Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πάτμος...

Η νήσος Πάτμος μπορεί να ερμηνευθεί κατά πως ο καθένας θέλει, αλλ΄επουδενί λόγω δεν αποτελεί το νησί του "Τάδε" ή της «Τάδε».

μοναστηρι πατμοςΜε αφορμή το δημοσίευμά Σας για την ταινία της κ. Ισμαήλου, η οποία επρόκειτο να γυριστεί στο νησί μας, και κατόπιν παρακολούθησης των υπολοίπων δημοσιευμάτων σε άλλες έγκυρες και γνωστές εφημερίδες, τα οποία αφορούν στο ίδιο γεγονός, θα ήθελα να εκφράσω εν συντομία τα εξής:
Κατ αρχάς, δεν γνωρίζει κανείς άν υπήρξε στο παρελθόν άδεια για τα γυρίσματα της εν λόγω ταινίας. Ακόμα και άν, και εφόσον ποτέ, υπήρξε (!) άδεια για γυρίσματα από τον Καθηγούμενο, και ενδεχομένως από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ι. Μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, το γεγονός αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ως γνωστόν ο μέχρι προ ενός χρόνου Καθηγούμενος παύθηκε από τα καθήκοντά του εξαιτίας πολλών λόγων και αιτιών. Και όπως και να έχει, η απόφαση της αδελφότητας σήμερα, επουδενί δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άδικη. Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι υπήρξε από πλευράς (του τέως) Καθηγουμένου, ανάλογη συναίνεση στο παρελθόν, μπορούμε να χρεώνουμε στο νυν καθεστώς και στον νυν Καθηγούμενο τις προαιρέσεις του Πρηγουμένου;
Πάντως, όπως και να έχει το γεγονός, στη συνείδηση των Πατμίων, και όχι μόνο, και πέραν των όσων λειτουργούν «ελαφρά τη καρδία», το νησί της Πάτμου, από αρχαιοτάτων χρόνων έχει καταστεί γνωστό, λόγω της συγγραφής του Βιβλίου της Αποκαλύψεως, όπως και της ίδρυσης της Μονής επ΄ ονόματι του Αγίου Ιωάννου και Ευαγγελιστού, της χιλιόχρονης παράδοσής της, της αρχιτεκτονικής, της απλότητας, των παραδόσεων και της φιλοξενίας της, και εξακολουθεί στην πάροδο των ετών, για όλους τους παραπάνω λόγους, να προσελκύει πλήθος ανθρώπων, ορθοδόξων ή ετεροδόξων, οι οποίοι σεβόμενοι και αφουγκραζόμενοι όλα αυτά, να το επισκέπτονται με δέος και σεβασμό.
Τίτλοι όπως «Η Πάτμος του τάδε» (όπως στο παρελθόν είχε διατυπώσει ο κ. Λάζαρος Γρύλλης, Πάτμιος χρονικογράφος), και «Πάτμο σου ερχόμαστε» (όπως τώρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων), θα ήθελα να εκφράσω ότι δεν προσθέτουν τίποτα περισσότερο από το να διαφημίσουν με ένα εφήμερο τρόπο το νησί, ή τις βλέψεις ορισμένων προσώπων ή των Τίλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Και θέλω να σταθώ τουλάχιστον στο σχόλιο της κ. Πατεράκη (όπως παρατέθηκε σε γνωστή εφημερίδα ) και να αντιτάξω καταρχάς ότι το νησί της Πάτμου δεν περιμένει «κανέναν» ώστε να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός, μα ούτε και έχει την οιανδήποτε ανάγκη να προβληθεί υπό την σκέπη του οποιουδήποτε «φιλόδοξου» σεναριογράφου ή σκηνοθέτη.
Η Πάτμος «νυν και αεί» φέρει μέσω ιστορικών παραδειγμάτων την ιδιαιτερότητά της, και έχει αναδειχθεί ως νησί με σπουδαία ιστορία, ιδιαίτερες ομορφιές και κάλλος, πέρα από οποιοδήποτε σύγχρονο δημοφιλές γεγονός ή οποιαδήποτε πρόσωπα.
Η νήσος Πάτμος μπορεί να ερμηνευθεί κατά πως ο καθένας θέλει, αλλ΄επουδενί λόγω δεν αποτελεί το νησί του ΄’Τάδε” Ἠ της «Τάδε».
Με εκτίμηση,
Γιάνννης Μ. Μελιανός
κάτοικος Πάτμου
ΠΗΓΗ:http://rodosreport.gr/katoikos-patmu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου