Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Τα ΛέβιθαΗ Μονή Πάτμου διεκδικεί το νησάκι Λέβιθα
της Πέγκυς Ντόκου, για το Amen.gr
"Μήλον της έριδος" έχει γίνει το νησάκι Λέβιθα στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στον Δήμο Λέρου και την Ιερά Μονή Πάτμου. Η υπόθεση έχει μπει στη δικαστική οδό,  με το Μοναστήρι, σύμφωνα με πληροφορίες, να εγείρει σοβαρούς ισχυρισμούς για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο νησάκι (εκτάσεως 9.121 χλμ.) το οποίο κατοικείται μόνον από μία οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Δήμος Λέρου θεωρεί ότι τα Λέβιθα είναι "ακατοίκητα" επικαλούμενος διά του δημάρχου κ. Μ.Κόλλια, ότι το Δημόσιο μετά την Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ συμμάχων και Ιταλίας (1947) απέκτησε το νησί Λέβιθα και ακολούθως παραχώρησε την ιδιοκτησία του με Νόμο (3800/1957) στον Δήμο Λέρου.
Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, με αφορμή αγωγή που έχει καταθέσει η Μονή Πάτμου, επικαλούμενη το ιδιοκτησιακό καθεστώς βυζαντινών χρόνων (με αυτοκρατορικά παραχωρητήρια, "χρυσόβουλους λόγους" των Κομνηνών Αυτοκρατόρων, για τα οποία, ισχυρίζεται ότι έχουν ανανεωθεί και με Σουλτανικά φιρμάνια).
Οι λιγοστοί κάτοικοι στα Λέβιθα είναι κτηνοτρόφοι και έχουν περιορισμένη οικοτουριστική δραστηριότητα.
Πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις της Μονής Πάτμου, σχολίασαν στο Amen.gr ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητο, ενώ υπάρχει και νεώτερη νομική γνωμοδότηση από το 2004 σχετικά με τα ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητα της Μονής σε διάφορες περιοχές και νησιά.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης αφού η δικάσιμος στην υπόθεση με τον Δήμο Λέρου, έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2015.
ΠΗΓΗ: http://www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου