Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Χοληστερόλη!



Πώς να ρίξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας δίχως φάρμακα
πώς-να-ρίξετε-τα-επίπεδα-της-χοληστερόλης-σας-δίχως-φάρμακα
Αν οι διατροφικές σας επιλογές έχουν οδηγήσει τον οργανισμό σας σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, οι ίδιες επιλογές μπορούν επίσης να συντελέσουν στη μείωσή τους. Η κατανάλωση λιπαρών και τηγανιτών τροφών με υψηλή θερμιδική αξία «εκτοξεύει» τα επίπεδα χοληστερόλης σας, ειδικότερα αν ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής αποτελεί μία «σταθερή» επιλογή, σε επαναλαμβανόμενα πρότυπα.
Ένα πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να κατανοήσετε τον ρόλο που επιτελεί η χοληστερόλη στον οργανισμό σας. Η χοληστερόλη, στην πραγματικότητα, είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε κύτταρο στον οργανισμό σας. Η χοληστερόλη επιτελεί ουσιαστικό ρόλο στις μεμβράνες των κυττάρων, στη λειτουργία του μεταβολισμού και στη σύνθεση των ορμονών.
Η χοληστερόλη είναι τόσο σημαντική που αν δεν καταναλώνατε κανένα τρόφιμο που περιέχει χοληστερόλη, το συκώτι σας θα παρήγαγε την συγκεκριμένη ουσία.
Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία που προσομοιάζει με κηρό, που μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα για να κατεβάσουν τεχνητά τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό τους. Τα συγκεκριμένα φάρμακα, που είναι γνωστά ως στατίνες, δρουν μπλοκάροντας μία ουσία που χρειάζεται το ήπαρ σας για να παράγει χοληστερόλη.
Ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ωφέλιμα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις στατίνες είναι σημαντικοί, συμπεριλαμβάνοντας: την ανάπτυξη γνωσιακών διαταραχών, τον αυξημένο κίνδυνο για υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος και την ανάπτυξη διαβήτη Τύπου 2, βλάβες στους μύες, σύμφωνα και με τον Φορέα Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr– Food and Drug Administration USA).
Αν επιλέξετε τροφές που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό σας, μπορείτε να αποφύγετε την καταφυγή σε επικίνδυνα φάρμακα:
Καταναλώστε ημερησίως ένα μπολ πλιγουριού βρώμης  
Το πλιγούρι βρώμης περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, που μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης που εναποτίθεται στο αίμα σας. Συστήνεται να καταναλώνετε περίπου 5-10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως. Μία κούπα/μπολ πλιγουριού βρώμης παρέχει περίπου 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Μπορείτε να προσθέσετε 4 ακόμη γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών προσθέτοντας στο μπολ σας μπανάνες ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο.
Καταναλώστε πολλά φρούτα!
Καταναλώστε μήλα, σταφύλια, φράουλες και εσπεριδοειδή. Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν πηκτίνη, έναν ειδικό τύπο διαλυτής φυτικής ίνας που είναι γνωστός για την ιδιότητα του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό..
Καταναλώστε Ψάρια δύο φορές την εβδομάδα
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που, ως γνωστόν, βελτιώνουν σημαντικά την καρδιακή υγεία. Τα ακόλουθα ψάρια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων:
  • Τόνος Albacore
  • Ιππόγλωσσος – Halibut
  • Ρέγγα
  • Πέστροφα (Λίμνης)
  • Σκουμπρί
  • Σολομός
  • Σαρδέλες
Για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, απολαύστε τα ψάρια δίχως να τα τηγανίσετε.
Καταναλώστε καρύδια και αμύγδαλα
Καταναλώστε αρκετούς ξηρούς καρπούς τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας – περίπου μιάμιση ουγγιά την ημέρα είναι αρκετή. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα καθώς και έτεροι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Μην το παρακάνετε όμως, καθώς οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες και η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Επιλέξτε μόνο ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο περιέχει μία ευεργετική μίξη αντιοξειδωτικών στοιχείων που οδηγούν στη μείωση της χοληστερόλης στον οργανισμό σας. Αντικαταστήστε δύο κουταλιές βουτύρου η μαγιονέζας με ελαιόλαδο ημερησίως. Μην το παρακάνετε και σε αυτή την περίπτωση, καθώς το ελαιόλαδο περιέχει πολλές θερμίδες.
Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε στερόλες και στανόλες
Οι στερόλες και οι στανόλες αποτρέπουν τον οργανισμό σας από την απορρόφηση χοληστερόλης από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Τρόφιμα πλούσια σε στερόλες και στανόλες είναι η μαργαρίνη, οι χυμοί φρούτων ακόμη και οι σοκολάτες έπειτα από ειδική επεξεργασία που πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
ΠΗΓΗ:pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου