Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Αναζητώντας τα μυστικά του Ποσειδώνα


Ο Αλέξανδρος Σωτηρίου είναι ο Έλληνας δύτης ο οποίος προετοιμάζεται να καταδυθεί στο αρχαίο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Σκοπός της συγκεκριμένης κατάδυσης είναι να αναδυθούν στην... επιφάνεια τα «μυστικά» του Ποσειδώνα. Μέσα από ένα υποβρύχιο το οποίο μοιάζει με στολή και λέγεται «Exo Suit», o Έλληνας δύτης σκοπεύει να καταδυθεί στην άβυσσο και να φέρει στην επιφάνεια αρχαιολογικά ευρήματα που αναμένεται να προκαλέσουν παγκόσμια αίσθηση.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στις εγκαταστάσεις του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Woods Hole μαζί με τους πρώτους από τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Πρόκειται για τον δρα Θεοτόκη Θεοδούλου και τον Φιλ Σορτ.

Η ομάδα επάνδρωσε εναλλάξ τις θέσεις αυτοδύτη χειριστή, προσωπικού υποστήριξης καταδύσεων και επόπτη, αποκτώντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για υποβρύχιες επιχειρήσεις.

Πώς λειτουργεί το «ExoSuit»

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υποβρύχιο που το φοράς. Ο πιλότος σφραγίζεται στο εσωτερικό ενός ολόσωμου σκαφάνδρου, η λειτουργία του οποίου παρακολουθείται και υποστηρίζεται από τα υπόλοιπα μέλη στην επιφάνεια. Ο Αλέξανδρος Σωτηρίου σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόκληση που αντιμετώπισε αρχικά ήταν το να συμφιλιωθεί με τη νέα πραγματικότητα της εξάρτησης από τον εξοπλισμό και την ομάδα υποστήριξης.

«Είναι σπουδαίο σε μια τέτοια στιγμή να ξέρεις ότι είσαι με τους ικανότερους ανθρώπους στον πλανήτη με εξοπλισμό ασύγκριτης τελειότητας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι μπορεί να κρύβει το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης τεχνολογίας λοιπόν και στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντικύθηρα 2014», ο επαγγελματίας δύτης θα αναζητήσει νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο ναυάγιο.

Σημειώνεται ότι στο ημερολόγιο της ανέκλυσης των μοναδικών πολιτισμικών θησαυρών -μεταξύ των οποίων αγάλματα όπως ο Φιλόσοφος, ο Έφηβος των Αντικυθήρων αλλά και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων- από το ομώνυμο ναυάγιο που πραγματοποίησαν οι Συμιακοί σφουγγαράδες στις αρχές τουπροηγούμενου αιώνα αναφέρεται ότι κύλησαν στο βυθό δίπλα από το ναυάγιο ένας μαρμάρινος ίππος και άλλες αρχαιότητες.

Το 2014,περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου και 114 χρόνια μετά την ανακάλυψή του και την ανέλκυση μέρους του φορτίου του, μια νέα αποστολή φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια «τα μυστικά του Ποσειδώνα».



Υπενθυμίζεται ότι ο «μηχανισμός των Αντικυθήρων» (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. 
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου