Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Συντήρηση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Ημερίδας Συντήρησης και Μελέτης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στη Θεολογική της Χάλκης (ΦΩΤΟ)         
     Από  fanarion.blogspot.gr
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Ημερίδας Συντήρησης και Μελέτης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στη Θεολογική της Χάλκης (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Ημερίδας Συντήρησης και Μελέτης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορική Θεολογική Σχολής της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 12 Ιουλίου.
Την Κυριακή 13 Ιουλίου οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας μίλησε στο εκκλησίασμα για την διοργάνωση της ημερίδας και τόνισε την σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε με εγκαρδιότητα τους ομιλητές της ημερίδας στην αίθουσα του Θρόνου. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στην ημερίδα και στη θετική συνεργασία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την Σχολή της Χάλκης.
Ο Αντιπρόεδρος Β΄ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας απηύθυνε χαιρετισμό και παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αντίγραφο ψηφιδωτό διακοσμητικού μοτίβου από την Αγ. Σοφία, κατασκευασμένο από τη φοιτήτρια του Ιδρύματος Σταυρούλα Ρελάκη.

Στόχος της ημερίδας αυτής ήταν η παρουσίαση μελετών με έργα προερχόμενα από την Κωνσταντινούπολη ή γενικότερα την Τουρκία από καθηγητές, συντηρητές, φυσικούς, αρχαιομέτρες και αρχαιολόγους. 
Η έναρξη της Ημερίδας έγινε με τους χαιρετισμούς από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο και τον Εκπρόσωπο του Οικ. Πατριαρχείου Επικ. Καθηγητή Ιωάννη Καραπαναγιώτη.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος Β΄ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας εκπροσωπώντας την Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος χαιρέτισε την εκδήλωση και παρέδωσε στον Σεβ. Προύσης δύo δώρα: Ένα ψηφιδωτό αντίγραφο με το πρωτοχριστιανικό σύμβολο του Ιχθύoς -κατασκευή της φοιτήτριας Καλλιόπης Τρικοίλη ως δώρο του Φοιτητικού Συλλόγου της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ - καθώς και ένα δεύτερο δώρο, μια νωπογραφία που αναπαριστούσε τη Σχολή της Χάλκης -κατασκευή του διδάσκοντος Δρ. Χρ. Καρύδη ως δώρο από το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας έγινε παρουσίαση των εργαστηρίων συντήρησης της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. στη Ζάκυνθο, αλλά και των εργασιών συντήρησης από φοιτητές της Κατεύθυνσης, από τον Υπεύθυνο της Ημερίδας δρ. Χρήστο Καρύδη.
Στις εργασίες της Ημερίδας προήδρευσε η Επίκουρος Καθηγήτρια Αδαμαντία Καμπιώτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. και εκπρόσωπος της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος.

Οι εισηγητές και παρευρισκόμενοι μετά το πέρας του πρώτου κύκλου των εισηγήσεων ξεναγήθηκαν στους χώρους και στον κεντρικό Ναό της Σχολής και παρακάθισαν σε γεύμα ως προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Προύσης Ελπιδοφόρου.  
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Ἁγιορείτικο Βῆμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου