Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ο καθαρισμός της ..... κατσαρόλας

Πως να καθαρίσετε τις κατσαρόλες σας

 για να λάμπουν!


pos-na-katharisete-tis-katsaroles-sas-gia-na-lampoun
Για τους δύσκολους λεκέδες που δεν λένε να αποχωριστούν τις κατσαρόλες σας υπάρχει ένα φτηνό κολπάκι που λειτουργεί αποτελεσματικά!
Για να καθαρίσετε τον πυθμένα από τις χάλκινες κατσαρόλες σας, απλά ανοίξτε ένα κουτάκι πάστα ντομάτας, τρίψτε και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Εάν το κάνετε αυτό μερικές φορές την εβδομάδα θα δείτε τα σκεύη σας να λάμπουν από καθαριότητα! Αυτός είναι ένας πολύ φτηνός τρόπος για να καθαρίσετε τα σκεύη σας από χαλκό και ορείχαλκο.
Πηγή: neadiatrofis.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr

Τσαμπούνα

 Τσαμπούνα  Πάτμου    
ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
Ηχογράφηση δεκαετίας του 70

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πατριαρχική επίσκεψη!



 στον καταπατημένο Ναό του Αγίου Ιωάννου 
των Χίων
Κωνσταντινούπολη, του Νίκου Μαγγίνα

Προσκυνηματική επίσκεψη υπό στέγες οικείες και ιερές της πίστης και του Γένους μας πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά το πρωί της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ανήμερα της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου, πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά τη βίαιη και αναγκαστική «αποκόλληση» από το Ρωμαίηκο σώμα του Ναού του Αγίου Ιωάννου των Χίων, στην περιοχή του Γαλατά, ο Πατριάρχης, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, επισκέφθηκε τον ιερό αυτό χώρο. Μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, την αποκατάσταση της αδικίας και την επιστροφή των Ναών που καταπατήθηκαν από τον διαβόητο Παπά-Ευθύμ. Άλλωστε το Πατριαρχείο διεκδικεί με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη την επιστροφή των καταπατημένων Εκκλησιών.
Το συγκινητικό προσκύνημα
Αθόρυβα, με προσευχητική διάθεση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με συγκίνηση αλλά και ζωντανές τις αναμνήσεις από τις Θείες Λειτουργίες όπου συμμετείχε ως Διάκονος στο παρελθόν, εισήλθε στο Ναό, άναψε κερί προσευχόμενος για την επικράτηση της Δικαιοσύνης του Θεού και σε αυτό το αδικημένο από την Ιστορία σέμνωμα του Γένους. Δεήθηκε για την απόδοση του Ναού, το ταχύτερο στην δικαιούχο Κοινότητα της Ρωμιοσύνης, αλλά και για την ανάπαυση των ψυχών των Κτητόρων και των ποτέ κληρικών και λαϊκών στελεχών του, και προχώρησε στο κατάμεστο από Συροϊακωβιτες πιστούς εσωτερικό του.
Τη Θεία Λειτουργία τελούσε ο Μητροπολίτης των Συροϊακωβιτών της Πόλεως, οι οποίοι ενοικιάζουν για τις λατρευτικές ανάγκες τους τον Ναό από τους επιγόνους του σχισματικού και αφορισμένου – κεκοιμημένου πλέον - παπά Ευθύμ. Διασχίζοντας το, παρά το δριμύ ψύχος, μεγάλο και ευχάριστα έκπληκτο από την παρουσία του πλήθος των πιστών Συροϊακωβιτών ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε στο ιερό Βήμα όπου έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Συροϊακωβίτη Ιεράρχη.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε με λόγους θερμούς ο Μητροπολίτης Γιουσούφ Τσετίν εκφράζοντας από μέρους όλων τη χαρά και την πνευματική αγαλλίαση για την αιφνιδιαστική πλην υπερευχάριστη επίσκεψή του στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου ανήμερα της πανήγυρης του. Τόνισε τον απέραντο σεβασμό αλλά και την ειλικρινή αγάπη που τρέφει ο ίδιος προσωπικά αλλά και τα μέλη της Εκκλησίας του για τον Θεσμό της Μεγάλης Εκκλησίας αλλά και για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά ευχόμενός του υγεία ακλόνητη και μακρά Πατριαρχία για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμηοσύνης της Πόλεως ενώ τον προσκάλεσε να τους επισκεφθεί και άλλη φορά επίσημα ώστε να μπορέσουν να τον υποδεχθούν και να τον περιποιηθούν αναλόγως. Οι λόγοι του Σεβασμιωτάτου Γιουσούφ Τσετίν έγιναν δεκτοί από τους πιστούς με χειροκροτήματα και τους χαρακτηριστικούς αλαλαγμούς των αραβόφωνων των περιοχών της Μέσης Ανατολής.
Πριν την αναχώρησή του από τον Ναό ο Πατριάρχης είπε λίγα λόγια προς τους Συροϊακωβίτες και τούς Κοινοτικούς παράγοντες, τους οποίους συνεχάρη για την προσήλωση τους στις αξίες και στα ιδανικά της Χριστιανικής πίστης σημειώνοντας πως είναι σημαντικό αυτό διότι αποτελούν όπως και οι Ρωμηοί της Πόλεως μια μειονότητα μέσα στην πολυάριθμη Βασιλεύουσα. Τους έδωσε ευχές για το νέο έτος και αναχωρώντας τους χαιρέτησε με εγκαρδιότητα. 
Πηγή: Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως (8-1-2015)
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.fanarion.blogspot.gr/

Τα γηρατειά!



Τα καλά του να γερνάς
Τα καλά του να γερνάς
π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Η αίσθηση ότι τα χρόνια περνούν και ’μεις μεγαλώνουμε ενδεχομένως να δημιουργεί πανικό στην ψυχή μας.
Γιατί μας δείχνει την αδυναμία «να κάνουμε κάτι», να αντισταθούμε στη δύναμη της φθοράς. Άλλωστε, οι γύρω μας τονίζουν ότι σημασία έχει αυτό που παράγουμε κι όχι αυτό που είμαστε.
Η χρησιμότητά μας, δηλαδή, βρίσκεται στη δυνατότητα της εργασίας, της προσφοράς και της συμβολής μας στην απόκτηση αγαθών. Αν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, τότε αχρηστεύεται η ανθρώπινη παρουσία.
Πέρα όμως από αυτή την αντίληψη, υπάρχει η Ορθόδοξη αντίληψη για το ανθρώπινο πρόσωπο, που μας λέει ότι σημασία και αξία έχει το τι είμαστε κι όχι τόσο αυτό που κάνουμε.
Ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ λέει: «Βρες εσύ την εσωτερική σου ειρήνη και χίλιοι άνθρωποι θ’ αναπαυτούν κοντά σου». Αυτό παραπέμπει σε μια άλλη δυναμική του ανθρώπου, όπου ζωογονεί τους άλλους με την παρουσία του αντί με το έργο του. Βέβαια, δεν αχρηστεύεται η αξία των καλών έργων, αλλά αυτά από μόνα τους, χωρίς το πνεύμα το Άγιο που έρχεται όταν οι προθέσεις και τα κίνητρα είναι άγια, δεν αναπαύουν.
Έτσι, τα γηρατειά μπορούν να γίνουν ζωοποιά, αν ο άνθρωπος που βαδίζει προς τη δύση της ζωής του έχει μέσα του ειρήνη, χαρά και ελπίδα. Για να υπάρχουν όμως αυτά χρειάζεται να δει το παρελθόν με ευεργεσία για τα όποια καλά έζησε και με αναθεώρηση για τα όποια λάθη και παρατυπίες έκαμε.
Η αυτοκριτική όμως, αν γίνεται γνήσια, δεν οδηγεί κανένα στην αυτοδικαίωση. Τι είναι τα ελάχιστα «καλά μας έργα» μπροστά σ’ αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε; Πού είναι η αγιότητα μας, που συνίσταται στην ταπείνωση και στην αγάπη όπως του Χριστού; Το «ως ράκος αποκαθημένη πάσα η δικαιοσύνη ημών» απέναντι στο Θεό, είναι αλήθεια!
Μεγαλώνοντας στα χρόνια της ζωής μας και εγκαταλείποντας, αναπόφευκτα, όλες εκείνες τις έννοιες και τα τρεχάματα που απαιτούν η οικογένεια, το επάγγελμα, οι κοινωνικές υποχρεώσεις, έχουμε το πλεονέκτημα της ησυχίας. Όχι, βέβαια, ως αδράνεια και απραξία, αλλά ως τη «μεγίστη πράξη», κατά τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, να δούμε, δηλαδή, τον εαυτό μας, την πορεία, τις σχέσεις μας με το Θεό και τους ανθρώπους.
Έχοντας το πλεονέκτημα να ζούμε ακόμα, μπορούμε να διορθώσουμε τις «προεξοχές μας», τα πάθη που μας ταλαιπωρούν και ταλαιπωρούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπαμε τον εαυτό μας και τους άλλους, τον εγωκεντρικό και συμφεροντολογικό, ανοιγόμενοι στη χαρά της κοινωνίας, της σχέσης.
Τα χρόνια που η πολλή εργασία και η εξωστρέφεια δεν είναι η προτεραιότητα μας, μπορούν να γίνουν τα πιο ωραία της ζωής μας, καθώς θα υποχωρούν οι εντάσεις μέσα μας και θα δίνουν τη θέση τους στη αυτογνωσία, στη μετάνοια, στην ταπείνωση, στην αγάπη.
Η ζωή ως πορεία έχει τις ποικίλες φάσεις της. Γι’ αυτό και υπάρχει ενδιαφέρον! Προς το τέλος της πορείας το ενδιαφέρον και η ομορφιά μπορούν να αυξηθούν καθώς θα συνειδητοποιούμε τη σημαντικότητα της κάθε μέρας και καθώς θα προσπαθούμε να τη ζήσουμε με το Θεό και τους αδελφούς μας, ώστε να συνεχίσουμε την όντως ζωή στην αιωνιότητα.
 ΠΗΓΗ:http://www.agioritikovima.gr/

Θερμαντικό αφέψημα

Θερμαντικό ρόφημα για τα κρύα
του Χειμώνα! ! !
το-τζίντζερ-καταπολεμά-τον-καρκίνο-πιο-αποτελεσματικά-από-πολλά-χημικά-σκευάσματα
Ένα καλό θερμαντικό αφέψημα που βοηθάει το σώμα και την ψυχή! Θερμαίνει τα κρύα άκρα (χέρια – πόδια), ζεσταίνει μέχρι το κόκαλο, ανακουφίζει από πόνουςαρθρίτιδας, αυξάνει τον μεταβολισμό και τηνκυκλοφορία και χαλαρώνει τους πιασμένους μυς. Ηρεμεί το νου, το σώμα και τη ψυχή.
Συστατικά για το θερμαντικό αφέψημα
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (1-2 cm)
  • Φλούδα από ½ λεμόνι, βιολογικό
  • 1 πρέζα φρέσκο μαύρο πιπέρι (η περισσότερο αν αρέσει) ή 1 πρέζα κανέλα (αν δεν αρέσει το πιπέρι)
  • 1 λίτρο καυτό νερό
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ και το τρίβουμε στον λεπτό τρίφτη. Πλένουμε καλά το λεμόνι και τρίβουμε επίσης στο λεπτό τρίφτη την φλούδα. Ανακατεύουμε το τζίντζερ με το λεμόνι και το πιπέρι ή την κανέλα. Βάζουμε το μείγμα σε ένα φίλτρο για τάσι και τοποθετούμε το φίλτρο σε μία κανάτα. Περιχύνουμε το μείγμα με ένα λίτρο καυτό νερό, κλείνουμε την κανάτα με το καπάκι ή ένα πιάτο και περιμένουμε 10 λεπτά πριν βγάζουμε το φίλτρο.
Μπορούμε να μεταφέρουμε το ρόφημα σε ένα θερμό και να το πίνουμε σταδιακά στην διάρκεια της ημέρας.


Προσοχή
Άτομα με υψηλή πίεση, γαστρίτιδα ή έλκος, διαβήτη πρέπει να συνεννοηθούν με τον ιατρό τους αν μπορούνε να πίνουν αυτό το ρόφημα!

 Τι άλλο μας προσφέρει αυτό το θερμαντικό αφέψημα
Τζίντζερ: Το τζίντζερ περιέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, σημαντικά συστατικά για μία καλή άμυνα, επίσης καψαϊκίνη που θερμαίνει, βοηθάει την πέψη (ναυτία, φουσκώματα), είναι αντιφλεγμονώδες και καταστρέφει ανεπιθύμητα βακτήρια.
πηγη http://proionta-tis-fisis.com/
πηγή: http://www.pentapostagma.gr/  

Μητροπολιτικά Συμβούλια.

Κανονισμός υπ΄ αριθμ. 263/2014
"Συγκρότηση αρμοδιοτήτων καί λειτουργία των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ".
Δημοσιεύθηκε στήν "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 
της Ελληνικής Δημοκρατίας",
ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία των Μητροπολιτικών Συμβουλίων.
Πατώντας τό pdF μπορεῖτε νά τό μελετήσετε.

Τα όσπρια



Για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια
   Υγιεινή διατροφή του παιδιού
Tips για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε το παιδί σας να φάει όσπρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη.
Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές,
ώστε να κάνετε το παιδί σας να φάει  όσπρια

Μη γεμίζετε το πιάτο του με όσπρια και λαχανικά.  
Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά πόσο μάλλον, όταν το περιεχόμενο τους δεν τα ελκύει γευστικά.  Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού, που δεν συμπαθεί πολύ, στο πιάτο του και πείτε του μια ιστορία ενώ παράλληλα παροτρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει από το φαγητό του.

Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά. 
Εάν τη γεύση αυτή το παιδί σας δεν την έχει δοκιμάσει, τότε μπορεί να είναι επιφυλακτικό καθώς στα παιδιά δεν αρέσουν οι καινούργιες γεύσεις. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε από αυτό μόνο να δοκιμάσει μικρή ποσότητα. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δε θέλει να το φάει τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.

Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα.
Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές, πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Συνεχίστε  λοιπόν, να φτιάχνετε τα φασολάκια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φάει όσπρια αποτελώντας εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα μίμησης. 
Προσπαθήστε να τρώτε τα όσπρια με ευχαρίστηση και να τονίζετε τη θρεπτική τους αξία. Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπει εσάς να ευχαριστιέστε τα όσπρια, θα θελήσει και το ίδιο να δοκιμάσει. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.

Επιχειρήστε να μαγειρέψετε τα όσπρια με πρωτότυπες συνταγές
Επιλέξτε πρωτότυπες συνταγές με όσπρια. Μαγειρέψτε τα όσπρια και πολτοποιήστε φτιάχνοντας ένα νόστιμο πουρέ που είναι πιο εύκολο να το δοκιμάζουν τα παιδιά. Επίσης χρησιμοποιήστε τον πουρέ από τα όσπρια και φτιάξτε κεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια. Βέβαια αυτή η επιλογή δεν είναι τόσο υγιεινή αλλά βοηθά το παιδί σας στη γευστική δοκιμή των οσπρίων.
- Oι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι ή ακόμα και να μαγειρευτούν με ρύζι, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση, ώστε να το παιδί να αποφασίσει να φάει.
- Στη φασολάδα, η οποία είναι το εθνικό μας φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.
- Nα έχετε πάντα στο ντουλάπι φασόλια κονσέρβα. Τα ξεπλένετε και μετά προσθέτετε μικρά άσπρα  φασόλια στη μακαρονάδα του παιδιού ή μαύρα στο ρύζι. Ανακατέψτε επίσης λίγα στη σαλάτα.
- Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.

govastileto.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:  http://hamomilaki.blogspot.gr