Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Οδήγηση!



Πως να οδηγήσετε με ασφάλεια στην ομίχλη
Πώς έγινα Ορθόδοξος

Η ομίχλη είναι ένα καιρικό φαινόμενο, που μπορεί να το συναντήσουμε παντού και σε όλες τις εποχές του χρόνου, γι αυτό οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι....
Όσοι ταξιδεύουν σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, ή νωρίς το πρωί και το απόγευμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με ομίχλη και χαμηλή ορατότητα. Οπότε καλό θα ήταν όλοι μας να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς.
1. Υαλοκαθαριστήρες
Τα μικροσωματίδια της υγρασίας στον αέρα που συνθέτουν την ομίχλη, "κάθονται" στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Γι' αυτό πρέπει οι υαλοκαθαριστήρες να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, ενώ και το υγρό από τα πιτσιλιστήρια να είναι επαρκές και τα πιτσιλιστήρια "ελεύθερα" από άλατα ή βρωμιές ώστε το υγρό να φτάνει σε όλο το μπροστινό τζάμι.
2. Φώτα
Στην κίνηση στην ομίχλη είναι αναγκαίο να έχουμε αναμμένους τους προβολείς αλλά ΟΧΙ στην μεγάλη σκάλα. Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ανάψουμε ΚΑΙ τους προβολείς ομίχλης τόσο εμπρός, όσο και πίσω, εάν φυσικά διαθέτει το αυτοκίνητό μας. Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν. Είναι όμως σημαντικό να σβήσουμε τα φώτα πορείας και να διατηρήσουμε μόνο τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα), καθώς τα μεγάλα φώτα αντανακλούν στην ομίχλη, παρεμποδίζοντας την όρασή μας.
3. Ποτέ μην οδηγείτε στα δεξιά!
Αποφύγετε τη δεξιά μεριά του δρόμου. Πολλοί οδηγοί φοβούνται και ακινητοποιούν το όχημά τους όταν βρίσκονται σε ομίχλη. Αν κρίνουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε, οφείλουμε να αποφύγουμε τη δεξιά μεριά του δρόμου, ειδικά αν βρισκόμαστε στην εθνική οδό. Είναι πιθανό να υπάρχουν άλλα οχήματα εκεί σταθμευμένα και ενδέχεται να μην τα αντιληφθούμε εγκαίρως.
4. Γιλέκο, τρίγωνο και αλάρμ
Τώρα αν χρειαστεί να ακινητοποιήσετε το όχημά σας εν μέσω ομίχλης, είναι προφανές πως σταματάτε στα δεξιά με αλάρμ. Αν έχετε χώρο και την ευχέρεια για μανούβρες, καλό θα ήταν να παρκάρετε το όχημά σας όσο πιο έξω από το οδόστρωμα, ή την λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) μπορείτε. Έτσι ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να πέσει πάνω σας κάποιος άλλος οδηγός που κινείται στα δεξιά του δρόμου και δεν σας αντιληφθεί εγκαίρως λόγω περιορισμένης ορατότητας. Παράλληλα αφήνετε ελεύθερη τη ΛΕΑ για όσους ενδεχομένως τη χρειαστούν στη συνέχεια. Αν τώρα χρειαστεί να βγείτε από το αυτοκίνητό σας απαραιτήτως φορέστε το φωσφορίζον γιλέκο που πρέπει να έχετε συνεχώς μαζί σας στο χώρο αποσκευών. Ανάψτε τα αλάρμ του αυτοκινήτου, τοποθετήστε το τρίγωνο στο δρόμο σε αρκετή απόσταση και απομακρυνθείτε από το όχημα. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος άλλος οδηγός πέσει επάνω στο δικό σας όχημα, δε θα τραυματιστείτε, ενώ αν χρειαστεί να κινηθείτε πεζός, θα φαίνεστε χάρη στο γιλέκο.

ΠΗΓΗ:
Παράπονα Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου