Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Πάτμος... 1929..

Γράφτηκε από τον Αριστείδη Μιαούλη

GEORGALIDIS
Ντοκουμέντο μοναδικό αποτελεί ο εντοπισμός της πρώτης κινηματογραφικής καταγραφής της Πάτμου και αυτό με αφορμή την επίσκεψη στο νησί μας το απόγευμα της 24ης Μαΐου του 1929 του Βασιλιά της Ιταλίας
Βίκτωρα Εμμανουήλ του Γ΄(Νάπολη 1869 – Αλεξάνδρεια 1947) γνωστός και ως ο «βασιλιάς τάπας» (Re tappo), του λόγω αναστήματος (1.53μ.), με τη βασίλισσα Έλενα και τις τρείς πριγκίπισσες Γιολάντα, Μαλφάντα και Τζοβάνα ( ο πρίγκηπας Ουμπέρτο της Σαβοΐας επισκέφθηκε την Πάτμο λίγο αργότερα, όπως φαίνεται και από σχετική καρτολίνα της εποχής) ) στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Προηγήθηκε επίσκεψη στη Ρόδο το Καστελλόριζο, την Κω και τη Λέρο όπως μαρτυρεί και το αντίστοιχο οπτικό υλικό. Τον υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος Γρηγόριος Γέννης, (1922 -1930) επικεφαλής της αδελφότητας της Μονής μας και οι λοιπές τοπικές αρχές.
Τον Ιταλό μονάρχη συνόδευε στην περιοδεία του ο Ιταλός Διοικητής Μάριο Λάγκο (1922 -1936) με τη σύζυγό του Οττάβια που διακρίνεται στο βίντεο. Το υλικό ανήκει στην μεγάλη Ιταλική εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, κατά κανόνα ιστορικών LUCE. Σ΄ αυτό το βίντεο διάρκειας 2.24 λεπτών αποτυπώνεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά η νοσταλγική Πάτμος του χτες. Για τους παρατηρητικούς τα πρώτα πλάνα δείχνουν την άνοδό τους με τα γαϊδουράκια στη Χώρα, σε κάποια άλλη στιγμή φαίνεται η αναχώρησή του απο την παλιά αφετηρία της Σκάλας έξω απο το σπίτι της οικογένειας Φωκά στο δρόμο για τον Χοχλακά. Διακρίνεται δε και στο βάθος το σπίτι της οικογένειας Κρητικού Κοκκώλη. Ευχαριστίες οφείλω στον συλλέκτη, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα κ.Σταύρο Γεωργαλλίδη για την κοινοποίησή του βίντεο.
ΠΗΓΗ:http://www.patmostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου