Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Σφραγίδα...



Ανακαλύφθηκε αρχαία σφραγίδα 
με την μορφή του Αγίου Σάββα
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Η ανάγλυφη αναπαράσταση του Αγίου Σάββα στη σφραγίδα


















Η ανάγλυφη αναπαράσταση του Αγίου Σάββα στη σφραγίδα


Μιά σπάνια σφραγίδα με την ανάγλυφη μορφή του Αγίου Σάββα και ελληνική επιγραφή έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή  Kiryat Yovel κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Η μολύβδινη σφραγίδα που , χρονολογείται τουλάχιστον προ 800 ετών, φέρει στη μια πλευρά την ανάγλυφη αναπαράσταση του Αγίου Σάββα που έζησε κατά την βυζαντινή περίοδο, εδώ και 1500 χρόνια. Η μορφή αναπαριστά κάποιον γενειοφόρο ηλικιωμένο που φέρει μακρύ ιμάτιο και κρατάει σταυρό με το δεξί χέρι. Στην οπίσθια όψη υπάρχει η ελληνική επιγραφή ΣΦΡΑΓΙΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ (haaretz 29/05/14). To Itar-Tass προσθέτει ότι και στην εμπρόσθια όψη υπάρχει η ελληνική επιγραφή ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ. Η σφραγίδα αυτή ανήκε οπότε στην ελληνορθόδοξη  Μονή του Αγίου Σάββα που ιδρύθηκε το 484 μ.Χ. Το αρχαιολογικό εύρημα βρίκεται σε άριστη κατάσταση . Εξετάσθηκε από τον καθηγητή  Robert Kool της Ισραηλινής Εφορείας Αρχαιοτήτων και από τον Γάλλο καθηγητή Jean-Claude Cheynet, ο οποίος και αυτός πιστοποίησε την ταυτότητα και χρονολόγηση του αντικειμένου.
Ο Dr. Yuval Baruch, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπεύθυνος για την Ιερουσαλήμ παρουσίασε το εύρημα και στον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο.
Σύμφωνα με τους δυο αρχαιολόγους-προισταμένους των ανασκαφών, η αρχαία αγροικία στην οποία βρέθηκε η σφραγίδα προφανώς είχε πουληθεί στο μοναστήρι περί το 1163-64.
οπίσθια όψη της σφραγίδας
                          οπίσθια όψη της σφραγίδας

Εκτός της σημαντικότητας του ευρήματος του Αγίου Σάββα για τη χριστιανική περίοδο του Ισραήλ, πρόκειται για τη μοναδική σφραγίδα με αναπαράσταση μορφής που βρέθηκε ποτέ στη χώρα. Η σφραγίδα αυτή αποτελείται από  δυο μέρη που ενώνονται με ένα σύρμα και χρησιμοποιούνταν για να σφραγίσουν με κερί ένα  έγγραφο που δεν έπρεπε να ανοίξει παρά ο παραλήπτης (βουλοκέρι).
Ο Άγιος Σάββας υπήρξε από  τις πιο ηγετικές μορφές του κοινοβιακού μοναχισμού και το 484 ίδρυσε τη μονή με την υποστήριξη του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν γνωστή ως Μεγάλη Λαύρα και είναι το μόνο μοναστήρι στην έρημο της Ιουδαίας που κατοικείται αδιάλλειπτα από μοναχούς από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα . Εικάζεται ότι την περίοδο που χρησιμοποιούνταν η σφραγίδα, στη Μονή εγκαταβίωναν εκατοντάδες μοναχοί. Σήμερα μονάζουν εκεί 10 έλληνες.Ηγούμενος της Μονής θεωρείται κατά την παράδοση ο εκάστοτε Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
H Moνή του Αγίου Σάββα
H Moνή του Αγίου Σάββα

«Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα που ρίχνει φως σε μια ιστορική εποχή”, δήλωσαν οι προιστάμενοι των ανασκαφών  Benjamin Sturchan και Benjamin Dolynka. Σύμφωνα με αυτούς, ίσως η σφραγίδα να χρησιμοποιήθηκε και για κάποια  αρχεία που χρονολογούνται μεταξύ 1163-64 και φυλάσσονται στον Πανάγιο Τάφο . Αυτά τα αρχεία κάνουν αναφορά σε μια αγροικία με την ονομασία Thora. Μάλλον καταλάβαμε τώρα ποιά είναι αυτή η αγροικία”.
ο χώρος των ανασκαφών όπου ανακαλύφθηκε η σφραγίδα της Μονής
ο χώρος των ανασκαφών όπου ανακαλύφθηκε η σφραγίδα της Μονής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου