Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς



altΤι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και ποιος ο μηχανισμός πρόκλησής της; 
Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, όπως το περιγράφει ο ίδιος ο όρος, είναι η οφθαλμολογική κατάσταση, κατά την οποία, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποκολλάται από τους ιστούς που ευρίσκονται κάτω απ’ αυτόν.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, είναι το αποτέλεσμα κάποιας ρωγμής ή οπής (ρηγματογενής αποκόλληση).
Από τη ρωγμή αυτή, διεισδύει το υαλοειδές υγρό(το υγρό το οποίο καταλαμβάνει τον εσωτερικό χώρο του οφθαλμού).Τα ρήγματα αυτά στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να προέλθουν και από την μείωση της πίεσης που εξασκεί το υδατοειδές υγρό επί του αμφιβληστροειδούς. Καθώς μειώνεται αυτή η πίεση, το υδατοειδές υγρό μπορεί να εξάσκηση έλξη επί του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία ρωγμών επί του αμφιβληστροειδούς. Καμιά φορά, εάν στην ρωγμή περιλαμβάνονται και αγγεία, αυτές οι ρωγμές επί του αμφιβληστροειδούς μπορεί συνοδεύονται και από μικροαιμορραγίες.
Μόλις εμφανισθεί η ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, τότε μπορεί να διεισδύσει υαλοειδές υγρό, το οποίο θα συσσωρευτεί κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτή η συσσώρευση του υαλοειδούς υγρού, είναι η αιτία της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.
Μια αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, σχεδόν πάντοτε, προσβάλλει σχεδόν πάντοτε το ένα μάτι, κάθε φορά. Όμως, θα πρέπει κάθε φορά να εξετάζεται προσεκτικά και το άλλο μάτι, για τον έλεγχο οιωνδήποτε σημείων προδιαθεσικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκόλληση στο μέλλον.
Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;
Τα πρώιμα σημεία της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, είναι οι φωτοψίες, δηλαδή ο ασθενής αναφέρει ότι βλέπει στιγμιαία φώτα, σαν αστραπές στην περιφέρεια του ματιού. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς, είναι ότι βλέπουν αιωρούμενα αντικείμενα (κηλίδες, μυγάκια, κλπ.).

alt


Εάν ο ασθενής αναφέρει ότι βλέπει μία σκιά ή μία «κουρτίνα», που καλύπτει ένα τμήμα του πεδίου της όρασής του, αυτό μπορεί να δείχνει ότι, μια ρωγμή του αμφιβληστροειδούς. έχει εξελιχθεί σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ο στόχος του οφθαλμίατρου, είναι να θεραπεύσει την ρωγμή και την αποκόλληση, πριν αποκολληθεί η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς (ωχρά κηλίδα), όπου είναι το σημείο της ευκρινούς όρασης.
Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει, ότι, η συχνότητα εμφάνισης της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, που προκαλείται από ρωγμές στον αμφιβληστροειδή, είναι αρκετά χαμηλή, προσβάλλοντας ένα στα 10.000 άτομα κάθε χρόνο. Πολλές ρωγμές του αμφιβληστροειδούς, δεν εξελίσσονται προς αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Εν τούτοις, αναγνωρίζονται πολλοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ορισμένες παθολογικές καταστάσεις των οφθαλμών, χειρουργικές επεμβάσεις για τον καταρράκτη και τραυματισμοί του οφθαλμού. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, είναι όμως πολύ συχνότερη σε ενηλίκους άνω των 40 ετών οι οποίοι πάσχουν από υψηλό βαθμό μυωπίας, καθώς και σε άτομα μεγάλης ηλικίας, μετά από εγχείρηση καταρράκτη.
Ποιες παθολογικές καταστάσεις των οφθαλμών, προδιαθέτουν για την ανάπτυξη της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς;
•    Εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς. Εμφανίζεται στο 7% έως 10% του γενικού πληθυσμού. Είναι συχνότερη στα άτομα με μεγάλο βαθμό μυωπίας, γιατί γενικά οι μυωπικοί οφθαλμοί είναι μεγαλύτεροι από τους φυσιολογικούς οφθαλμούς και συνεπώς ο αμφιβληστροειδής στην περιφέρειά του, είναι πιο διατεταμένος και λεπτότερος. Ευτυχώς, μόνον το 1% περίπου των ασθενών που εμφανίζουν εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, θα παρουσιάσουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
•    Υψηλού βαθμού μυωπία. Ο κίνδυνος αυξάνεται στο 2,4%,έναντι του 0.06% που ισχύει για τον φυσιολογικό οφθαλμό, στην ηλικία των 60 ετών.
•    Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες, οι οποίες περιέχουν ορισμένα φάρμακα, όπως την πιλοκαρπίνη, η οποία, επί πολλά χρόνια υπήρξε η βάση της θεραπείας του γλαυκώματος, εδώ και πολύ καιρό έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.
•    Άτομα με χρόνια φλεγμονή της ωχράς κηλίδας, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.
Πηγή: Υγείαonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου