Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πάτμος

Πάτμος, μιά διαφορετική ... γεύση!
Μπορεῖτε νά τήν ἀπολαύσετε
ἀνοίγοντας τήν παρακάτω ἱστοσελίδα... 



Ἐκδημία Ἱερομονάχου

+ Ἀρχιμανδρίτης Παντελεήμων Καραλῆς
Φωτογραφία: Πάντα θα σε θυμόμαστε σε αυτή την θέση του Μεγάλου Σκευοφυλακίου, που τόσα χρόνια υπηρέτησες. Αιωνία σου η μνήμη και καλό παράδεισο θείε μας.
 Χθές, μετά τό μεσημέρι, ἀπῆλθε ἐκ τῶν επιγείων εἰς τό Ὑπερουράνιο Θυσιαστήριον, ὁ Ἀρχιμανδρίτης Παντελεήμων (κατά κόσμον Δημήτριος) Καραλῆς τοῦ Ἰωάννου και τῆς Θεμελίνας, μέλος τῆς Αδελφότητας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου.
Ὁ Γέροντας Παντελεήμων, γεννήθηκε στήν Πάτμο τό 1926 καί σέ ἡλικία 25 ἐτῶν ἐκάρη Μοναχός. Τό 1947 χειροτονήθηκε Διάκονος καί τό 1952 Πρεσβύτερος. Ἡ ζωή του ἦταν μιά διαρκής μαρτυρία τῆς άγάπης του καί τοῦ σεβασμοῦ του πρός τήν Ἐκκλησία καί ἰδιαίτερα πρός τἠ Μονή του, τήν ὁποία ὑπηρέτησε μέ φόβο Θεοῦ.  Ὑπηρέτησε ἐπίσης μέ ζῆλο καί ἱεραποστολική διάθεση, ὡς Ἐφημέριος στήν Πατμιάδα Ἐκκλησιαστική Σχολή. Ἑκατοντάδες μαθητές γαλουχήθηκαν "παρά τούς πόδας του". Τελοῦσε ἀκούραστος πάντοτε, παρά τήν ἀσθένεια πού τόν ταλαιπώρησε σέ ὅλη του τή ζωή, ὅλες τίς Ἱερές Ἀκολουθίες (Ἑσπερινό, Ἀπόδειπνο, Ὄρθρο), ὥστε νά καταρτίζονται οἱ Ἱεροσπουδαστές, τόσο στήν Ἱεροψαλτική τέχνη, ὅσο καί στό Τυπικό καί στό πρακτικό μέρος τῆς τελέσεως τῆς Θείας Λατρείας. Πρᾶος, καταδεκτικός, ἀόργητος, συνεπής, μαχητής καί δίκαιος, μᾶς ἀφήνει ἀνεκτίμητη  παρακαταθήκη. Ἡ Ἱερά Μονή, μπορεῖ νά στερεῖται ἀπό χθές, ἕνα ἀπό τά μέλη της, ἀλλά σίγουρα ἀπέκτησε ἕναν Μεσίτην, ἕναν σπουδαῖο Πρέσβυ, στά πόδια τοῦ Δημιουργοῦ.
Τά ἐλάχιστα αὐτά, γιά μιά μικρή ἐνημέρωση, τῶν ἀνθρώπων πού γνώρισαν, σεβάστηκαν καί ἀγάπησαν τόν Μακαριστό Γέροντα, τόν ὡραῖο αὐτόν ἄνθρωπο, τόν  ταπεινό καί πραγματικό "Καλό(γ)ερο".
Τήν εὐχή σου καλέ μας καί ἀγαπημένε μας π. Παντελεήμον!!!
"Ο Πάτμιος".

Πάτμος

Οδοιπορικό στην Πάτμο
με τον Κώστα Κρομμύδα      
φωτογραφία 1
Στην Πάτμο ήθελα να ταξιδέψω εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος λοιπόν παραμερίζοντας τις όποιες δυσκολίες (λίγος ελεύθερος χρόνος, δυσκολία στην μετάβαση εκεί, κ.ά.) αποφασίσαμε να την επισκεφτούμε σχετικά νωρίς το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να χαρούμε τις ομορφιές της χωρίς τον πανικό του Αυγούστου. Τελικά όλα αυτά που είχα ακούσει για αυτό το μοναδικό νησί αποδείχτηκαν λίγα και θα χρειαζόμουν πολύ χρόνο και χώρο για να τα απαριθμήσω. Θα προσπαθήσω χωρίς να σας κουράσω να σας μεταδώσω την εμπειρία μου.
φωτογραφία 2
Το ταξίδι ήταν κουραστικό και άβολο. Φύγαμε στις 19.00 και φτάσαμε εκεί στις 03.00! Προφανώς αυτό το δρομολόγιο βολεύει την εταιρία… Το πρωί αν και άυπνοι είπαμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας νωρίς. Η πρώτη πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν το πρωινό του Πάτμος Ακτίς (
http://www.patmosaktis.gr/el/) όπου και μέναμε. Μεγάλη ποικιλία με υπέροχες γεύσεις για όλα τα γούστα. Βασικά ξετρελάθηκα με τις υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες. Τις τέσσερις φορές που φάγαμε πρωινό δοκιμάσαμε πολλά από τα ωραία του σεφ. Από τα καλύτερα πρωινά που έχουμε φάει σε ξενοδοχείο που σε συνδυασμό με το πολύ καλό σέρβις αλλά και τον εξαιρετικό ελληνικό καφέ (ειδικής μηχανής παρακαλώ) μας έκαναν να μην θέλουμε να φύγουμε από τον χώρο, που βρίσκεται λίγα βήματα από την παραλία, στον Γροίκο.
 
φωτογραφία 3
Η θάλασσα όμως μας καλούσε και η πρώτη παραλία που επισκεφτήκαμε ήταν αυτή στο λιβάδι Γερανού. Πολύ ωραία νερά και απίστευτη ησυχία. Απολαύσαμε το μπάνιο μας αφού είχαμε κατασκηνώσει κάτω από ένα μεγάλο αλμυρίκι.
 
φωτογραφία 2
Είχα την εσφαλμένη εντύπωση πως η Πάτμος δεν έχει πολλές παραλίες αλλά έπεσα έξω. Το Άγριο Λιβάδι, η Άσπρη, η Λάμπη, η Ψιλή Άμμος, η Βαγιά, αλλά και πολλές άλλες με έκαναν να αλλάξω γνώμη και να καταλάβω πως το νησί δεν είναι απλά ένας καλός θρησκευτικός προορισμός (αυτό νόμιζα πριν πάω) αλλά και ένα μέρος με πολλές και καλές επιλογές για μπάνιο. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ο αέρας και από πού φυσά για να μπορέσετε να κολυμπήσετε εύκολα.

φωτογραφία 1
Ότι καιρό όμως και να κάνει αποκλείεται να μην βρείτε κάποια παραλία που να μην έχει κύμα. Το πρώτο μας μεσημέρι φάγαμε στο ταβερνάκι του ξενοδοχείου δίπλα στη θάλασσα. Το «pleusis». Κυρίως σαλάτες αλλά ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πολύ καλό. Μεγάλες και χορταστικές μερίδες και οι τιμές πολύ λογικές. Ό,τι έπρεπε για μετά το μπάνιο.
φωτογραφία 2
Το βράδυ φάγαμε στην ταβέρνα «το τρεχαντήρι» και πραγματικά, αν ποτέ πάτε στην Πάτμο, βάλτε τη στα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να φάτε. Οικογενειακή επιχείρηση με πολύ καλή ποιότητα και εξαιρετικές τιμές. Οι μερίδες τεράστιες γι” αυτό αν πάτε, να παραγγείλλετε με σύνεση. Πολύ καλά τα θαλασσινά αλλά και το ψάρι που φάγαμε το Σάββατο στο ίδιο μέρος. Οι τιμές πολύ φθηνές σε σχέση με την ποιότητα. Αν βρεθείτε Αύγουστο οπλιστείτε με υπομονή γιατί η ουρά για τραπέζι είναι πολύ μεγάλη. Όλη η οικογένεια αλλά και όσοι δουλεύουν εξαιρετικοί. Παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και της σίτισης. Την Παρασκευή το βράδυ φάγαμε στο «Τζιβαέρι», επίσης πολύ καλό με εξαιρετική θέα στο λιμάνι. Τα αχνιστά μύδια από τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε. Το σέρβις εντυπωσιακά ευγενικό και καλό. Θα ξανά πηγαίναμε με χαρά.
φωτογραφία 1
Το Σάββατο αφιερώσαμε όλο το πρωινό μας για να επισκεφτούμε το μοναστήρι στη χώρα αλλά και την σπηλιά του Ιωάννη του Θεολόγου. Κάτι που σας προτείνω να κάνετε και εσείς αν πάτε στο νησί. Η ενέργεια αλλά και η ομορφιά των χώρων θα σας ανταμείψουν με τον καλύτερο τρόπο. Νομίζω όμως πως, από τις πιο όμορφες εμπειρίες στο ταξίδι ήταν η επίσκεψή μας στην βιβλιοθήκη της μονής (
http://www.patmosworkshop.com/library/gr/), όπου ο μοναδικός πλούτος βιβλίων που διαφυλάχθηκε μέσα από μια αδιάκοπη πορεία 900 χρόνων ανάγει την Μονή σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία ανά τον κόσμο. Η ιδιαιτερότητα της Βιβλιοθήκης της οφείλεται ακριβώς σε αυτό το γεγονός, στον συνεχή εμπλουτισμό και την επαύξηση του βιβλιακού καθώς και την διαφύλαξη του σπουδαιότατου αρχείου εγγράφων. Τον δε αρχικό πυρήνα της αποτέλεσαν τα βιβλία και τα έγγραφα του ιδρυτή της Μονής Οσίου Χριστοδούλου (1088).
φωτογραφία 3
Απετέλεσε δε φάρο πνευματικής ακτινοβολίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και όλου του χριστιανικού κόσμου, από τους βυζαντινούς χρόνους έως και τις μέρες μας.
Αν και η βιβλιοθήκη δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό είχαμε την τύχη να μας επιτραπεί η είσοδος και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για αυτό.

φωτογραφία 1
Τα απογεύματα, μόλις έπεφτε ο ήλιος, τα περνάγαμε στο καφέ «στοά» στη χώρα. Στη προστατευμένη πλατεία από τον αέρα πίναμε τα πολύ ωραία κοκτέιλ του μαγαζιού. Τον Αύγουστο εκεί θα γίνεται μεγάλο πάρτι αφού μαζί με τους άλλους πελάτες από τα γύρω μαγαζιά όλοι θα γίνονται μια παρέα στην υπέροχη πλατεία.
φωτογραφία 2
Όποιον και αν συναντήσαμε στο νησί μας αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευγένεια. Ακόμη και στο μοναδικό βιβλιοπωλείο του νησιού με το επίσης μοναδικό όνομα «ξερόλας» τύχαμε εξαιρετικής υποδοχής με αφορμή την έκδοση του νέου μου βιβλίου. Την Κυριακή το απόγευμα απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα από τον προφήτη Ηλία στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Μην το χάσετε!
φωτογραφία 3
Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο και είπαμε να δειπνήσουμε λίγη ώρα πριν την επιστροφή μας, στο φημισμένο Apocalypsis Restaurant του Πάτμος Ακτίς το οποίο έχει δεχθεί την διάκριση «Gourmet εστιατόριο Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας» από την Κουζίνα του Αιγαίου, καθώς και το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από την Επιτροπή Χρυσών Σκούφων του περιοδικού Αθηνοράμα το 2014. Δεν θέλω να πω πολλά για αυτό το γευστικό ταξίδι παρά μόνο να σας προτείνω αν ποτέ βρεθείτε στο νησί να ζήσετε και εσείς αυτή την εμπειρία που ζήσαμε εμείς. Δεν θέλαμε να φύγουμε και τα υπέροχα γλυκά του σεφ Δημήτρη Παμπόρη, (σεφ με παρόν και μέλλον) μας κράτησαν εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Γενικότερα αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το Πάτμος Ακτίς είναι από τα καλύτερα μέρη που έχουμε επισκεφτεί. Οργανωμένο με πολύ καλές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και το λάστιχο που έπαθα το Σάββατο το μεσημέρι ήταν υπόθεση λίγης ώρας για το προσωπικό για να παραλάβει το αυτοκίνητό μου και να το επιστρέψει έτοιμο. Έχω να πω ένα μεγάλο μπράβο στη διεύθυνση αλλά και στους ιδιοκτήτες. Τέτοιες επιχειρήσεις χρειάζεται η χώρα μας.

φωτογραφία 4
Μπαίνοντας λίγη ώρα αργότερα στο καράβι καταλάβαμε πως ένα ήταν σίγουρο. Η πρώτη μας επίσκεψη στην Πάτμο δεν θα ήταν και η τελευταία. Είναι κρίμα που το κράτος όλα αυτά τα υπέροχα μέρη τα κρατά απομονωμένα και με πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση. Ας ελπίσουμε πως κάποτε το συμφέρον των πολλών, θα επικρατήσει σε αυτό, των λίγων, που κανονίζουν ένα μεγάλο μέρος της τύχης των νησιών μας…
φωτογραφία 1
 
φωτογραφία 2
 
φωτογραφία 3
φωτογραφία 4
Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε
http://www.patmos.gr/index.php/el/
http://www.patmosaktis.gr/el/
http://www.patmosworkshop.com/library/gr/
 
 
krommydas-photo111
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣwww.kostaskrommydas.gr
 ΠΗΓΗ:http://www.infokids.gr/

Οι Γονεῖς

Μερικά Χαρακτηριστικά του Καλού Γονιού
Μπορεί να μην είναι εύκολο να δώσει κανείς τον ορισμό του «καλού» γονιού, είναι όμως δυνατόν να γίνει ένας από αυτούς, προσπαθώντας να μάθει κάτι από όλους όσους θαυμάζει.

Όχι, δεν υπάρχει συνταγή. Επειδή, όμως, η προσπάθεια είναι κάτι που όλοι διδάσκουμε στα παιδιά μας, ας δούμε 12 πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Η συγγραφέας και μαμά Lisa Endlich κατέγραψε σε μια λίστα όλα όσα -σύμφωνα με την εμπειρία της- είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τους «καλούς» γονείς. Γιατί, όπως λέει και η ίδια, μπορεί να μην είναι εύκολο να δώσει κανείς τον ορισμό του «καλού» γονιού, είναι όμως δυνατόν να γίνει ένας από αυτούς, προσπαθώντας να μάθει κάτι από όλους όσους θαυμάζει.

Οι καλοί γονείς που γνωρίζω:
 
1. Συνειδητοποιούν ότι η σχέση τους δεν αφορά μόνο αυτούς τους δύο, αλλά περισσότερο επιδρά ως πρότυπο στα παιδιά τους για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Επομένως, ο θυμός, η αφοσίωση, η εχθρότητα ή η ευγένεια που δείχνουν μεταξύ τους -και οποιαδήποτε συμπεριφορά τους- κληροδοτείται στην επόμενη γενιά.
2. Ξέρουν ότι ο δικός τους «κόσμος» επηρεάζει τα παιδιά τους και τα εμπλέκει σε μεγάλο βαθμό. Επομένως, όποια συναισθηματική κατάσταση κι αν αντιμετωπίζουν, το ίδιο θα συμβαίνει και σε εκείνα, έστω και ασυνείδητα.
3. Ασχολούνται σε βάθος με τα πάθη των παιδιών τους, δείχνοντάς τους τόσο τη φροντίδα τους όσο και το σεβασμό τους, και αναζητούν τρόπους να «δεθούν» μαζί τους. Έτσι εκφράζουν στο παιδί τους ότι θαυμάζουν τα ενδιαφέροντά του και τις επιλογές του.
4. Έχουν μια υγιή σχέση με το χρήμα, το φαγητό και το αλκοόλ. Όλες αυτές οι «συναναστροφές» μαθαίνονται στο σπίτι, αφού αργότερα στη ζωή είναι δύσκολο και επώδυνο να τις κοντρολάρει κανείς. Προσπαθούν, λοιπόν, να «ξεκινήσουν» με τα παιδιά τους από τη σωστή βάση.
5. Διατηρούν όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με τα δικά τους αδέρφια, γνωρίζοντας ότι η σχέση μεταξύ των παιδιών τους θα είναι μία από τις πιο σημαντικές και μακροχρόνιες σχέσεις στη ζωή τους.
6. Είναι πρόθυμοι να μοιράζονται με τα παιδιά τους τις αδυναμίες  τους ή ακόμα και την ανεπάρκειά τους σε ο,τιδήποτε. Προτιμούν να τους λένε την αλήθεια και δεν θα θυσίαζαν ποτέ την αξιοπιστία τους στο βωμό του εγωισμού.
7. Δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό σε όλα τους τα παιδιά, από το πρώτο τους δοντάκι μέχρι την επιτυχία εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματικά αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες γονεϊκές προκλήσεις!
8. Μαθαίνουν στα παιδιά τους να ξεπερνούν τις δυνατότητές τους, ακόμη κι αν αυτό τα θυμώνει κάποιες φορές. Έτσι, ζητώντας τους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, είτε στα μαθήματα είτε στα αθλήματα είτε οπουδήποτε αλλού, καταλαβαίνουν από πολύ νωρίς στη ζωή τους την έννοια της προσπάθειας και της συγκέντρωσης σε ένα στόχο.
9. Σκέφτονται ότι κάθε φορά που το παιδί τους τους λέει κλαίγοντας ότι τους μισεί, ίσως να είναι ένας καλός λόγος να αναθεωρήσουν κάποια συμπεριφορά τους. Και, βέβαια, τέτοιες καταστάσεις δεν αποτελούν ευκαιρία για να «παραχαϊδέψουν» τα παιδιά τους ή να κάνουν πίσω, όσο δύσκολο κι αν είναι.
10. Αντιλαμβάνονται ότι το στρες είναι κάτι μεταδοτικό και ότι τα παιδιά τους συχνά μιμούνται συμπεριφορές των φίλων τους αλλά κυρίως των γονιών τους. Έτσι, δεν χάνουν την ψυχραιμία τους όταν τα παιδιά τους είναι ανήσυχα, ούτε τους πιάνει πανικός. Απλώς κοιτούν τον εαυτό τους βαθύτερα!
11. Προσαρμόζονται στο κάθε τους παιδί προσπαθώντας να μη διαχωρίζουν το ένα από το άλλο. Ξέρουν καλά ότι τα παιδιά τους είναι διαφορετικές προσωπικότητες και ότι δεν γίνεται να θέτουν τους ίδιους κανόνες αβίαστα και με τα μάτια κλειστά.
12. Δεν ξεχνούν ποτέ ποιος είναι ο ενήλικος και ποιος το παιδί, αλλά ούτε και ποιος έχει την ευθύνη, ακόμα κι όταν καταφέρνει το παιδί να υψώσει τα τείχη του και να τους αντιταχθεί έχοντας δίκιο. Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα παιδιά μας ζουν υπό την προστασία μας και το να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε την κρίση τους με τη δική μας δεν μας κάνει καλούς γονείς!
 

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ο φόβος

Τα σημάδια που δείχνουν 

ότι το παιδί σας σάς φοβάται

Αυτό που επιθυμούν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους είναι η ασφάλεια και η ευημερία τους.
Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να το δείχνουν με λίγο πιο αυστηρό τρόπο από το συνηθισμένο, σε μία προσπάθεια να τους επιβληθούν.

Ακριβώς σε εκείνο το σημείο είναι που τα παιδιά αρχίζουν να φοβούνται τους γονείς και να θυμώνουν μαζί τους. Είναι η στιγμή που η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο των γονέων έχει διαταραχθεί.
Η κατανόηση και η συζήτηση σε ήρεμους τόνους είναι ο ιδανικός τρόπος προσέγγισης των παιδιών σε ανάλογες περιπτώσεις, όμως ποια είναι τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι τα παιδιά σας φοβούνται;
  • Το παιδί σας μπορεί να μαζεύεται όταν σας ακούει να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας.
Εάν κάθε φορά που θυμώνετε είτε μαζί του είτε για κάποιο άλλο λόγο, έχετε την τάση να μιλάτε δυνατά και να κάνετε έντονες κινήσεις με τα χέρια σας, αυτό ίσως θα μπορούσε να του προκαλέσει φόβο.
  • Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να προσεγγίσουν τους γονείς τους όταν έχουν ένα πρόβλημα ή θέλουν να θέσουν ένα συγκεκριμένο ερώτημα σε εκείνους.
Εάν τα παιδιά σας εμπιστεύονται σπάνια και ζητούν βοήθεια από οποιονδήποτε άλλον ενήλικα μέσα στην οικογένεια, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη μεταξύ σας σχέση εμπιστοσύνης.
  • Το παιδί σας δυσκολεύεται να δείξει σημάδια αγάπης, όπως οι αγκαλιές και τα φιλιά.
Ο φόβος του προς εσάς το κρατάει σε απόσταση, παρά το γεγονός ότι είναι ανοιχτό και στοργικό προς τους άλλους. Αν τα παιδιά δείχνουν απροθυμία να σας πλησιάσουν ύστερα από έναν καβγά, θα πρέπει να μάθετε το γιατί.
  • Όταν ένα παιδί βλέπει τους γονείς του αναστατωμένους σε συχνή βάση, είναι φυσικό να αρχίσει να αναρωτιέται -ειδικά αν είναι σε μικρή ηλικία- εάν πρόκειται για μια φυσική κατάσταση.
Έτσι, όταν τα παιδιά σας ρωτούν σε τακτική βάση εάν είστε θυμωμένοι ή αναστατωμένοι με κάτι, τότε θα πρέπει να κάνετε μία «συζήτηση» με τον εαυτό σας και να αναρωτηθείτε γιατί.
  • Τα παιδιά συνηθίζουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη ζωγραφική.
Εάν το παιδί φοβάται τους γονείς του, είναι πολύ συχνό να το δείχνει με ζωγραφιές που εκφράζουν το φόβο μέσα στο οικιακό περιβάλλον. Θα καταλάβετε εάν το παιδί σας φοβάται, όταν παρατηρήσετε ότι σας απεικονίζει με θυμωμένο βλέμμα, με τα χέρια ψηλά ή χρησιμοποιώντας σκούρα χρώματα στα σχέδια του.
ΠΗΓΗ:infokids

Η Μάνα!!!

Η ...«άσχημη» μάνα

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το αλάτι της θάλασσας!

 Δείτε πώς το αλάτι της θάλασσας κάνει καλό στην επιδερμίδα σας

580772cbb861a81180cee2e767f61510_L (1)
Πολλοί άνθρωποι μόλις βγουν από τη θάλασσα, τρέχουν να κάνουν ντους και να βγάλουν από πάνω το θαλασσινό νερό και το αλάτι. Γνωρίζατε όμως ότι το αλάτι της θάλασσας κάνει καλό στην επιδερμίδα;
Δείτε μερικούς λόγους που, ίσως, σας πείσουν την επόμενη φορά να αφήσετε λίγο παραπάνω επάνω σας το αλάτι της θάλασσας:
Το θαλασσινό αλάτι θεωρείται ένα φυσικό καθαριστικό του αίματος. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες και μαγνήσιο που συνεισφέρει στην δράση των αντιοξειδωτικών. Ως εκ τούτου, το αλάτι της θάλασσας είναι σε θέση να αποτοξινώσει τα κύτταρα του δέρματός σας σωστά και να απορροφήσει όλη η βρωμιά, τη σκόνη και τα τοξικά υλικά από αυτά.
Καθώς απωθεί όλες τις τοξίνες από το σώμα σας, το θαλασσινό αλάτι κάνει το δέρμα σας πιο απαλό και υγιές. Έχει παρατηρηθεί ότι τα τακτικά μπάνια στην θάλασσα μπορούν να ενισχύσουν τον τόνο του δέρματος σε μεγάλο βαθμό. Το μαγνήσιο στο αλάτι μπορεί να εμποδίσει την κατακράτηση υγρών από το δέρμα σας κρατώντας το απαλό, σφριγηλό και νεανικό.
Επίσης, το θαλασσινό αλάτι είναι πλούσιο σε ζωτικής σημασίας βιταμίνες και ανόργανα μέταλλα, τα οποία απαιτούνται για την σωστή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να βελτιώσουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, διατηρούν τους ιστούς ενυδατωμένους, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και να αυξάνει την αντοχή των κυτταρικών μεμβρανών.
Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το αλάτι της θάλασσας μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων του δέρματος. Εάν έχετε ακμή στην επιδερμίδα σας, τότε το θαλασσινό αλάτι είναι ό,τι καλύτερο για εσάς. Διατηρεί το δέρμα σας καθαρό, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων στο δέρμα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το αλάτι της θάλασσας ως φυσικό απολεπιστικό. Η υφή του αλατιού βοηθά στην απομάκρυνση της εξωτερικού στρώματος νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας.
Πηγή: onmed.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr

ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ ....



 ..... ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΖΙΖΑΝΙΟ 
ΤΟΥ ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ
γλιστρίδα-το-αγαπημένο-ζιζάνιο-του-μαχάτμα-γκάντι
Στην Ινδία  είναι δώρο  θεού στον κόσμο
Ο Μαχάτμα Γκάντι, για να περιγράψει  την αντράκλα ως το αγαπημένο του φαγητό, σε ένα άρθρο του στο περιοδικό  Harijan, έγραψε «Είναι αναρίθμητες  οι θρεπτικές ιδιότητες των φύλλων του φυτού αυτού,  που βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα στα άγρια χόρτα που φυτρώνουν  ​​στην Ινδία.”  Είχε ανακαλύψει το φυτό αυτό, ενώ ζούσε στην Wardha και ακολουθώντας μια διατροφή με άψητα-ωμά τρόφιμα. Έτσι ενθουσιάστηκε όταν ένας κάτοικος του χωριού “του έφερε ένα φυτό που μεγάλωνε ανάμεσα στα άγρια ​​χόρτα. Το δοκίμασα και έμεινα άφωνος λέει. “Σύντομα έγινε το καθημερινό συνοδευτικό της διατροφής του.
Η γλιστρίδα το θαυματουργό φυτό, ή αλλιώς αντράκλα (Portulaca oleracea), είναι ένα κοινό αγριόχορτο σε πολλούς τόπους της χώρας μας με μεγάλη ιστορία και πολλές χρήσεις.“οι παραδοσιακές κοινωνίες την χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οιφλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός”.
Π.χ. ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμοτον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπείαπονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό
. Η γλιστρίδα είναι ιδανική ως τονωτικό, σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια την δίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Επίσης, κοπανισμένη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων. Είναι ρεπτικό λαχανικό, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, βιταμίνες Β (λιγότερο), καροτενοειδήασβέστιομαγνήσιοκάλιοσίδηρογλουταθειόνη κ.ά. Επίσης είναι το λαχανικό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωφέλημα ω3 λιπαρά οξέα.
Τα αλκαλοειδή χρώματα που χρησιμοποιεί, η β-κυανίνη για το κοκκινωπό και η β-ξανθίνη για το κίτρινο έχουν αντιοξειδωτική δράση. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία και είναι αποτελεσματική κατά του λειχήνα του στόματος Αρνητικό της γλιστρίδας το γεγονός ότι είχε αντί-αφροδισιακή δράση. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε και ως κατευναστικό της ερωτικής διάθεσης (και όπως έλεγε, “ένα γιατρικό για την αποφυγή της μοιχείας”).
100 γρ γλιστρίδας μόνο 16 θερμίδες και περιέχουν 400 χιλιοστογραμμάρια Ω3 φυτικού λιπαρού οξέος που συναντάται στο φυτικό βασίλειο και ονομάζεται άλφα-λινολεϊνικό ή LΝΑ – διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Μια μερίδα γλιστρίδες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη – ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ως γνωστό η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις. Τώρα που ξεκινάει το καλοκαίρι και τη βρίσκουμε άφθονη παντού, μπορείτε να τη συνδυάσετε τέλεια στη χωριάτικη σαλάτα με ντάκο και φρέσκια μυζήθρα, όπως ακριβώς τη σερβίρουν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη Γαύδο. Καλή όρεξη!
Σχετικά με την γλιστρίδα το θαυματουργό φυτό
  • Βιταμίνες και υγεία
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο αλλά και σύμφωνα με τους κανόνες που συνιστούν οι επιστημονικές μελέτες (ημερήσια δόση).
Ας δούμε τις πιο σημαντικές βιταμίνες επιγραμματικά :
    • Βιταμίνη Α: Τα ψάρια και το μουρουνέλαιο αποτελούν μεγάλες πηγές. Βοηθάει την όραση και κάνει καλό στο δέρμα.
    • Βιταμίνη Β: Αναπλάθει την επιδερμίδα, τα νύχια και βοηθάει στην μείωση του στρες.
    • Βιταμίνη C: Η πιο γνωστή από τις βιταμίνες, η βιταμίνη c ,Βοηθάει και προστατεύει τον οργανισμό από ιώσεις και γρίπη.
    • Βιταμίνη D: Ευεργετική για τα κόκαλα, χρησιμοποιείτε κατά κόρον για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
    • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη αυτή είναι της γονιμότητας και της ομορφιάς.
    • Βιταμίνη F: Η βιταμίνη αυτή είναι τα γνωστά σε όλους ακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.
    • Βιταμίνη Κ: Είναι σημαντική για τα οστά και για τις αιμορραγικές καταστάσεις, βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
    • Βιταμίνη P: Ενισχύει τη δράση της βιταμίνης C και έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.pentapostagma.gr