Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σεισμοί...

Διάστημα και θάλασσα «μιλούν»

 για τους σεισμούς

GhPsila_EP

Δύο διαπρεπείς επιστήμονες, η γαλλίδα PASCALE ULTRÉ-GUÉRARD και η ελληνίδα ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΖΗ αξιοποιούν τη δορυφορική τηλεπισκόπιση και την υποθαλάσσια έρευνα για να εμβαθύνουν στα μυστικά των σεισμών και να τα παρουσιάσουν στο κοινό, τη Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 και ώρα 19:30, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις 2014» το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
Ένας κύκλος 6 ομιλιών με τίτλο «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη» και άξονα τα 4 πρωταρχικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού κόσμου, θα προβάλει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης (διαστημικής, υποβρύχιας, επίγειας, υπόγειας) της Γης, στα οποία συμμετέχουν Ελληνικές και Γαλλικές ερευνητικές ομάδες καθώς και επιφανείς Γάλλοι επιστήμονες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις 2014».
Η πέμπτη από τις 6 ομιλίες του κύκλου αυτού έχει τίτλο «Η Γη από ψηλά, η Γη από χαμηλά», διοργανώνεται στις 19 Μαΐου, ώρα 19:30, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) και είναι αφιερωμένη στη συμβολή της δορυφορικής τηλεπισκόπισης στην κατανόηση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στη Γη, όπως οι σεισμοί.
Από ψηλά ο πλανήτης Γη μοιάζει με μια γαλάζια σφαίρα. Αλλά όταν τον κοιτάμε με την ακρίβεια των δορυφόρων του 21ου αιώνα, η γαλάζια αυτή σφαίρα αποδεικνύεται πιο περίπλοκη. Κλίμα, βιοποικιλότητα, μόλυνση, μετεωρολογία, πυρκαγιές, πλαγκτόν, υδάτινοι πόροι… Πάνω από το κεφάλι μας, οι δεκάδες δορυφόροι που αφουγκράζονται διαρκώς τη Γη, παρέχουν στους ερευνητές τα εργαλεία που τους βοηθούν να καταλάβουν τη δυναμική της και να προβλέπουν τις εξελίξεις της.
Στην ομιλία της με τίτλο «Η γη όπως τη βλέπουν οι δορυφόροι», η Pascale Ultré-Guérard Διευθύντρια Ερευνών, Υπεύθυνη των προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών (CNES) της Γαλλίας, θα μας εξηγήσει –με την βοήθεια των εικόνων– τα διακυβεύματα της δορυφορικής τηλεπισκόπισης και τα όριά της, αφού ορισμένα φαινόμενα διαφεύγουν ακόμη από το μάτι των δορυφόρων. Για τον λόγο αυτό, η γέννηση και η εκδήλωση των σεισμών δεν εντοπίζονται ακόμη από τις δορυφορικές τεχνολογίες. Φαίνεται όμως ότι η πρόοδος της απεικόνισης του βυθού μπορεί να επιφυλάξει κάποιες αποκαλύψεις σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η χρήση σεισμομέτρων νέας γενιάς σε συνδυασμό με καινούργιες μεθόδους απεικόνισης των ρηγμάτων σε βάθος καθιστά εφικτή σήμερα για τους ερευνητές την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην δημιουργία των σεισμών.
Στην ομιλία της με τίτλο «Τα υποσχόμενα της απεικόνισης των ρηγμάτων σε βάθος», η Μαρία Σαχπάζη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα μας εξηγήσει τι αποκαλύπτουν οι πρόσφατες υποθαλάσσιες σεισμικές εξερευνήσεις στο Αιγαίο κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Αφρικανικής πλάκας που επεκτείνεται από το νησί της Κεφαλλονιάς (όπου σημειώθηκε φέτος ένας ισχυρός σεισμός) μέχρι τη ζώνη ανοικτά της Κρήτης, εκεί όπου έγινε ο γιγαντιαίος σεισμός του 365 μ.Χ.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Σημειώνεται ότι θα υπάρχει διερμηνεία από/προς Ελληνικά και Γαλλικά.
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr .
paratirontas
Η Pascale Ultré-Guérard ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1993 στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Παρισιού (Institut de Physique du Globe de Paris) κατά τη διάρκεια της διδακτορικής της διατριβής στον τομέα της Φυσικής του εσωτερικού της Γης με θέμα το γήινο μαγνητικό πεδίο. Το 1999, η Pascale Ultré-Guérard προσλαμβάνεται στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) ως μηχανικός υπεύθυνος των προγραμμάτων Φυσικής του εσωτερικού της Γης και Γεωδαισίας στον τομέα «Παρατήρηση της Γης» της Διεύθυνσης προγραμμάτων. Εποπτεύει κυρίως αποστολές γεωφυσικής των προγραμμάτων: Ørsted, Champ, Demeter, Doris, Swarm κ.ά. Από τον Ιανουάριο του 2006, η Pascale Ultré-Guérard είναι υπεύθυνη του προγράμματος παρατήρησης της Γης (το οποίο το 2012 μετεξελίχθηκε σε «Πρόγραμμα: Γη, Περιβάλλον, Κλίμα») στη Διεύθυνση της Στρατηγικής και των Προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών. Στο πλαίσιο αυτό, διευθύνει μια δεκαπενταμελή ομάδα που παρακολουθεί τις αποστολές του CNES στον συγκεκριμένο τομέα (IASI, Venus, Jason, SWOT…) και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Global Monitoring for Environment and Security» (GMES). Η Pascale Ultré-Guérard αντιπροσωπεύει το CNES σε διεθνές επίπεδο ως Γαλλίδα εκπρόσωπος στη Διοικούσα Επιτροπή του προγράμματος παρατήρησης της Γης (της οποίας είναι η αντιπρόεδρος) στον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, είναι εκπρόσωπος του CNES στο CEOS (Committee on Earth Observation Satellites), αντιπρόεδρος της CEOS Strategic Implementation Team και εκπρόσωπος στο GEO (Group on Earth Observation). Είναι επίσης διευθύνουσα σύμβουλος του IGN (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφικής και Δασικής πληροφόρησης) και του IPEV (Πολικού Ινστιτούτου Paul Emile Victor) και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου των πολύ μεγάλων ερευνητικών υποδομών. Το 2010 τιμήθηκε με το γαλλικό παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας, και το 2014 της απονεμήθηκε το παράσημο του Ιππότη της Λεγέωνας της Τιμής.
 
Η Μαρία Σαχπάζη έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1985. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στo Παρίσι και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Σεισμολογία-Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, ως υπότροφος Marie Curie (ΕΕ). Ακολούθως εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Jaume Almera της Βαρκελώνης και στο Institut de Physique du globe de Paris επίσης ως υπότροφος Marie Curie (ΕΕ). Το 1995 επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όπου και παραμένει έχοντας τη βαθμίδα Α από το 2006. Toν Δεκέμβριο του 2013 διορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΑΑ ως εκτελούσα χρέη Διευθύντριας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κ. Σαχπάζη εστιάζονται στη γεωδυναμική μελέτη της βαθύτερης δομής του Ελληνικού Τόξου και στη σύνδεσή της με την δράση σεισμογόνων ρηγμάτων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης. Η έρευνά της περιλαμβάνει πειράματα σεισμικών θαλασσίας διασκόπησης καθώς και πυκνά δίκτυα χερσαίων και θαλάσσιων σεισμογράφων και είναι η πρώτη ερευνήτρια που εγκατέστησε στην Ελλάδα (1995) θαλάσσιους σεισμογράφους για την καταγραφή της υποθαλάσσιας σεισμικής δραστηριότητας. Έχει λάβει μέρος σε 6 διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως υπεύθυνη (Chief Scientist ή co-Chief). Έχει δημοσιεύσει 40 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές οι οποίες έχουν λάβει ~850 αναφορές. Μία από τις εργασίες της έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature.
ΠΗΓΗ:http://www.pemptousia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου