Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η Ιερά Μονή τῆς Πάτμου...

 Монастырь Св. Иоанна Богослова (Остров Патмос) Греция
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, είναι Ορθόδοξο μοναστήρι στο νησί της Πάτμου ( Ελλάδα )  και ανήκει  στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως .
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1088 από τον μοναχό Χριστόδουλο, ο οποίος έφτασε στο νησί της Πάτμου από τήν Κώ. . Άδεια για την κατασκευή του μοναστηριού ελήφθη από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α 'Κομνηνό , ο οποίος 11 Απριλίου, 1088 εκδίδει ένα Χρυσόβουλο που βρίσκεται  στο μουσείο του μοναστηριού. Ως τόπος κατασκευή του μοναστηριού επιλέχθηκε ο λόφος με τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος . Ο Χριστόδουλος έγινε ο πρώτος ηγούμενος της Μονής που ίδρυσε και άρχισε την κατασκευή του , η οποία διήρκεσε 19 χρόνια. Το μοναστήρι χτίστηκε ως φρούριο με προμαχώνες και πύργους . Γύρω του όλα αυτά τα χρόνια την οικοδόμηση ένα μικρό χωριό.
Μετά το 1453 η Πάτμος , όπως και τα άλλα ελληνικά νησιά ήταν υπό την κυριαρχία των Τούρκων και απέτισε φόρο τιμής στον τούρκο σουλτάνο . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου , ​​η μονή συνέχισε να λειτουργεί . Το 1647 οι μοναχοί επισκέφθηκε τη Ρωσία και παρουσιάζεται ως ένα δώρο για τον τσάρο Alexei Mikhailovich " θαυμάσια και υπέροχη πέτρα με την εικόνα της Παναγίας που είχε πέσει από τα χέρια του αγγέλου κατά τον χρόνο όταν ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής έγραψε το Ευαγγέλιό του . " Αυτό το λείψανο , μαζί με τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου τοποθετήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο . Κατά τα έτη 1770-1774 το νησί της Πάτμου καταλήφθηκε από το ρωσικό στόλο με επικεφαλής τον ναύαρχοι και Alexei Orlov Φιόντορ . Dagger ένα από αυτά είναι αποθηκευμένα στο μουσείο του μοναστηριού .
(Η μετάφραση από την Google).
"Ο Πάτμιος" εὐχαριστεῖ θερμά τόν κ. Κ. Βουτζουλίδη γιά την αποστολή τοῦ κατωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου