Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ο στραβισμός

Μπορεί να θεραπευθεί ο στραβισμός;


altΟ στραβισμός είναι μία κατάσταση, κατά την οποία τα μάτια δεν κατευθύνονται μαζί, προς κάποιο αντικείμενο. Το ένα μάτι μπορεί να αποκλίνει προς τα μέσα ή προς τα έξω, ή προς τα επάνω ή κάτω. Αυτή η αλλαγή της κατεύθυνσης του ματιού, μπορεί να είναι μόνιμη, ή να συμβαίνει μόνο μερικές φορές, όπως κατά την διάρκεια καταστάσεων στρες ή ασθένειας.
Τι προκαλεί τον στραβισμό;
Μερικά άτομα γεννούνται με τα μάτια τους να εμφανίζουν αυτή την κατάσταση. Αυτό ονομάζεται συγγενής στραβισμός. Σε πολλά παιδιά, δεν ανευρίσκεται η ακριβής αιτία του στραβισμού. Σε μερικές περιπτώσεις, είναι το αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος στο νευρικό σύστημα, ειδικά στο μέρος εκείνο που ελέγχει τους μύες που κινούν τους οφθαλμούς. Εάν δεν διορθωθεί ο στραβισμός, μπορεί να συνεχισθεί και στην ενήλικο ζωή. Οι περισσότεροι ενήλικοι με στραβισμό, έχουν γεννηθεί με αυτή την κατάσταση.
Εάν ο στραβισμός εμφανισθεί σε ενήλικο, θα προκαλέσει διπλωπία, δηλαδή ο ασθενής θα βλέπει τα αντικείμενα διπλά. Εάν μεταβληθούν ξαφνικά οι άξονες όρασης σε ένα ενήλικο, αυτό θα μπορούσε να είναι σημείο μιας σοβαρής κατάστασης, όπως είναι ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια αιφνίδια αλλαγή του άξονα όρασης ή μια αιφνίδια διπλωπία, απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.
Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με στραβισμό, δεν εμφανίζουν διπλωπία. Όμως, μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα στην όρασή τους. Επειδή τα μάτια του, σ’ αυτή την περίπτωση, δεν συνεργάζονται αρμονικά, η αντίληψη του βάθους και η περιφερική όραση, δεν είναι πολύ καλές. Συχνά, μπορεί το άτομο αυτό να εμφανίζει κεφαλαλγίες και αίσθημα βάρους στα μάτια. Μπορεί επίσης να είναι αναγκασμένο να γυρίζει το κεφάλι του, κατά ασυνήθιστο τρόπο, για να βλέπει προς ορισμένες κατευθύνσεις.

alt












Πως θεραπεύεται ο στραβισμός;

Ο ειδικός ιατρός, μπορεί να συστήσει στους ασθενείς να υποβληθούν σε ειδική φυσιοθεραπεία, ώστε να δυναμώσουν οι μύες του οφθαλμού. Επίσης χρησιμοποιείται ειδική Θεραπεία Όρασης (Vision Therapy-VT), για να βοηθήσει το άτομο, ώστε να διορθωθεί η όρασή του. Αυτή η θεραπεία, βοηθά στο να εκπαιδευθεί ο εγκέφαλος του ασθενούς, ώστε να μπορεί να ευθυγραμμίζει  τα μάτια τους, να εστιάζει  και να επεξεργάζεται οπτικά τις εικόνες. Η ειδική αυτή θεραπεία (Vision Therapy), χρησιμοποιεί οπτικές συσκευές, όπως ειδικούς φακούς και φίλτρα που ελέγχονται από υπολογιστές, ώστε να αναπτύξει τους μύες του οφθαλμού.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει επιλογή για την θεραπεία του στραβισμού;
Βεβαίως, η χειρουργική επέμβαση για την διόρθωση του στραβισμού, πραγματοποιείται για να ενισχύσει ή για να αποδυναμώσει το αποτέλεσμα της δράσης ενός ή περισσοτέρων από τους μύες που κινούν τον οφθαλμό. Όταν αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται σε ενήλικες, συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία. Μετά από μια τέτοια επέμβαση, ο ασθενής θα εμφανίζει διπλωπία, για διάστημα λίγων εβδομάδων. Αυτό το σύμπτωμα εξαφανίζεται, καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες όρασης.
Πηγή: Υγείαonline.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου