Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η αρτηριακή πίεση



12 θεραπείες από... σπίτι για να μειώσετε την πίεση
12 θεραπείες από... σπίτι για να μειώσετε την πίεση
Δυστυχώς, η αρτηριακή πίεση είναι ένας «σιωπηλός εχθρός», που συνήθως δεν προειδοποιεί.
Εάν δε διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και σε τύφλωση. Μάλιστα το 90 με 95% των περιπτώσεων, δεν παρουσιάζουν καν υποκείμενες αιτίες.
Ιδού ένας οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρτηριακή πίεση.
Οι 10 παράγοντες κινδύνου
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου στην περίπτωση της υψηλής πίεσης έχουν να κάνουν με την ηλικία, το φύλο, το γενεαλογικό ιστορικό υπόβαθρο του καθενός κ.α. Αναλυτικότερα:
• Η ηλικία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση.
• Ένας ακόμη παράγοντας, που αυξάνει τις πιθανότητες υπέρτασης, είναι το βάρος.
• Στον τομέα της φυλής του κάθε ανθρώπου, έχει παρατηρηθεί ότι οι Αφρικανοί είναι πιο επιρρεπείς να παρουσιάσουν υπέρταση από τους Καυκάσιους.
• Oι πιθανότητες αυξάνονται και στην περίπτωση της κληρονομικότητας.
• Στους βασικούς υπόπτους περιλαμβάνεται το κάπνισμα, το οποίο εκτός από την υπέρταση, ευθύνεται για διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
• Το αλκοόλ αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ η κατανάλωση νατρίου ή το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή θα σας κάνει ευαίσθητους σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
• Η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας, που υποβόσκει απειλώντας την υγεία σας με υπέρταση.
• Ειδικότερα, στην περίπτωση των γυναικών, η εγκυμοσύνη συμβάλλει περισσότερο, ώστε οι μέλλουσες μητέρες να βιώσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ και τα αντισυλληπτικά χάπια κατατάσσονται ανάμεσα στους υπόπτους.
Τα 7 πιο κοινά συμπτώματα
Οι συχνοί πονοκέφαλοι, η ρινορραγία, η αναίτια κούραση, η ζαλάδα, η έξαψη στο πρόσωπο, το «κουδούνισμα» στα αυτιά και η έντονη πίεση στο στήθος καταγράφονται ως τα πιο κοινά συμπτώματα μεταξύ των ατόμων που έχουν υπέρταση.
Ωστόσο, εκτός από αυτά, σε περίπτωση που υποπτεύεστε, ότι κάτι «τρέχει» με τον οργανισμό σας, καλό θα είναι να κάνετε το ειδικό τεστ. Είναι γρήγορο, απλό και ανώδυνο και μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζετε είναι, ότι η πίεση ελέγχεται σε 2 μετρήσεις. Από τη μία υπάρχει η «μεγάλη» πίεση, η συστολική, η οποία υποδεικνύει την πίεση των χτύπων της καρδιάς και της ροής του αίματος και από την άλλη η «μικρή», η διαστολική, η οποία μετρά τα κενά μεταξύ των καρδιακών χτύπων.
Τα φυσιολογικά όρια της πίεσης κυμαίνονται μεταξύ 14 (η συστολική) και 9 (η διαστολική) για τους ενήλικες, ενώ ποσοστά μεγαλύτερα ή μικρότερα από αυτά χρειάζονται προσοχή.
Το κλειδί για να ελέγχετε την πίεσή σας είναι πρώτα απ' όλα να γνωρίζετε, ότι πάσχετε. Έπειτα, με τη συμβολή του γιατρού σας, μπορείτε με ειδικές ασκήσεις, διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας να τη ρυθμίσετε. Μία καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε από την ίδια σας την …κουζίνα, η οποία σας προσφέρει σπιτικούς τρόπους, που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την υπέρταση.
11 +1 σπιτικές συνταγές για την υπέρταση
1. Βασικός σύμμαχός σας στην αρτηριακή πίεση είναι το σκόρδο. Μπορείτε να το καταναλώνετε είτε ωμό είτε σε ειδικές ταμπλέτες.
2. Ο χυμός από κρεμμύδι, εάν τον καταναλώνετε με λίγο μέλι για διάστημα 1 με 2 εβδομάδες, μπορεί να αποδειχτεί ιδανική θεραπεία, επαναφέροντας την πίεσή σας στα φυσιολογικά επίπεδα.
3. Το σέλερι μπορεί να κάνει θαύματα. Ένα κομμάτι σέλερι τη μέρα με λίγο νερό αποτελεί κλασικό «γιατροσόφι».
4. Μπορεί να μην είναι συνηθισμένο, αλλά ένα ποτήρι χυμό από τεύτλα σε καθημερινή βάση, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
5. Μία άλλη θεραπεία, είναι να πίνετε 3 ποτήρια από χυμό ντομάτας καθημερινά.
6. Σημαντικός παράγοντας στην υπέρταση είναι η συμβολή των Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν την πίεσή σας. Ο σολομός, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι τρόφιμα πλούσια σε Ω3.
7. Η απώλεια βάρους παίζει σημαντικό ρόλο στην υπέρταση αλλά και στο διαβήτη. Μία καλή επιλογή για να το πετύχετε είναι να ασκείστε ή να περπατάτε τουλάχιστον για 30-45 λεπτά.
8. Το νερό από καρύδα έχει αποδειχτεί πολύ ευεργετικό, καθώς σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 71%.
9. Το ξίδι από μηλίτη είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση διάφορων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και η πίεση. Μόλις μερικές κουταλιές της σούπας καθημερινά, για ενα μήνα αρκούν για να δείτε σημαντικές αλλαγές.
10. Η βιταμίνη D μπορεί να είναι επίσης μία αποτελεσματική λύση, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη αγγειακή υγεία, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.
11. Η aloe vera, το τσάι ιβίσκου και το πιπέρι καγιέν είναι λύσεις σε διάφορα προβλήματα υγείας. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός, ότι ο συνδυασμός αυτών των υλικών στην διατροφή σας μπορεί να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση.
Bonus: Εάν βέβαια καταφέρετε να απαλλαγείτε από το κάπνισμα και να μειώσετε το άγχος, είστε σε πολύ καλό δρόμο, στη μάχη κατά της υπέρτασης.
ΠΗΓΗ: http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου