Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ο πνευμονολόγος της φτωχολογιᾶς!

Ένας Γιατρός-Λειτουργός….
Ο 39χρονος πνευμονολόγος Νικόλαος Κουτσομήτρος γυρίζει τα χωριά του Αγρινίου και μία φορά τον μήνα εξετάζει δωρεάν τους κατοίκους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης κι εκείνοι τον ανταμείβουν με αγάπη, πίτες και αβγά!

γιατρος

Σε μία εποχή όπου η φτώχεια και η απελπισία έχουν χτυπήσει εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, ένας νέος γιατρός στο Αγρίνιο κάνει τρόπο ζωής τον όρκο του Ιπποκράτη και απαλύνει τον πόνο, προλαβαίνει την αρρώστια, θεραπεύει και δίνει ελπίδα σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Και όλα αυτά τα κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (της κρίσης) αφιλοκερδώς.
Ο 39χρονος πνευμονολόγος – φυματιολόγος Νικόλαος Κουτσομήτρος, γιος δασκάλων, μεγάλωσε με την αρχή ότι «στα δύσκολα όλοι πρέπει να βοηθάμε», όπως λέει. Η αποζημίωσή του είναι η αγάπη του κόσμου, την οποία έχει κερδίσει!
Ο νεαρός γιατρός «των φτωχών» όμως έχει και τα… τυχερά του στις επισκέψεις του στα σπίτια των ανθρώπων που τον έχουν ανάγκη. Πίτες και φρέσκα αβγά του δίνουν οι ασθενείς του για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους! «Αρχισα να γυρίζω τα χωριά του Αγρινίου το 2009, προτού η οικονομική κρίση μάς δείξει τα δόντια της. Αφορμή στάθηκε μια είδηση που διάβασα για έναν Αμερικανό γιατρό που πρόσφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του στους αστέγους. Πήγαινε τα βράδια κάτω από τις γέφυρες και στα στενά που σύχναζαν και τους εξέταζε» περιγράφει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Κουτσομήτρος. Την επιθυμία του για προσφορά στον συνάνθρωπο πυροδότησε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο ουσιαστικά του έδωσε την ιδέα πώς να βοηθήσει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν γιατρό.
Εκτοτε αφιερώνει μια μέρα τον μήνα προκειμένου να επισκεφθεί ένα -διαφορετικό κάθε φορά- χωριό της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου
Με… σοκολάτες
Μέσα στην τσάντα του υπάρχει πάντα το φορητό σπιρόμετρο για να εξετάσει τους ασθενείς για άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονική ίνωση και πολλές άλλες ασθένειες. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που δίνει στους ασθενείς, αλλά και… σοκολάτες για τα παιδιά! «Στην αρχή, επειδή δεν γνώριζα ποιοι άνθρωποι είχαν πραγματική ανάγκη, ρώτησα τον φαρμακοποιό ενός χωριού και μου υπέδειξε κάποια οικογένεια που δεν είχε τη δυνατότητα για να επισκεφτεί γιατρό. Σκεφτείτε μόνο ότι ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί να ζητήσει έως και 50 ευρώ. Πού να τα βρουν άνεργοι και φτωχοί αυτά τα λεφτά;» λέει ο 39χρονος πνευμονολόγος.
Αμέσως ο ίδιος ενημέρωσε τηλεφωνικά την οικογένεια ότι θα τους επισκεφτεί στο σπίτι για να τους εξετάσει δωρεάν. Στην πρώτη συνάντησή τους ήταν επιφυλακτικοί, γιατί δεν πίστευαν ότι θα εξεταστούν χωρίς χρήματα: «Πήρα το σπιρόμετρο και τους εξέτασα όλους. Φεύγοντας έκαναν κίνηση να μου δώσουν χρήματα, αλλά τους εξήγησα ότι οι υπηρεσίες μου είναι δωρεάν και έφυγα χαμογελώντας με την έκπληξη που είδα στα μάτια τους».
Το νέο διαδόθηκε σαν αστραπή στα χωριά Θέρμο, Καινούργιο, Γαγαλού, Αγγελόκαστρο, Μακρινίας έως την Αμφιλοχία, και την επόμενη φορά που απευθύνθηκε στον φαρμακοποιό ενός άλλου χωριού η φήμη του τον είχε προλάβει και οι κάτοικοι τον περίμεναν στο καφενείο!
«Τώρα πια τους ξέρω όλους με το μικρό τους όνομα και τους παίρνω τηλέφωνο για την ημέρα που θα πάω στο χωριό τους. Η εξέταση γίνεται στο δημοτικό κατάστημα και στα σπίτια τους, γιατί πολλοί είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να βγουν έξω. Με περιμένουν με ανυπομονησία, αλλά και εγώ, όταν βλέπω ότι είναι καλά, παίρνω χαρά. Πιστέψτε με, η αγάπη που λαμβάνω είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Αλλά, για να πω και την αλήθεια, έχω και τα τυχερά μου! Μου δίνουν και καμιά πίτα, κανένα φρέσκο αβγουλάκι για το παιδί» λέει γελώντας.
Να σημειωθεί ότι Νικόλαος Κουτσομήτρος είναι ενεργό μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου και μάλιστα τις τελευταίες δύο φορές τον είχαν συνοδέψει στις αποστολές του και δύο νοσοκόμες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει αγοράσει και φάρμακα για ασθενείς. Ο 39χρονος είναι παντρεμένος με τη γιατρό πνευμονολόγο Μίνα Κατσάνου, που εργάζεται στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, και έχουν έναν γιο, τον επτάχρονο Νικηφόρο: «Στο παιδί μου λέω αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου, ότι στα δύσκολα όλοι πρέπει να βοηθάμε» δηλώνει.
Ρίτα Μελά
πηγἠ:dimokratianews.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠhttp://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου