Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

"Ο φύλακας-άγγελος".

 Αγκαλιά με τ' άλογο του!

Ενα περήφανο άλογο αποδείχτηκε ο φύλακας-άγγελος του νεαρού αφεντικού του! Το πανέξυπνο ζώο προστάτευσε και κράτησε ζεστό με το σώμα του τον 19χρονο Μάκη (Θωμά) Κωσταφάκα όταν παγιδεύτηκαν στον Ολυμπο σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα.

Η περιπέτεια του φοιτητή από τα Καλύβια Ελασσόνας Λάρισας ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι, όταν -καβάλα στο άλογό του- βρέθηκε στην περιοχή του «βουνού των θεών» σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τις αγελάδες του κοπαδιού του χαμηλότερα, εν αναμονή της κακοκαιρίας.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπολόγισε σωστά και δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο χωριό προτού ξεσπάσει η θεομηνία. Η σφοδρή βροχόπτωση και η πυκνή ομίχλη έκαναν τον νεαρό άνδρα να χάσει τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα -αδυνατώντας να κάνει κάτι άλλο- να ενημερώσει γύρω στις 5 το απόγευμα με γραπτό μήνυμα από το κινητό του τους γονείς του για την περιπέτειά του λέγοντάς τους ότι θα έμενε στο βουνό, καθώς και ότι το τηλέφωνό του θα έκλεινε λόγω μπαταρίας.

Εντρομοι εκείνοι μίλησαν με την Αστυνομία, που ειδοποίησε την 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, τον Στρατό και την Πυροσβεστική, δυνάμεις των οποίων κινητοποιήθηκαν, δίχως ωστόσο χωρίς να καταφέρουν να βρουν τα ίχνη του 19χρονου. Η επιχείρηση ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και διήρκεσε έως και τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε διακόπηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο βουνό.

Με στρώμα τη σέλα

Και ενώ η αγωνία των δικών του χτυπούσε «κόκκινο», ο 19χρονος χώθηκε μέσα σε θάμνους για να αποφύγει -όσο γινόταν- τη βροχόπτωση και την ανεμοθύελλα, ενώ χρησιμοποίησε τη σέλα του αλόγου του σαν στρώμα για να μην ακουμπάει το σώμα του στο χιόνι. Το άλογο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στεκόταν μπροστά από τον νεαρό προστατεύοντάς τον με το γερό κορμί του από τα καιρικά φαινόμενα και ζεσταίνοντάς τον -όσο ήταν δυνατό- ώσπου να σκάσει το πρώτο φως της ημέρας. Μόνο τότε άλογο και αναβάτης ξεκίνησαν για να βρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Την ίδια ώρα ξεκινούσε η νέα επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν εννέα άνδρες της ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, ομάδα ασφαλείας, στρατιώτες και 15 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Γύρω τις 10 χθες το πρωί εντοπίστηκε τελικά ο 19χρονος καβάλα στο άλογό του στην περιοχή Μπάρα, κάτω από τον Αγιο Αντώνιο.

Ο Μάκης δεν αντιλήφθηκε τους διασώστες, σε αντίθεση με το έξυπνο ζώο που οσμίστηκε τους άνδρες της ΕΜΑΚ και άλλαξε μόνο του κατεύθυνση για να κινηθεί προς το σημείο όπου βρίσκονταν! Κατόπιν τα σωστικά συνεργεία μετέφεραν τον νεαρό με το άλογό του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ). Το άλογο έμεινε εκεί για να φάει και να ξεκουραστεί από τον επίπονο αγώνα που έδωσε, ενώ ο 19χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και από εκεί διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Μιλώντας στην «Espresso» η αδερφή του Μάκη, Λένα, τόνισε ότι ο 19χρονος σπουδαστής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στα ΤΕΙ Φλώρινας νοσηλεύεται με κρυοπαγήματα, αλλά η κατάστασή του είναι καλή: «Ανησυχήσαμε όλοι πολύ, αλλά ευτυχώς είναι καλά. Δεν γλίτωσε τα κρυοπαγήματα, αλλά δεν έχει κάτι σοβαρό. Το άλογο βρίσκεται στο ΚΕΟΑΧ και σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στους στάβλους μας, όπου βρίσκονται και τα άλλα άλογα».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος τόνισε ότι η εμπειρία που είχε με τα ζώα ο νεαρός φοιτητής τού έσωσε τη ζωή: «Στις 10 το πρωί της Κυριακής τον εντόπισαν οι διασώστες και τον κατέβασαν στα 1.800 μέτρα, όπου βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης, και από εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Ηταν βρεγμένος, είχε υποθερμία και κρυοπαγήματα, αλλά ήταν γενικά σε καλή κατάσταση».

Αξίζουν συγχαρητήρια

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Αθανάσιος Παιδής δήλωσε: «Τέλος καλό, όλα καλά. Ο Μάκης Κωσταφάκας είναι πολύ καλά και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Εγινε μία άριστα οργανωμένη επιχείρηση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους άντρες της ΕΜΑΚ, του ΚΕΟΑΧ και στους εθελοντές, αλλά το μεγαλύτερο μπράβο αξίζει ο ίδιος ο Μάκης, που είναι ένας αληθινός μαχητής».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου