Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η αργία της Κυριακής

Η βεβήλωση της Κυριακής ημέρας
Η βεβήλωση της Κυριακής ημέρας

Του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμία

1. Το σημερινό μου κήρυγμα, αγαπητοί μου χριστιανοί, το έγραψα με πόνο για όσα τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Θυμάστε, όταν ήμασταν μικροί, πηγαίναμε στο σχολειό και τραγουδάγαμε με ενθουσιασμό εκείνο το τραγούδι που λέει «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»!...

Σ΄ αυτά τα χρόνια όμως που ζούμε βουλιάζει η αγαπημένη μας πατρίδα η Ελλάδα και αργοπεθαίνει. Και το κακό έρχεται από πάνω, από τους πολιτικούς μας άρχοντες, τους οποίους εμείς, με την ψήφο μας τους αναδείξαμε άρχοντες, για να υπερασπίζουν τις παραδόσεις της πίστης μας και της φυλής μας. Αλλά αυτοί νομοθετούν ενάντια με την ένδοξη ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Και την ευθύνη εδώ την έχουμε εμείς οι Ιεράρχες, οι οποίοι δεν τους ελέγχουμε, όπως ήλεγχαν οι Προφήτες και οι Άγιοι Ιεράρχες Πατέρες της Εκκλησίας μας τα αμαρτήματα των αρχόντων της εποχής τους. 

Το ακούσατε; Το μάθατε; Οι άρχοντές μας θέλουν να καταργήσουν δια νόμου την αργία της Κυριακής και να την κάνουν μία κοινή ημέρα σαν τις άλλες. Μα η Εκκλησία μας γι΄ αυτό την είπε «Κυριακή», γιατί πρέπει να είναι ημέρα του Κυρίου, ημέρα δηλαδή αφιερωμένη κατ΄ εξοχήν στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Έτσι από παλαιά στο Βυζάντιο η Κυριακή ημέρα είχε θεσπιστεί διά νόμου ως κατ΄ εξοχήν ημέρα λατρείας του Θεού και ημέρα αναπαύσεως από τον κόπο της εβδομάδας. Την ημέρα αυτή έπρεπε να μη λειτουργούν τα δικαστήρια, ούτε να γίνονται στρατιωτικά γυμνάσια και ιδιωτικές και δημόσιες συναλλαγές των πολιτών. Απαγορεύονταν ακόμη στο Βυζάντιο και οι θεατρικές παραστάσεις την ημέρα της Κυριακής. Την Κυριακή όλοι στην Εκκλησία, για την θεία Λειτουργία.

2. Και έτσι πρέπει να γίνεται, αδελφοί μου χριστιανοί, γιατί η ημέρα της Κυριακής είναι ημέρα ιερή. Όπως μάς λέγουν τα ιερά μας κείμενα, η Αγία Γραφή και οι ιερές μας παραδόσεις, την ημέρα της Κυριακής έγινε η δημιουργία του κόσμου. Μιλώντας για την δημιουργία του κόσμου το πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής, η Γένεση, λέγει: «Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα ΜΙΑ» (Γεν. 1,5). Αλλά χάλασε ο όμορφος κόσμος που έκανε ο Θεός. Τον χάλασε η αμαρτία. Η αμαρτία των Πρωτοπλάστων και των απογόνων τους. Η αγάπη όμως του Θεού ανακαίνισε, ξαναδημιούργησε τον χαλασμένο από την αμαρτία κόσμο και έγινε ο Ευαγγελισμός της Παναγίας μας, με τον οποίο αρχίζει η ανόρθωση της πεσμένης ανθρωπότητας. 
Πότε έγινε ο Ευαγγελισμός; 
Έγινε ημέρα Κυριακή.

Και Κυριακή πάλι ημέρα, όπως λέγει ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός μας. Και η ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού έγινε ημέρα Κυριακή. Αυτή είναι η «μία των σαββάτων», που λέγουν τα Ευαγγέλια (Μάρκ. 16,2), η πρώτη δηλαδή ημέρα της εβδομάδας. Κυριακή πάλι ημέρα έγινε η αγία Πεντηκοστή και την Κυριακή ημέρα στην Πάτμο ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης είδε το φοβερό όραμα της Αποκαλύψεως (Αποκ. 1,10), το οποίο παραστατικά μάς παραθέτει στο δυσερμήνευτο βιβλίο του. Αλλά και η Δευτέρα του Κυρίου Παρουσία θα γίνει ημέρα Κυριακή. Και αυτή η ημέρα, αδελφοί μου χριστιανοί, δεν θα έχει εσπέρα, δεν θα έχει νύχτα. Θα είναι αβράδια στη Κυριακή! Ώστε όλη η αιώνια ζωή, αδελφοί χριστιανοί, θα είναι μια αιώνια Κυριακή!

3. Τόσο πολύ ιερή και άγια είναι η ημέρα της Κυριακής, ω ευσεβείς χριστιανοί. Γι΄ αυτό, σαν χριστιανοί βαπτισμένοι και μυρωμένοι, πρέπει να τιμούμε ιδιαίτερα την ημέρα αυτή. Την ημέρα της Κυριακής όλοι στην Εκκλησία, στην θεία Λειτουργία, για να παίρνουμε απ΄ αυτήν την Χάρη του Θεού, λέγοντας στο τέλος: «Είδομεν το Φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον». Την Κυριακή να την τιμούμε ιδιαίτερα μελετώντας περισσότερο τον λόγο του Θεού και κάνοντας περισσότερες αγαθοεργίες την ημέρα αυτή.

Τί συμβαίνει όμως, χριστιανοί μου, στην πατρίδα μας την ημέρα της Κυριακής από τους περισσότερους Έλληνες; Για να μη σας λέγω πολλά, όπως είπε κάποτε θρηνώντας ο αείμνηστος στάρετς της Φλώρινας π. Αυγουστίνος, για πολλούς Έλληνες η ημέρα αυτή είναι «σατανική» και όχι Κυριακή ημέρα. Για να φθάσουμε στο σημερινό κατάντημα και την βλασφημία που θέλουν να πράξουν οι πολιτικοί μας άρχοντες με το να καταργήσουν δια νόμου την αργία της Κυριακής ημέρας.

4. Κατά πρώτον, έχουμε να πούμε ότι στους ευσεβείς χριστιανούς δεν περνούν διατάξεις ενάντιες με την πίστη τους και τις ιερές παραδόσεις τους. Όσοι είναι πραγματικά πιστοί χριστιανοί, γι΄ αυτούς, όσοι αντίχριστοι νόμοι και να εκδοθούν, πάνω απ΄ όλα είναι η πίστη των Πατέρων τους. Με τους αντίχριστους νόμους έρχεται η ώρα να αποδείξει ο καθένας πόσο μέσα του έχει δυνατή την πίστη του και την αγάπη του στον Χριστό. Για τον πιστό χριστιανό η Κυριακή είναι Κυριακή. Ο πιστός χριστιανός την Κυριακή ημέρα οπωσδήποτε θα πάει στην Εκκλησία του, για να πάρει την Χάρη του Θεού και να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. Ήρθε η ώρα με τους αντίχριστους νόμους και διατάξεις οι πιστοί χριστιανοί να δώσουν μαρτυρία για την πίστη τους, έστω και αν αυτή η μαρτυρία φέρει και το μαρτύριό τους. Ό,τι λοιπόν και αν συμβεί και ό,τι και αν αποφασιστεί από ψηλά, η πίστη και τα ιερά θέσμια δεν θα χαθούν από τα εκλεκτά παιδιά του Θεού, και ας είναι λίγα. Αλλά, μιλάμε γενικώτερα για την αγαπημένη μας πατρίδα την Ελλάδα. Τί συμβαίνει επιτέλους; Βάλθηκαν, χριστιανοί μου, μερικοί, με διάφορες προφάσεις, να βγάλουν από την πατρίδα μας το ωραίο ένδυμα των ιερών της παραδόσεων και να την παραδώσουν γυμνή από τον πατρώο στολισμό της. Να την κάνουν δηλαδή, όπως τα άλλα έθνη, μία ανεξίθρησκη και άθεη χώρα.

5. Κατά πρώτον, παρακαλούμε τους κυρίους πολιτικούς μας να σκεφθούν ότι είναι άρχοντες χώρας ορθοδόξου και να μην ψηφίσουν τον αντίχριστο νόμο περί καταργήσεως της Κυριακής. Δεύτερον, τους απειλούμε ότι αν πράξουν κάτι τέτοιο, θα έχουν ζωηρά αντίδραση και τον έλεγχο και την πολεμική του κλήρου και του πιστού λαού, ο οποίος είναι φύλακας των ιερών του παραδόσεων.
Προσωπικά δηλώνω ότι στην επαρχία Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, όπου με ελέησε ο Κύριος να διακονώ, θα ομιλώ συχνά και με δύναμη για το ανοσιούργημα αυτό της βεβηλώσεως της Κυριακής ημέρας. Και δηλώνω επίσης προκαταβολικώς δεν θέλω να δω στα μάτια μου υπουργό της Επαρχίας που διακονώ, ο οποίος συγκατατέθηκε να ψηφίσει αυτόν τον αντίχριστο νόμο της βεβηλώσεως της Κυριακής. Θα κόψω την καλή κοινωνία μαζί του που έχω έως τώρα. Θα χαιρετώ με αγάπη και με σεβασμό έναν χριστιανό γύφτο και μια γύφτισσα, αλλά θα αποστρέφομαι τον βουλευτή και τον υπουργό εκείνο, που ψήφισε νόμο για την κατάργηση της Κυριακής ημέρας. 
Τα υπόλοιπα θα τα βρει από τον Θεό! Θα μάθουν από τα πράγματα όλοι όσοι πάνε κόντρα με το νόμο του Θεού, ότι «είναι σκληρό πράγμα να χτυπάει κανείς τα καρφιά με γυμνά τα πόδια» (Πράξ. 26,14)!

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.impantokratoros.gr/38966EDC.el.aspx

Οικονομία στα ... καύσιμα..

Αυτά είναι 4 ΚΟΛΠΑ... που θα σας κάνουν
να κερδίσετε λίγη ΒΕΝΖΙΝΗ παραπάνω!!!




1.Γεμίστε το όχημά σας νωρίς το πρωί.Γιατί η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή.Σ’ όλα τα πρατήρια βενζίνας οι δεξαμενές είναι υπόγειες.... 
Άρα, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσετε απόγευμα, ή βράδυ, το λίτρο σας δεν θα είναι ακριβώς 1 λίτρο.
Όταν γεμίζετε ο ίδιος σε self-service πρατήριο, μην βάζετε την αντλία στην υψηλή ταχύτητα. Απ’ τις τρείς ταχύτητες /στάδια (χαμηλό, μεσαίο και υψηλό), το χαμηλό ελαχιστοποιεί τους ατμούς που δημιουργούνται απ’ την βενζίνη. Σε όλες τις μάνικες προκαλείται μια επιστροφή ατμού. Εάν γεμίζετε στο γρήγορο, ένα μέρος του καυσίμου που πηγαίνει στο ρεζερβουάρ, γίνεται ατμός βενζίνης. Αυτός ο ατμός απορροφάται επάνω, γυρίζει πίσω στην υπόγεια δεξαμενή του βενζινάδικου κι έτσι στην πραγματικότητα παραλαμβάνετε λιγότερο καύσιμο.

Ένα απ’ τα σημαντικότερα είναι να κάνετε ανεφοδιασμό όταν το απόθεμα βενζίνης σας είναι περίπου στη μέση. Διότι, όσο περισσότερο καύσιμο έχετε στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα απ’ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

4. Εάν την ώρα που εισέρχεστε στο πρατήριο, δείτε ότι γίνεται ανεφοδιασμός από βυτιοφόρο, μην γεμίζετε. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο να έχει ανακατευτεί κατά τον ανεφοδιασμό και να πάρετε μαζί τα ακάθαρτα συστατικά, που συνήθως κάθονται στον πάτο της δεξαμενής.


ΠΗΓΗ:
Parapona-Rodou

Η Ελεημοσύνη...


"Θέλω να σας μιλήσω πάτερ για κάτι σοβαρό".
Η κοπέλα στεκόταν στην είσοδο του ιερατικού γραφείου, περιμένοντας την άδεια για να προχωρήσει.


Δεν είχε παρουσιαστικό «θρησκευόμενου» ανθρώπου. Φορούσε κολλητό παντελόνι και ήταν βαμμένη έντονα.

Ο ηλικιωμένος ιερέας την κοίταξε με καλοσύνη. «Παρακαλώ. Ό,τι θέλετε!».

Η κοπέλα προχώρησε και κάθισε μπροστά στο γραφείο του ιερέα.
«Θέλω τη συμβουλή σας», είπε κοφτά και με αποφασιστικότητα. «Η μητέρα μου είναι στα τελευταία της. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωή της δουλεύοντας τη νύχτα σε άσχημα μέρη… Ξέρω… Ίσως να σας σκανδαλίζω λίγο…». Δίστασε κοιτάζοντας τον ιερέα εξεταστικά αλλά με ειλικρίνεια στα μάτια της.

«Παρακαλώ, συνεχίστε».
«Η μητέρα μου με τα χρήματα που κέρδιζε κατάφερε να μεγαλώσει εμένα και τον αδερφό μου χωρίς να χρειαστεί να μας δώσει σε ξένα χέρια. Πατέρα δε γνωρίσαμε…
Αλλά δε μεγάλωσε μονάχα εμάς. Τα μισά της χρήματα και παραπάνω τα έδινε πάντα σε ελεημοσύνες. Πολλά παιδιά μεγάλωσαν χάρη σ’ αυτή. Κάποια μάλιστα σπούδασαν κιόλας χάρη στη μητέρα μου. Σε όλη της τη ζωή, η ελεημοσύνη ήταν πρώτιστο καθήκον… Τώρα πεθαίνει. Με δυσκολία επικοινωνεί. Θα ήθελα να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει αλλά δεν ξέρω πώς να της το πω… Καταλαβαίνετε… δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη σχέση με την Εκκλησία… Δεν ήταν τελείως αδιάφορη αλλά… καταλαβαίνετε…».

Ο ιερέας είχε το βλέμμα χαμηλωμένο και άκουγε με κατανόηση.

«Μη στενοχωριέστε», της είπε. «Κάνατε αυτό που έπρεπε. Τώρα θα κάνουμε και οι δυο προσευχή για τη μητέρα σας. Κι ο Θεός θα δείξει τον τρόπο. Πάντως όπως και να ’χει, να θυμάστε ότι ο Θεός δεν πρόκειται να αφήσει τέτοια ελεημοσύνη δίχως μετάνοια…».

Πέρασαν μέρες. Ο Ιερέας δεν είχε κανένα νέο από εκείνη την κοπέλα. Κι έξαφνα ένα πρωί είδε την αναγγελία θανάτου της μητέρας κολλημένη σε μια κολώνα, Πήρε απόφαση και πήγε στην κηδεία.
Στο τέλος της ακολουθίας τον πλησίασε η κοπέλα. Τον χαιρέτησε ευγενικά και τον ευχαρίστησε που ήρθε να τους συλλυπηθεί. Ήταν πολύ καταβεβλημένη.

«Στενοχωριέμαι πολύ για την ψυχή της μητέρας μου, πάτερ», του είπε.

«Να μη στενοχωριέστε. Σας είπα: αφού η μητέρα σας έδειξε στη ζωή της τέτοια ελεημοσύνη, ο Θεός αποκλείεται να την άφησε χωρίς μετάνοια και συγχώρηση. Αυτό μονάχα μπορώ να σας πω εγώ. Τα υπόλοιπα τα ξέρει μονάχα Εκείνος…».

Τους πλησίασε ένας νεαρός.

«Πάτερ, να σας γνωρίσω τον αδερφό μου». Ακολούθησαν συστάσεις. «Ο πάτερ από δω είναι στην αγία Φωτεινή… ξέρεις… λίγο πιο πάνω από το σπίτι της μαμάς…», είπε στον αδερφό. «Πάντως, πάτερ, δε σας το κρύβω πως λυπάμαι που έφυγε έτσι», ξαναστράφηκε στον ιερέα. «Ίσως έπρεπε να ήμαστε πιο επίμονοι. Δεν ξέρω… καταλαβαίνω τι μου λέτε αλλά δεν έχω τόση πίστη για να παρηγορηθώ από αυτό…».

«Τι συνέβη;», παρενέβη ο αδερφός.

«Να, είχα πάει πριν αρκετές μέρες στον πάτερ να του ζητήσω να έρθει να εξομολογήσει και να κοινωνήσει τη μαμά αλλά διστάσαμε κάπως… δεν ξέραμε πώς θα το πάρει εκείνη… και να που τώρα δεν προλάβαμε…».

Ο αδερφός έδειξε να ξαφνιάζεται. Χαμογέλασε και είπε:

«Μη στενοχωριέσαι, προλάβαμε… Προχθές τι βράδυ που έλειπες, η μαμά σαν να ξύπνησε αίφνης από το λήθαργό της, γύρισε προς το μέρος μου και -λες και δεν ήταν άρρωστη- μου είπε: «Πήγαινε γρήγορα στον άγιο Δημήτριο και φέρε εδώ τον παπά»… Αρχικώς απόρησα. Δεν ήθελα να της χαλάσω το χατήρι αλλά δεν περίμενα και να βρω κανέναν εκείνη την ώρα στην Εκκλησία…

Εντούτοις ο παπάς ήταν εκεί. Του εξήγησα και ήρθε χωρίς καθυστέρηση… Πού να φανταστώ ότι εσύ είχες έρθει σε επικοινωνία με τον ιερέα της αγίας Φωτεινής… Συγγνώμη που δε σου είπα τίποτα αλλά με την κηδεία και τις μέριμνες το παρέλειψα… ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα πώς θα το πάρεις κιόλας… Δε μου είχες πει ότι θα πας σε παπά… Πάντως κοινώνησε…».

Ο ιερέας χαμογέλασε. Τους χαιρέτησε ευγενικά και αποχώρησε. «Δεν αφήνει ο Θεός την ελεημοσύνη ασυνόδευτη από μετάνοια», έλεγε και ξανάλεγε μέσα του με συγκίνηση…

*Απόσπασμα από το Μικρό Γεροντικό Πόλεων «Όσο μπορείς», του Βασίλη Αργυριάδη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.agioritikovima.gr/

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Παναγία Σουμελά

Μετάδοση της Πατριαρχικής
Θείας Λειτουργίας

Συνεργασία HELLAS SAT με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την ανοικτή μετάδοση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου


Ανακοινώνεται ότι παρά την αναστολή της λειτουργίας της ΕΤ3, θα καταστεί και φέτος εφικτή, για τέταρτη συνεχή φορά, η μετάδοση το Δεκαπενταύγουστο της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

 H Hellas Sat θα παράσχει και φέτος δωρεάν τη δορυφορική χωρητικότητα στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή για όσες ώρες χρειαστεί η μετάδοση και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα αναλάβουν τα έξοδα του συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων στην Τραπεζούντα με σκοπό να παρέχεται για πρώτη φορά φέτος ανοικτή η μετάδοση σε όποιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδος ή του Εξωτερικού θελήσει να μεταδώσει το σημαντικό αυτό γεγονός του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μπορεί οποιοσδήποτε να λάβει το σήμα της μετάδοσης ελεύθερο χωρίς κωδικοποίηση με κεραία στραμμένη στο δορυφόρο HELLAS SAT 2, αφού ρυθμίσει το δέκτη του στα εξής χαρακτηριστικά λήψης:

Δορυφόρος HELLAS SAT 2, 39 Μοίρες Ανατολικά

Χρόνος Μετάδοσης: (05.00 UTC – 11.00 UTC)

Για Ευρωπαϊκή Κάλυψη
Downlink Central Frequency: 11039.500 MHz (Ver)
FEC: ¾
Symbol Rate: 6.600 Msys
Bandwidth: 9MHz

Για Κάλυψη στη Μέση Ανατολή
Downlink Central Frequency: 11457.500 MHz (Ηοr)
FEC: ¾
Symbol Rate: 6.600 Msys
Bandwidth: 9MHz

 

Γεωγραφική κάλυψη Μέσης Ανατολής του Δορυφόρου HELLAS SAT 2

 

Γεωγραφική κάλυψη Ευρωπαϊκής δέσμης του Δορυφόρου HELLAS SAT 2

Η Εξομολόγηση...


Το θαύμα που έζησε η Χριστίνα Παυλίδου

Γιῶργος Τσιάκκας καὶ Χριστίνα Παυλίδου (ὁ σεναριογράφος κ΄ ἡ πρωταγωνίστρια τοῦ "Μίλα μου"): «Ἡ πρώτη μας ἐξομολόγηση, ἡ ἀλλαγὴ τῆς ζωῆς μας»

Ὁ σεναριογράφος καὶ ἡ πρωταγωνίστρια τῆς τηλεοπτικῆς σειρᾶς «Μίλα μου» τὴν ὁποία καὶ σᾶς παρουσιάζουμε, μιλοῦν γιὰ τὴν γνωριμία μὲ ἕναν γέροντα μέσω τοῦ ὁποίου βρῆκαν τὸν Θεό, σὲ μία περίοδο τῆς ζωῆς τους ποὺ δὲν γνώριζαν τίποτα τὸ πνευματικό…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2013/08/blog-post_8.html

Το σταφύλι ..

Κόκκινα vs μαύρα σταφύλια:
ποια είναι τα πιο ωφέλιμα;
Αρχή φόρμαςσταφύλια κρασί

Το σταφύλι, ο καρπός του αμπελιού, θεωρείται ο βασιλιάς των φρούτων καθώς είναι μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο, πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα, αλλά και με ουσίες που καταπολεμούν πολλές ασθένειες. Ποιά ομως η σημασία του χρώματός του;

 
Τα σταφύλια είναι από τα πιο ωφέλιμα για την υγεία φρούτα, με αντιγηραντική και προστατευτική για την καρδιά δράση. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Ιδιαίτερα οι σπόροι του σταφυλιού είναι εξαιρετικά πολύτιμοι καθώς περιέχουν σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Υπάρχουν λευκά, κόκκινα και μαύρα (σκούρα κόκκινα) σταφύλια. Όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C.

Μάλιστα τα κόκκινα και τα μαύρα στα σταφύλια, είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένα για τις ιδιότητές τους και τα οφέλη τους στην υγεία μας. Οι παραλλαγές στο χρώμα, υποδεικνύουν διαφορετικούς τύπους και ποσότητες φυτο-αντιοξειδωτικών ουσιών στη φλούδα τους.

Ρεσβερατρόλη: το ατού των σκουρόχρωμων σταφυλιών

Όλα τα σταφύλια είναι ευεργετικά για την υγεία, αλλά τα πιο σκούρα είναι τα πιο πολύτιμα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σκουρόχρωμων σταφυλιών και άλλων φρούτων και λαχανικών με κοκκινωπό χρώμα και αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Στα σταφύλια, αυτά που είναι βαθιά πορφυρού ή μαύρου χρώματος, περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης και ως εκ τούτου, αποτελούν κορυφαίες επιλογές για την υγεία.

Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης για την υγεία…

• Αντιγραντική δράση: μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει ορισμένες ιδιότητες που προάγουν τη μακροζωία και έτσι περιέχεται σε πολλά καλλυντικά.

• Aντιφλεγμονώδης δράση: η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο. Η πρόσληψη από το στόμα ή η τοπική εφαρμογή της ρεσβερατρόλης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθογόνων μολύνσεων και φλεγμονών.

• Πρόληψη του καρκίνου: η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί σημαντικά αποτελεσματική στη θεραπεία δερματικών και γαστρεντερικών καρκίνων. Έχει δείξει επίσης κατασταλτικά αποτελέσματα σε όγκους στον πνεύμονα, το μαστό, τον προστάτη και στον καρκίνο του παγκρέατος καθώς και στη λευχαιμία.

• Ελέγχει το σακχάρο στο αίμα: η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το SIRT1, γονίδιο που αυξάνει την έκκριση και την ευαισθησία της ινσουλίνης.

• Μείωση της πίεσης του αίματος: η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τη δραστηριότητα της ορμόνης αγγειοτενσίνη, που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την παραγωγή του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξειδίου. Η συνδυασμένη αυτή δράση αυξάνει σημαντικά τη ροή του αίματος και μειώνει την πίεση του αίματος.

• Μείωση χοληστερόλης: η ρεσβερατρόλη διαμορφώνει το μεταβολισμό του λίπους και μειώνει την ποσότητα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων.

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και στον χυμό σταφυλιού

Η κατανάλωση κόκκινων ή μαύρων σταφυλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε την απαραίτητη ρεσβερατρόλη, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το παραπάνω και με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Η διαδικασία ζύμωσης βοηθά στην απελευθέρωση ρεσβερατρόλης από τα κυτταρικά τοιχώματα της φλούδας και των σπόρων, πολλαπλασιάζοντας τη βιοδιαθεσιμότητά της. Τα μοσχοστάφυλα μωβ και μαύρου χρώματος, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη από όλα τα είδη σταφυλιών. Το κρασί από αυτά τα σταφύλια είναι επίσης πλούσιο σε ρεσβερατρόλη.

Συνιστάται έτσι να πίνετε 1 – 2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά, εάν αντιμετωπίζετε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και διαβήτη.

Αν και όχι όσο το κρασί, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, περιέχει επίσης, πολύ περισσότερη ρεσβερατρόλη από τα φρέσκα φρούτα. Αν έχετε μειωμένη ηπατική λειτουργία ή δεν μπορείτε να πιείτε αλκοόλ, προτιμήστε λοιπόν τον χυμό σταφυλιών.



ΠΗΓΗ:
http://www.pentapostagma.gr/

Το λεμόνι...

Φυσικό αποσμητικό σώματος στα γρήγορα και σπιτικό!!!
Αρχή φόρμας 

Το καλοκαίρι δεν προκαλεί μόνο το μαύρισμα και το έγκαυμα, αλλά και τη ζέστη, την υγρασία και τον ιδρώτα. Μπορεί να ...
προκαλέσει την οσμή του σώματος και αν έχετε ξεμείνει από αποσμητικό, ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της μυρωδιάς του σώματος φυσικά στο σπίτι είναι το λεμόνι.
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε το κάτω από τις μασχάλες σας, οι αντιβακτηριακές ιδιότητες στο λεμόνι θα σας κρατήσουν φρέσκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ανακατέψτε ίση ποσότητα χυμό λεμονιού και νερό και ψεκάστε κάτω από τις μασχάλες σας για να κρατήσετε το δέρμα σας φρέσκο και μυρωδάτο!

neadiatrofis.gr

ΠΗΓΗ:
http://www.pentapostagma.gr/

Ο Μέγας Αλέξανδρος


Ανακάλυψαν από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος



Ιστορικοί και επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους και μετά από πολυετείς μελέτες κι έρευνες πιστεύουν ότι κατάφεραν να βρουν τη λύση του μυστηρίου. Διαβάστε τι υποστηρίζουν...
Κατά καιρούς ενοχοποιήθηκαν οι σύντροφοί του, ο προσωπικός του γιατρός, διάφορες ασθένειες, που εκείνη την εποχή στην κυριολεξία θέριζαν τους ανθρώπους: όπως ο τύφος και η γρίπη ενώ έχουν χυθεί τόννοι μελανιού για συνωμοσίες και δολιοπλοκίες που στήθηκαν εναντίον του.

Αυτή την φορά τα αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ηλικία μόλις 32 ετών μπήκαν στο μικροσκόπιο όχι των ιστορικών αλλά των ειδικών επιστημόνων .Συγκεκριμένα Αμερικανοί Επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του μεγάλου στρατηλάτη οφείλεται σε εγκεφαλίτιδα απότον ιό του Δυτικού Νείλου άγνωστος μέχρι πρότινος αλλά ευρέως εξαπλωμένος σήμερα παγκοσμίως.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στις 10 Ιουνίου, το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, κοντά στη σημερινή Βαγδάτη. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε ένα απόσπασμα του Πλούταρχου, που αναφέρει ότι ο μεγάλος ηγέτης είδε λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του ένα σμήνος από άρρωστα κοράκια. Η υποψία των επιστημόνων ότι τα πουλιά είχαν προσβληθεί από τον ιεπιβεβαιώθηκε με ένα σύγχρονο λογισμικό για τη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, πλέον δημοφιλής στην Αφρική, τη δυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή, προσβάλει κάθε χρόνο εκατοντάδες πουλιά και άλλα ζώα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κουνούπια.

Με αφετηρία αυτά τα γεγονότα ο John Marr του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ και ο Charles Calisher του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Κόλινς, μετά από ενδελεχείς έρευνες στα αποσπάσματα του μεγάλου ιστορικού, όπου περιγράφεται το περιστατικό που συνέβη όταν ο Αλέξανδρος έφτασε έξω από τα τείχη της Βαβυλώνας.

Τότε ο Μέγας Στρατηλάτης είδε ένα σμήνος από κοράκια να τσιμπούν το ένα το άλλο και να πέφτουν νεκρά στο έδαφος. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε τις υποψίες των επιδημιολόγων ότι ο θάνατός του τελικά προήλθε από επιπλοκές του ιού του Δυτικού Νείλου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα κοράκια ανήκουν σε μια οικογένεια πουλιών ιδιαίτερα ευπαθή στον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι δύο ερευνητές έλεγξαν την ιδέα τους καταχωρώντας τα συμπτώματα της νόσου του Μεγάλου Αλέξανδρου ( δύσπνοια πυρετός εξάνθημα) και την εμφάνιση των κορακιών σε ένα διαγνωστικό πρόγραμμα που ονομάζεται GIDEON (Παγκόσμιο Δίκτυο Λοιμωδών Νοσημάτων και Επιδημιολογίας).

Πάντως οι δύο ειδικοί διευκρινίζουν ότι μέχρι πρότινος ο πυρετός του Δυτικού Νείλου δεν θεωρήθηκε από τους προηγούμενους συντάκτες ως αιτία θανάτου του Αλεξάνδρου, αφού δεν είχε ακόμη ταυτοποιηθεί στο εργαστήριο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε για πρώτη φορά από έναν εμπύρετο ασθενή στην Ουγκάντα το 1937 Αρκετά χρόνια αργότερα το 1999, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες προσβάλλοντας 4.156 ανθρώπους.Κατά την επιδημία του 2000 στο Ισραήλ, εγκεφαλίτιδα συνέβη σε σχεδόν 59% των 417 ανθρώπινα κρούσματα.

Οι Αμερικανοί επιδημιολόγοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στα τέλη της άνοιξης στη Βαβυλώνα μετά από μια ασθένεια δυο εβδομάδων τα συμπτώματά της οποίας υποδηλώνουν εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο Δρ Marr είναι διευθυντής του Γραφείου του Επιδημιολογίας στην Βιρτζίνια .
Έχει γράψει πληθώρα άρθρα με κυριότερα οι πιθανές αιτίες των 10 πληγών της Αιγύπτου καθώς και για τη μυστηριώδη επιδημία πριν από τον θάνατο του τελευταίου αυτοκράτορα των Ίνκα, Hayna Καπάκ.

Ο Δρ Calisher είναι καθηγητής μικροβιολογίας στο Εργαστήριο Λοιμωδών Νοσημάτων του Colorado State University.Τ α ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επιδημιολογία της νόσου των κουνουπιών αλλά και για τους ιούς των τρωκτικών που μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Parapona-Rodou
 

Τσιμπίματα από μέλισσα ......


Αααχ μανούλα, με τσίμπησε μέλισσα!!

Δείξτε ψυχραιμία. Τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες μπορεί να πονάνε, αλλά σπάνια είναι επικίνδυνα για το παιδί. Αυτό που κυρίως το αναστατώνει είναι το ξάφνιασμα από το τσίμπημα.
.



 Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα προκαλούν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος ως συνέπεια του δηλητηρίου που περνάει στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου.

Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι. 

Προσοχή χρειάζεται να μη γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής όπου είναι καρφωμένο με τα δάχτυλα ή με τα νύχια μας, διότι μπορεί, αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω, να σπρωχθεί ακόμη πιο βαθιά.

Κρατήστε το ψηλά. Σηκώστε ψηλά το μέλος του σώματος που έχει τσιμπηθεί και ακουμπήστε μια παγοκύστη για να αποφύγετε το πρήξιμο. Μπορείτε να απλώσετε πάνω στο σημείο μια αντιισταμινική αλοιφή ή κρέμα κορτιζόνης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή το παιδί είναι αλλεργικό, ζητήστε αμέσως τη συμβολή γιατρού. 
Αναγνωρίστε τον κίνδυνο. Εάν το τσίμπημα είναι στο λαιμό ή στο στόμα, θα πρέπει να αντιδράσετε άμεσα, γιατί αν πρηστεί θα εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Δώστε του να γλείφει ένα παγάκι ή να πιει άφθονο παγωμένο νερό. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πρήζεται στο πρόσωπο ή στο λαιμό, απευθυνθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο. 
Πάρτε προληπτικά μέρα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σαπούνια με έντονο άρωμα στο παιδί και μην το αφήνετε από τα μάτια σας όταν πίνει αναψυκτικά ή τρώει  φαγητό στην παραλία αφού τα τρόφιμα αυτά  προσελκύουν τα έντομα. 
gr.news
ΠΗΓΗ:http://hamomilaki.blogspot.gr/

Οι "Γέροντες"της Εκκλησίας...

Τού πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
Παρασκευή, 09 Αύγουστος 2013 10:11 Ορθόδοξος Τύπος



ΓΕΜΙΣΕ η Εκκλησία μας με «γέροντες», οι οποίοι καθοδηγούν τους πιστούς και τους οδηγούν στη σωτηρία, όπως ισχυρίζονται.

Συνήθως είναι ιερομόναχοι, αλλά και κοσμικοί αρχιμανδρίτες, που έχουν διαβάσει πολλά για τους πραγματικούς Γέροντες και αναμασώντας τους λόγους τους ή διηγούμενοι τα του βίου τους, δημιουργούν ψευδαισθήσεις στους ανυποψίαστους και αποκτούν και οι ίδιοι φήμη εναρέτου και θεοφωτίστου γέροντα, ενώ δεν έχουν κανένα από τα γνωρίσματα των αγίων Γερόντων.
Το αποτέλεσμα είναι πολλοί αδελφοί να παγιδεύονται στην επικίνδυνη προσωπολατρία και αντί να ανοίγει ο νους τους και να προχωρούν στον πνευματικό δρόμο της κατά Χριστόν ζωής, μένουν προσκολλημένοι σε μερικά τυπικά πράγματα, εξωτερικά και ανούσια, και καθησυχάζουν τη συνείδησή τους πως τάχα προοδεύουν, αφού τηρούν τα όσα τους λένε οι «γέροντές» τους. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά παραδείγματα και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας εκεί που επιβάλλεται να τα έχουμε ορθάνοιχτα.

Οι φυσιωμένοι αυτοί «γέροντες» είναι δύσκολο να συναισθανθούν την πλάνη τους και να ταπεινωθούν. Η φιλοδοξία τους είναι να έχουν πνευματικά τέκνα, πειθαρχικά, άβουλα και να συνεργούν στο όποιο έργο τους, είτε μοναστηριακό είναι αυτό είτε ενοριακό. Οι άνθρωποι που συνήθως τους ακολουθούν δεν είναι σε θέση να αποκαλύψουν την υποκρισία τους. Έχουν περιορισμένη πληροφόρηση, δεν κάνουν πολλές σκέψεις και σύρονται από τον αλάθητο «γέροντά» τους, κάνοντας υπακοή και συγχρόνως διατηρούν όλες τις κοσμικές και αμαρτωλές τους συνήθειες. Επικαλούνται συχνά τον «γέροντά» τους, όταν συνομιλούν με άλλους αδελφούς στην προσπάθειά τους να τους πείσουν ότι οι όποιες δικές τους αποφάσεις για μικρά και μεγάλα θέματα της προσωπικής τους ζωής και όχι μόνο, είναι ορθές και κανένας δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει ή να τις κρίνει αρνητικά, αφού έχουν την ευλογία του «γέροντά» τους. Προφανώς πρόκειται για αρρωστημένη ευσέβεια, η οποία πρέπει να καταπολεμείται από τους πνευματικούς.

Κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλο είναι η αφέλεια και άλλο η ταπείνωση και η ευσέβεια. Κινδυνεύουμε μερικές φορές να δώσουμε αρμοδιότητες σε πονηρούς και αφελείς ανθρώπους και να θεωρήσουμε ότι πνευματική ζωή είναι αυτό που με ου κατ
επίγνωσιν ζήλο μας προτείνουν! Αλίμονο! Βέβαια, στην Εκκλησία χωράνε όλοι. Δεν πρέπει όμως να δίνουμε καθοδηγητικό ρόλο στους αδυνάμους και πλανεμένους.

Οι αληθινοί Γέροντες είναι λίγοι και κρυμμένοι. Δεν θορυβούν και αποφεύγουν την προβολή. Βοηθούν πνευματικά τους ανθρώπους, με τρόπο απλό, χωρίς να τους δεσμεύουν και να τους εξαναγκάζουν. Προσπαθούν να τους βάλουν την καλή ανησυχία, προκειμένου μόνοι τους να ερευνήσουν περισσότερο το λόγο του Θεού και να γευθούν τη γλυκύτητα της πνευματικής ζωής, απαρνούμενοι το κοσμικό φρόνημα και τις περιττές μέριμνες, που οδηγούν στη ραθυμία. Αυτοί οι Γέροντες πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα όλων των κληρικών. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει καθαρότητα βίου, απλότητα, ταπείνωση και αγνότητα στις προθέσεις.
Ορθόδοξος Τύπος, 9/08/2013 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.agioritikovima.gr/perizois/