Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Φακόρυζο

Φακόρυζο

Φακόρυζο

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 1 ώρα
  • Μερίδες: 6
  • Δυσκολία: εύκολο 

Υλικά

  • φακές: 3 φλιτζάνια του τσαγιού
  • ρύζι μακρύκοκκο: 1 φλιτζάνι
  • ελαιόλαδο: 3/4 του φλιτζανιού
  • κρεμμύδι: 1 ξερό, ψιλοκομμένο
  • καρότα: 2 κομμένα σε κυβάκια
  • ντομάτα: 1 ξεφλουδισμένη χωρίς σπόρους, τριμμένη
  • αλάτι όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • κύβος λαχανικών: 1
  • σέλινο: 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
  • μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

1.   Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Τις βάζετε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν, τις στραγγίζετε σε σουρωτήρι και χύνετε το νερό όπου έβρασαν.

2.   Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο. Προσθέτετε τις φακές και το ρύζι, ανακατεύετε για 1’ και κατόπιν προσθέτετε τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και 2½ φλιτζάνια νερό.

3.   Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού. Ρίχνετε το φακόρυζο σε μπολ και μόλις κρυώσει, προσθέτετε την ντομάτα, το σέλινο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά.

4.   Σερβίρετε το φαγητό πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και γαρνίρετε, αν θέλετε, με πιτάκια.

Μια γήινη σαλάτα, με τη γεύση από τις φακές και τα αρώματα των λαχανικών, ταιριάζει ιδιαίτερα με πλούσια και λιπαρά κρασιά. Τα ροζέ από Cabernet, Grenache ή Syrah είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Εντούτοις και τα λευκά, πολύπλοκα κι ενδεχομένως βαρελάτα Chardonnay είναι καλές λύσεις.

Απολαύστε με
  • Λευκό κρασί
  • Ροζέ κρασί
ΠΗΓΗ: http://www.icookgreek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου