Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

¨Ο Ναός τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

Μυστικά της Αγίας Σοφίας
 όπως παρουσιάζονται σήμερα
10452325_320214051474692_3543286488023870935_n
Τούρκοι δύτες και σπηλαιολόγοι μπήκαν στα έγκατα της Αγίας Σοφίας, κινηματογραφώντας μυστικά αιώνων.
Εντυπωσιακές σκηνές με δύτες και σπηλαιολόγους να βρίσκονται στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και να εισέρχονται στα έγκατά της, μπορεί κανείς να αντικρύσει σε τουρκικό ντοκιμαντέρ του οποίου τα γυρίσματα μόλις ολοκληρώθηκαν.

«Τα υπόγεια μέρη της Αγίας Σοφίας είναι ακόμη πιο συναρπαστικά από το επίγειο κομμάτι της», είπε εντυπωσιασμένος στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο Τούρκος σκηνοθέτης Γκιοκσέλ Γκιουένσεϊ που πραγματοποίησε ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα. Ένα ταξίδι στις υπόγειες στοές και στέρνες της Αγίας Σοφίας που είναι δαιδαλώδεις και ανεξερεύνητες.
Κρύβουν ακόμη μεγάλες εκπλήξεις, όπως έδειξε η τυχαία ανεύρεση, κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, θαλάμου με δύο τάφους μεγάλης σημασίας για τους ορθόδοξους χριστιανούς: ο ένας εικάζεται ότι είναι του 15ου αιώνα και ανήκει στον Πατριάρχη Αθανάσιο, ο άλλος είναι ακόμη παλιότερος, κατά δύο αιώνες, και θεωρείται ότι ανήκει στον αγιοποιηθέντα παίδα Αντινέγενο.
«Ξέραμε ότι υπήρχαν και τους ψάχναμε, αλλά δεν τους βρίσκαμε», είπε ο Γκιουένσεϊ, ο Τούρκος σκηνοθέτης αποφάσισε να μη σταματήσει εκεί: «Ήθελα να αποκαλύψω τις στοές και τις στέρνες.
Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει άνθρωπος στις συγκεκριμένες στοές. Την κάθοδο επιχείρησαν, μέσα από στόμιο μικρής διαμέτρου, ένας κάμεραμαν και ένας δύτης-φωτογράφος.
Το άνοιγμα ήταν τόσο στενό που δεν μπορούσε να περάσει ο σωλήνας του δύτη και χρειάστηκε αργότερα να του παρέχουν οξυγόνο από μεγάλη απόσταση. «Είναι σαν να βυθίζεσαι στην Ιστορία», είπε συγκινημένος ο δύτης Οζάν Τσοκντεγιέρ, που διήνυσε 283 μέτρα μέσα σε στοές.
Όταν κατέβηκε σε βάθος 12 μέτρων, αντίκρυσε δύο μεγάλα ρόπαλα σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά μόλις τα άγγιξε έγιναν σκόνη.
Το ίδιο συνέβη με ένα δοχείο. Γι΄ αυτό και προτίμησε, όταν επεσήμανε και έναν σκελετό ζώου, να μην τον πειράξει για να μην του κάνει ζημιά. «Σε ένα σημείο βρήκαμε και μία αλυσίδα την οποία ακολουθήσαμε και οδηγούσε σε έναν τοίχο με δύο κρίκους. Εκεί πρέπει να φυλάκιζαν τους ανεπιθύμητους», είπε.
Την παρακινδυνευμένη κάθοδο επέτρεψε- αλλά μόνο για οκτώ ώρες- και επέβλεψε προσωπικά ο αρχαιολόγος Χαλούκ Τουρσούν, πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Αγίας Σοφίας.
Στο παρελθόν έχουν γίνει σκέψεις εξερεύνησης των υπόγειων στοών ακόμη και από ξένους αρχαιολόγους, κανείς όμως δεν παίρνει αυτό το ρίσκο λόγω της πιθανότητας υπόσκαψης των θεμελίων της Αγίας Σοφίας
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr

Μέτρηση αποστάσεων!

metrisi-apeutheias-apostaseon-metaksu-duo-simeion-sto-google-maps
Τη δυνατότητα μέτρησης της απευθείας απόστασης μεταξύ δύο σημείων παρέχει πλέον στο Google Maps η Google. Πλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει κλικ οπουδήποτε, επιλέγοντας το σημείο εκκίνησης (για παράδειγμα, μία πόλη) και το σημείο προορισμού.
Ειδικότερα, στο νέο (New Google Maps) o χρήστης κάνει δεξί κλικ στο σημείο εκκίνησης, πατά «μέτρηση απόστασης» (measure distance) και στη συνέχεια κλικ στον προορισμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός «χάρακα» που υποδεικνύει την απόσταση. Επιπλέον κλικ σε άλλους προορισμούς έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων διαδρομών, το μήκος των οποίων υποδεικνύεται. Επίσης, προβάλλεται η συνολική απόσταση της διαδρομής που έχει συντεθεί. Δεξί κλικ και επιλογή της «εκκαθάρισης μέτρησης» έχει ως αποτέλεσμα την απαλοιφή των υπαρχουσών διαδρομών.
Στο «κλασικό» Google Maps, απαιτείται πρώτα η ενεργοποίηση του distance measurement, μέσω του Maps Labs.
Πηγή:  naftemporiki.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.diakonima.gr/

Πολυτἀλαντος!!!



Διαιτητής, δικηγόρος και ψάλτης



Τα πρωινά της Κυριακής φοράει μαύρο ράσο, πιάνει θέση στο στασίδι μπροστά από το Ιερό και ψέλνει εκκλησιαστικούς ύμνους και προσευχές. Λίγες ώρες αργότερα πηγαίνει στον ποδοσφαιρικό... ναό, φοράει την -επίσης μαύρη- στολή του διαιτητή και για τα επόμενα 90 λεπτά μεταμορφώνεται στον «άρχοντα του αγώνα». Η επόμενη μέρα τον βρίσκει στις δικαστικές αίθουσες, να αγορεύει και να υπερασπίζεται με πάθος τους πελάτες του!

Οχι, δεν πρόκειται για κάποιον... υπερήρωα κινηματογραφικής ταινίας αλλά για τον 34χρονο Δημήτρη Γκαβέρα από την Πάτρα, που καταφέρνει να εξασκεί ταυτόχρονα τρία διαφορετικά επαγγέλματα! Δικηγόρος στο επάγγελμα, με δύο πτυχία, στη Νομική και τη Θεολογία, ο υπερδραστήριος Πατρινός έχει κάνει δύο μεταπτυχιακά στη Βυζαντινή Ιστορία και την Ορθόδοξη Θεολογία, μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά, ενώ έχει τρέλα με την μπάλα που, όπως ο ίδιος εξομολογείται στην «Espresso», «είναι μεγάλη αρρώστια!» Πώς όμως κατορθώνει να τα βγάζει πέρα και πώς «κόλλησε» το ποδόσφαιρο με την ψαλτική και τη νομική;

Συνδυασμός

«Καταφέρνω να τα συνδυάζω όλα επειδή τα αγαπάω πολύ και, εκτός από εργασία, τα βλέπω σαν χόμπι. Η ψαλτική, η διαιτησία και η νομική είναι για μένα κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μου και πραγματικά δεν μπορώ να επιλέξω πιο αγαπώ περισσότερο!» αναφέρει ο ίδιος. «Είμαι καθηγητής βυζαντινής μουσικής και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξασκώ την ψαλτική. Κάθε Κυριακή ψέλνω στην εκκλησία του Εσταυρωμένου στον Κολωνό, όπου είμαι διορισμένος πρωτοψάλτης από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Αυτό είναι ακόμη ένα χόμπι μου, ακόμη μια δουλειά. Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που γνωρίζουν ότι ασχολούμαι με τη διαιτησία και κάθε Κυριακή βρίσκουν την ευκαιρία να με ρωτήσουν διάφορα... ποδοσφαιρικά». Η εκκλησία και το γήπεδο είναι δύο εντελώς διαφορετικοί χώροι, καθένας από τους οποίους φιλοξενεί τους δικούς του... πιστούς.

«Από μικρός ήμουν άρρωστος με την μπάλα και για μια περίοδο έπαιξα ως ποδοσφαιριστής, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκα με τη διαιτησία...» δηλώνει ο διαιτητής της ΕΠΣ Αχαΐας, που φέτος φιλοδοξεί να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανέβει Super League. «Το ποδόσφαιρο είναι αρρώστια και δεν μπορεί να κοπεί με τίποτα. Εχω διαιτητεύσει φιλικά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και το όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να παίξω ένα μεγάλο ντέρμπι “αιωνίων”!» Σε ένα παιχνίδι υπάρχουν ο γηπεδούχος, ο φιλοξενούμενος και οι διαιτητές. Για εμένα το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, είναι χαρά και διασκέδαση» λέει. Τα Σάββατα ο Δημήτρης ταξιδεύει από την Πάτρα στην Αθήνα ώστε να είναι παρών στη θεία λειτουργία της Κυριακής, στη συνέχεια φεύγει «σφαίρα» για το γήπεδο, όπου έχει κληθεί να διαιτητεύσει, ενώ το ίδιο βράδυ επιστρέφει στην Πάτρα προκειμένου να ετοιμαστεί για το δικαστικό «ματς» της Δευτέρας.

«Εδώ και πέντε χρόνια εργάζομαι ως δικηγόρος. Εχω το δικό μου γραφείο στην Πάτρα, ενώ πρόσφατα άνοιξα ακόμη ένα στο Κολωνάκι. Η δουλειά μου πάει καλά και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία μου. Το παν είναι να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις» καταλήγει

Ανδρέας Αξιώτης 
 ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Πάτμος

 Οι Μύλοι τῆς Χώρας
φωτο: Χρυσοχόου Ἐλευθέριος

Ο Ναυαγός και η θεία μέριμνα

Ο Ναυαγός και η πρόνοια του Θεού

10547857_720776204655151_4852804716101392928_o

Κάποτε ένας ναυτικός βρέθηκε ναυαγός σ’ ένα ακατοίκητο τροπικό νησί μόνος κι έρημος.
Με πολλούς κόπους, χωρίς εργαλεία, εργαζόμενος μόνο με τα χέρια του, κατάφερε να φτιάξει μια ξύλινη καλύβα για να μπορέσει να προστατευτεί κατά την περίοδο των βροχών.
Πράγματι είχε μόλις τελειώσει την καλύβα όταν άρχισε να βρέχει ασταμάτητα.
Όμως την δεύτερη κιόλας μέρα ένας κεραυνός έκαψε την καλύβα του και την έκανε στάχτη.
Ο ναυαγός, που πρώτα δόξαζε το Θεό για τη σωτηρία του, τώρα αναλύθηκε σε δάκρυα.
«Γιατί Θεέ μου», άρχισε να λέει και να παραπονιέται για την καταστροφή.
Κι ενώ η απελπισία πλημμύριζε την καρδιά του άκουσε από το πέλαγος το σφύριγμα ενός μεγάλου πλοίου.

Σε λίγο μια βάρκα ήταν στην παραλία.
«Πώς με βρήκατε σε τούτη την ερημιά;» τους ρώτησε.
«Είδαμε, του είπαν, το σινιάλο του καπνού απ’ την φωτιά που άναψες»!
Όταν βλέπεις τα όνειρα, τις επιδιώξεις και τα έργα σου κάποιες φορές να γίνονται στάχτη κι αποκαΐδια, μην απελπίζεσαι.
Περίμενε και θα προβάλει ανέλπιστα το υπερωκεάνιο του Θεού.
Γιατί στ’ αλήθεια: «Τοις αγαπωσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν…

ΠΗΓΗ:http://www.diakonima.gr
ΨΑΛΤΟΤΡΑΓΟΥΔΟ ΣΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ
ΨΑΛΛΕΙ Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Μια ιεραποστολικη προσπαθεια του ΙΔ παρεκκλησιου Αγιου Θεραποντος επισκοπου Κυπρου στις Ερυθρες Αττικης (Κριεκουκι) προς δοξαν Θεου.
 

Γονεῖς καί παιδί....

 Πώς νιώθει ένα παιδί όταν οι γονείς του
 μαλώνουν άγρια μπροστά του; 
Το παρακάτω βίντεο πρέπει να το δείτε όλοι.
Αξίζει να αφιερώσετε 12 λεπτά από τον χρόνο σας
 για να την δείτε…το τέλος είναι εντελώς ανατραπτικό!
Πώς νιώθει ένα παιδί όταν οι γονείς του μαλώνουν άγρια μπροστά του;Βρισκόμαστε σε ένα τυπικό αμερικάνικο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Οι γονείς δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά μεταξύ τους και κάποια στιγμή, όταν η κατάσταση ξεφεύγει, έρχονται στα χέρια. Ο πατέρας μεθάει και μάλιστα από τα χέρια του δεν γλιτώνει ούτε το κοριτσάκι της οικογένειας την οποία χτυπάει άγρια. Οι γείτονες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και ειδοποιούν τις κοινωνικές υπηρεσίες και από εκεί ξεκινάει η περιπέτεια της μικρούλας.
 Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι όταν ένα παιδάκι βιώνει αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις, τραυματίζεται σωματικά και ψυχολογικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πρωταγωνίστρια του βίντεο κλείνεται πάρα πολύ στον εαυτό της και δεν εμπιστεύεται κανέναν, ακόμα και τους ανθρώπους που θέλουν το καλό της.
Το κοριτσάκι μεταφέρεται σε έναν ξενώνα για κακοποιημένα παιδιά, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει, ενώ από τη σκέψη της δεν φεύγει ούτε λεπτό ο μικρός της αδερφός που έμεινε πίσω. Τελικά βρίσκεται μια ανάδοχη οικογένεια και πάει να μείνει εκεί.
Οι «νέοι γονείς» την περιβάλλουν με αγάπη και στοργή αλλά η μικρή παραμένει φοβισμένη και αντιδραστική. Η συνέχεια είναι πραγματικά συναρπαστική.  αξίζει να αφιερώσετε 12 λεπτά από τον χρόνο σας για να την δείτε…
http://newpost.gr/post/360919/pws-noiwthei-ena-paidi-otan-oi-goneis-tsakwnontai

Ένας απ’ τους συχνότερους λόγους για τον οποίο οι γονείς νιώθουν τύψεις απέναντι στο παιδί τους, είναι οι τσακωμοί που κάνουν μπροστά του. Γνωρίζουν πόσο άσχημο είναι για το παιδί, παρ’ όλα αυτά πολλές φορές δεν έχουν την δύναμη να βάλουν όρια στον εαυτό τους. Βέβαια, όταν το ζευγάρι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, η αυτοσυγκράτηση είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και ίσως θα πρέπει να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό.
Συναισθήματα του παιδιού και συνέπειες:
  • Νιώθει φόβο και ανασφάλεια. Όταν οι τσακωμοί επαναλαμβάνονται συχνά, το παιδί «χαράζεται» μέσα του και πληγώνεται βαθιά, κουβαλώντας αυτά τα συναισθήματα για μια ζωή.
  • Νιώθει ένοχο. Πολλές φορές σκέφτεται ότι φταίει το ίδιο για τους τσακωμούς. Αισθάνεται ότι οι γονείς τσακώνονται επειδή το ίδιο δεν έκανε τα μαθήματά του έγκαιρα, επειδή ήταν άτακτο ή δεν συμμάζεψε το δωμάτιό του.
  • Αισθάνεται βαθιά στενοχώρια. Όσο ευτυχισμένο νιώθει όταν βλέπει τους γονείς αγαπημένους, άλλο τόσο δυστυχισμένο γίνεται όταν τους βλέπει να φωνάζουν και να γίνονται επιθετικοί μεταξύ τους.
  • Φοβάται ότι οι γονείς θα χωρίσουν και θα μείνει μόνο του.
  • Το εχθρικό περιβάλλον και οι συνεχείς τσακωμοί συμβάλλουν στη μειωμένη αυτοεκτίμηση του παιδιού.
  • Υπάρχει περίπτωση να υιοθετήσει τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς προς τον/την σύντροφό του αργότερα. Όπως και για άλλα θέματα, έτσι κι εδώ, το παιδί μιμείται την συμπεριφορά των γονιών του και αν ζει μέσα σε ένα κλίμα εχθρικό, θα του γίνει βίωμα και μπορεί να υιοθετήσει την ίδια επιθετική συμπεριφορά προς το/τη σύντροφό του στην ενήλικη ζωή του.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται. Δεν υπάρχει περίπτωση δύο διαφορετικοί άνθρωποι να μην έρχονται ποτέ σε αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση, ο θυμός και οι διαφορετικές απόψεις των ανθρώπων είναι μέσα στη ζωή. Υπάρχει όμως και η ώριμη αντιμετώπισή τους. Πρέπει τους τσακωμούς και τις αντιπαραθέσεις μας να τις κρατάμε όσο είναι δυνατόν μακριά απ’ το παιδί. Κι να αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, να φροντίζουμε να κρατάμε ένα επίπεδο ό,τι κι αν συμβαίνει. Δεν τραβάμε το σκοινί και δεν φτάνουμε την αντιπαράθεση στα άκρα. Αποτραβιόμαστε, ηρεμούμε και συνεχίζουμε κάποια άλλη στιγμή τη συζήτηση πιο ήρεμοι. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα βάζουμε πάνω απ’ όλα το παιδί. Μπορεί να χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια να συγκρατήσουμε το θυμό μας, αλλά αξίζει πραγματικά αυτή η προσπάθεια. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε απ’ αυτό. Όσο κι αν αισθανόμαστε θυμωμένοι, αδικημένοι ή προσβεβλημένοι, κάνουμε μια παύση και σταματάμε τον εαυτό μας απ’ το να πει λόγια και να κάνει ίσως πράξεις για τις οποίες μετά από λίγο θα μετανιώσει και θα νιώθει τύψεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον για το παιδί.
Ας μην ξεχνάμε ότι:
  • Η αγάπη που έχουν οι γονείς μεταξύ τους είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους.
  • Η εφηβεία έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε. Τα χρόνια περνάνε κι εμείς σε καμία περίπτωση δε θέλουμε έναν έφηβο δυστυχισμένο, δυσαρεστημένο με τη ζωή του που να θέλει να ξεφύγει απ’ την πραγματικότητα. Οι επιτήδειοι καραδοκούν παντού. Θέλουμε ένα παιδί χαρούμενο, θετικό και θωρακισμένο απέναντι στους κινδύνους.
  • Το παιδί από πολύ μικρή ηλικία αντιλαμβάνεται τα πάντα, ακόμα και την ψυχρότητα ανάμεσα στους γονείς. Επιπλέον, είναι εκεί και βλέπει πώς διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες και τα προβλήματα. Ας του δώσουμε λοιπόν ένα καλό παράδειγμα και πάνω απ’ όλα την ψυχική του ηρεμία.

Η Πικροδάφνη!




Ένας "δολοφόνος" στον κήπο μας...  


                           
                             Γράφτηκε από την Ελένη Λουκά

Είναι φορές που ένα όμορφο περιτύλιγμα μπορεί κάλλιστα να μας ξεγελάσει αναφορικά με το περιεχόμενό του... Να μας παραπλανήσει και να μας οδηγήσει σε λάθος εντυπώσεις ή συμπεράσματα. Αλήθεια, γνωρίζετε ότι πίσω από τα κάλλη της πικροδάφνης (nerium oleander) κρύβεται ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φυτό, αν φαγωθεί, και ότι ακόμα και οι αναθυμιάσεις από κάψιμο του βλαστού της είναι επικίνδυνες;

Αν και η πικροδάφνη μπαίνει άνετα στη λίστα με τα 5 πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο, παρ' όλα αυτά θα τη βρούμε παντού. Από τις άκρες των δρόμων και των εθνικών οδών μέχρι σε αυλές σπιτιών ακόμη και σχολείων. Σε πάρκα αναψυχής, νησίδες δρόμων, πεζοδρόμια και πλατείες. Την έχω δει ακόμη, πολύ κακώς βέβαια, και σε αυλές παιδικών σταθμών.

Ενδημικό φυτό της Μεσογείου και της νoτιοδυτικής Ασίας, πλέον μπορούμε να το βρούμε παντού στον κόσμο, εκτός από τα πολύ ψυχρά κλίματα, σαν καλλωπιστικό φυτό. Το πλούσιο φύλλωμα και η παρατεταμένη εντυπωσιακή ανθοφορία της όλο το καλοκαίρι, έχει κάνει την πικροδάφνη προτιμητέο φυτό στη διαμόρφωση εξωτερικών και κοινόχρηστων χώρων. Το συναντάμαι σαν αειθαλή θάμνο ή και μικρό δέντρο που μπορεί να φτάσει και 4 μέτρα ύψος. Η ανθοφορία της ξεκινά τον Μάιο και τελειώνει το Νοέμβριο. Τα άνθη της είναι μεγάλα και ρόδινα, στις δε βελτιωμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες θα δούμε χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο κ.α.



Παρά τις αυξημένες ανάγκες για ηλιακό φως, η πικροδάφνη είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε τύπο εδάφους. Μοναδικός περιορισμός της είναι η θερμοκρασία κάτω από το 0, αν και αναβλαστάνει εύκολα. Αντέχει στην ξηρασία και στους ισχυρούς αέρηδες. Την αυτοφυή πικροδάφνη θα την βρούμε κοντά σε όχθες ποταμών, σε ρέματα και γενικά σε υγρές τοποθεσίες σε χαμηλά υψόμετρα. Ο καρπός εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο και είναι επιμήκης, δερματώδης και περιέχει παρά πολλά σπέρματα με θυσανοειδή φτερά που τα βοηθούν να μεταφέρονται πιο εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα και σπόρο. Ο γαλακτώδης χυμός που υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού είναι γεμάτος με πολλές τοξικές ουσίες, καρδιακούς γλυκοζίτες, με κυριότερη την ολεανδρίνη (Oleandrin).

Ακόμη και ο καπνός από πικροδάφνη που καίγεται είναι πολύ τοξικός. Έχουν σημειωθεί θανατηφόρες δηλητηριάσεις σε ανθρώπους που έψησαν στην εξοχή, χρησιμοποιώντας βλαστούς πικροδάφνης. Η επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως φαρμακευτικό φυτό από τους αρχαίους χρόνους. Την αναφέρουν οι Πλίνιος, Θεόφραστος και Διοσκουρίδης στα συγγράμματά τους. Τον 19ο αιώνα, απομονώθηκε η δραστική ουσία Oleandrin την οποία και χρησιμοποίησαν για καρδιακές παθήσεις σε ελάχιστη δοσολογία. Τα δραστικά στοιχεία της πικροδάφνης έχουν παρόμοια δράση με τα δραστικά στοιχεία της επίσης δηλητηριώδους διγιτάριας (digitalis). Ένα μόνο φύλλο είναι θανατηφόρο για ένα μικρό παιδί, λίγα φύλλα φτάνουν για έναν ενήλικα και αρκούν 100 γραμμάρια φύλλων να γίνουν θανατηφόρα για ένα άλογο. Αν και την αποφεύγουν ''όπως ο διάολος το λιβάνι'', συχνά παρατηρούνται θανατηφόρα ατυχήματα σε ζώα που κατά λάθος θα την δοκιμάσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μέλισσες. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη έλλειψη άλλης ανθοφορίας για να εξαναγκαστεί μια μέλισσα να τρυγήσει την πικροδάφνη. Έτσι κι αλλιώς, είναι αποστολή αυτοκτονίας αφού ξέρουν ότι οι περισσότερες που θα επισκεφτούν άνθη πικροδάφνης σύντομα θα είναι νεκρές. Το μέλι που θα έχει παραχθεί είναι τοξικό.

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι ένα τέτοιου είδους φυτό, όπως η πικροδάφνη, που μας δίνει τη δυνατότητα ακόμα και το χειμώνα να ομορφαίνει τις διαδρομές μας, τις αυλές μας και τους κοινόχρηστους χώρους μας, θέλει την προσοχή του.

Η ομορφιά, πολλές φορές, μπορεί να αποβεί μοιραία!

ΠΗΓΗ:http://elsito.gr/

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:Παράπονα Ρόδου

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Μαθήματα αγάπης!!!

           Μαθήματα αγάπης από δύο γυναίκες
                στο κέντρο της Ρόδου!

Μαθήματα αγάπης από δύο γυναίκες στο κέντρο της Ρόδου!

Μια ιστορία αλτρουισμού στο νησί μας

Βρίσκομαι στην περιοχή της Ακαδημίας, στο κέντρο της πόλης στο χώρο που κινούμαι και εργάζομαι. Ακριβώς στο τέλος του πεζόδρομου Δημητρίου Θέμελη. Ξαφνικά βλέπω μπροστά μου στο απέναντι πεζοδρόμιο μία νεαρή και όμορφη κοπέλα να αρπάζει από το χέρι έναν μεγαλόσωμο άντρα που έδειχνε να μην νιώθει καλά προσπαθώντας να τον στηρίξει για να μην πέσει κάτω. Ήταν αλλοδαπός τουρίστας, έτσι έδειχνε. Σταμάτησα. Πρόσεξα καλύτερα. Έτρεξα. Είχα πλησιάσει αρκετά όταν είδα καθαρά τον άντρα να βγάζει αφρούς από το στόμα. Πιθανόν κρίση επιληψίας ή κάτι άλλο, πάντως δεν ήταν καλά.
Γνώρισα την νεαρή Ροδίτισσα, έχει κατάστημα κοντά στο γραφείο μου. Την άκουσα να φωνάζει «γρήγορα ένα ασθενοφόρο». Ένας νεαρός κάλεσε το ΕΚΑΒ. Η κοπέλα με μεγάλη προσπάθεια στηρίζει τον άρρωστο άντρα.
Όλα εξελίσσονται σε δευτερόλεπτα. Ήμουν πια πολύ κοντά. Ο μεγαλόσωμος άντρας με μια απότομη κίνηση, αποχωρίζεται από το χέρι της κοπέλας και μην μπορώντας να στηριχτεί στα πόδια του πέφτει με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο που γίνεται κόκκινο από το αίμα του. Αμέσως, στο παραλήρημα της κρίσης που ζούσε άρχισε να χτυπά το κεφάλι και το πρόσωπό του στο τσιμέντο. Σε λίγες στιγμές ήμουν δίπλα του. Τον άρπαξα με δύναμη και τον ανασήκωσα. Κάποιος έφερε νερό και προσπάθησα να κρατήσω ανοιχτό το στόμα του.
Η κοπέλα που τον κρατούσε αρχικά παρέμεινε δίπλα κρατώντας του το χέρι. Τότε μια άλλη κοπέλα, επίσης πολύ όμορφη, δυναμική και αυθόρμητη ήρθε κοντά. Μιλούσε αγγλικά. Πρέπει να ήταν Αμερικανίδα αν κατάλαβα σωστά την προφορά της. Φώναξε στη γλώσσα της ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει και πρέπει άμεσα να διακομιστεί στο νοσοκομείο.
Γύρισα και την κοίταξα. Φορούσε ένα κατάλευκο φόρεμα και με το βλέμμα της εξέτασε γρήγορα το χώρο γύρω της. Εκείνη τη στιγμή η υπέροχη αυτή γυναίκα μετουσιώθηκε μπροστά στα μάτια μας σε φύλακα άγγελο του ανθρώπου που διέτρεχε κίνδυνο ζωής και πάλευε να κρατήσει την αναπνοή του ενεργή.
Έβγαλε το λευκό της φόρεμα, μένοντας με τα εσώρουχα και το χρησιμοποίησε ως καθαρό σεντόνι. Σκούπισε το πρόσωπο του άντρα, αφαίρεσε το αίμα μέσα από το στόμα του και καθάρισε τον τραυματία. Ζήτησε γρήγορα ένα ψαλίδι που έφερε σε λίγο κάποιος από τα διπλανά καταστήματα και έκοψε την μπλούζα του άντρα για να διευκολύνει την αναπνοή του. Του μιλούσε συνέχεια. Όλοι μαζί βρισκόμασταν δίπλα στον άτυχο άντρα.
Κάποια στιγμή ήρθε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Δεν άργησε, αλλά ο χρόνος μας φαινόταν αιωνιότητα. Όταν ακούσαμε την σειρήνα του ασθενοφόρου που πάσχιζε να κινηθεί μέσα στην πυκνή κίνηση πεζών και οχημάτων του καλοκαιρινού κέντρου της Ρόδου, αναθαρρήσαμε.
Σε λίγο οι διασώστες επιβίβασαν τον άνθρωπο στο ασθενοφόρο και του έβαλαν οξυγόνο με συσκευή αναζωογόνησης. Μόνο όταν το ασθενοφόρο έφυγε η γυναίκα αυτή αποχωρίστηκε από τον τραυματία. Πήρε από το πεζοδρόμιο το φόρεμά της που είχε γίνει πια κατακόκκινο, το φόρεσε, κοίταξε το ασθενοφόρο που έφευγε με μια ματιά που περιείχε ευχή και κατευόδιο και κινήθηκε προς τον πεζόδρομο για να φύγει.
Προσπάθησα να κρατήσω την εικόνα της. Είδα να μιλάει με κάποιον γνωστό μου που πιθανόν την γνώριζε. Από αυτόν ίσως μάθουμε τα στοιχεία της. Η μοναδικότητα, η δύναμη και η ωραιότητα ψυχής αυτών των δύο σπουδαίων γυναικών με συγκλόνισε. Φώναξα δυνατά ευχαριστώ!
Ύψωσα το χέρι και φώναξα δυνατά «σας ευχαριστούμε γυναίκες του κόσμου». Κράτησα την εικόνα και το μεγαλείο της στιγμής χαραγμένο μέσα μου και έτσι ακριβώς το μεταφέρω σε αυτές τις λίγες γραμμές.Προτείνω στο Δήμο της Ρόδου και στους Φορείς να αναζητήσουν αυτές τις γυναίκες και να τους δώσουν το «κλειδί» της πόλης μας και από ένα μπουκέτο λουλούδια γιατί σε τέτοιους ανθρώπους μάλλον ταιριάζουν οι τιμές παρά σε διάφορους άλλους που έρχονται και παρέρχονται χωρίς να αγγίξουν την ζωή και την κοινωνία μας.
* Του Ιωάννη Φλεβάρη, δημοτικού συμβούλου
Πηγή : /www.rodiaki.gr/

Πάτμος...


.... Σάψιλα!!!
Ἀπό τό "μπαλκόνι" τῆς Εἰρήνης!

 Πηγή:https://www.facebook.com/kamitsiex?fref=photo

Η τσουκνίδα:

 Η σεμνή τσουκνίδα :
Το φυτό με τις 60 διαφορετικές θεραπείες!!!

tsouknida
 
 Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης οι οποίοι την ανακάλυψαν, την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών.
Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες
 ασθένειες με βάση το φυτό αυτό, ενώ ο Γαληνός την συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό. Με καταγωγή από την Ευρώπη η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο, ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές ουσίες της τσουκνίδας;…
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ.
Επίσης είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα.
Προδίδει στον οργανισμό ασβέστιο.
Περιέχει ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών τα φλαβονοειδή.
Περιέχει φυτικό σίδηρο.
Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις.
Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έναντι της δημιουργίας ελεύθερων ριζών.
Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων στο φυτό αυτό, βοηθά στην απορρόφηση ακόμα περισσότερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα λαχανικά που περιέχουν φυτικό σίδηρο, με αποτέλεσμα να τα τρώμε αλλά να μην απορροφούμε τον σίδηρο τους.
Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά ακόμα περισσότερο στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς.
Η ισταμίνη που περιέχει, προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα από το φυτό αυτό, ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών.
τσουκνίδα
Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας;
Η περιεκτικότητα της τσουκνίδας, των καταπλασμάτων, των αφεψημάτων και των διατροφικών παρασκευασμάτων που μπορούμε να φτιάξουμε από αυτή στις παραπάνω ουσίες, της προσδίδουν θεμελιώδεις για την θεραπευτική ιατρική ιδιότητες :
Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό,
αποχρεμπτικό,
τονωτικό,
αντιφλεγμονώδες,
αναλγητικό,
αιμοστατικό,
αντιδιαβητικό,
και με διουρητικές ιδιότητες.
Πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού σε διαφορετικές κατά περίπτωση χρήσεις. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφεψήματα, για την παρασκευή τσάι, βάμματος ή καταπλασμάτων. Μπορεί όμως και να καταναλωθεί ως χορταρικό σε πολλές συνταγές και παρασκευές στην κουζίνα μας.
Η χρησιμοποίηση της τσουκνίδας παρόλα αυτά μπορεί να μην είναι ιδανική για διάφορες ασθένειες ή παθήσεις και για αυτόν τον λόγο καλό θα είναι να προηγείται η συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, ιδίως αν λαμβάνουμε κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή.
Όπως όλα τα θεραπευτικά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε την υγεία μας, έτσι και με την τσουκνίδα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην κάνουμε υπερβολές στην χρήση και να μην θεωρούμε το οποιοδήποτε βότανο ή φυτό πανάκεια για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την υγεία μας.
ΠΗΓΗ:http://www.pentapostagma.gr/