Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η σκωληκοειδίτιδα

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

altΗ σκωληκοειδίτιδα είναι φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Συνήθως αρχίζει όταν, για κάποια αιτία, το άνοιγμα της προς το έντερο, αποφραχθεί για κάποια αιτία, π.χ. ξένο σώμα (κάποιο κουκούτσι, κ.λπ.). Εάν η απόφραξη συνεχιστεί, τότε τα βακτήρια τα οποία φυσιολογικά βρίσκονται μέσα στην σκωληκοειδή απόφυση, εισβάλλουν (μολύνουν) το τοίχωμα της απόφυσης. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στο τοίχωμα της σκωληκοειδούς, το οποίο αρχίζει να αλλοιώνεται, προκαλώντας τα συμπτώματα τη οξείας σκωληκοειδίτιδας.
Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση;
Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένας στενός σωληνίσκος, με τυφλό άκρο, που μοιάζει με σκουλήκι, μήκους μερικών εκατοστών, ο οποίος βρίσκεται στο τμήμα του εντέρου, το οποίο ονομάζεται τυφλό (είναι το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου). Το τοίχωμα της σκωληκοειδούς απόφυσης, περιέχει λεμφικό ιστό, ο οποίος αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος, που παρασκευάζει πολύτιμα αντισώματα.
Ποια άτομα προσβάλλονται από σκωληκοειδίτιδα;
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα, είναι μια συχνή κατάσταση, που προσβάλλει περίπου το 6% του πληθυσμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προσβάλλει άτομα ηλικίας 10- 30 ετών, αν και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή , για τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγνώριση αυτής της κατάστασης, στα πολύ νεαρά άτομα, καθώς και στα υπερήλικα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας;
Το πρώτο σύμπτωμα αυτής της κατάστασης, είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλίας. Αυτός ο πόνος, στην αρχή, δεν είναι εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο πόνος, στο στάδιο αυτό, είναι τόσο δύσκολο να εντοπισθεί με ακρίβεια, ώστε όταν ζητηθεί από τον ασθενή να δείξει την περιοχή του πόνου, οι περισσότεροι ασθενείς δείχνουν την περιοχή του πόνου με μια κυκλική κίνηση του χεριού γύρω από το κεντρικό τμήμα της κοιλιάς τους. Βαθμηδόν, ο πόνος εντοπίζεται στο δεξί κατώτερο τμήμα της κοιλίας, όπου ο γιατρός, πιέζοντας την περιοχή εντοπίζει μέτρια έως σοβαρή ευαισθησία. Εάν η φλεγμονή έχει ήδη εξαπλωθεί προς το περιτόναιο (περιτονίτιδα), τότε παρουσιάζεται το φαινόμενο, η ευαισθησία να είναι μεγαλύτερη, όταν ο γιατρός απομακρύνει το χέρι του από την περιοχή της ευαισθησίας, αφού πρώτα έχει πιέσει ελαφρά. Συχνά επίσης, οι ασθενείς έχουν αυξημένη θερμοκρασία (πυρετό), καθώς και απώλεια της όρεξης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ναυτία, ακόμη και σε εμέτους.
Ποιες είναι οι συχνότερες επιπλοκές της σκωληκοειδίτιδας;
Η συχνότερη επιπλοκή της σκωληκοειδίτιδας, είναι η ρήξη της σκωληκοειδούς. Η ρήξη, μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό αποστήματος( δηλαδή, συλλογή πύου) πέριξ της σκωληκοειδούς, ή σε διάχυτη περιτονίτιδα (δηλαδή, λοίμωξη ολόκληρου του εσωτερικού καλύμματος της κοιλίας και της πυέλου). Η κυριότερη αιτία για την εξέλιξη αυτή, είναι η καθυστέρηση στην διάγνωση και την έναρξη θεραπείας. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη διάγνωση και την θεραπεία, τόσο πιθανότερη είναι η ρήξη.
Ο κίνδυνος ρήξης 36 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι τουλάχιστον 15%. Συνεπώς, μόλις τεθεί η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας, θα πρέπει να πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. Άλλη συχνή επιπλοκή της σκωληκοειδίτιδας, είναι ο παραλυτικός ειλεός, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία το έντερο, αδυνατεί να προωθήσει το περιεχόμενο του, με αποτέλεσμα την διάταση και την συσσώρευση υγρών και αερίων εντός του εντέρου. Πρόκειται για πολύ σοβαρή επιπλοκή, η οποία απαιτεί άμεση θεραπεία.

alt












Ποιες άλλες παθήσεις, έχουν παρόμοια συμπτώματα με την σκωληκοειδίτιδα;

•      Η εκκολπωματίτις της απόφυσης του Meckel: Πρόκειται για μια μικρή προσεκβολή του τοιχώματος του λεπτού εντέρου, η οποία συνήθως εντοπίζεται κοντά στην σκωληκοειδή απόφυση. Εάν μολυνθεί λόγω, τότε μπορεί να υποστεί ρήξη, οπότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
•      Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Τα όργανα που βρίσκονται στην πύελο (λεκάνη), όπως οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες, μπορεί να υποστούν λοίμωξη. Συνήθως, επαρκεί μια ισχυρή θεραπεία με αντιβιοτικά.
•      Φλεγμονώδης νόσος της άνω κοιλίας, εκκολπωματα σε άλλα σημεία του εντέρου, καθώς και φλεγμονώδεις παθήσεις των νεφρών, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά της σκωληκοειδίτιδας.
Υπάρχουν οποιαδήποτε μακροπρόθεσμα δυσάρεστα επακόλουθα από την αφαίρεση της σκωληκοειδούς;
Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, εάν η σκωληκοειδής έχει ένα σημαντικό ρόλο στο σώμα, σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που να προέρχεται από την αφαίρεση της σκωληκοειδούς, αν και σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η νόσος του Crohn, έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση.
Υπάρχει τίποτε καινούργιο σχετικά με την σκωληκοειδίτιδα;
Πρόσφατα, έχει τεθεί η υπόθεση, ότι μερικά επεισόδια συμπτωμάτων που ομοιάζουν με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, ιδιαίτερα συμπτώματα που υποτροπιάζουν συνέχεια, μπορεί να οφείλονται σε αυξημένη ευαισθησία του εντέρου και της σκωληκοειδούς απόφυσης, λόγω προηγούμενου επεισοδίου φλεγμονής. Δηλαδή, τα επεισόδια που υποτροπιάζουν, δεν οφείλονται σε υποτροπιάζοντα επεισόδια φλεγμονής, αλλά μάλλον, η προηγούμενη φλεγμονή έχει κάνει τα νεύρα των εντέρων και της σκωληκοειδούς πιο ευαίσθητα στα φυσιολογικά ερεθίσματα, δηλαδή άλλα ερεθίσματα και όχι φλεγμονή. Αυτή η υπόθεση προς το παρόν είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί.
Πηγή: Υγείαonline.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου