Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η ὑπομονή ...

Πως θα διδάξουμε την υπομονή στα παιδιά μας

Η υπομονή οδηγεί στην εσωτερική ηρεμία και τη συναισθηματική δύναμη του χαρακτήρα.

Απαραίτητη διαδικασία για τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.
Kids And Patience

 
Η υπομονή διδάσκει στα παιδιά την αξία της ευχαρίστησης που έρχεται ύστερα από την αναμονή, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.
Η υπομονή βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται, να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα και να αντισταθμίζουν την παρορμητικότητα τους. Η αξία της υπομονής έγκειται στην ικανότητά της να οδηγεί στην εσωτερική ηρεμία και τη συναισθηματική δύναμη του χαρακτήρα.
Ξεκινήστε αργά
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Διδάξτε μικρές δόσεις υπομονής στο παιδί σας από πολύ νωρίς. Για παράδειγμα, ζητήστε του να ηρεμήσει και να περιμένει ήσυχα για 1-2 λεπτά μέχρι να του βάλετε περισσότερο γάλα στο ποτήρι του. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά είναι μια αρχή. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μπορείτε να το παροτρύνετε να δείξει υπομονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του.
Διδάξτε τον αυτοέλεγχο
Η υπομονή για τα παιδιά είναι ένας τρόπος να ελέγξουν τα συναισθήματα και τις πράξεις τους, ακόμη κι όταν είναι ανήσυχα ή κουρασμένα. Αναγκάστε από το παιδί σας να αποκτήσει κάποιο είδος αυτοελέγχου, πριν ικανοποιήσετε το αίτημα του. Με αυτόν τον τρόπο, θα του δείξετε ότι η ανυπομονησία δεν είναι ο σωστός τρόπος για να πάρει αυτό που θέλει.

Καθυστερήστε σκόπιμα
Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η στιγμιαία ικανοποίηση, οι γονείς ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουν σκόπιμα κάποια πράγματα, προκειμένου να διδάξουν την υπομονή στο παιδί τους. Εάν για παράδειγμα η κόρη σας θέλει ένα κουτάβι, μπορεί να μην υπάρχει πραγματική ανάγκη να το αποκτήσει άμεσα. Ωστόσο, η αναμονή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς ή τα γενέθλια της θα μπορούσε να της διδάξει ότι μπορεί να περιμένει για τα πράγματα που έχουν σημασία για εκείνη.
Περιμένετε τη σειρά σας
Τίποτα δεν δοκιμάζει περισσότερο την υπομονή ενός παιδιού από το να περιμένει τη σειρά του για κάτι διασκεδαστικό. Εάν το παιδί σας ανυπομονεί μέχρι να έρθει η σειρά του για να κάνει κούνια, πρέπει να κάνετε περισσότερες βόλτες στο πάρκο, έτσι ώστε να ενισχύσετε την ανάγκη να συμπεριφέρεται ευγενικά και με υπομονή. Η επανάληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να αντιμετωπίζει την αναμονή.
Επαινέστε την υπομονή
Όταν το παιδί σας περιμένει κάτι, ενώ παίζει ήσυχα ή κάθεται ήρεμο στη σειρά του, χρειάζεται να επαινέσετε τις προσπάθειές του. Αφήστε το να μάθει ότι κατανοείτε πόσο δύσκολο είναι για εκείνο να περιμένει υπομονετικά για κάτι που επιθυμεί πολύ. Είναι πολύ πιθανό να μην συνειδητοποιεί καν ότι αυτό που κάνει είναι το σωστό.
Πηγή: Infokids
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://hamomilaki.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου