Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

"Στη μοναξιά του πλήθους"

Σωτήρης Δογάνης άξιο τέκνο της Κρήτης 
 

Σωτήρης Δογάνης άξιο τέκνο της Κρήτης
Ο Σωτήρης Δογάνης, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1968, στις Αλώνες Ρεθύμνου, όπου και μεγάλωσε.
Ερμηνευτής Καθηγητής Μουσικής Πρωτοψάλτης Θεολόγος
- Ερμηνευτής έντεχνου τραγουδιού και έργων μελοποιημένηςΕλληνικής Ποίησης.- Επί σειρά ετών άμεσος επί τη ερμηνεία συνεργάτης τωνμουσικών παραστάσεων της λογοτέχνιδος και ποιήτριαςΆννας Μπιθικώτση.- Καθηγητής στη Σχολή Βυζ. Μουσικής Ι.Μ. Γλυφάδας.- Άρχων Λαμπαδάριος Καθεδρικού Ι.Ν. Αγ. Τρύφωνα ΤερψιθέαςΙ.Μ. Γλυφάδας.
- Μαέστρος της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας "Οι Μελωδοί"του Πολιτιστικού Συλλόγου "ο Πρ. Ηλίας" Γλυφάδας- Μαέστρος του Ανδρικού Φων. Συν. Βυζ. Μουσικής "Οι Υμνωδοί"- Μαέστρος του Ανδρικού Φων. Συν. Βυζ. Μουσικής " Άσμαασμάτων".
ΓΕΝΝΗΣΗ
Ο Σωτήρης Δογάνης, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1968, στις Αλώνες Ρεθύμνου, όπου και μεγάλωσε. Mεγάλωσε σε περιβάλλον που η καθημερινότητα ήταν συνυφασμένη με το τραγούδι.
Μαζί με τα πρώτα του λόγια άρχισε κι εκείνος να τραγουδά. Δάσκαλοί του και οι ανώνυμοι συντοπίτες του, ως και οι μεγάλοι τροβαδούροι της Κρητικής Μουσικής: Κώστας Μουντάκης, Θανάσης Σκορδαλός, Μανόλης Κακλής και άλλοι, ενώ κυρίαρχο πρότυπο ήταν ο Νίκος Ξυλούρης.
Θεωρείται σήμερα ως μια από τις σημαντικότερες φωνές στο έντεχνο τραγούδι, με προσεγμένη πορεία στην Τέχνη όντας παράλληλα καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτης, φωνή τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύφος του τόπου καταγωγής του, που η έκφρασή της προσωποποιεί τη ρίζα, σε ένα μυστηριακό κράμα των στοιχείων που συνθέτουν την Παράδοση όπως αυτή αναδύεται από το Βυζάντιο και φτάνει στις μέρες μας. Αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και είναι πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΖΩΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ο Σωτήρης Δογάνης είναι ερμηνευτής, πρωτοψάλτης, καθηγητής της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, καθώς και διευθυντής της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας «Οι Μελωδοί».
Μέλος του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος «Αρκάδι», αρχίζει με το τραγούδι του να «ταξιδεύει» ολοένα και πιο μακριά.
Από το 1986 είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών με δεκάδες χορωδιακές συμμετοχές σε Ελλάδα κι εξωτερικό, ενώ υπηρετεί τη Λατρευτική Πράξη επί αναλογίου σχεδόν ανελλιπώς.
Το 1993 είναι η χρονιά - σταθμός του μιας και γνωρίζεται με τον ερμηνευτή της «Ρωμιοσύνης» Γρηγόρη Μπιθικώτση κι έκτοτε τόσο ο «σερ», όσο η Άννα Μπιθικώτση και ο Κώστας Νικολόπουλοςείναι οι άνθρωποι που τον οδηγούν στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού όπου συνεργάζεται στο πλευρό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών του ελληνικού πενταγράμμου, μια πορεία που το 1996 κορυφώνεται με την κυκλοφορία του πρώτου έντεχνου προσωπικού του δίσκου με τίτλο: «Χορός η ζωή» σε στίχους της Άννας Μπιθικώτση και σε μουσική Κώστα Νικολόπουλου στην οποία συμμετέχει ερμηνευτικά ο ίδιος οΓρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ο διεθνούς φήμης Yanni εμπιστεύεται τη μελωδία «Desire» να σημάνει το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου.
Από τον Σεπτέμβριο του 2000 έως και σήμερα λειτουργεί ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ναό Αγ. Τρύφωνος Άνω Γλυφάδας.
ΕΡΓΟ
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τον οδήγησε στο χώρο του έντεχνου ξεκινώντας από τη μπουάτ "Απανεμιά". Συνεργάστηκε σε μουσικές σκηνές και συναυλίες με τους σημαντικότερους ερμηνευτές όπως τους:Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Γλυκερία, Ελένη Δήμου, Λάκης Χαλκιάς,Αριστείδης Μόσχος κ.ά.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Το 1995 με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό των 1900 ετών από τη συγγραφή του Θεοπνεύστου Βιβλίου της Αποκαλύψεως στο ιερό νησί της Πάτμου, συμμετείχε ως Άρχων Πρωτοψάλτης έναντι όλων των τελετών του εορτολογίου, στις οποίες παρευρίσκονταν ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΚωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, διεθνείς αντιπροσωπείες και σύσσωμη ή πολιτική, στρατιωτική και εκκλησιαστική ηγεσίας της χώρας.Το 1998 κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τον τίτλο: «Χορός η ζωή». Μουσική:Κώστας Νικολόπουλος και Yanni και στίχοι: Άννα Μπιθικώτση. Μνημειώδης η συμμετοχή που έκανε οΓρηγόρης Μπιθικώτσης.Το 2000 συμμετείχε στο soundtrack της ΕΤ1 «Ανίσχυρα ψεύδη», με την Αναστασία Μουτσάτσου και με τις υπογραφές των: Μάριος Στρόφαλης στη σύνθεση και Σωτήρης Κακίσης στο στίχο.Το 2006 κατόπιν πρόσκλησης από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ανέλαβε καθήκοντα Άρχοντος Πρωτοψάλτου στον Ι. Ναό Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ν. Υόρκης για την περίοδο της Αγ. και Μεγάλης Εβδομάδας.Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό έργο βυζαντινής μουσικής «εν χορδαίς και οργάνοις» με τον τίτλο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται».Το 2008 ακολούθησε το δεύτερο έργο του βυζαντινής μουσικής σε συνέχεια του πρώτου με τίτλο: «Η Ζωή εν τάφω».Το 2009 επανέρχεται στην έντεχνη δισκογραφία με το άλμπουμ: «Στη μοναξιά του πλήθους». Μουσική:Μιχάλης Τερζής. Ποίηση: Άννα Μπιθικώτση και ενορχήστρωση: Μιχάλης Νικολούδης, με τις φιλικές συμμετοχές των: Βασίλης Σκουλάς και Σοφία Τσέρου.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Από το 2001 ως σήμερα είναι ο βασικός ερμηνευτής των περισσοτέρων από 300 μουσικών παραστάσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο της λογοτέχνιδας, ποιήτριας και χρονογράφου Άννας Μπιθικώτση, στα μεγάλα έργα της μελοποιημένης ποίησης, όπως και σε αφιερώματα στους σημαντικότερους Έλληνες κλασσικούς ερμηνευτές όπως : Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης κ.ά. και έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς και δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.http://taxidiastoneiro.blogspot.gr/
ΠΗΓΗ: http://cretablog.gr/
 Σωτήρης Δογάνης album: "Στη μοναξιά του πλήθους"
Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Ενορχήστρωση: Μιχάλης Νικολούδης
Παραγωγή: Μουσικές Εκδόσεις "Σείστρον"

ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ

Στη μοναξιά του πλήθους χάθηκα
στους δρόμους της φωτιάς και της αλμύρας ...
Από παιδί τα όνειρα ζωγράφιζα,
το θαύμα των ανθρώπων και της μοίρας ...

R
Μια ζωή δε φτάνει να σε ζήσω αγάπη ...
Αγάπη, αγάπη...
το πρώτο φως!

Στη μοναξιά του πλήθους χάθηκα
στον ήχο της σιωπής και των λειμώνων
Απ΄ το δικό σου χέρι αγάπη, πιάστηκα
Ζωή μου! Φως! και θαύμα των αιώνων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου