Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η Μάνα!!!



Διδακτική Ιστορία:

 Ο άθεος και η γριούλα

Διδακτική Ιστορία: Ο άθεος και η γριούλα
Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, χτύπησαν την πόρτα στην Εκκλησία. Ήταν μια γριούλα. Και ζητούσε παπά, να πάει να κοινωνήσει έναν άρρωστο.

Ο παπάς ετοιμάστηκε και βγήκε αμέσως μαζί της. Πλησιάζουν σε ένα φτωχό σπιτάκι, τύπου παράγκας.
Η γριούλα ανοίγει την πόρτα και μπάζει τον ιερέα σε ένα δωμάτιο. Και να ξαφνικά ο παπάς ευρίσκεται εκεί μόνος με τον άρρωστο.

Ο άρρωστος του δείχνει με χειρονομίες την πόρτα και σκούζει.
- Φύγε από εδώ! Ποιος σε κάλεσε; Εγώ είμαι άθεος. Και άθεος θα πεθάνω.
Ο παπάς τα έχασε.
- Μα δεν ήλθα από μόνος μου! Με κάλεσε η γριά!
- Ποια γριά; Εγώ δεν ξέρω καμιά γριά!
Ο παπάς, καθώς στέκει απέναντί του, βλέπει επάνω από το κεφάλι του αρρώστου, μια φωτογραφία με την γυναίκα πού τον κάλεσε.

Του λέει, ενώ του δείχνει το πορτραίτο.
- Να αυτή!
- Ποια αυτή, ξέρεις, τί λες, παπά; Αυτή είναι η μάνα μου. Και έχει πεθάνει χρόνια τώρα!
Για μια στιγμή πάγωσαν και οι δύο. Αισθάνθηκαν δέος. Ο άρρωστος άρχισε να κλαίει. Και αφού έκλαψε, ζήτησε να εξομολογηθεί. Και μετά, κοινώνησε. Η μητέρα του είχε φροντίσει από τον ουρανό, να του δείξει τον δρόμο της σωτηρίας.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/

Σαπούνι για το ... πρόσωπο



Πώς να φτιάξω σαπούνι για το πρόσωπο.. 5 σούπερ συνταγές!
πέντε-συνταγές-σαπούνι-για-το-πρόσωπο
Πώς να φτιάξω σαπούνι για το πρόσωπο.. 5 σούπερ συνταγές!Όλες οι γυναίκες αγαπούν τα προϊόντα ομορφιάς, γι” αυτό και φροντίζουν να τα συμπεριλαμβάνουν στις αγορές τους! Ωστόσο, όσο καλά και να είναι τα προϊόντα του εμπορίου, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αγνά υλικά που μπορείτε να βρείτε μέσα στην κουζίνα σας. Δείτε παρακάτω τρόπους για να φτιάξετε το δικό σας αρωματικό σαπούνι προκειμένου να καθαρίζετε με τον καλύτερο τρόπο το πρόσωπό σας.

1.Υγρό αντισηπτικό σαπούνι με μέλι και ελαιόλαδο

Υλικά:
120 γρ. σαπούνι ελαιολάδου
500 ml απιονισμένο νερό
1 κ.σ. βιολογικό μέλι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή λεβάντα ή τειόδεντρο
Εκτέλεση:
Με τον τρίφτη τρίβετε το σαπούνι. Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε το νερό, το σαπούνι και το μέλι. Βράζετε το σαπούνι για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το σαπούνι να διαλυθεί τελείως. Όταν διαλυθεί το σαπούνι αποσύρετε από την εστία και το αφήνετε για 8 ώρες να ωριμάσει.
Την επόμενη μέρα το σαπούνι θα μοιάζει με μια παχύρεστη κρέμα. Προσθέτετε το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας και ανακατεύετε. Σε περίπτωση που έχουν μείνει κάποια μικρά κομματάκια αδιάλυτο σαπούνι τότε το χτυπάτε λίγο με το μπλέντερ μέχρι να διαλυθούν. Το τοποθετείτε σε ένα μπουκαλάκι.

2.Σαπούνι προσώπου με tea tree κατά της ακμής

Υλικά:
1/2 φλ. ανθόνερο λεβάντας
2 κ.σ. γλυκερίνη
2 κ.σ. υγρό σαπούνι ελιάς
2 κ.σ. gel αλόης
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Ανακινείστε το καλά και αφήστε το 24 ώρες μέχρι τα υλικά να «δέσουν» μεταξύ τους. Για να το χρησιμοποιήσετε βρέξτε το πρόσωπό σας με νερό και στην συνέχεια κάντε απαλό μασάζ με το νέο σας καθαριστικό προϊόν. Ξεπλύνετε και εφαρμόστε κανονικά την ενυδατική σας κρέμα.

3.Σπιτικό σαπούνι με ελαιόλαδο και λεβάντα

πέντε-συνταγές-σαπούνι-για-το-πρόσωπο-1
Υλικά:
1,5 λίτρο ελαιόλαδο
0.5 λίτρο χλιαρό νερό
250 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου)
Αιθέραιο έλαιο λεβάντα ή χαμομήλι
Εκτέλεση:
Σε ανοξείδωτο ή πλαστικό δοχείο βάζετε πρώτα το νερό και διαλύετε την καυστική σόδα ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Ρίχνετε το λάδι λίγο-λίγο ανακατεύοντας προς τα δεξιά. Αμέσως θα δείτε τη χημική αντίδραση των υλικών σχηματίζοντας ένα κρεμώδες πολτό.
Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Ρίχνετε μέσα το αιθέριο έλαιο. Για καλούπι χρησιμοποιείτε ένα παλιό ταψάκι ή ένα συρτάρι ή ένα τετράγωνο τάπερ, βάζετε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζετε το μείγμα και το στρώνετε. Την άλλη μέρα το αναποδογυρίζετε και το κόβετε κομμάτια.

4.Σαπούνι προσώπου με αλόη βέρα

Υλικά:
5 κ.γ. gel αλόης
1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο
2 κ.γ. υγρό σαπούνι καστίλλης (φυσικό σαπούνι ελαιόλαδου)
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο, όπως χαμομήλι ή λεβάντα
Εκτέλεση:
Βάλτε όλα τα υλικά με ένα χωνί σε ένα μπουκάλι και ανακινείστε καλά. Είναι έτοιμο! Μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες βιταμίνης Ε για ακόμα μεγαλύτερη περιποίηση. Το υγρό σαπούνι θα καταπραΰνει το δέρμα σας και θα το κάνει να λάμπει καθημερινά ακόμα περισσότερο.

5.Σαπούνι προσώπου αναζωογόνησης με βρώμη και χαμομήλι

πέντε-συνταγές-σαπούνι-για-το-πρόσωπο-2
Υλικά:
250 γρ αγνό φυσικό σαπούνι από ελαιόλαδο
3 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. αμύγδαλο τριμμένο σκόνη
2 κ.σ. βρώμη τριμμένη σκόνη
1 λοβό βανίλια (τα σποράκια)
3 κ.σ αποξηραμένα λουλούδια ροδοπέταλα, χαμομήλι
70ml πράσινο τσάι
Eκτέλεση:
Ψιλοκόψτε το σαπούνι. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε κατά τα 2/3 νερό και εφαρμόστε ένα μεταλλικό μπόλ (διαδικασία μπέν μαρί) ή (σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίξτε τα υλικά και ανακατέψτε με αυγοδάρτη γρήγορα σε χαμηλή φωτιά).
Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε στο μεταλλικό μπολ το ψιλοκομμένο αγνό σαπούνι και αφήστε για 7΄μέχρι να λιώσει. Ρίξτε το εκχύλισμα πράσινο τσάι και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αφήστε για 4΄. Κατεβάστε από την φωτιά και ρίξτε την σκόνη αμυγδάλου, την βρώμη, την βανίλια, τα αποξηραμένα λουλούδια, το μέλι και ανακατέψτε με την σπάτουλα για 2΄.
Αδειάστε σε καλούπια σιλικόνης (σε διάφορα σχέδια) και αφήστε για 7 ώρες να κρυώσει. Απολαύστε το στο μπάνιο σας, στο πρόσωπο αλλά και σε όλο το σώμα, και χαλαρώστε!
ΠΗΓΗ:www.mama365.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.pentapostagma.gr

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Άνθρωπος!!!

«Το καλάθι με τα σύκα» - Καζαντζάκης
Μια γριούλα πέρασε...  
Στάθηκε, ανασήκωσε απ’ το καλάθι που κρατούσε μερικά συκόφυλλα που το σκέπαζαν, διάλεξε και με φίλεψε δυο σύκα...  

— Με γνωρίζεις κυρά μου; τη ρώτησα... 
— Όχι παιδί μου, είναι ανάγκη να σε γνωρίζω για να σε φιλέψω;
— Άνθρωπος δεν είσαι; Άνθρωπος είμαι και εγώ, δεν φτάνει;
woman-selling-figs

Γέλασε... ένα δροσερό κοριτσίστικο γέλιο...
Και τράβηξε το δρόμο της κούτσα κούτσα κατά το κάστρο.
Έσταζαν τα δυο σύκα μέλι, ποτέ θαρρώ δεν γεύτηκα πιονόστιμα. Τα ‘τρωγα και με δρόσιζαν τα λόγια της γριάς...
«άνθρωπος είσαι, άνθρωπος κι εγώ, φτάνει!»
_____
Απόσπασμα από το Αναφορά στον Γκρέκο  
Πηγή: LENA Kolentsi
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://hamomilaki.blogspot.gr

Παιδικές απορίες!

Μερικές δύσκολες ερωτήσεις που μας κάνουν τα παιδιά
για το σώμα και οι απαντήσεις τους

Φυσιολογικό είναι για όλα τα παιδιά να έχουν απορίες σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. Ορισμένες φορές, ωστόσο, οι γονείς δυσκολεύονται να δώσουν τις σωστές απαντήσεις.
Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί και μάθετε να απαντάτε έξυπνα και κατατοπιστικά σε κάθε απορία του παιδιού για το σώμα του και το σώμα του αντίθετου φύλου.

Γιατί έχουμε μύξες;
Απάντηση:
Όσο αηδιαστική δείχνει, άλλο τόσο πολύτιμη είναι για την υγεία μας! Η μύξα παράγεται από συγκεκριμένα κύτταρα που υπάρχουν στη μύτη των ανθρώπων και, χάρη στην κολλώδη μορφή της, παγιδεύει την σκόνη, τα αλλεργιογόνα, ακόμα και τα μικρόβια και δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στους πνεύμονες.
Επίσης, οι εκκρίσεις της μύτης την διατηρούν ενυδατωμένη, προκειμένου το εσωτερικό της δέρμα να μην στεγνώνει ή να μην ερεθίζεται και έτσι να μπορούμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε καλύτερα.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Όταν αρρωσταίνουμε το σώμα μας τείνει να υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη μύξα, για να διώχνει έτσι τα βακτήρια. Γι'αυτό όταν κανείς κρυολογεί ή έχει ίωση, «τρέχει» η μύτη του!

Γιατί κάποιοι έχουν τον αφαλό προς τα μέσα και άλλοι προς τα έξω;
Απάντηση:
Ο αφαλός μας είναι μια πληγή στην κοιλίτσα, η οποία γίνεται όταν γεννιέται το μωρό και κόβεται ο ομφάλιος λώρος που το συνδέει με τη μητέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τον αφαλό προς τα μέσα.
Ο αφαλός του μωρού σχηματίζεται όσο το μωρό είναι ακόμα στην κοιλίτσα της μαμάς. Τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης σχηματίζονται τα εντεράκια του μωρού, τα οποία σιγά-σιγά «κλείνονται» μέσα στην κοιλίτσα του και έτσι ο αφαλός μπαίνει μέσα. Αν η κοιλίτσα του δεν τα κλείσει καλά, ο αφαλός μένει απ'έξω.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Μόνο 1 στους 10 ανθρώπους έχει τον αφαλό προς τα έξω και το φαινόμενο είναι πιο σύνηθες στα πρόωρα Αφρο-Αμερικανάκια.

Τι είναι τα «εκ γενετής» σημάδια;
Απάντηση:
Είναι κηλίδες στο πρόσωπο που εμφανίζονται στο δέρμα του μωρού, είτε πριν γεννηθεί είτε αμέσως μετά την γέννηση. Δημιουργούνται από πολλά αιμοφόρα αγγεία που συγκεντρώνονται στο σημείο εκείνο.
Πιο συχνές είναι οι ροζ κηλίδες (αιμαγειώματα), οι οποίες εμφανίζονται ως μικρά ροζ επίπεδα σημάδια στο δέρμα στο πίσω μέρος του λαιμού και δεν απαιτούν θεραπεία. Συχνά είναι και τα αιμαγγειώματα σε μορφή φράουλας που εξέχουν και είναι κόκκινα. Αυτά εμφανίζονται μετά τον τοκετό και συνήθως εξαφανίζονται μέχρι τα 9 χρόνια.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Υπάρχουν κι άλλα εκ γενετής σημάδια, όπως οι μελανοκκυταρικοί σπίλοι και τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα. Κάποια από αυτά φεύγουν μόνα τους και άλλα όχι. Ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος για να συστήσει αν και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Γιατί ο μπαμπάς έχει τρίχες στο στήθος και τα δάχτυλα;
Απάντηση:
Οι τρίχες αυτές έχουν απομείνει από τους προγόνους μας, οι οποίοι τις χρειάζονταν για να επιβιώσουν στην φύση. Με αυτές οι άνδρες τρόμαζαν τα αρπακτικά και γίνονταν πιο γοητευτικοί στα μάτια των γυναικών. Επίσης, οι τρίχες τους κρατούσαν και πιο ζεστούς τον χειμώνα.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι προέρχονται από βόρεια κλίματα, τείνουν να έχουν περισσότερες τρίχες στο σώμα, συγκριτικά με όσους προέρχονται από πιο θερμά κλίματα.

Γιατί πέφτουν τα πρώτα δοντάκια;
Απάντηση:
Τα πρώτα δοντάκια ξεκινούν συνήθως να πέφτουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, περίπου στα 6-7 χρόνια, προκειμένου να κάνουν χώρο στο στόμα για να φυτρώσουν τα μεγάλα, μόνιμα δόντια.
Ωστόσο, τα πρώτα δοντάκια είναι πολύ σημαντικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, καθώς το βοηθούν να μασάει και να τρώει, αλλά και να αναπτύξει τον λόγο του. Επίσης, χάρη σε αυτά σχηματίζεται και το πρόσωπο του μωρού.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Τα πρώτα δοντάκια συνήθως πέφτουν με την σειρά με την οποία εμφανίστηκαν, δηλαδή τα δύο μπροστινά κάτω και τα δύο μπροστινά πάνω.

Γιατί οι άνθρωποι φορούν γυαλιά;
Απάντηση:
Το ιδανικό σχήμα των ματιών των ανθρώπων είναι ολοστρόγγυλο, σαν βόλος. Όμως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σχήμα ματιών. Όταν το σχήμα του ματιού είναι πολύ κοντό από μπροστά προς τα πίσω, το άτομο δυσκολεύεται να δει κοντά αλλά βλέπει μακριά. Αντίστροφα, όταν το μάτι είναι πολύ μακρύ από μπροστά προς τα πίσω το άτομο μπορεί να δει κοντά, αλλά δυσκολεύεται να δει μακριά. Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής λυγίζουν και επικεντρώνουν τις ακτίνες του φωτός έτσι ώστε οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να μπορούν να βλέπουν πάντα καλά.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Καθώς μεγαλώνουμε ο φακός των ματιών μας σκληραίνει, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο να επικεντρώνει κανείς κάπου το βλέμμα του. Γι'αυτό περισσότεροι ενήλικες, παρά παιδιά, χρειάζονται γυαλιά.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος ενώ άλλοι έχουν σκούρο;
Απάντηση:
Το χρώμα δέρματος του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την ποσότητα και τον τύπο χρωστικής που υπάρχει στο δέρμα (δηλαδή, της μελανίνης). Το πιο σκούρο δέρμα, το οποίο περιέχει περισσότερη μελανίνη, βοηθά τους ανθρώπους που ζουν στα μέρη με έντονη ηλιοφάνεια, προκειμένου να μην καίγονται και να μην εμφανίζουν καρκίνο στο δέρμα. Έτσι, άνθρωποι με προγόνους από τέτοια θερμά κλίματα, π.χ. από την Αφρική ή την Νοτιοανατολική Ασία, τείνουν να έχουν πιο σκούρο χρώμα δέρματος.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους με πολύ σκούρο δέρμα να παράγουν βιταμίνη D, η οποία έχει την ιδιότητα να δυναμώνει τα κόκαλα. Έτσι, τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D στην διατροφή τους.

Γιατί έχουν και τα αγόρια θηλές;
Απάντηση:
Όταν η γυναίκα μένει έγκυος, είτε κυοφορεί αγόρι είτε κορίτσι, το έμβρυο αναπτύσσει με τον ίδιο τρόπο τους ιστούς του στήθους και τις θηλές. Αργότερα στην ζωή τους, εξαιτίας των οιστρογόνων (των θηλυκών ορμονών), στα κορίτσια το στήθος μεγαλώνει, προκειμένου κάποια στιγμή να θηλάσουν. Στα αγόρια, τα οποία δεν έχουν τόσα οιστρογόνα, οι θηλές παραμένουν μικρές.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι φορούν «σιδεράκια»;
Απάντηση:
Τα τελευταία 100.000 χρόνια το σαγόνι των ανθρώπων γίνεται όλο και μικρότερο, επειδή -αντίθετα με τους προγόνους μας- τρώμε κυρίως μαλακές, μαγειρεμένες τροφές που χρειάζονται λιγότερη δύναμη για να δαγκωθούν. Ωστόσο, συνεχίζουμε να εμφανίζουμε τον ίδιο αριθμό δοντιών (συνολικά 32), τα οποία πλέον συμπιέζονται στο μικρότερο στόμα μας, με αποτέλεσμα συχνά να στραβώνουν. Για να ισιώσουν τα δόντια τους, να έχουν πιο όμορφο χαμόγελο και να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα υγείας, πολλοί άνθρωποι φορούν «σιδεράκια».
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Στο παρελθόν οι οδοντίατροι περίμεναν να βγουν όλα τα μόνιμα δόντια των παιδιών (μέχρι τα 12-13 χρόνια), για να τους βάλουν «σιδεράκια». Ωστόσο, νεώτερες μέθοδοι συνιστούν πως όσο νωρίτερα βάλει ένα παιδί «σιδεράκια» τόσο το καλύτερο.

Πηγή: Parents.com
mama365

Νέες Σπουδάστριες!

Οι επιτυχούσες στο ΕΠΑΛ Πάτμου

Από το ΕΠΑΛ Πάτμου εισήχθησαν στα ΤΕΙ οι παρακάτω:

Γαμπιέρη Άννα - Μαρία του Βασιλείου Διοίκηση Επιχειρήσεων -Μάρκετιγκ (Κοζάνη) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σαρούκου Μαρία του Φιλίππου Διοίκηση Οικονομίας και Επικοινωνίας πολιτιστικών και τουριστικών Μονάδων (Άμφισσα) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Νέοι ἐπιστήμονες!!!

Ένδεκα απόφοιτοι του ΓΕΛ Πάτμου πέτυχαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

LYKEIO2Από τους 16 μαθητές του Γενικού Λυκείου Πάτμου που έδωσαν πανελλήνιες  εξετάσεις εισήλθαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι  παρακάτω  ένδεκα:



Οι Επιτυχόντες Επιλογής Γενικού Λυκείου Πάτμου:

Βασιλάκη Σοφία –Κατίνα του Αθανασίου Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)
Γιαμαίος Ραφαήλ του Σπυρίδωνα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο) Πανεπιστήμιο Κρήτης
Γονιδάκη Αικατερίνη του Θεολόγου Θεολογίας Α.Π.Θ (Θεσσαλονίκης)
Γρύλλη Ευδοκία του Χριστόδουλου Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. (Θεσσαλονίκη)
Γρύλλη Ιωάννα του Θεολόγου Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τ.Ε. (Χανιά) ΤΕΙ Κρήτης
Καμίτση Μαρία του Χριστόδουλου Κοινωνικής ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Μυτιλήνη) Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Καμίτση Χριστοδούλη Νικόλαος Επιστημών της λροσχολικής Αγωγής και εκπαιδευτικού σχεδιασμού (Ρόδος) Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κοτσάνη Αγγελική του Ποθητού Κοιννωιολογίας (Ρέθυμνο) Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μιχελής Δημήτριος του Μιχαήλ Πληροφορικής με εφαρμογές στξ Βιοιατρική (Λαμία) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Περούλη Αναστασία Πέρος Οικονομικών επιστημών (Πάτρα) Πανεπιστήμιο Πατρών
Τσάκωνας Μιχαήλ του Στέφανου Γεωπονίας, φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος (Βόλος) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΠΗΓΗ: http://www.patmostimes.gr/
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ "ΤΟΝ ΠΑΤΜΙΟ":  Θερμά συγχαρητήρια. Εὖγε στά παιδιά· εὖγε στούς Καθηγητές τους· εὖγε στούς Γονεῖς τους"!

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ......



                                   
   ....... της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου            
               ----------------------------------------------------------------------------

Επίσημη τετραήμερη  (21-24/8) επίσκεψη στο νησί μας πραγματοποίησαν , η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Είχαν πολλαπλές επαφές με το Δήμο, με τη Μονή, με φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του νησιού, μεταξύ αυτών και με την Ένωση μας.  Τα συμπεράσματα της επίσκεψης ήταν λίαν θετικά και ενθαρρυντικά για το νησί μας.
 Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «σημειολογική» την επίσκεψη αυτή, καθώς είναι η πρώτη κοινή επίσκεψη των 2 Υπουργών στον Ελλαδικό χώρο.
  Ο κάθε  φορέας έθεσε τα προβλήματα και τα αιτήματά του. Κυριάρχησαν τα θέματα της συγκοινωνίας, του Κέντρου, Υγείας, της αφαλάτωσης , των έργων που πρέπει να γίνουν στο λιμάνι και πλείστα άλλα.
 Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στην Πολιτική βούληση των ιδίων και της Κυβέρνησης και με την συνεργασία των  Τοπικών Φορέων , να στηρίξουν και να αναδείξουν την Πάτμο, ως ένα από τους μοναδικούς και καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα, λόγω της ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και της Θρησκευτικότητας της και έδωσαν έμφαση  στον τουρισμό υψηλού επίπεδου, καθώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.  
Επιπρόσθετα ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη,  ότι το υπουργείο προγραμματίζει στην Πάτμο «ταξίδια εξοικείωσης» για δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες και την διοργάνωση έκθεσης στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχουν από κοινού η Μονή Πάτμου και η Unesco. Ανέφερε επίσης ότι με το νέο τουριστικό νόμο θα χρειάζονται μόλις τέσσερα (4) έγγραφα για να αποκτηθεί από τους ξενοδόχους σε διάστημα πενήντα (50) ημερών το «Σήμα λειτουργίας».

       Σας παραθέτουμε παρακάτω προς ενημέρωση σας, ένα σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την Υπουργό Τουρισμού , που είχε ετοιμάσει το Δ.Σ. της Ένωση μας, το οποίο αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων μας.

EΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΑΤΜΟΥ                             
Σκάλα  Πάτμος  85500                                                   
Τηλ 22470 31962  31529                               Πάτμος  25-8-2014 
κιν. 6944506108 6944769829                                        
fax 22470 29344                                                    
Romaiou@otenet.gr                                            .
                                                                              Προς                                                                                                                                                      
                                                                              την Υπουργό  Τουρισμού
                                                                              κα Όλγα  Κεφαλογιάννη  

                                                              
ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου
---------------------------------------------------------------------------------------------

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο νησί μας, όπως επίσης και για την πρόθεσή σας να βοηθήσετε για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό, επιγραμματικά, παρατίθενται κατωτέρω, κάποια ζητήματα υψίστης σημασίας:  
                                                 ΓΕΝΙΚΑ    

1) Να προβληθεί η Πάτμος παγκοσμίως, για την μοναδικότητα της, ως νησί με ιδιαίτερη φυσιογνωμία που της δίνει η θρησκευτική παράδοση και να σχεδιαστεί ένα ειδικό ΠΙΛΟΤΙΚΟ σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξής της.
  
Η Πάτμος διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία και τα  πλεονεκτήματα για να χαρακτηριστεί ως νησί ΠΙΛΟΤΟΣ και  να εφαρμοστεί ένα Πιλοτικό Τουριστικό σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης της.
     Ειδικότερα έχει το προνόμιο να κατέχει 4 παγκοσμίου αξίας μνημεία
 α- Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης εις το οποίο ο Απόστολος Ιωάννης είδε το  όραμα και έγραψε το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης
β- την Ιστορικής Μονή του Ιωάννου Θεολόγου (1088) με το περίφημο μουσείο της  που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης
γ- τον οικισμό της Χώρας που είναι διατηρητέος και έχει ανακηρυχθεί από την   UNESCO , μαζί με τα 2 προηγούμενα ως μνημείο παγκοσμίου κληρονομιάς.
δ- τον κόλπο του Γροίκου που πρόσφατα μαζί με το Βοdroum , ανακηρύχθηκε ως ένας από τους ωραιότερους κόλπους του κόσμου.
Η Ελληνική Πολιτεία και η UNESCO έχουν προνοήσει να παραμείνει το νησί μας Ιερό και ταυτόχρονα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ. Άλλα χαρακτηριστικά της Πάτμου είναι η γραφικότητα, η ηρεμία  του τοπίου και η νησιώτικη αρχιτεκτονική. 
Με το πρόγραμμα COESIMA, έχει επιλεγεί μεταξύ των 7 καλύτερων θρησκευτικών μνημείων της Ευρώπης (Altotting, Czestochowa, Fatima, Loreto, Lourdes, Patmos and Santiago of Compostela).
Καλύπτει όλες τις κατηγορίες τουρισμού, όπως τον θρησκευτικό, της αναψυχής, της Κρουαζιέρας, του Θαλάσσιο τουρισμού και είναι ένα ειδυλλιακό νησί για την ΕΛΙΤ του τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα το περιοδικό FORBES ψήφισε την Πάτμο, ως πρώτο μεταξύ 11 ειδυλλιακών προορισμών της Ευρώπης. 
2) Ένταξη της Πάτμου και της Δωδεκανήσου στο πρόγραμμα προώθησης του ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

3) Θεσμοθέτηση της Πάτμου ως Πύλης εισόδου από χώρες της Schengen και άμεση εγκατάσταση  των ανάλογων υποδομών και αδειών και υποστήριξη των ενεργειών για σύνδεση της Πάτμου με την απέναντι των ακτών της Τουρκιάς πόλη των Διδύμων, ως πύλης εισόδου στα πρότυπα της Ρόδου με το Μαρμαρίς και της Κω με το Μπόντρουμ.  

4) Η Πάτμος χρειάζεται άμεσα μέτρα ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ της Τουριστικής περιόδου και μέτρα προσέλκυσης υψηλού τουρισμού.
Σήμερα με 40 ημέρες τουριστική σεζόν δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη ή για βιώσιμο τουρισμό. Για να γίνει αυτό χρειάζονται ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και συγκεκριμένα:
Η θαλάσσια συγκοινωνία είναι το πρώτο και αναγκαίο πρόβλημα της Πάτμου που πρέπει να βελτιωθεί με τις ανάλογες συνδέσεις από Πειραιά,  Σάμο,  Κω  και  Βόρεια Ελλάδα. .
Το δεύτερο αναγκαίο μέτρο είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ που υπολειτουργεί λόγω των κενών σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.      
Να προχωρήσει άμεσα η υπάρχουσα σε σχεδιασμό μελέτη Δημοτικού Αεροδρομίου.
Να δρομολογηθούν άμεσα τα Υδροπλάνα, με την κατασκευή των ανάλογων υποδομών στο νησί.
Να λειτουργήσει άμεσα η Αφαλάτωση για να καλυφθεί το νησί από την έλλειψη νερού.
Να προωθηθεί άμεσα και να εγκριθεί το MASTER PLAN του Λιμένος Πάτμου για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα σε όλο το λιμάνι.
Να διαφημιστεί η Πάτμος ως ειδυλλιακό νησί με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τουρισμό 8 μήνες το χρόνο. 
               
5) Στήριξη της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Νησιωτικότητα για μας σημαίνει παρουσία και στήριξη του Δημοσίου στα ακριτικά νησιά .     
Ο νόμος ψηφίστηκε αλλά όταν έρχεται το ίδιο το κράτος και κλείνει στο νησί μας τα γραφεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του Ειρηνοδικείου, της Εφορίας και εν μέρει το ΙΚΑ
Όταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για  κατοίκους ακριτικών νησιών κάτω  των 3.100 κατοίκων, όπως της Πάτμου καταργούνται και
Όταν ψηφίζονται τα επενδυτικά κίνητρα για μεγάλες μονάδες και για εύρωστες περιοχές και όχι για τα διάσπαρτα ακριτικά νησιά μας, που διαθέτουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε ο νόμος της  νησιωτικότητας  παραμένει μόνο στα λόγια και στα χαρτιά .

                                         ΕΙΔΙΚΑ

6) Να γίνει ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του άρθρου για επενδυτικά κίνητρα στη Πάτμο

Πληροφορούμαστε πως το Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης του Νέου Επενδυτικού πλαισίου-νόμου και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες και διαρροές, ο νέος νόμος θα κινείται σε διαφορετικούς άξονες σε σχέση με τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς νόμους. Σχετικά παρατηρούμε τα εξής:
Η Πάτμος διαθέτει 42 Ξενοδοχεία εκ των οποίων τα 33 είναι 2*. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του νησιού και να μπορούν να υπάγονται στα επενδυτικά κίνητρα τα υφιστάμενα ξενοδοχεία 2* για τον εκσυγχρονισμό τους.  Το μέτρο αυτό θα διευκολύνει όλες τις  υφιστάμενες μονάδες να ανακαινισθούν.
Παράλληλα, θα πρέπει να αρθεί για την Πάτμο η απόφαση με αρ. πρωτ. 17829 26-4-2006 των υπουργείων Οικονομικών, Τουρισμού και Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 574/Β/8/5/2006 και να ισχύσει  η διάταξη της ίδρυσης και επέκτασης από 3* και άνω, όπως προβλέπει ο 3299/2004 Αναπτυξιακός νόμος για όλη την επικράτεια.
  
7) ΕΝ.Φ.Ι.Α.
 Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται λανθασμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο, όπου ενώ θα έπρεπε να απαλλάσσονται τα ακίνητα των νομικών προσώπων που ιδιοχρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4223/2013, εντούτοις στις πράξεις προσδιορισμού που εστάλησαν, τους επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος.
Περαιτέρω, τα ξενοδοχειακά ακίνητα που ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά ως κατοικίες με αποτέλεσμα ο φόρος που προκύπτει να είναι δυσβάσταχτος, σε πολλές δε περιπτώσεις, να ξεπερνάει και τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων αυτών. Ο υπολογισμός του Εν.Φ.Ι.Α. των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνεται με βασικό κριτήριο την ιδιόχρηση του ακινήτου ως ξενοδοχείου και όχι την νομική μορφή  της λειτουργίας του.

Τέλος, παρακαλούμε  για την στήριξη και διαμεσολάβηση Σας στα συναρμόδια Υπουργεία για  τα αιτήματα μας  που δεν είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου σας.

      Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!                                          

                                         Με εκτίμηση
                                      

                 Η Πρόεδρος                                Ο Γρφαμματέας

     

                        
               Άννα Ρωμαίου                         Ιάκωβος Κουτλάκης