Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το Νυφικό

Γιατί οι νύφες φοράνε λευκά; 
Μία παράδοση 180 χρόνων
Η μέρα του γάμου σας πλησιάζει και θέλετε να δείχνετε εκθαμβωτικές! Κάθε νύφη «οφείλει» και δικαιούται να είναι λαμπερή και όμορφη, η πριγκίπισσα....
του δικού της παραμυθιού, όπως εκείνη το έχει ονειρευτεί, …περισσότερες 
Ο γάμος είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή κάθε γυναίκας, με την ίδια να γίνεται βασίλισσα για μια μέρα, μέσα στο εντυπωσιακό λευκό της νυφικό. Ωστόσο, παρόλο που το άσπρο είναι στενά
συνδεδεμένο με τους γάμους, τα νυφικά δεν ήταν πάντα λευκά.
Η παράδοση προέρχεται από τη Βικτοριανή εποχή και συγκεκριμένα από την ίδια
τη βασίλισσα Βικτορία, η οποία στον γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840, έφερε την «επανάσταση» στη γαμήλια μόδα.

Μέχρι τότε, στους βασιλικούς γάμους, οι νύφες δεν φορούσαν λευκά, επιλέγοντας αντ 'αυτού βαριά χρυσοποίκιλτα φορέματα κεντημένα με λευκό και ασημί νήμα, ενώ το πιο δημοφιλές χρώμα για νυφικά φορέματα, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, ήταν το κόκκινο.
Οι νύφες στην Ευρώπη και την Αμερική, φορούσαν μία πληθώρα χρωμάτων εκτός από το κόκκινο, όπως το μπλε, το κίτρινο, αλλά και πιο «πρακτικά» χρώματα όπως το μαύρο, το καφέ και το γκρι

Η βασίλισσα Βικτορία, στον υπερπολυτελή γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840, ήταν η πρώτη νύφη που τόλμησε να φορέσει ολόλευκο δαντελένιο νυφικό.
Η φήμη του εντυπωσιακού αυτού γάμου, γρήγορα εξαπλώθηκε πέρα από τον Ατλαντικό, δημιουργώντας μόδα και τα επόμενα χρόνια όλη η αμερικανική και ευρωπαϊκή ελίτ ακολούθησε το παράδειγμά της.

Επειδή εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχαν πλυντήρια και οι τεχνικές καθαρισμού ήταν περιορισμένες, τα λευκά φορέματα στους γάμους, ήταν μία ευκαιρία για επίδειξη πλούτου και υπεροχής μεταξύ της αφρόκρεμας. Ηταν ένας τρόπος για να δείξουν στον κόσμο ότι η οικογένεια της νύφης ήταν τόσο πλούσια, που η νύφη δε φοβόταν να επιλέξει ένα περίτεχνο φόρεμα που θα μπορούσε να καταστραφεί και να λερωθεί πολύ εύκολα.

Με το πέρασμα των χρόνων, η εθιμοτυπία υιοθέτησε ως παράδοση το λευκό φόρεμα, το οποίο σύντομα έγινε ένα δημοφιλές σύμβολο του γάμου, που έδινε «μια χροιά αθωότητας και σεξουαλικής αγνότητας».

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το λευκό φόρεμα ήταν το ένδυμα της επιλογής για τις ελίτ νύφες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι Βρετανίδες και Αμερικάνες της μεσαίας τάξης δεν υιοθέτησα πλήρως αυτή την τάση μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με την αύξηση της ευημερίας του 20ου αιώνα, η παράδοση του λευκού νυφικού εξαπλώθηκε και
προστέθηκε η παράδοση του να φοράνε το φόρεμα μόνο μία φορά.
Οπως αναφέρει η ιστορικός Βίκι Χάουαρντ: «Αν η νύφη φορούσε λευκό στο 19ο αιώνα, ήταν αποδεκτό και ήταν επίσης πιθανό να φορέσει και πάλι το νυφικό της φόρεμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.» Μάλιστα, ακόμα και η ίδια η Βασίλισσα Βικτορία ξαναφόρεσε το διάσημο λευκό δαντελένιο της φόρεμα και σε άλλες κοσμικές εκδηλώσεις.

Η απεικόνιση των γάμων σε ταινίες του Χόλιγουντ, ιδιαίτερα αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βοήθησε στην παγίωση και ομογενοποίηση του λευκού νυφικού ως «must» για κάθε γάμο.

ΠΗΓΗ:Παράπονα Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου