Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Τα φοινικοειδή της Ιουδαίας


Εξαφανισμένο δέντρο αναβιώνει από αρχαίους σπόρους σε σκεύος της εποχής του Ηρώδη
Αρχή φόρμας

Επί χιλιετίες, τα φοινικοειδή της Ιουδαίας ήταν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα είδη χλωρίδας στη Μέση Ανατολή: η καλλιέργειά τους ήταν διαδεδομένη στην περιοχή χάρη στον γλυκό τους καρπό, αλλά και τη σκιά που χάριζαν στους οδοιπόρους προστατεύοντάς τους από τον καυτό ήλιο της ερήμου.
Τα δέντρα αυτά εξελίχθηκαν σε φυτό ορόσημο στο Βασίλειο της Ιουδαίας από την ίδρυσή του πριν 3000 χρόνια μέχρι την εξαφάνισή του: τα φοινικόδεντρα της Ιουδαίας αποτέλεσαν σύμβολο καλής τύχης, αναφέρονται συχνά στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ και ο Βασιλιάς Δαυίδ βάφτισε την κόρη του Ταμάρ, όπως είναι δηλαδή το όνομα του δέντρου στα εβραϊκά.
Μέχρι την πλήρη εδραίωση της κυριαρχίας των Ρωμαίων στην Ιουδαία, ως τα 70 μ.Χ, η περιοχή φιλοξενούσε εκτεταμένα δάση με τα συγκεκριμένα φοινικοειδή, καθώς ήταν βασική καλλιέργεια για την τοπική οικονομία: στοιχείο που ώθησε τους κατακτητές να τα καταστρέψουν.
Μέχρι τα 500 μ.Χ το πάλαι ποτέ διαδεδομένο φοινικοειδές είχε εξαφανιστεί τελείως από την Ιουδαία.
Στους αιώνες που ακολούθησαν, η γνώση για το δέντρο πέρασε από τη μνήμη στη σφαίρα του θρύλου.
Αυτό μέχρι πρόσφατα, όταν αρχαιολογικές ανασκαφές στο σημείο που βρισκόταν το παλάτι του Ηρώδη του Μεγάλου, στις αρχές τις δεκαετίες του 1960, έφεραν στο φως ένα μικρό απόθεμα σπόρων αποθηκευμένων σε ένα πήλινο δοχείο ηλικίας άνω των 2000 ετών.
Για 40 χρόνια οι σπόροι φυλάχθηκαν σε ένα συρτάρι στο πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν του Τελ Αβίβ.
Ώσπου το 2005, η βοτανολόγος Ιλέιν Σόλογουεϊ αποφάσισε να φυτέψει έναν για να δει τι θα συμβεί.
Προς μεγάλη της έκπληξη, ο χιλιόχρονος σπόρος φύτρωσε και εξελίχθηκε σε ένα δενδρύλλιο εξαφανισμένο επί αιώνες.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό σπόρο δέντρου που έχει ποτέ βλαστήσει.
Σήμερα, αυτός ο ζωντανός αρχαιολογικός θησαυρός ζει και αναπτύσσεται. Μάλιστα, το 2011 παρήγε το πρώτο του άνθος, ένδειξη ότι έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί.
Προτάθηκε ακόμα η διασταύρωση του αρχαίου δέντρου με άλλα συγγενή φοινικοειδή, ωστόσο θα απαιτηθούν χρόνια προτού το δέντρο χαρίσει έναν από τους περίφημους καρπούς του.
Στο μεσοδιάστημα, η Σόλογουεϊ επιχειρεί να βγάλει και άλλα αρχαία δέντρων από τον χιλιετή λήθαργό τους.
ΠΗΓΗ:
http://www.pentapostagma.gr/

Πόσο κάνει 2+2;

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Αλήθεια, πόσο κάνει 2+2;

                   
film-660
Ενα συγκλονιστικό βίντεο που αποτυπώνει την επιβολή της εξουσίας με κάθε τρόπο από τα δικτατορικά καθεστώτα με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, είναι αυτό του Ιρανού καλλιτέχνη Μπαμπά Ανβάρι «Two & Two».
Αλήθεια, πόσο κάνει 2+2;
Βασιζόμενος στα γραπτά του Τζόρτζ Οργουελ, ο οποίος στο «1984» έγραφε ότι «ελευθερία είναι να μπορείς να πεις ότι 2 +2 = 4» ο Ανβάρι παρουσιάζει στη μικρού μήκους ταινία του το πώς πραγματοποιείται με τη βία η χειραγώγηση της σκέψης.
Σε ένα αυστηρό σχολείο οι μαθητές ενημερώνονται ξαφνικά από τον καθηγητή τους πως 2 + 2 = 5 και από εδώ και στο εξής είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυτή την πρόσθεση.
Ωστόσο, υπάρχει ένας μαθητής που αντιστέκεται τονίζοντας ότι «δύο και δύο ίσον τέσσερα, πάντα έτσι ήταν και αυτό δεν αλλάζει».
Η κόντρα του με τον αυστηρό καθηγητή φθάνει στο σημείο ο μαθητής να βρεθεί μπροστά σε ένα εκτελεστικό απόσπασμα…
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

    "Ο Πάτμιος" ευχαριστεί θερμά τον αγαπητό κ. Νικόλαο Κώσταλο, για την αποστολή του ανωτέρω.

 

Ο Καρκίνος

Καπνός, Αλκοόλ και Καρκίνος
Αιτοπαθογένεια του Καρκίνου: περιβαλλοντικοί παράγοντες (Β’ μέρος) »,
   Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Καλαχάνης 
steatosi
Ηπατική στεάτωση με μεγάλο αριθμό σταγονιδίων λίπους (με άσπρο χρώμα

Η προσέγγιση των αιτίων της καρκινογένεσης στους ανθρώπους περιλαμβάνει πέραν της μελέτης των γενετικών αιτίων που τον προκαλούν, την εξέταση και των περιβαλλοντικών παραγόντων που επιδρούν στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου.
Καπνός (Tobacco)
Η χρήση προϊόντων καπνού (τσιγάρο, καπνός πίπας, πούρο) είναι μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος στις δυτικές κοινωνίες, σε συνδυασμό μάλιστα με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λόγω της εργοστασιακής ρύπανσης και της κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει πάνω από 3.000 επιβλαβή χημικά στοιχεία, όπως μονοξείδιο του άνθρακα (CO, το οποίο δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη), οξείδια του αζώτου (NOx, ερεθιστικά για το αναπνευστικό), όζον (O3) αλλά και καρκινογόνα μέταλλα (αρσενικό, νικέλιο, κάδμιο). Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν σαν συνέπεια την εμφάνιση νόσων όπως πνευμονική ίνωση, χρονία αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα και εμφύσημα.
Το αναπνευστικό σύστημα έχει μηχανισμούς άμυνας απέναντι στους ρύπους, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι εξής: α) έκκριση βλέννης με αντιμικροβιακή δράση β) η παρουσία κροσσών ελεύθερης επιφανείας, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση ουσιών που εισέρχονται μέσω του αέρα. Η χρόνια έκθεση όμως σε ρύπους βαθμιαία εξασθενεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος
Ο καπνός του τσιγάρου αλλά και γενικότερα οι αέριοι ρύποι (όπως τα αιωρούμενα σωματίδια) συντελούν σε χρονία φλεγμονή, η οποία  είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ίνωση και στην ανάπτυξη συνδετικού ιστού, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με την χρονία έκθεση σε ρύπους.
Φυσιολογικά, οι ιστοί πολλών οργάνων είναι χαλαροί (ήπαρ, πνεύμονες), λόγω του ότι περικλείουν χαλαρό συνδετικό ιστό για να είναι δυνατή η λειτουργία τους.  Όταν όμως ένας ιστός καταστραφεί, ο οργανισμός προκειμένου να τον αντικαταστήσει δημιουργεί μία ουλή. Αυτή με την σειρά της δύναται να εξελιχθεί σε φλεγμονή, η οποία σκληραίνει το σημείο εκείνο. Πολλές φορές μάλιστα παρατηρείται αλλοίωση κυττάρων και μετάπλαση (σημ: μετατροπή κυττάρων υπό την επίδραση χρονίων ερεθισμάτων, σε έναν άλλο τύπο των εγκλωβισμένων κυττάρων μέσα στον ουλώδη ιστό). Ακολούθως είναι δυνατόν να προκύψουν δυσπλασίες (αλλοιώσεις σε επιθηλιακά κύτταρα τα οποία καλύπτουν τις επιφάνειες των οργάνων, καθώς και στον βλεννογόνο και στον μεσεγχυματικό, όπου ευρίσκονται κύτταρα τα οποία μεταναστεύουν). Η νεοπλασία και η βαθμιαία κυτταρική  αλλαγή του επιθηλιακού ιστού οδηγούν σε καρκινογένεση.
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου του πνεύμονα που οφείλεται στον καπνό του τσιγάρου είναι το καρκίνωμα εκ πλακώδους επιθηλίου. Ο τύπος αυτός καρκίνου συνήθως αναπτύσσεται στις πύλες του πνεύμονα. Στο μικροσκόπιο παρατηρούμε ένα ευρύ φάσμα ιστολογικής διαφοροποίησης  από όγκους καλά διαφοροποιημένους με παραγωγή κερατίνης, μέχρι αναπλαστικούς όγκους με εστιακή διαφοροποίηση.
Αιθυλική Αλκοόλη (Οινόπνευμα-Alcohol)
Το αλκοόλ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στον δυτικό κόσμο. Κύριο χαρακτηριστικό του αλκοόλ είναι η ψυχολογική εξάρτηση του χρήστη και ο έντονος εθισμός, ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την επιβάρυνση της σωματικής υγείας, αλλά και ψυχικά αποτελέσματα, όπως η έντονη επιθετικότητα και τα κρούσματα βίας.
hepatocellular-carcinomas
Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα
Η αιθυλική αλκοόλη χαρακτηρίζεται από την ταχεία απορρόφησή της από τον βλεννογόνο του στομάχου και του λεπτού εντέρου, με συνέπεια να φτάνει γρήγορα στο  ήπαρ αλλά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της όμως (περίπου 90%), μεταβολίζεται στο ήπαρ από τρία διαφορετικά ένζυμα (αλκοολική αφυδρογοναγάση, μικροσωματικό σύστημα οξείδωσης της αλκοόλης, καταλάση). Όταν όμως υπάρχει χρόνιος αλκοολισμός τότε δημιουργούνται πολλές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν βλάβες στα κύτταρα .
Η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ προκαλεί βλάβες όπως η ηπατική στεάτωση, κατά την οποία μικρά σταγονίδια λίπους συσσωρεύονται στα ηπατοκύτταρα, καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο λιπώδες. Παρατηρείται επίσης διόγκωση του ήπατος, ενώ βαθμιαία ενδέχεται να εμφανίσει ίνωση λόγω της εναπόθεσης κολαγόνου από τα κύτταρα, αλλά και της διέγερσης των κυτταροκινών. Επιπλέον το αλκοόλ ευθύνεται και για την αλκοολική ηπατίτιδα, κατά την οποία  παρατηρείται ηπατοκυτταρική νέκρωση στις κεντρολοβιακές περιοχές και φλεγμονή των πυλαίων διαστημάτων. Το τελικό στάδιο της ηπατικής νόσου συμπίπτει με την κίρρωση, όπου πλέον το ήπαρ είναι μη λιπώδες με καφέ χροιά. Τα αναγεννητικά οζίδια διακρίνονται μέσα στον ινώδη ιστό, ενώ παρατηρείται και μαζική εναπόθεση σιδήρου στα κύτταρα του Kupffer. Το τελικό αποτέλεσμα της ηπατικής νόσου είναι το ηπατικό κώμα, μεγάλες αιμορραγίες από το γαστρεντερικό, αλλά και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.
Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται κατακόρυφα σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποφέρει από ηπατίτιδα (Α, Β, C ή χρόνια )και από έλλειψη Α1-αντιθρυψίνης. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος που παίζει το κάπνισμα και η παχυσαρκία, η λοίμωξη HBV, αλλά και οι αφλατοξίνες από τους μύκητες.
Σημείωση: ο Κωνσταντίνος Καλαχάνης είναι Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών - M.Sc Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία, Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
ΠΗΓΗ:http://www.pemptousia.gr/

Η ύπαρξη τού Θεού







Μια φορά πήγε ένας άντρας στο κουρείο για το καθιερωμένο κούρεμα και ξύρισμα.
Καθώς ο κουρέας άρχισε να δουλεύει, άρχισαν να συζητάνε. Μίλησαν για τόσα πολλά πράγματα και πάρα πολλά θέματα όταν τελικά άγγιξαν το θέμα της θρησκείας και του Θεού.
Ο κουρέας αμέσως αναφώνησε:
 «Δεν πιστεύω ότι ο Θεός υπάρχει».
«Γιατί το λες αυτό;» ρώτησε ο πελάτης. 
Και ο κουρέας είπε: «Λοιπόν, απλά βγες έξω στο δρόμο για να καταλάβεις γιατί ο Θεός δεν υπάρχει. Πες μου γιατί αν ο Θεός υπάρχει, υπάρχουν τόσοι διεστραμμένοι;
Γιατί τόσα εγκαταλελειμμένα παιδιά;
Αν ο Θεός υπήρχε, δε θα υπήρχε ούτε δυστυχία ούτε πόνος.
Δε μπορώ να φανταστώ ένα Θεό που αγαπάει και συμπονά να επιτρέπει όλα αυτά που γίνονται».
Ο πελάτης το σκέφτηκε για μια στιγμή, αλλά δεν απάντησε γιατί δεν ήθελε να χαλάσει τη συζήτηση.
Ο κουρέας τελικά τελείωσε τη δουλειά του και ο πελάτης έφυγε.
Όμως μόλις έφυγε από το κουρείο, είδε ένα άντρα στο δρόμο με μακριά κατσαρά βρώμικα μαλλιά και γένια.Φαινόταν πολύ βρώμικος και απεριποίητος.
Εκείνη τη στιγμή ο πελάτης γύρισε πίσω και ξαναμπήκε στο κουρείο.
Τότε είπε στον κουρέα:
«Ξέρεις τι; Οι κουρείς δεν υπάρχουν!»
«Πως μπορείς να το λες αυτό;» ρώτησε ο έκπληκτος κουρέας.
«Είμαι εδώ και είμαι κουρέας! Μόλις σε κούρεψα, τι είναι αυτά που λες;»
«Όχι!» απάντησε ο πελάτης και εξήγησε: «Οι κουρείς δεν υπάρχουν γιατί αν υπήρχαν, δε θα υπήρχαν αχτένιστοι άνθρωποι και με μακριά βρώμικα μαλλιά, όπως ο τύπος απ’ έξω».
«Μα… οι κουρείς όντως υπάρχουν! Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν έρχονται σε μένα».
«Ακριβώς!» απάντησε ο πελάτης. «Αυτό είναι το θέμα! Ο Θεός, επίσης υπάρχει! Και αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε αυτόν και δεν αναζητούν σε αυτόν βοήθεια.
Γι’ αυτό υπάρχει τόσος πόνος και δυστυχία στον κόσμο».
Πηγές:  agiameteora.net-agiosdimitrioskouvaras.blogspot.gr