Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

«Έλληνες της θάλασσας»



Η «Φιλοξενία» ελλήνων θαλασσόλυκων
Το νέο ντοκιμαντέρ «Έλληνες της θάλασσας», που κάνει πρεμιέρα στο SBS ONE, αφηγείται την ιστορία ελλήνων ναυτικών και την αγάπη τους για τη θάλασσα. Για τον οικοδεσπότη, Νίκο Ανδρόνικο, η οδύσσεια των ελληνικών νησιών ακολουθούσε μια ζωή τα ίχνη της οικογένειάς του.
MAJA JOVIC
Για 30 περίπου χρόνια, ο Phil Kiely και ο Peter Pentz ήταν ερωτευμένοι με την Ελλάδα και τις θάλασσές της. Από το πρώτο ταξίδι του Phil στην Ελλάδα, ως απόφοιτος πανεπιστημίου το 1976, μέχρι και πριν από δυόμισυ περίπου χρόνια, σκεφτόταν τη δημιουργία μιας ταινίας που θα είχε ως θέμα την ασυνήθιστη ερωτική σχέση που έχουν οι έλληνες με τη θάλασσα.
Από την άλλη πλευρά, ο Peter Pentz – Νοτιοαφρικανός κάτοικος του Σίδνεϊ και ναύτης, πέρασε τα τελευταία επτά καλοκαίρια πλέοντας στις ελληνικές θάλασσες, ενώ αγάπησε τους κατοίκους της περιοχής, τις ναυτικές τους  δεξιότητες και την συνεχή εφευρετικότητά τους.
Οι Kiely και Pentz είναι τώρα παραγωγοί της νέας σειράς των τριών επεισοδίων «Έλληνες της θάλασσας», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο SBS ONE, το Σάββατο 19 Ιουλίου. Για τον δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Tom Nicol, χρειάστηκε μόνο ένα ταξίδι στην Ελλάδα με το σκάφος με τους Kiely και Pentz, για να διαπιστώσει τη στενή σφιχτή σύνδεση του ελληνικού λαού με τη θάλασσα.
Από το Λιμενικό Σώμα μέχρι τους τοπικούς ψαράδες και τους καπετάνιους του ελληνικού ναυτικού, ο Peter το περιγράφει ως μια «ερωτική σχέση» με τη θάλασσα, μια σχέση που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, προσφέροντας ασφάλεια και - τώρα περισσότερο από ποτέ - ευημερία στον ελληνικό λαό.
"Σε μια εποχή που η χώρα αγωνίζεται πραγματικά, ένα από τα πράγματα για τα οποία ο ελληνικός λαός μπορεί πράγματι να είναι υπερήφανος - είναι για το γεγονός ότι ένα μικρό έθνος είναι το νούμερο ένα στη ναυτιλία στον κόσμο. Είναι απλώς αξιοσημείωτο" αναφέρει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της σειράς, Tom Nicol.
"Και για τους δύο, το όνειρό τους ήταν να δημιουργήσουν μια ταινία για αυτή τη σύνδεση με τη θάλασσα. Σκέφτηκα ότι θα γίνει μεγάλη τηλεοπτική σειρά. Υπήρχε πολύ υλικό μόνο για μια ταινία."
Για τον οικοδεσπότη, τον Ελληνοαυστραλό σκηνοθέτη, ηθοποιό και μουσικό Νίκο Ανδρόνικο, αυτό το ταξίδι ήταν επίσης μια βαθιά προσωπική ανάγκη: πριν από έναν αιώνα, ο προ-προπάππος του Νίκου ήταν ψαράς στα Κύθηρα.
Τα τρία μέρη της σειράς αναφέρονται
  στα πλοία, τα νησιά και τη θάλασσα - αλλά κυρίως στους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτά τα νησιά, τα πλοία και το Αιγαίο – όπως το θέτει ο Tom Nicol.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε περισσότερα από εικοσιτέσσερα ελληνικά νησιά, το πλήρωμα συναντά τους πιο αναγνωρισμένους ναυτικούς και θαλασσόλυκους - από πλούσιους πλοιοκτήτες, ψαράδες του χωριού, από αξιωματικούς, μέχρι τους σφουγγαράδες, από τους παραδοσιακούςς κατασκευαστές σκαφών, μέχρι έμπειρους καπετάνιους, οι οποίοι - όπως και αμέτρητοι άλλοι Έλληνες - λένε ότι γεννήθηκαν «με αλμυρό αίμα».
"Αυτή είναι περίπου η ιστορία μας. Οι θαλασσόλυκοι. Αν μιλούσατε σε πλήθος Αυστραλών και ρωτούσατε τι νιώθουν για τη θάλασσα, θα νόμιζαν ότι είστε τρελοί. Όμως, στην Ελλάδα, με κάθε πρόσωπο που μιλήσαμε μας είπε ότι η θάλασσα ήταν μέρος της ζωής τους, μίλησαν για το σεβασμό που της δείχνουν και τι σήμαινε για τη ζωή τους " λέει ο Τομ.
Για τους Έλληνες, η θάλασσα εξασφάλιζε τα προς το ζην, την ασφάλεια, ακόμα και την πνευματικότητα. Όταν ο Νίκος Ανδρόνικος ταξιδεύει σε ένα «εντυπωσιακό μοναστήρι της Αμοργού, μοναδικό δείγμα Βυζαντινής τέχνης μιλάει για έναν από τους σημαντικότερους ιερείς της εκκλησίας – που είναι και ο ίδιος ναυτικός – κάνοντας λόγο για μια πνευματικότητα που υπάρχει μεταξύ όλων των Ελλήνων ναυτικών.
"Συζητάμε με ένα ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που μας μεταφέρει σε ένα πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας στην Αμοργό. Εξηγεί την ειδική σύνδεση που έχουν οι ναυτικοί με τον Θεό με μία μόνο λέξη, το φόβο. Η θάλασσα είναι ένα επικίνδυνο μέρος εκεί έξω."
Καθώς ο Νίκος γνωρίζει τον κάθε χαρακτήρα, βιώνει από πρώτο χέρι τους αγώνες που αντιμετωπίζουν σήμερα, καθώς η χώρα υπομένει μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις των τελευταίων γενεών.
Οι Έλληνες της θάλασσας είναι κάτι παραπάνω από ένα μάθημα ιστορίας. Σχετίζονται το μέλλον και - παραδόξως - δεν επικεντρώνονται στην κρίση.
«Όταν για πρώτη φορά άρχισα να εμπλέκομαι, σκέφτηκα, ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομμάτι του προβλήματος, και ο καθένας που θα δει τη σειρά μας - δυστυχώς - το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα και ότι οι άνθρωποι υποφέρουν. "Αλλά στη σειρά πλαισιώνουμε την κρίση ως μια στιγμή σε μια χώρα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και συναρπαστικές ιστορίες θριάμβου, έτσι ώστε να μην επικεντρωθεί στην κρίση αποκλειστικά. Υποθέτω ότι ένα από τα κίνητρά μας ήταν ότι έχουμε πάει στην Ελλάδα, έχουμε δει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια αξιόλογη χώρα, ένα πολύ ζεστό μέρος για να επισκεφθείτε, της οποίας οι κάτοικοι θα σας υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες.»
ΠΗΓΗ:neoskosmos
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.artionrate.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου