Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Τα αρωματικά φυτά

Απλά αρωματικά φυτά
στην εναλλακτική ιατρική      
 
alt
  
Βρίσκονται σε πολλά σπίτια σε κήπους, αυλές, ακόμα και σε γλάστρες. Τα αρωματικά φυτά, εκτός από τη διατροφή που χρησιμοποιούνται ως μυρωδικά στην μαγειρική, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν αφεψήματα, για να βελτιώσουν την υγεία και την ομορφιά μας.
Μπορούν να ανακουφίσουν από νευραλγίες, αϋπνίες, πονοκεφάλους και δυσκοιλιότητα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε περιπτώσεις χοληστερίνης, ιγμορίτιδας, φαρυγγίτιδας, διούρησης, κρυολογήματος, ακόμα και ενδυνάμωσης των μαλλιών. Ας μην ξεχνάμε πως πολλά φάρμακα και καλλυντικά έχουν σαν βάση τους τα αρωματικά φυτά και βότανα.
alt
Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από πολύ παλιά. Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, είχε μιλήσει αρκετές φορές για την δύναμη των αρωματικών φυτών.
Ας γνωρίσουμε την χρησιμότητα από επτά απλά αρωματικά φυτά ευρείας χρήσης και κατανάλωσης, στην εναλλακτική ιατρική:
•    Άνηθος. Για ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο: Το αρωματικό αυτό φυτό ευδοκιμεί σε χώρες της μεσογείου. Εκτός από την υπέροχη μυρωδιά που δίνει στα φαγητά μας, τα κάνει πιο εύπεπτα και επιπλέον δροσίζει την αναπνοή μας. Είναι καλύτερα να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί ο βρασμός το καταστρέφει. Ενώ τα φύλλα του άνηθου διεγείρουν την όρεξη, οι σπόροι του καταπραΰνουν το αίσθημα της πείνας! Το αφέψημα άνηθου ανακουφίζει το στομάχι και καταπολεμά τη δυσπεψία.

alt
Βράζουμε 1 κουτάλι της σούπας σπόρους σε 1 λίτρο νερό για 15 λεπτά και πίνουμε ένα φλιτζάνι κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μικρές γουλιές. Βοηθάει την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν, αλλά απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Τέλος, αν ταλαιπωρούμαστε από αϋπνίες, μπορούμε να βάλουμε σε ένα σακουλάκι κοντά ή κάτω από το μαξιλάρι μας μερικούς σπόρους άνηθου ή να αρωματίσουμε το χώρο με το αιθέριο έλαιό του. Έτσι μας βοήθα να έχουμε ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
•    Βασιλικός. Για καλή μνήμη: Ο βασιλικός με τη γνώριμη, ευχάριστη μυρωδιά του, υπάρχει σε πεντακόσιες και πλέον ποικιλίες πάνω στη γη, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων του. Εκτός από την ωραία γεύση που δίνει στις σάλτσες, στις σαλάτες και σε όλα τα φαγητά, διώχνει τον πονοκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη. Ως αφέψημα βοηθά τη χώνεψη, πρέπει όμως να το πίνουμε λίγο-λίγο.

alt

Επίσης, είναι διουρητικό και ενεργεί σπασμολυτικά στο στομάχι. Στην αρωματοθεραπεία, ο βασιλικός βοηθά πολύ στις ρευματικές παθήσεις, στους έντονους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, είναι γαλακταγωγό και μαζί με ελαιόλαδο στη σαλάτα μας καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Παρ' όλα τα οφέλη του, ο βασιλικός είναι καλό να αποφεύγεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
•    Δάφνη. Για μαλλιά δυνατά και λαμπερά: Οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει τη δάφνη στον θεό Απόλλωνα γιατί όταν σκότωσε το τέρας Πύθωνα, γύρισε στους Δελφούς κρατώντας ένα κλαδί δάφνης. Από τότε καθιερώθηκε να τιμούν τους ήρωες και τους νικητές με δάφνινα στεφάνια. Για να χρησιμοποιήσουμε τη δάφνη, ξεραίνουμε τα φύλλα της σε σκοτεινό μέρος για να μη χάσουν το χρώμα και τη μυρωδιά τους. Μπορούμε να φυτέψουμε τη δική μας δάφνη σε μια γλάστρα γιατί εκτός από το ότι τα φύλλα της θα μας φανούν χρήσιμα στη μαγειρική μας, είναι και ένα πολύ όμορφο, διακοσμητικό φυτό.

alt

Ένα αφέψημα δάφνης (3-4 φύλλα ξερά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, όπου τα αφήνουμε για 10 λεπτά, τα σουρώνουμε και το πίνουμε), βοηθά στις ατονικές δυσπεψίες και διευκολύνει την πέψη. Ζεστές κομπρέσες από φύλλα δάφνης βοηθούν στις περιπτώσεις ιγμορίτιδας, φαρυγγίτιδας και νευραλγιών. Ένα φλιτζάνι αφεψήματος δάφνης μετά το δείπνο είναι χωνευτικό και υπνωτικό. Με του καρπούς της δάφνης και άλλων φυτών γίνονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα για εντριβές κατά των ρευματισμών. Μια καλή συνταγή για μαλλιά δυνατά και λαμπερά, είναι να βράσουμε 70 γραμμάρια ξερά φύλλα δάφνης σε 5 λίτρο νερό και όταν κρυώσει, να το χρησιμοποιούμε σαν τελευταίο ξέβγαλμα στο λούσιμο, κάθε μέρα για 2 εβδομάδες. Το αφέψημα δάφνης και το αιθέριο έλαιο να μη χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες και όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
•    Δυόσμος. Αντιφλεγμονώδης και αντιπυρετικός: Ο δυόσμος είναι ένα σπουδαίο αρωματικό φυτό ανθίζει το καλοκαίρι, αλλά μαζεύεται το φθινόπωρο. Ωφελεί τα ευερέθιστα έντερα και συνιστάται σε περιπτώσεις δυσπεψίας και διάρροιας. Δρα ως σπασμολυτικό για να ηρεμήσει το στομάχι μετά τον εμετό και να καταπραΰνει τυχόν φλεγμονές ων εντέρων.

alt
Επειδή είναι δροσιστικός, βοηθά ώστε να πέσει ο πυρετός. Προσθέστε λίγο δυόσμο στο γιαούρτι, στις σαλάτες φρούτων, στον αρακά, στις πίτες και στις σούπες. Το αφέψημα δυόσμου αραιώνει τους χυμούς φρούτων.
•    Θυμάρι. Κατά της χοληστερίνης: Το θυμάρι είναι ένα από τα πιο αρωματικά καρυκεύματα που μπαίνουν στο τραπέζι μας, προσθέτει ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό και ανοίγει την όρεξη! Μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, γι' αυτό είναι καλό να το προσθέτουμε στο φαγητό και στη σαλάτα μας. Το θυμάρι ως αφέψημα βοηθά στο κρυολόγημα, ανακουφίζει την αναπνοή και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το άγριο θυμάρι περιέχει άφθονη θυμόλη, που βοηθά πολύ την πέψη των λιπαρών και γενικά των "πλούσιων" τροφών.

alt
Είναι αντισηπτικό των εντέρων και εμποδίζει τις ζυμώσεις και τη συγκέντρωση αερίων στο στομάχι, την κοιλιά και τα έντερα. Ως αιθέριο έλαιο, το θυμάρι είναι ισχυρότατο αντισηπτικό, τονώνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, βοηθώντας έτσι την αντίσταση του οργανισμού. Τονώνει τα νεύρα, γι' αυτό είναι πολύτιμο για σωματική και πνευματική κούραση, άγχος και ατονία. Καλύτερα να αποφεύγεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και να μη χρησιμοποιείται από υπερτασικούς.
•    Μαϊντανός. Διουρητικός και ηρεμιστικός: Ο μαϊντανός μπορεί πολύ εύκολα να καλλιεργηθεί σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας και είναι καλό να χρησιμοποιείται όσο γίνεται συχνότερα στην κουζίνα μας, γιατί είναι ένα από τα καλύτερα "καθαριστικά" του αίματος.

alt
Ενισχύει τη νεφρική λειτουργία με μια ήπια διουρητική δράση, βοηθά στον πυρετό και στο κρυολόγημα και ηρεμεί το στομάχι. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ο μαϊντανός χρησιμοποιήθηκε ως αντίδοτο δηλητηρίων.
•    Ρίγανη. Για την θεραπεία της γρίπης: Η ρίγανη είναι ένα αρωματικό φυτό ευρείας χρήσης που χρησιμεύει για παραδοσιακά ιάματα αλλά και στη μαγειρική. Σαν διεγερτικό εφιδρωτικό χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία της γρίπης. Είναι χρήσιμο αντισηπτικό σε στοματικές πλύσεις κατά τη θεραπεία προβλημάτων του στόματος και του λαιμού.

alt
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά σε μολύνσεις, αμυχές και τραύματα. Σαν έκχυμα ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, ειδικά όταν αυτός προέρχεται από ένταση. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης χρησιμοποιείται επίσης για εντριβές σε περιοχές μυϊκού και ρευματικού πόνου.
Σημείωση: Τα αρωματικά φυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική θεραπεία, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη. Καλό είναι ο ασθενής να συμβουλεύεται το θεράποντα ιατρό του, ή τον κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία, γιατί η μη σωστή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες στον οργανισμό μας.
Πηγή: Υγείαonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου