνωση της υπηρεσίας» τόνισε ο πρωτοσύγκελος προσθέτοντας ότι θεωρεί πως δεν θα αλλάξει και κάτι με την αλλαγή της κυβέρνησης.
Το συμβούλιο 
Σύμφωνα με το νόμο που εδώ και δύο χρόνια ψηνόταν το ΣΕΑΚΔ στεγάζεται στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης και συγκροτείται από συγκεκριμένα στελέχη που είναι:
-Ο πρόεδρος που είναι κληρικός και δεν λαμβάνει καμία αντιμισθία ή καθηγητής Αρχιτεκτονικής σε πολυτεχνική σχολή κατά προτίμηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
-Αρχιτέκτονας υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ που ορίζεται από τον υπουργό
-Αρχιτέκτονας εκπρόσωπος του ΤΕΕ
-Αρχιτέκτονας μηχανικός μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ
-Αρχιτέκτονας υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού
Στο ΣΕΑΔΚ επίσης συμμετέχουν:
Ένας πολιτικός μηχανικός και ανάλογα με τα θέματα ένας αγιογράφος.
Ο πρόεδρος και τα μελη ορίζονται για διετή θητεία και πρέπει να εγκριθούν και από τη Συνοδο του Πατριαρχείου.
Η υπηρεσία δόμησης
Στην Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου συστήνεται υπηρεσία δόμησης η οποία ασκεί τις αρμοδιότητες που έχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου.
Η υπηρεσία αποτελείται από τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης και τμήμα αυθαιρέτων που στελεχώνονται από ένα κληρικό ως προϊστάμενο που τον ορίζει η Ιερά Συνοδος, ένα υπάλληλο αρχιτέκτονα μηχανικό με δυνατότητα πρόσληψης και δεύτερου- οι προσλήψεις γίνονται μετά από απόφαση της Συνόδου.
Επίσης προβλέπεται και γραμματέας κληρικός ή λαϊκός ενώ για υποβοήθηση του έργου μπορεί να ανατίθεται υπηρεσία και σε ελεύθερους επαγγελματίες.
Με βάση το νέο νόμο οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας δόμησης και του τμήματος έκδοσης αδειών δόμησης:
• Τα Μητροπολιτικά Οικήματα, ένα για κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία.
• Τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών και των προσκτισμάτων τους, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα του Ν. 4149/1961 (Φ.Ε.Κ. 41/Α΄/16.3.1961), όπως αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε εκτενέστερα, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου και την Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου.
•Τις Ιερές Μονές και τα Ιερά Μετόχιά τους, της κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου, ειδικά δε σε ό,τι αφορά τον περίβολό τους και σε ό,τι περικλείεται εντός αυτού και εξυπηρετεί την κοινοβιακή και μοναστηριακή ζωή.
•Τις Ιερές Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές και τα Μετόχιά τους, των οποίων η αίτηση περί έκδοσης άδειας δομήσεως πρέπει να συνοδεύεται εκτός των άλλων και από την έγκριση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
•Το τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης της Υ.ΔΟΜ.Κ.Δ. εκδίδει την «άδεια δόμησης» για κάθε οικοδομική εργασία, η οποία αφορά:
•Τα Μητροπολιτικά Οικήματα ένα (1) για κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες για Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, χώρο διαμονής του αρχιερέως χώρους φιλοξενίας, γραφεία διοίκησης και επιπλέον στο ίδιο οίκημα χώρους εκδηλώσεων, κοινωνικών, ποιμαντικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, χώρους κατηχήσεως, βιβλιοθήκης, μαγειρείων, Η/Μ εγκαταστάσεων, στεγασμένων χώρων στάθμευσης καθώς και βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, αρχεία κ.λπ.).
• Τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών και τα προσκτίσματά τους, όπως αναφέρονται στην παρ. 1.β., του παρόντος άρθρου.
Ως πρόσκτισμα νοείται κάθε οικοδόμημα, το οποίο αποτελεί ενιαίο με τον Ιερό Ναό αρχιτεκτονικό σύνολο και η χρήση του οποίου εξυπηρετεί τον Ιερό Ναό (ως λ.χ. κωδωνοστάσιο, πρεσβυτέριο, πνευματικό ή πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, γραφεία, χώροι κατήχησης, φιλανθρωπικών και προνοιακών δομών, μαγειρείων, εστίασης, άθλησης, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, αποθηκών, υγιεινής, Η/Μ εγκαταστάσεων και στεγασμένων χώρων στάθμευσης).
• Στις Ιερές Μονές και στα ανήκοντα σε αυτές Μετόχια, τον περίβολο και ό.τι περικλείεται μέσα σε αυτόν και εξυπηρετεί την κοινοβιακή και μοναστηριακή ζωή.
• Στα Ησυχαστήρια, τα οποία υπάγονται και εποπτεύονται από τα οικεία εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, τον περίβολο αυτών και ό,τι περικλείεται μέσα σε αυτόν που εξυπηρετεί την ησυχαστική ζωή.
Για την υποβολή αίτησης άδειας δόμησης απαιτούνται, εκτός των υπό του νόμου 4258/2014 (Φ.Ε.Κ. 94/Α΄/14.4.2014) δικαιολογητικών και οι σχετικές εγκριτικές πράξεις και αποφάσεις του νομικού προσώπου στο οποίο υπάγονται, όπως αυτό προβλέπεται από το νόμο 4169/1961(Φ.Ε.Κ. 65/Α΄/12.3.2013).
Ως προς την άδεια δόμησης ισχύουν όλα όσα (δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτες για την έκδοσή της, χρονική διάρκεια, προϋποθέσεις έκδοσης, αναθεώρησης και ανάκλησης, κανόνες δημοσιότητας κ.λ.π.) ισχύουν σύμφωνα με την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία περί των αδειών δόμησης.
• Το τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης της Υ.ΔΟΜ.Κ.Δ. εκδίδει την άδεια χρήσης των λατρευτικών χώρων καθώς επίσης και την άδεια χρήσης μη λατρευτικών εκκλησιαστικών χώρων, οι οποίες περιέχονται στο ίδιο στέλεχος της άδειας δόμησης.
 cretalive.png
ΠΗΓΗ:  http://www.agioritikovima.gr

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το κάπνισμα

Ακόμη πιο επικίνδυνο το κάπνισμα
 απ’ ό,τι νομίζαμε


Επιστήμονες συνδέουν τη βλαβερή συνήθεια με ακόμη πέντε ασθένειες...
Πέντε επιπλέον ασθένειες και παθήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν συνδεθεί με το κάπνισμα, πιστεύεται τώρα ότι προκαλούνται από τη βλαβερή για την υγεία αυτή συνήθεια.
Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και την πνευμονοπάθεια, μερικούς τύπους καρκίνου, τις καρδιαγγειακές ασθένειες, τις καρδιακές προσβολές και το εγκεφαλικό είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη από επιστημονικές έρευνες.
Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το κάπνισμα συνδέεται ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων, νεφρικής νόσου, εντερικών παθήσεων που προκαλούνται από ανεπαρκή ροή αίματος και καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις που προηγουμένως δεν αποδίδονταν στη χρήση τσιγάρου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα υγείας σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, τους οποίους παρακολούθησαν σχεδόν για 10 χρόνια.
Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από το τσιγάρο -σε παγκόσμιο επίπεδο- είναι σημαντικά υποτιμημένος.
Αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ εκτιμούν, ότι το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 480.000 ανθρώπους.
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη εντοπίσει 21 ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων 12 τύπων καρκίνου, έξι κατηγοριών καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και πνευμονίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα νούμερα κυμαίνονται κοντά στα έξι εκατομμύρια, λαμβάνοντας υπόψη και τα θύματα του παθητικού καπνίσματος.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους θανάτους που προκαλούνται από πέντε επιπλέον ασθένειες, οι οποίες –όπως υποστηρίζουν- συνδέονται στενά με το κάπνισμα.
Ο Dr Eric Jacobs, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, εκτιμά ότι το κάπνισμα μπορεί να σκοτώνει περίπου 60.000 επιπλέον Αμερικανούς το χρόνο (σχεδόν το 13% από τους 480.000 θανάτους που αποδίδονται στη βλαβερή αυτή συνήθεια σε ετήσια βάση).
Αν τα νούμερα αυτά αναχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη θεωρία των αμερικανών ερευνητών, αυτό σημαίνει επιπλέον 780.000 θανάτους στον κόσμο εξαιτίας ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.
«Η επιδημία του καπνίσματος είναι ακόμα σε εξέλιξη και υπάρχει ανάγκη να εκτιμηθεί πώς το κάπνισμα μάς βλάπτει ,ως κοινωνία μας, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι γιατροί και όσοι ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής για τη δημόσια υγεία» ανέφερε ο Dr Brian Carter, επιδημιολόγος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) μιλώντας στους New York Times.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
ΠΗΓΗ: newsbeast
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:Παράπονα Ρόδου