Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Η αγάπη κάστρα καταλεί!

 Melina Botelli - Μελίνα Μποτέλλη
- Je te dirai les mots
Melina Botelli - Μελίνα Μποτέλλη
Je te dirai les mots - Θα σου πω τα λόγια
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
Στίχοι: Richelle Dassin
Ενορχήστρωση: Μιχάλης Σεραφείμ

Πάτμος

Χάρτης της Πάτμου.
Πρωτότυπος τίτλος
 Pathmus
.
Χρονολογία έκδοσης
1688
Έκδοση
PIACENZA, Francesco. L' Egeo redivivo, o'sia chorographia dell'Arcipelago, e dello stato primiero, & atuale di quellisole, regni, cittaà, popolationi, dominij, costumi, sito, & imprese, con la breue descrittione particolare si del suo ambito littorale, che della Grecia, Morea, o' Peloponnese, di Candia, e Cipri, con le sue piante in rame al piu viuo incise, fatiche e diigenze di Francesco Piacenza Napolitano, Dottor d'ambe le Leggi, Accademico Immobile, Professore di Geografia, e Lettore publico de la Prattica Criminale, e delle Cifre nello Studio di S. Carlo della Citta di Modona, consacrato all'Altezza Serenissima, Francesco II, Duca di Modona, Reggio &c., Μοδένα, Soliani, 1688.
Περιοχή/Τοποθεσία
Νησιά του Αιγαίου Πελάγους
Ελλάδα
Πάτμος
Θέμα
Χάρτες
Συλλογή
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
ΠΗΓΗ;http://el.travelogues.gr/item.php?view=54473

Καλαμάρι ....

......γεμιστό

142F5237-12A7-42D5-8F07-B3BC18CD9F08

Υλικά συνταγής

  • 4 καλαμάρια μεγάλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-1/2 φλ. κινόα βρασμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. σταφίδα
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. άνηθος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκο σπανάκι
  • Για τη σάλτσα
  • 300 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και αφήνουμε για 3′-4′. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε τα σοταρισμένα υλικά μαζί με την κινόα. 
Γεμίζουμε τα καλαμάρια. Στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Κάνουμε μια στρώση σπανάκι στο ταψί. Ακουμπάμε τα καλαμάρια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά 
της σάλτσας, περιχύνουμε τα καλαμάρια και ψήνουμε
 για 20′-25′ στους 180 βαθμούς.
Για την κινόα
Ξεπλένουμε καλά την κινόα σε σουρωτήρι.
 Βράζουμε 1 μέρος κινόα με 2 μέρη νερό, 
με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά 
για 10′-12′ μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.

Πηγή:  argiro.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr

Παναγιά του Γερανού


Despina Vakratsi Στην Παναγιά του Γερανού μαζί με παππούδες, γονείς θείους, αδέλφια και ξαδέλφια πριν ... 45 χρόνια! Εγώ μπροστά με τον θείο μου Μίμη 
ΠΗΓΗ:.https://www.facebook.com/despina.vakratsi
 
Patmos days gone by

Ο Σταυρός και ο ... μουφτής

Απέλυσαν Μουφτή στην Τουρκία επειδή φορούσε ... Σταυρό

Απέλυσαν Μουφτή στην Τουρκία επειδή φορούσε ... Σταυρό
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Την πραγματική καταπληκτική είδηση ότι η «Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας», (κάτι ανάλογο με την δική μας Αρχιεπισκοπή), απέλυσε μουφτή από μουσουλμανικό τέμενος γιατί φορούσε… σταυρό, τον οποίο μάλιστα δεν δίστασε να επιδείξει σε επισκέπτες μετά το ναμάζι, (μουσουλμανική προσευχή), έκανε γνωστή η τουρκική εφημερίδα, Cumhürriyet, (22/8), αλλά και πολλά περιφερειακά τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, ο Nuh Korkmaz, μουφτής της πόλεως του Zonguldak, στον δυτικό Πόντο, επειδή έφερε στο στήθος του ένα χριστιανικό σταυρό σαν να είναι χριστιανός και τον οποίο δεν δίστασε να  επιδείξει σε ξένους επισκέπτες στην πόλη του, μόλις έγινε γνωστή αυτή του η πράξη απελύθη από τα καθήκοντα του στο τέμενος της πόλης του Zonguldak. Μάλιστα η απόλυση του σαν θρησκευτικού λειτουργού της μουσουλμανικής θρησκείας, δημοσιεύτηκε και στην επίσημη εφημερίδα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Στο σχετικό δημοσίευμα γίνονταν γνωστό ότι κατά την διάρκεια επίσκεψης στην πόλη του ομάδας από ξένους τουρίστες, ο εν λόγω μουφτής και μάλιστα ημέρα Παρασκευή όποτε και τελείται η προσευχή και η τελετή της Παρασκευής, (αντίστοιχο της δικής μας Κυριακάτικης λειτουργίας), επέδειξε στους έκπληκτους επισκέπτες ένα χριστιανικό σταυρό αφήνοντας τους  κυριολεκτικά άφωνους μπροστά σε αυτό το πραγματικά αναπάντεχο θέαμα με ένα μουφτή να φορά τον σταυρό στο στήθος.

Αλλά το πιο εκπληκτικό σε όλη αυτή την πραγματικά πρωτοφανή για μουσουλμάνο μουφτή είδηση, ήταν ότι ο ίδιος εξηγώντας αυτή την χειρονομία του δήλωσε στα έκπληκτους ακροατές του ότι η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά στο μέτωπο του περιστοιχιζόμενη από αγγέλους και πίστεψε πως αυτή η εμφάνιση θα σημαδέψει το πεπρωμένο του. Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει αυτό  το όραμα και την επίδειξη του σταυρού, υποστήριξε ότι πολλοί αναζητητές της αλήθειας, όπως ο ίδιος, έχουν πάντα μεγάλες θρησκευτικές ανησυχίες.

Η πραγματικά καταπληκτική αυτή περίπτωση προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, μεγάλη αίσθηση όχι μόνο στην πόλη του Zonguldak όπου ήταν ο ανωτέρω μουφτής που κρυφά φορούσε ποιος ξέρει επί πόσο καιρό ένα σταυρό, αλλά και ευρύτερα. Σίγουρα η περίπτωση αυτού του μουφτή  είναι άλλο ένα επεισόδιο στην μακρά σειρά των επεισοδίων και αποκαλύψεων για την μεγάλη κρίση ταυτότητας, (Kimlik Meselesi), που περνά μεγάλο μέρος της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας που συνθλίβεται από ένα αυταρχικό ισλαμικό καθεστώς, το οποίο αντιδρά με κάθε μέσο σε κάθε προοπτική επανεμφάνισης χριστιανικών προτύπων. Παρά όμως την μεγάλη θρησκευτική καταπίεση, η περίπτωση αυτή είναι και  άλλο ένα σημάδι ανάδυσης της κρυμμένης θρησκευτικής ταυτότητας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της σημερινής Μικράς Ασίας που την «έχασαν» σε κάποιο βάθος του χρόνου. Κατά περίπτωση όλοι αυτοί εκδηλώνονται σε κάθε ευκαιρία αναζητώντας τις πραγματικές θρησκευτικές τους ρίζες, προκαλώντας κυριολεκτικά «σεισμούς» στο θρησκευτικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Ενώ λοιπόν στην Τουρκία  αναζητούν τρόπους να εκδηλώσουν την χαμένη τους θρησκευτική ταυτότητα κάτω από ένα ασφυκτικό Ισλάμ, εδώ στο… Ελλαδιστάν κυριαρχούν οι διάφοροι θλιβεροί ισλαμολάγνοι. Τελευταίο τους δε κατόρθωμα, με την συμβολή δήμαρχου συμπρωτεύουσας και υπουργού «Παιδείας», είναι να μετατρέψουν την Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης σε... Θολολογική Σχολή του Ισλάμ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΠΗΓΗ:http://www.impantokratoros.gr/73E93A20.el.aspx

Η πατάτα



 Οι ευεργετικές ιδιότητες της πατάτας
potatoes_2014_8_20_22_54_57_b2 
Μπορεί οι πατάτες να έχουν «κακή φήμη», κυρίως λόγω της… τηγανητής εκδοχής τους, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται και από παχυντικές, λιπαρές σως και λιωμένα τυριά με μπέικον, ωστόσο αποτελούν ένα απαραίτητο τρόφιμο για τη διατροφή μας.
Διαβάστε παρακάτω πέντε λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει να λείπουν οι πατάτες από τη διατροφή σας:
1. Είναι πλούσιες σε κάλιο.
Μια μεγάλη, ψητή πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 1.600 μιλιγκράμ κάλιο, σχεδόν τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα και σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που περιέχεται σε μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους.
Το κάλιο βοηθά στις αθλητικές επιδόσεις, καθώς επίσης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
2. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες.
Η φλούδα μιας μεγάλης πατάτας περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου ένα τέταρτο της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Χωρίς τη φλούδα η ποσότητα των φυτικών ινών πέφτει στο ένα μόλις γραμμάριο.
Οι φυτικές ίνες εκτός του ότι μας χορταίνουν περισσότερο, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη.
3. Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.
Η φλούδα της πατάτας περιέχει περίπου 29 μιλιγκράμ βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί στη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση και πάνω από ένα τρίτο από την ποσότητα που περιέχεται σε ένα πορτοκάλι.
Η βιταμίνη C είναι σημαντικός αντιοξειδωτικός παράγοντας και βοηθά στην επούλωση των πληγών.
4. Αποτελούν σημαντική πηγή μαγγανίου.
Το μαγγάνιο συμμετέχει στην επεξεργασία των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και της χοληστερόλης, ενώ μπορεί να σχετίζεται και με το σχηματισμό των οστών, αναφέρει δημοσίευμα της Huffington Post.
Μία μεγάλη πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 33% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγγανίου.
5. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη B6.
Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του πεπτικού, ανοσοποιητικού, μυϊκού και νευρικού συστήματος. Ακόμη, βοηθά στην παραγωγή των απαραίτητων ορμονών για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Μια μεγάλη πατάτα –μαζί με τη φλούδα της- καλύπτει το 46% των αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη Β6.
ΠΗΓΗ:news.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.pentapostagma.gr

Το κινητό μας!



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Τι να κάνετε όταν σας τηλεφωνούν 
από απόκρυψη 
 ti-na-kanete-otan-sas-tilefonoun-apo-apokripsi
Τι να κάνετε όταν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη
Είναι συχνό φαινόμενο οι εισπρακτικές εταιρείες ή διαφημιστικές να καλούν από απόκρυψη και οι υπάλληλοί τους να γίνονται ιδιαίτερα επίμονοι κι ενοχλητικοί…
Υπάρχουν φυσικά και τα φαινόμενα φάρσας από απόκρυψη ή ενοχλήσεις για προσωπικούς λόγους.
Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε όταν σας παρενοχλούν τηλεφωνώντας σας από απόκρυψη:
-Ζητήστε από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής να μη δέχεστε κλήσεις με απόκρυψη αριθμού. Έτσι όταν σας καλεί κάποιος με απόκρυψη αριθμού θα του δείχνει ότι ο αριθμός σας είναι κατειλημμένος.
-Κάντε αίτηση στον πάροχό σας για εξουδετέρωση της απόκρυψης του καλούντος για περιορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό να εντοπιστούν οι ενοχλητικές ή κακόβουλες κλήσεις (ΦΕΚ B 1853 – 21.12.2006). Σε αυτή την περίπτωση όταν σας καλεί κάποιος με απόκρυψη αριθμού θα ακούει ηχογραφημένο μήνυμα μέσω του οποίου θα ενημερώνεται ότι η απόκρυψή του έχει εξουδετερωθεί. Έτσι μπορείτε να μάθετε ποιο νούμερο σας καλεί με απόκρυψη και στη συνέχεια να εντοπιστεί το άτομο που κάνει τις ενοχλητικές κλήσεις και να προχωρήσετε σε έγκληση αυτού που σας ενοχλεί.
-Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης μέσω internet, καθώς και την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του ατόμου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος.
-Από τους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας οι Αρχές δικαιούνται να ζητήσουν τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας, δηλαδή τον αριθμό κλήσεις, τα στοιχεία καλούντος – καλούμενου και την ώρα κλήσης, με τον πάροχο να είναι υποχρεωμένος να τα παραδώσει χωρίς να είναι απαραίτητο να προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Συμβουλές για να αποφύγετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα από την Ελληνική Αστυνομία
1- Σε κάποιον άγνωστο που σας ενοχλεί ή σας απειλεί τηλεφωνικά μην απαντάτε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει είναι η έντονη αντίδρασή σας.
2- Μπορείτε να αφήνετε το ακουστικό ανοιχτό . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.
3- Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).
4- Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη σας ενοχλούν χαμηλώνετε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα.
5- Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.
6- Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.
7- Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.
8- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.
9- Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό
ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.pentapostagma.gr/

Εμμανουήλ Κριαράς



Πέθανε ένας σπουδαίος Δάκαλος
vgbn
«Δεν θέλω, πλέον, να ζω. Θέλω να διατηρήσω την αισιοδοξία μου αλλά δεν μου το επιτρέπουν τα “πράγματα” όπως έχουν καταστεί. Και σε κοινωνικό και σε προσωπικό επίπεδο. Κοινωνικά, μ’ αυτή την κατάπτωση την οικονομική, αλλά όχι μόνο. Είναι πολιτικό το πρόβλημα και βεβαίως και πρόβλημα παιδείας.». Είναι τα λόγια του Εμμανουήλ Κριαρά, στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε το 2013, σε ηλικία 107 ετών, στη δημοσιογράφο Βίκυ Χαρισοπούλου, για το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
O σπουδαίος αυτός ‘ Ελληνας Δάσκαλος, πέθανε πλήρης ημερών,σε ηλικία 108 ετών, το απόγευμα της Παρασκευής, ήρεμα και «κανονικά», όπως του άρεσε να λέει περιγράφοντας τη ζωή του, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο σπίτι, της οδού Αγγελάκη, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του , εκεί όπου δεχόταν τον πρωθυπουργούς, υπουργούς, συνεργάτες του.
Μία σπουδαία προσωπικότητα που δεν σπατάλησε τη γενναιοδωρία της ζωής και του χρόνου. «Δεν ήλπιζα τόσο μακρά ζωή… Θυμάμαι, ξέρετε, τον κομήτη του Χάλεϊ, την εμφάνιση του Βενιζέλου, παρέστην – μικρό παιδί – σε ένοπλο συλλαλητήριο στην Κρήτη…».
Ο διακεκριμένος φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1906 (15 Νοεμβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) στον Πειραιά. Το 1948 ήταν υποψήφιος για την έδρα της νέας ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία όμως κατέλαβε ο Λίνος Πολίτης. Δύο χρόνια αργότερα, εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη Θεσσαλονίκη δίδαξε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία, εκτάκτως μεσαιωνική ελληνική ιστορία, νεοελληνική φιλολογία, αλλά και γενική και συγκριτική γραμματολογία. Το διδακτικό έργο του διακόπηκε βίαια τον Ιανουάριο του 1968, όταν η Χούντα των Συνταγματαρχών αποφάσισε να τον απολύσει για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Από τα περισσότερα από 1.000 άρθρα και τα περίπου 60 βιβλία που έχει εκδώσει αυτοτελώς μέχρι σήμερα ο Κριαράς, ξεχωρίζουν οι μονογραφίες του για τον Ψυχάρη, τον Σολωμό και τον Παλαμά, οι εκδόσεις των παλαιότερων κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Πανώριας του Χορτάτση, των θεατρικών του Πέτρου Κατσαΐτη, κ.ά), οι ποικίλες μελέτες του για τον δημοτικισμό και κυρίως οι 14 πρώτοι τόμοι του Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669) που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Λεξικό Κριαρά.
Η κηδεία του Εμμανουήλ Κριαρά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
ΠΗΓΗ: http://www.dimokratiki.gr