Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Οδηγίες για τους λουόμενους.



Οδηγίες για τους λουόμενους.
LIMENARXEIO






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το Υπολιμεναρχείο Πάτμου, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη προσέλευση λουομένων στις παραλίες της νήσου μας κατά την θερινή περίοδο, συνιστά τα ακόλουθα:


§ Να μην απομακρύνονται κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι.
§ Να υπολογίζουν πάντοτε την επιστροφή, που είναι περισσότερο κουραστική.
§ Να αποφεύγουν να μπαίνουν στην θάλασσα και να κολυμπούν πριν περάσουν 3 ώρες μετά το φαγητό. Επειδή όμως ο οργανισμός κουράζεται, καλό είναι πριν μπουν στην θάλασσα να έχουν φάει κάτι πολύ ελαφρύ (φρυγανιά, σοκολάτα κτλ).
§ Να αποφεύγουν να κάνουν χρήση οινοπνευματωδών ποτών πριν μπουν για μπάνιο.
§ Να μην κολυμπούν σε ακτές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
§ Να αποφεύγουν τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρουν το βάθος και την διαμόρφωση του βυθού. Να έχουν πάντοτε ανοιχτά τα μάτια τους μέσα στην θάλασσα.
§ Να μην αφήνουν τα μικρά παιδιά στην θάλασσα χωρίς να τα προσέχουν. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά που δεν ξέρουν μπάνιο.
§ Να μην μένουν πολύ ώρα στον ήλιο και να μην ξεχνούν τον κίνδυνο για εγκαύματα ή ηλίαση.
§ Κατά την διάρκεια του μπάνιου πρέπει να έχουν υπόψη τα παρακάτω:
i. Αν αισθανθεί κανείς ρίγος ή ζαλάδα να βγει αμέσως από την θάλασσα.
ii. Αν κουραστούν κολυμπώντας να μην πανικοβάλλονται. Να μένουν στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση. Όταν ξεκουράζονται, να κολυμπούν και πάλι ήρεμα προς την ακτή.
iii. Αν πάθει κανείς κράμπα να μην φοβηθεί. Να χαλαρώσει το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις να κολυμπήσει προς την ακτή.
iv. Να μην κολυμπούν πιο πέρα από τις σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται ταχύπλοα σκάφη.
v. Αν αντιληφθεί κανείς κολυμβητή να ζητάει βοήθεια και δεν γνωρίζει πώς να τον βοηθήσει να καλέσει και αυτός «βοήθεια» για να τρέξει κάποιος άλλος να που ξέρει να τον βοηθήσει.
§ Κατά τη διάρκεια του λουτρού τους, να μη σκαρφαλώνουν και επιχειρούν βουτιές επί των πλωτών σημαντήρων που προορίζονται για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
§Απαγορεύεται το λουτρό εντός λιμένων βάσει του άρθρου 154 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πάτμου.
§Το υποβρύχιο ψάρεμα με αυτόνομη καταδυτική συσκευή, καθώς και με τη χρήση υποβρυχίου φωτός απαγορεύεται. Αυτοί που χρησιμοποιούν «ψαροντούφεκο» πρέπει να απομακρύνονται από τις οργανωμένες εγκαταστάσεις (πλαζ) ή άλλες ελεύθερες περιοχές όπου υπάρχουν κολυμβητές, φέροντας μαζί τους επιπλέοντα σημαντήρα χρώματος κίτρινου ο οποίος να φέρει μία σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ (Υποβρύχια Δραστηριότητα).
§Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων καθώς και η είσοδός τους στη θάλασσα σε χώρο λουομένων.
§Τέλος, να μην πετούν στην θάλασσα ή στις ακτές σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα. Σε κάθε παραλία υπάρχουν κατάλληλα μέσα για την απόρριψή τους. Πρωταρχική ανάγκη όλων μας, είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.



Ο Λιμενάρχης

Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. ΣΙΑΡΜΠΑΣ Στυλιανός
ΠΗΓΗ: http://www.patmostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου